ROTEL Michi zesilovače

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 1

Značka Bluesound, spřízněná úzce s kanadskou legendou NAD, je jedním z pionýrů "digitálního hi-fi" - světa, který - jak se zdá - pomalu přebírá vládu po staré dobré klasické elektronice. A není se vlastně čemu divit - "rychlá" mladá generace (a nejen ta) v něm totiž nachází komfort ovládání pomocí mobilních zařízení, hudbu dostupnou snadno, rychle, ne příliš draze a s trochou péče kdekoliv po bytě či domě. A i pro audiofila jsou tu velká lákadla - snadná dostupnost vysokého rozlišení mezi hlavními. Po několika letech na trhu přichází Kanaďané s novou generací s přívěskem "i" (asi jako "improved") v názvu komponentů.

Jedním z produktů, které krom streameru Node 2i dávají pro náročnější posluchače největší smysl, je v katalogu Bluesound kombinace streameru a zesilovače Powernode 2i - za stále ještě dostupnou cenu totiž dostanete v kompaktním balení všechno potřebné pro kompaktní hi-fi systém.

Na povrchu se Powernode 2i proti předchozí generaci nezměnil - stále je to kvádr s matnou "gumovou" obrubou, stále je nevelký (jen 1,7 kg a 22 cm do šířky, 7 cm do výšky a 19 cm do hloubky) a stále na něm vlastně (záměrně) není nic, co by poutalo pozornost. Tělo je rozděleno do dvou "pater", které trochu rozbíjí celistvost masy, uprostřed dolní čelní stěny je 3,5 mm sluchátkový jack.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 2

Horní hrana má zapuštěnou větrací mřížku, v níž se nachází ploška s do kříže uspořádanými základními ovládacími prvky - možná by tu ale stačilo tlačítko "mute", protože vše ostatní dost pravděpodobně budete řešit přes ovládací aplikaci, která právem po letech vývoje tvoří referenci v oboru. Takhle rychlé, stabilní a intuitivní rozhraní by mělo být standardem všude. Jako bonus je pak celé v češtině. Aplikace pak podporuje vše - lokální streamování, všechny populární služby typu TIDAL i třeba internetová rádia nebo AirPlay 2 atd.

Zajímavé je i to, že Powernode 2i je plně připraven pro integraci do systémů chytrého řízení domácnosti a to včetně čistě audio systému Roon.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 3

Zadní panel nese, možná trochu překvapivě, i klasickou velkou napájecí zásuvku, vedle ní jsou dva páry běžných reproterminálů a v horní řadě se maličko tísní řada konektorů; možná je na jejich formě trochu vidět nutnost řešit prostorové kompromisy, na druhou stranu nabídka konektivity je příjemně široká.

Krom bezdrátového rozhraní Wi-Fi, které tu vidět není (anténa je elegantně ukrytá uvnitř, stejně jako ta pro Bluetooth, díky které lze nejen přijímat, ale i vysílat třeba do Bluetooth sluchátek), najdete vzadu ethernetový konektor pro připojení kabelu, dále pak USB port pro spojení s počítačem (pouze ovšem pro servisní účely) a druhý pro zasunutí datových pamětí. Jsou tu ještě čtyři 3,5 mm jacky - jeden označený jako "service", jeden určený pro připojení externího IR čidla pro dálkové ovládání a dva poslední jsou kombinovanými vstupy - analog má v sobě i digitální optiku, takže na výběr tu rozhodně je. Posledním konektorem je klasický cinch a ten slouží pro připojení subwooferu.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 4

Změnou prošel návrh i u koncových stupňů HybridDigital technologie, dávají 60 Wattů do 8 ohm na každý kanál. Celý systém řídí procesor ARM Cortex A9 s taktem 1 GHz, takže výpočetní síla neschází. D/A převod má na starosti 32 bitový čip s maximálním rozlišením 192 kHz, maximální podporované rozlišení souborů je 24 bit / 192 kHz. Díky tomu Powernode 2i umí krom MP3, WMA, OGG i "lepší formáty" jako je ALAC, FLAC, MQA, WAV, AIFF. Celkově působivý je i odstup signálu a šumu přes 110 dB a hodnota THD+N na úrovni 0,005%.

Integrovaný streamovací zesilovač Bluesound Powernode 2i jsme poslouchali v rámci všech redakčních sestav a to primárně jako streamující zesilovač, ale třeba i po digitálním rozhraní s OPPO UDP-205 (místo Norma Revo IPA-140) a Harbeth Monitor 30, případně místo setu Teac NT-503 / Emotiva XPA-DR2 s KEF LS50 nebo s Cambridge CXC místo Cambridge CXA80, kde se krmily Fischer&Fischer SN-70. O použitých filtrech, kabelech a všemožném dalším příslušenství se dozvíte všechno v pravém sloupci -->.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 5

Jakkoliv byl původní Powernode 2 dobrý, stále to byl relativně levný malý "digitál" - bezproblémový za dané peníze, ale ne lístek do hudební Nirvány. Powernode 2i začal s basovou linkou v "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) v poněkud jiné tónině - bylo až imponující, jak maličký stroj za férové peníze dokázal s reprosoustavami zacvičit a kolik síly basům zvládl dát. Stále je to spíš hřmotný, než audiofilsky precizně definovaný bas, ale ten tah na branku, ta síla, hutnost a přitom pružnost, to je něco, co prostě neočekáváte a navíc je tu jasný, fyzicky citelný impuls, který vás s každým mrouknutím basu popostrčí.

V sourozeneckém duetu Anguse a Julie Stoneových s názvem "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS | STS-6111132) bylo cítit, že celkové vyladění Powernode 2i přeci jen stojí hlavně na mohutnosti, energii a důraznosti spodních frekvencí, na druhou stranu, jak mužský, tak dominující ženský vokál jsou na danou třídu příkladně čisté a lehké, snad hlavně díky solidně rychlým reakcím zesilovače obecně. Je tu možná lehounce formálně-technická snaha o brilantnost, jestli se to tak dá říct, ale funguje - hlasy jsou velmi pěkně detailní a zesilovač je čistší a zřetelnější, ne leckterý "plnohodnotný" hi-fi konkurent s audiofilskými ambicemi.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 6

Činely a další perkuse posazené v nejvyšším frekvenčním pásmu byly v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) výjimečně znělé, jasné, bohaté a energické. Výšek je jinými slovy více než dost, ale netáhnou zvuk směrem k nějaké laciné ucinkanosti, chřestění a cinkání je prostě jen poměrně energické a zářící, odlehčující tak svou jasností těžší bas. Zesilovač pak zvládá dobře oddělit jednotlivé tóny a jako celek působí přes vší svou výraznost dostatečně kultivovaně hladkým dojmem, aby neunavovaly při delším poslechu.

Projev Bluesound Powernode 2i má sílu, má říz a má tah na branku, takže dynamické špičky Coplandovy "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) měly solidní drajv - malý zesilovač pochopitelně neprodukuje zemětřas a obří drama, ale dejte hlasitost na běžnou či raději i trochu vyšší úroveň a budete koukat, co energie se za malého tělíčka valí. Není tu, celkem logicky v kontextu kategorie, nějaká hra na brilantní podání mikrodynamických nuancí, ale makrodynamická poctivost je za dané peníze obdivuhodná.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 7

S rychlými "digitálními" koncovými stupni přichází ruku v ruce také vysoká rychlost a jistota, které vedou k více než pečlivé kontrole výstupního signálu a to zase potažmo k tomu, že "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) měla nejen šmrncovní energii, ale i dobrý detail s poměrně sebejistým podáním. Možná, že opět lze říct, že některé vysloveně audiofilské zesilovače mají jaksi větší nadhled či snad uvolněnost, že Powernode 2i trošku akcentuje, ale na druhou stranu od spodu po nejvyšší tóny je tu kontrola a čistota, která je příkladná, je to mile čistý zvuk, který nepůsobí chudě a není si při jeho poslechu nač stěžovat.

V "Thus saith my Cloris brite" v podání Reaissance Ensemble ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) bylo zase cítit vzduch a i když scéna byla spíše kompaktní, šířce byla dobrá, žádné nahlučené klubko zvuků, ale už férově rozprostřený prostor s nástroji s vlastními jasnými konturami a celkově dobrou organizací, dokonce s náznakem hloubky scény. Bezprostřední noticka v poznámkách z poslechu zní doslovně: "Co víc chtít za ty peníze!" - tedy tak.

2018 10 24 TST Bluesound Powernode 2i 8

Ve "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) si užijete řádně od podlahy jdou zahřmění basové složky a celkově sytou, hutnou atmosféru. Zesilovač není možná nějak zásadně šťavnatý, ale nemá často slýchanou "digitální" strohost, takže v kombinaci s celkovou energií a důrazem tu panuje pocit odvážnosti, hudba se vine kupředu, vybuchuje tam kde má a na tak malý stroj si Powernode 2i udržuje kontrolu a čistotu a musíte se už opravdu snažit, abyste ho vyvedli z konceptu (jinými slovy hrát extrémně potichoučku nebo naopak extrémně nahlas).

Bluesound Powernode 2i nijak nezastírá, že se snaží nabídnout dobrý zvuk spíše "lifestylové" klientele, která dá hodně na kompaktnost, nedominující estetiku, férovou cenu a pohodlné ovládání - a že Powernode 2i má všechno z toho. Navíc disponuje aplikací, nebo konkrétněji celým řešením BluOS, které patří ke špičce na trhu a to bez ohledu na cenu. Co je ale důležité, to je fakt, že Powernode 2i o koňskou délku překonává zvuk svého předchůdce - je jistější, větší, energičtější, jasnější a působí, že má v zásobě větší rezervu, ať už je to všechno způsobeno čím chce. Powernode 2i je každopádně geniální moderní produkt, který vám otevře svět tekoucích nul a jedniček a zároveň nezapomíná (byť v trochu nekomfortní podobě maličkých konektorů) ani na svět propojení dráty. Závěrem snad jen tolik, že v kontextu nastavené ceny není u Powernode 2i důvod k žádným steskům a hledáte-li moderní ozvučení, které se může bez uzardění označit za plnokrevné hi-fi v šik balení, pak právě s Powernode 2i stojíte rozhodně u správných dveří.

Kč 22 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výjimečně stabilní, rychlá a komfortní aplikace

+ podpora vysokého rozlišení a všeho moderního

+ šířka konektivity je na daný segment příjemná

+ plnohodnotný bas

+ lepší, zřetelně dospělejší zvuk, než u první generace

ZÁPORY

- nic, pokud hledáte výtečné moderní hi-fi

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Integra | www.avintegra.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies