ROTEL Michi zesilovače

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 1

Ken Ishiwata relativně nedávno oslavit čtyři dekády v roli jedné z vůdčích osobností značky Marantz (načež po pár měsících oznámil, že je čas odejít do ústraní) a tak jak je u něj tradicí, udělal to formou limitované edice výrobků s přídomkem KI (jehož význame je zřejmý). No a protože šlo o 40 let, tedy o jakousi rubínovou svatbu, tak za KI najdete ještě druhý přídomek Ruby. Jako u minulých oslavných edic, i tentokrát jde o integrovaný zesilovač a SACD přehrávače.

No a protože jde o limitovanou edici, musí mít něco navrch - konkrétně je to zaprvé počet pouhé tisícovky setů a zadruhé je každý z těch dvou tisíc přístrojů ručně signovaný samotným Ishiwatou. Z technického pohledu je pak konstrukci věnována větší péče - součástky jsou ručně vybírány, ty kritické vyráběny na zakázku pro konkrétní použití.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 2

Marantz SA-KI Ruby

Vzhled obou produktů ze série KI Ruby je nezaměnitelný - do tří osvětlenými prohlubněmi oddělených segmentů rozparcelovaný přední panel, vše důležité soustředěné na prostředním bloku, celková robustnost a vlastně tvarová jednoduchost, to je Marantz posledních dekád.

SA-KI Ruby je pořádný kus přehrávače - díky rigidnímu šasi s šířkou 44 cm, hloubkou 41,9 cm a výškou 12,7 cm váží poctivých 17,1 kg. Na čelním panelu objevíte štíhlá dvířka mechaniky lemovaná dvěma základními ovládacími tlačítky, ta další jsou rozprostřena vedle pěkně čitelného, centrálně vsazeného displeje. Pod ním je ještě kroužek klasického firemního spínacího tlačítka, doplněného o dva maličké přepínače funkcí displeje a vrstvy, kterou bude mechanika číst. Po pravé straně je výstup dedikovaného sluchátkového zesilovače s vlastní regulací hlasitosti.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 3

Zadní panel má přiznanou měděnou barvu a je na něm relativně málo konektorů, byť jejich složí potvrzuje, že SA-KI Ruby poslouží i jako D/A převodník. Analogový signál každopádně putuje ven pouze jediným párem masivních cinchů, symetrika tu není. Alternativně můžete signál ven poslat i v digitální podobě přes koax nebo optiku. Naopak dovnitř lze digitální signál dovést nejen zmíněnou formou optického a koaxiálního rozhraní, ale také přes USB z počítače (vstup je řádně galvanicky oddělený asynchronní vstup) nebo druhým USB, do nějž patří datové paměti. Nesmí pak chybět oranžové cinche, kterými lze napříč sestavou posílat signály dálkového ovládání.

Pěkným detailem je vygravírovaný podpis Kena Ishiwaty, doplněný maličkým kamínkem rubínové barvy - tuto destičku najdete na horní hraně čelního panelu a padne vám do oka při každém přiblížení k přístroji.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 4

Konstrukce přístroje vychází z top modelu SA-10, centrem je výtečně pevná a "odpružená" firemní SACD mechanika SACDM-3, která krom standardních přečte i vypálená CD nebo dokonce DVD s audio soubory. Základem napájení je zdroj s toroidním transformátorem a obvody jsou pak plně symetrické.

Nová je pak konstrukce D/A převodníku. Jednak stojí na platformě Marantz Musical Mastering (MMM-Stream), kdy se zpracovávaný signál přepočítává do DSD a využívá pokročilou filtraci, jednak je tu i MMM-Conversion, což shrnuje vlastní přístup firmy k převodu jednobitového DSD signálu na analogový. Jde o technologii od základu navrženou Marantzem. Na výstup pak najdete novou generaci firemních diskrétně postavených modulů HDAM-SA3, respektive u výstupu sluchátkového je HDAM-SA2.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 5

SA-KI Ruby přečte SACD a CD disky, případně datová média s AIFF, MPC nebo FLAC až 24 / 192 nebo DSD 5,6 MHz, nejvyšší rozlišení ale podporuje pochopitelně po USB - je to PCM 32 bit / 384 kHz a DSD 11,2 MHz.

Marantz uvádí pracovní rozsah 2 - 50 000 Hz, dynamiku 109 dB, odstup signálu a šumu 112 dB a celkové harmonické zkreslení 0,0008%.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 6

Marantz PM-KI Ruby

Druhým členem rodiny Ruby je integrovaný zesilovač, kopírující estetické principy SA-KI Ruby - bezmála šestnáctikilový stroj je také velký a se svou šířkou 44 cm, hloubkou 45,3 cm a výškou 12,7 cm se dobře hodí k přehrávači.

I tady tedy estetika vychází z tradičních postupů, tři segmenty čelního panelu odděluje prosvětlené "údolíčko", na každém z krajních dílů se nachází mohutný kruhový ovladač (tradičně pro výběr vstupu a regulaci hlasitosti), vprostřed přístroje je v okrouhlém okénku vtisknutý displejíček, pod ním najdete opět spínací tlačítko. Čistotu čelního panelu už narušuje jen sluchátkový výstup dimenzovaný pro velký jack.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 7

Zadní panel s opět měděnou barvou (ostatně tak jako u přehrávače je vlastně celé šasi poměděné) má přímo uprostřed dvou mohutných terminálů pro každý kanál. Napravo od nich je napájecí zásuvka, doplněná opět "ovládacími" konektory. Zajímavější je šoupátko, které umožňuje přepnout režim buď na klasické stereo nebo na "bi-amp". Pokud budete mít dva PM-KI Ruby, můžete je spojit a každý z nich bude sloužit jako monoblok.

Vzadu je též slušná paleta vstupních konektorů - hlavní jsou ty označené CD a Phono, což poznáte podle jejich robustního provedení (phono má samozřejmě i zemnící kolík). Ostatní čtyři cinchové vstupy jsou podstatně jednodušší. Dva vstupy jsou označené Recorder a mají k sobě připojené adekvátně nadepsané linkové výstupy. Poslední pár cinchů zavede signál přímo do koncového stupně.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 11

Estetiku i tady podtrhuje štítek s gravírovaným Ishiwatovým podpisem a dekorativním kamínkem rubínové barvy.

I PM-KI Ruby vychází z dosavadních top modelů značky, tedy z integráče PM-10. Předzesilovač je řešen pomocí diskértního modulu HDAM, koncové stupně jsou spínané (proto tu není velký toroid a proto zesilovač váží navzdory své robustnosti tak málo). Předzesilovač i koncový zesilovač mají oddělené napájecí zdroje, předzesilovač pak přeci jen maličký toroid pro své napájení využívá.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 14

Obvodové řešení staví na celkové proudové zpětné vazbě, která byla ale prý pro tento model zvlášť přepracována. Využity jsou pak moduly HDAM-SA3, diskrétně konstruovaný je i zcela nový obvod gramofonového korekčního předzesilovače Premium Phono EQ, který podporuje signál z MM i MC přenosek. Upravena byla i regulace hlasitosti, o které výrobce říká, že nabízí nejlepší separaci kanálů ve své třídě.

Zesilovač pracuje v rozsahu 5 - 50 000 Hz, nabízí solidních 100 Wattů do 8 ohm na kanál, respektive přesný dvojnásobek do zátěže poloviční a to vše při celkovém harmonickém zkreslení, které nepřesahuje 0,005%. Činitel tlumení má hodnotu 500, odstup signálu a šumu je přes 107 dB.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 15

Set KI Ruby jsme zkoušeli v jihomoravském studiu Luxusní Elektronika, kde "poháněl" reprosoustavy ELAC Vela FS409 nebo KEF R11, pro porovnání jsme zkoušeli Yamaha CD-S3000 jako zdroj signálu a Cambridge EDGE A či Audionet PRE G3 / Audionet MAX v roli zesilovačů. Propojeno bylo kabeláží Cardas Clear Reflection a kvalitu napájení hlídal český GMG Harmonic Hammer 3000P.

Už od prvních tónů "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) jasně cítíte, že tohle je "Marantz zvuk" (nebo by se možná mělo říkat "Ishiwatův zvuk", protože je to právě jeho dílo) se vším všudy. Žádné hromy, žádné zemětřesení, poddajně měkké tóny se houpaly s poklidnou důstojností, neuspěchané, zato dobře oddělené a definované. V každé situaci i kombinaci zůstávala citelná měkčí a kulatější stopa přehrávače i zesilovače, váha a tělesnost zvuku už jsou ale důstojné. Pokud máte rádi hutný a razantní bas, Marantz vás patrně z křesla nezvedne, ale ta vnitřní důstojnost a solidní kontrola, kterou nerozhodí ani nizoučká, ani vysoká hlasitost, vedou basovou linku s klidem a pohodou napříč žánry.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 20

Onen dotek příjemné hebkosti a uvolněná nenucenost jsou patrné i na hlasu Sophie Zelmani v "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) - zejména v kombinaci se zvukem ELAC šlo o jemnou, až delikátní reprodukci, přesto ale s jasným a vstřícně přirozeným hlasem. S KEF byl zvuk konkrétnější a transparentnější, zato ale také sušší, s ELAC vyzníval zpěv bohatě tučným způsobem, živým a přesto uklidněným. Srozumitelnost je dobrá a je vlastně těžké soustředit se na technickou stránku reprodukce, protože KI Ruby zní jako sestava s přesvědčivou příjemností. Není to striktně neutrální podání, ale zato velmi kultivované až noblesní.

Hebké, lehké, ale hlavně s lehkostí znějící byly zvuky činelů v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) - objemem nijak dramaticky nehýří a přesto jsou výrazné. Jednotlivá cinknutí jsou pak separovaná už skutečně precizně a tóny jsou dobře tvarované, čisté, znělé a konkrétně realistické a to navzdory celkovému pocitu relaxované hladkosti. Jsou to kultivované výšky, velmi dobré na danou cenovou kategorii.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 22

Přestože skutečně zásadní charakteristikou zvuku Marantz KI Ruby sestavy je klid, nadhled a uvolněnost, tak když přijde na švihnutí paličkou v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost), dokáže Marantz dodat energii rychle a s velmi solidním důrazem. Pořád cítíte, že to není zvuk, který by se dral kupředu a tlačil na pilu, ale má solidní objem a umí dát najevo důraz, aniž by přes jistý dotek měkkosti ztrácel sebejistotu nebo kontrolu. Na integrovaný zesilovač dané cenové kategorie si vede Marantz s jistotou, ač svou sílu nedává nijak okatě najevo.

Ve své klidnosti je vlastně projev KI Ruby až trochu nenápadný, ale v na první pohled jednoduché (ale v praxi na realističnost mimořádně náročné) "Nativity Carol" Johna Ruttera ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) nabídl Marantz dobře propracovaný sbor - tak jak se na bezmála čtvrtmilionový systém sluší - s hlasy čitelnými a hlavně zřetelnými. Dokonce i zvuk varhanního pedálu v pozadí byl dobře konturovaný a měl důstojnou váhu. Přitom to rozhodně není žádná exhibice, naopak je zvuk hlavně uvolněný, klidný, tak nějak "zarovnaný" a elegantně jemný. I tady je cítit stopa po vřelosti a měkkosti, jakási Ishiwatova signatura, je ale dostatečně marginální, aby nenarušovala celkově překvapivě realistický a čistý pocit z poslechu.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 24

Stejně tak podání prostoru Stingovy "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10) bylo vlastně velmi hezké a hlavně přehledné. Zvuk se na vás nehrne, scéna není extaticky velká a nástroje nemají holograficky hmatatelné proporce, nicméně vnímáte řádnou porci vzduchu a nestísněnost, lokalizace instrumentů je už high-endově dobrá a konkrétní a elektronika je dostatečně přesná, abyste byli spokojení s celkovou přehledností, kde nic neplave, kde už to na scéně není velká hromada, ale řada individuálně rozlišitelných nástrojů se zpěvákem v popředí.

Jak už ale bylo řečeno, hlavním vjemem je důstojná, až elegantní plynulost a chuť hrát (či jak to lépe definovat), kdy Marantz s jemností a až křehkou delikátností předestírá osazenstvo London Symphony Orchestra, hrající Smetanův cyklus "Má Vlast" pro demo disk Bowers&Wilkins Society of Sound. Není tu žádný tlak, taková ta nutkavost, naopak je to velmi relaxovaný přednes, který ale nabízí dobře vystižené barvy akustických nástrojů, má solidní dynamiku tam, kde je to potřeba a hlavně se svou trochu vřelejší, měkčí a klidnější charakteristikou zprostředkovává neúnavný, až trochu "hladivý" a přesto čistý, jasný a zřetelný hudební zážitek.

2019 06 18 TST Marantz KI Ruby 25

SACD přehrávač Marantz SA-KI Ruby a integrovaný zesilovač Marantz PM-KI Ruby jsou důstojnou oslavou Ishiwatova jubilea coby symbolu značky a zároveň jsou velmi elegantní tečkou za jeho kariérou, kterou nedávno ukončil. Set dvou klasických komponentů představuje ideál solidního hi-fi s audiofilským nádechem, funkčně nabízí vše, co potřeba a to v příkladně důvěryhodném balení, kdy cítíte, že konstrukce nevznikla s vidinou šetrnosti, ale dlouhodobé spolehlivosti. Navíc jsou díky limitovanému počtu kusů a tomu, že jde o poslední Ishiwatův výtvor, oba komponenty jaksi automaticky sběratelskými kousky. Za v dnešní době férovou cenu si tak můžete pořídit komponenty, které jsou důstojnými a mimořádně příjemnými průvodci po vlnách jakékoliv hudby.

Kč 99 990,- - PM-KI Ruby

Kč 99 990,- - SA-KI Ruby

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ elegantní design

+ pěkné zpracování

+ poklidná, vřelá reprodukce

+ pěkné výšky

+ sběratelská hodnota - poslední set Kena Ishiwaty

+ solidní výkon a kontrola

ZÁPORY

- v praxi nic, pokud hledáte uhlazený, kultivovaný a všestranný zvuk

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Luxusní Elektronika | www.l-e.cz 

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies