ROTEL Michi zesilovače

2020 07 30 TST Exposure 2510 1

Anglický výrobce Exposure patří mezi tradiční britské značky, které svou cestu na výsluní započaly někde mezi 60. a 80. lety 20. století – u Exposure to bylo konkrétně v roce 1974. Od té doby zůstává firma malým rodinným výrobcem, který preferuje výkony nad efekty (což je takový celkem charakteristický ostrovní přístup). I díky tomu má elektronika s touto značkou jen minimum výraznějších tvarů a prvků, stejně jako si nehraje na noblesní materiály, ale pracuje podle motta „co je uvnitř, to se počítá“.

Platí to i pro aktuálně jeden ze základních modelů, integrovaný zesilovač řady 2510. Při pohledu zepředu uvidíte čistý, jednoduchý hliníkový panel se zaoblenými růžky, vlevo spínací tlačítko, vpravo dva otočné prvky. Ten vlevo reguluje hlasitost a nastavenou úroveň snadno uvidíte díky svítící diodě, ten vpravo přepíná mezi dostupnými vstupy. Zdánlivě velmi jednoduše pojatý přístroj je ale z materiálového pohledu vyroben lépe, než se na první pohled zdá.

Zadní panel je pak v podstatě stejně jednoduchý jako předek, neohlížející se na nic jiného, než na praktičnost. V levé části je šest párů cinchů (jeden je už v základu řešený jako phono pro MM přenosky), navazuje na ně výstup linkový (tvořící s jedním párem cinchů páskovou smyčku) a jeden výstup regulovaný. Vpravo je běžná napájecí zásuvka a sada zapuštěných reproduktorových terminálů – také typicky britská věc, použít můžete výhradně banánky.

2020 07 30 TST Exposure 2510 3

Také ve vnitřním uspořádání si Exposure na nic nehraje a sází na účelnost, přičemž základní přístup sdílí napříč všemi řadami. Dvě třetiny prostoru skříně zabírá deska plošných spojů s jednoduchou koncepcí, ve zbytku dlí s co největším možným odstupem odsazený toroidní transformátor střední velikosti.

Výstupní část je osazená bipolárními tranzistory, které mají oporu ve dvojici velikých kondenzátorů. Výrobce se chlubí, že imunitu napájecího zdroje zlepšují kaskódové obvody, nebo tím, že signálové cesty jsou navrženy s ohledem na to, aby bylo co nejkratší.

2020 07 30 TST Exposure 2510 4

Protože jde veskrze o jednoduchý koncept, Exposure vlastně nic dalšího nepopisuje. K dispozici je výkon 75 Wattů do 8 ohm na kanál, celkové harmonické zkreslení na 1 kHz při plném výkonu nepřekračuje 0,015%, při stejných podmínkách je odstup signálu a šumu přes 100 dB. Za zmínku stojí separace kanálů přes 60 dB na 1 kHz a 40 dB na 20 kHz. Všechno jsou to parametry zdánlivě nijak fascinující, zejména s ohledem na pořizovací cenu.

Zesilovač má konvenční rozměry 44 x 30 x 9 cm (š x h x v) a váží jen 6 kg. Ani tím nijak nevybočuje ze standardů běžných integrovaných zesilovačů.

2020 07 30 TST Exposure 2510 5

Exposure 2510 Integrated Amplifier jsme zkoušeli v redakčních sestavách, hrál tak s Harbeth Monitor 30 a OPPO UDP-205 místo Norma Revo IPA-140, hrál s Fischer&Fischer SN-70, Cambridge CXC a ASUS Xonar Essence One MUSES MKII místo Cambridge CXA80 a CXA81 či Grandinote Shinai, hrál ale i místo Emotiva XSP-1 a XPA-DR2 ve společnosti KEF LS50. Filtraci poskytoval GMG X-BLOCKER a filtrace třetí generace od IsoTek. Další příslušenství v podobě kabelů, filtrů, antivibračních doplňků a dalších najdete v pravém sloupci -->.

Neměli byste integrovaný zesilovač 2510 podceňovat na základě jeho trochu jednoduchého vnějšího vzhledu nebo třeba nijak dramatické váhy – v basové části skladby „Twist in my Sobriety“ Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) se zesilovač dokázal zanořit pěkně hluboko, nabídl bas tučný, mručivý, s impulsem a v objemu až nadstandardním. Je to takový britský, nonšalantní, měkký, ale zároveň hmotný bas. Exposure nemá ambice hrát s audiofilskou utažeností, s perfektními konturami, přesto je to slušně rozmanitý basový základ, který vás dokáže fyzicky „šťouchnout“.

2020 07 30 TST Exposure 2510 6

V poklidném britském stylu prezentoval 2510 Integrated Amplifier také vokál Franka Sinatry v „Somthin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2). Přestože ani tady se Exposure nesnaží o absolutní technickou preciznost a třeba v transparentnosti je spíše dobrým standardem (což ale zase znamená, že hraje se svou příjemnou charakteristikou bez ohledu na spojení s dalšími komponenty), tak díky pocitu plasticity a dobré srozumitelnosti vnímáte hlas s příjemnou přirozeností, s nenásilností, k čemuž dopomáhá i lehce vřelejší stopa.

Cinkot činelů v „On her way“ („Speaking of now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) byl také dobře čitelný, na úrovni očekávatelné od hi-fi střední kategorie. Zesilovač není analytický či technický, nechává zvuk spíše jen tak proplouvat, ale navzdory tomu je reprodukce lehká a snadná, byť nejde až k těm nejjemnějším nuancím. Není to tak překvapivě suverénní samozřejmost (na poměry integrovaných řešení) jako u basového rozsahu, ale je to prostě dobrý a kultivovaný přednes.

2020 07 30 TST Exposure 2510 8

Navzdory papírově nijak drastickému výkonu nabídl zesilovač poměrně bezprostřední a živý zvuk, dynamicky snaživý a svižný. Bubínky v „India with jazz“ („STS 40 Years Anniversary“ | 2020 | STS Digital | STS-6111195) byly důrazné, průbojné a jejich energie prosakovala i přes ten lehce distingovaný celkový styl prezentace. Zesilovač nabízí spíše mohutnější a robustnější podání než vyslovenou výbušnost a dravost, je to ale na integrované řešení s jistou nenápadností poctivě šťavnaté.

Už bylo řečeno, že Exposure nesází na kdovíjak analytickou, technicistně rozpitvávající notu – přesto v „My ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) byl celková přehlednost nenásilná a už opravdu pěkně kultivovaná. Dominoval vokál, přesto i nástroje „o krok v pozadí“ zůstávají zřetelné a mají své místo. Celková čistota je také hodná úrovně vyššího hi-fi, takové ty jemné dozvuky, drobné ambientní odrazy nebo netušené zvuky vám Exposure nevyloví, respektive musíte se zaposlouchat a hledat je, abyste je našli. Zato má kouzlo ve schopnosti podat hudbu celistvě a „snadno“, s pocitem přirozenosti.

2020 07 30 TST Exposure 2510 9

Právě „tak akorát“ fungoval také prostor nahrávek. Třeba nástroje v „My romance“ Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7) byly už solidně rozdělené na scéně ani velké, ani malé, s férovou lokalizací v pravolevém i patrným náznakem předozadního prostoru. To, že hudba je fakticky rozložená bez nějakého pocitu nebývalé holografičnosti, to bohatě vynahrazuje živost a šťavnatost reprodukce jako celku, kdy vás vlastně ani nenapadne, že byste potřebovali víc.

Když pak přijde na jadrnější skladby, jako třeba „Heathen Child“ z pera Grinderman („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299), 2510 Integrated Amplifier lehce zahladí příkré hrany, naopak vyzdvihne hustou, rytmickou basu, hudba je živá a energická. Nečekejte tu úplně autentickou punkovou syrovost, ale zátah pěkně od podlahy tu je, takže výsledkem je příjemně důstojný zážitek a to vlastně bez ohledu na to, jestli zrovna posloucháte na takových nebo makových reprosoustavách, zesilovač vlastně prosadí svou tak nějak téměř kdekoliv a kdykoliv.

2020 07 30 TST Exposure 2510 11

Elektronika britských Exposure je trochu svébytná, leč skýtá všechny ty vlastnosti, díky kterým jsou (zejména, ale nejen) zesilovače ostrovní provenience tak oblíbené. Možná tu není kdovíjak luxusní zpracování, možná někomu mohou v této ceně chybět pohodlné digitální vstupy, ale pokud hledáte solidní, všestranný a naprosto klasický zesilovač starosvětského střihu, který prostě hraje a nemusíte se nijak přehnaně trápit párováním s kabely nebo reprosoustavami, tak 2510 Integrated Amplifier má svoje nepopiratelné kouzlo. Není úplně zadarmo, i tak ale prostě funguje a příjemně se poslouchá za prakticky jakýchkoliv okolností.

Kč 47 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ sytý basový základ

+ britsky nonšalantní klid reprodukce

+ phono vstup s férovou kvalitou

ZÁPORY

- trochu jednoduché provedení (byť materiálově solidní)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies