ROTEL Michi zesilovače

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 1

Značka Audio Analogue se narodila v překrásném Toskánsku v roce 1995 a od té doby zůstala malou manufakturou, zakládající si na kompletním vývoji i ruční výrobě v Itálii a to s důrazem na komponenty, které se vyrábí v dosažitelném okolí. Vrcholem současné produkce je řada Anniversary v níž kraluje adekvátně pojmenovaný integrovaný zesilovač Maestro Anniversary.

Oba přístroje v této řadě navrhly laboratoře Airtech, tento konkrétní pak na základě zkušeností a návrhu staršího a menšího modelu Puccini Anniversary. Maestro je vlastně jen opticky, tak technologicky logickým "zvětšením" modelu Puccini. Začneme-li zvenku, nejpůsobivější na tomto stroji je jeho hloubka, protože oproti běžným zesilovačům jako kdyby se táhl do nekonečna. Když se pak podíváte na technické parametry, zjistíte v kolonce hloubka ohromujících 55 cm, přitom ani šířka 45 cm a výška 16,8 cm nejsou nijak skromné.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 2

31 kg vážící integrovaný zesilovač sází tak jako nižší model na mohutnou přední hliníkovou desku, v níž jsou symetricky a velmi čistě rozložené prvky. Přední stěnu "vejpůl" dělí vertikální žlábek, přímo ve středu celé plochy pak trůní multifunkční kruhový ovladač. Dlouhým stiskem přístroj zapíná, krátkým přepíná vstupy a rotací ovládá hlasitosti. Není tu žádný klasický displej, jen řada maliličkatých otvorů a v nich intenzivní LEDky. Ty vlevo ukazují, který z pěti vstupů je aktivní, ty vpravo dlouhou řadou zase navolenou hlasitost. Toť vše, design je naprosto čistý a přitom dokáže odkudsi vytáhnout eleganci...

Pocitu masivnosti u tohoto přístroje nemálo napomáhají opravdu bohatě žebrované boky - chladící profily jsou nejen extrémně členité, ale i nádherně zpracované (ale to ostatně celý stroj). Pohled na zadní panel pak už jaksi podvědomě ukazuje na symetrickou koncepci. Konektory jsou totiž dokonale zrcadlově rozložené směrem od středu ven. Najdete tu tři páry analogových cinchů a dva páry symetrických XLR. Až trošku zbytečně blízko k nim se nachází obrovské terminály s křídlovými maticemi, který však rozhodně nelze upřít působivost. Napájecí zásuvka je přímo uprostřed, vybavená klasickou vypínací kolébkou.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 3

Když se podíváte do vnitřností přístroje, pochopíte, proč váží oněch 31 kg - přímo vepředu se nachází dvojice 600VA toroidních transformátorů, usměrňovací můstky jsou vyrobeny z diskrétních 50A diod. V každé větvi je 16 800 uF filtrační kapacity (tedy celkově 67 200 uF). Kanály jsou zcela odděleny a to včetně země a pochopitelně i napájecích zdrojů. Dokonce i kontrolní mikroprocesor, který reguluje hlasitost, má dva nezávislé výstupy, oddělené optickými členy. Konstrukce je prostě precizně dual mono.

Jak koncový stupeň, tak předzesilovač jsou nejen plně symetrické, ale i osazené na tlustých deskách plošných spojů. Každá zásadní část (napájení - předzesilovač - zesilovač) má svou vlastní desku. Řízení hlasitosti zajišťuje mikročip, dokonce čtyři (!) paralelně zapojené čipy na každém kanálu.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 5

Obvody pracují bez zpětné vazby, na zesílení slouží čtyři páry komplementárních tranzistorů v každém kanále. V obvodech jsou odpory armádního standardu nebo třeba kondenzátory speciálně navržené pro audio použití a vyrobené přímo v Airtech.

Maestro Anniversary nabízí již pěkných 150 Wattů na kanál do 8 ohm při 1% THD + N, s poloviční impedancí se výkon zdvojnásobuje a stabilní je zesilovač až do 2 ohm, kde za zmíněných podmínek nabízí 500 Watt. V toleranci -3 dB pracují obvody s rozsahem 0 - 90 000 Hz a odstup signálu a šumu je přes 100 dB.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 7

Zesilovač Audio Analogue Maestro Anniversary jsme poslouchali v poslechovém prostoru dovozce v Horoměřicích u Prahy, kde mu společnost dělal výtečný "multi" přehrávač AVM MP8.2 a k němu Vienna Acoustics The Kiss a Vienna Acoustics The Music a to přes kabeláž Mareka Audio.

Už menší sourozenec Maestra na nás zapůsobil svým projevem v nejspodnějších frekvencích, svou kultivovanou muskulaturností a bohatostí. Inu, větší Maestro Anniversary je prostě...větší. V Zimmerově "Wheel of Fortune" ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) provázel každé vrznutí mohutné smyčcové sekce byl jako mocné hromobití, byl tu impuls doslova "jako kráva" a přes onu mohutnost, velkou barevnou sytost a hutnost bylo cítit, že zesilovač si s basákem v The Kiss jen tak pohrává, že má autoritu i jistotu a spoustu, spoustu proudu na rozdávání. Bylo jedno, zda jsme hráli hodně nahlas, nebo naopak hodně potichu, ta jistota a hutnost tu byla stále přítomná v každém jednom tónu a přitom lehce příjemnější, klidnější a měkčí charakter dobře slouží pocitu přirozenosti a autentičnosti, navíc naprosto bez náznaku strohosti.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 12

Vášnivá a energická plnost a barevnost byla vlastní i podání vokálů, jako třeba toho pěkně hlubokého, kterým vládne Tom Jones ve své "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records). Hlas je velký, odvážný, sytý, barevný a energický, byť na okrajích cítíte, že Maestro Anniversary má mírně tendence ke kulatějšímu, hladšímu přednesu, který na druhou stranu činí hudbu až lehce "lampově krásným". Nicméně výbušnost a naléhavost, těch umí Audio Analogue naservírovat opravdu štědrou porci. Navíc v každém okamžiku cítíte, jak hudba prostě plyne, jako zářivá řeka.

Nejvyšší tóny činelů a dalších kovových cinkátek a perkusí v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) byly hodně jasné, vlastně už velice dobře rozlišené a kontrolované, ale přitom stále maličko nadýchané a uvolněné, klidné. Pokud máte rádi "jiskrné" činely, které až občas říznou do ucha, Maestro Anniversary preferuje spíše civilní až trochu sladší vyznění.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 11

Přestože zvuk tohoto zesilovače není vysloveně agilní, přestože je tedy spíše uvolněný, dynamiku úderů do velkých čínských bubnů v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music ) vystihl parádně - každá rána je explozí energie, která vás zavalí a jeden každý úder do velkého bubnu vás poposune i se sedačkou. Jistota a až fyzický nátlak každého úderu jsou hodně působivé a na integrovaný zesilovač vysloveně skvělé - maskulinní, živý a velký zvuk navíc nepostrádá už ten správně dospělý nadhled.

Svým hebkým a klidným podáním nedává Maestro Anniversary detaily a rozlišení nijak ostentativně najevo, nikam nic netlačí a nechává zvuk jen tak plout, čímž možná není v prvních okamžicích nijak zásadně strhující, jako někteří živější, ale zase potenciálně nervóznější konkurenti. V "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) navíc i přes ne vysloveně analytický charakter nebylo dění nepřehledné, naopak ač tu nebyly vytažené a zdůrazněné jednotlivosti a zvuk byl jedním velkým celkem, ty delikátní syntetické efekty na pozadí nebo třeba už i jemný nádech zpěvačky tu zaslechnete v klidu, chcete-li se na takové věci soustředit. Mnohem přirozenější je ale prostě nechat vše plout...

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 14

Prostor hudební scény v "Coal" Michaela Penna ("Free-for-All" | 1992 | BMG) byl velmi pevný, opět na poměry integrovaných zesilovačů velmi konkrétní, velmi usazený a spíše proporčně větší. Nicméně vzdušnost a bezproblémový stereo obraz prostě fungují, cítíte jistotu zesilovače a jeho velmi dobrou kontrolu nad děním.

A co udělá trochu klidnější přednes s energickou a našlapanou elektronickou hudbou jako je "Deeply Disturbed" od Infected Mushroom ("Converting Vegetarians" | 2003 | YoYo Records)? Síla, mohutnost a autorita spolu s hutným zvukem vytvoří velkou stěnu energie a přitom dostatečná jemnost a dospělost přednesu zajistí, že nejde o velký chumel, který se jenom valí. Vše je už dobře usazené a i když možná disko zní lépe na říznějších strojích, ten neochvějný rytmus mu rozhodně také sluší a poslouchá se už velice jednoduše a bez nutnosti něco řešit.

2017 08 22 TST Audio Analogue Maestro Anniversary 15

Veliký integrovaný zesilovač Audio Analogue Maestro Anniversary je podobně okouzlující, jako jeho menší sourozenec Puccini Anniversary. Vlastně je mu podobný jak svým vzhledem, tak skvělým výrobním provedením, tak atraktivní kombinací kultivovanosti a síly. Pravda, Puccini vás více překvapí tím, kolik toho za svou cenu mí, zatímco u Maestro Anniversary to tak trošičku čekáte a není to takový "WOW efekt". Na druhou stranu, Maestro Anniversary hraje tak, abyste po jeho zaplacení měli skvělý pocit z jeho muzikálnosti a to bez ohledu na žánr, hlasitost a díky vstřícnému charakteru vlastně do velké míry i bez ohledu na kvalitu nahrávky. Pročež pokud máte rádi muskulaturní a přitom lehounce do příjemna položený zvuk, Maestro Anniversary je výtečně zábavný a příjemný společník.

cca Kč 180 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výtečné a působivé zpracování a design

+ samozřejmý zvuk bez přehánění

+ velice pěkné barvy nástrojů

+ síla a dynamika

+ uřídí libovolné reprosoustavy

ZÁPORY

- v poměru cena / výkon možná lépe funguje menší model Puccini

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies