2023 08 31 BMW i7 xDrive60 1

Elektromobilům v té či oné podobě se ve svém životě pravděpodobně nevyhnete, ať už se vám to líbí nebo ne. Je lhostejné, zda budou používat jako zdroj vaši domácí zásuvku, solární panel na střeše, vodíkové články nebo třeba kompaktní atomový reaktor, jaký si představoval koncept Ford Nucleon z roku 1957. Pokud by všechna elektrická auta vypadala a fungovala jako i7, etalon této kategorie od německých Bayerische Motor Werke, asi bychom s tím neměli problém, ať už si pod kapotou či podlahou pracuje co chce.

Jedno krápávé srpnové úterní ráno Léta Páně 2023 na nás v naštěstí suché podzemní garáži čekal připravený vůz BMW i7 v motorizaci xDrive60 . Důvod byl jednoduchý – prémiový vůz si totiž zaslouží i prémiové ozvučení a to právě sem dodala anglická firma Bowers & Wilkins, což vytvořilo elegantní oslí můstek k tomu, aby redakce Hi-Fi Voice poprvé otestovala automobil.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 2

Protože se už nějakých šest let vozíme hybridními automobily značky Toyota, elektrifikované popojíždění nám není cizí, ba dokonce je sympatické. Jenže… i7, to je přeci jen poněkud jiná váhová kategorie. A to doslova – vůz váží nějaké 3 tuny a má bezmála 5,5 metru délky, takže instalovaná multikanálová souprava má kde vyniknout.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 5

Designově je i7 xDrive60 klasické moderní BMW s lehce konzervativním dotekem, vhodným pro ty, kteří chtějí za vůz utratit někde mezi 3,5 a 7 miliony korun podle výbavy – obrovské čelní ledvinky pro lačné nasávání vzduchu (nikoliv k motoru či k chlazení baterií, ale třeba směrem do účinných klimatizačních potrubí), tenká světla, ale jinak veskrze ten typický bavorský výraz a klidné křivky odpovídají třídě velkých limuzín.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 6

Vnitřek je kouzelný. Komfortní křesla z luxusních materiálů topí, chladí, podvolují se ve všech směrech vašim přáním stran nastavení, masírují a drží úžasně snadno i po stovkách kilometrů. Spolu s extrémně citlivým řízením a natáčením zadních kol je řízení i7 xDrive60 namáhavé asi jako sobotní podvečerní pozorování ptáků na vašem zámeckém rybníčku.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 7

Protože podrobnější popis chování auta si jistě užijete u odborných novinářů v periodikách zaměřených na vozidla (nebo si prostě prohlédněte specifikace na webu BMW), řekněme jen, že katapultáž obřího super těžkého, téměř zcela tichého bolidu z 0 na 100 za 4,7 sekundy a jeho dálniční pružnost třeba mezi 150 a 200 km/h za obdobný čas je nezemská, děsivá a nepochopitelná. A také návyková – krom supersportovních nepohodlných exotických vozů ujedete všemu a všem, navíc v komfortu prezidentského apartmá pětihvězdičkového mnichovského hotelu. Nakonec pohon všech čtyř kol, těžiště nízko u země a výkon 544 koní a 745 Nm jsou prostě v pohodě asi jako kilowattový zesilovač.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 8

Praktická poznámka: udávaný dojezd až 625 km je platný tak pro courání po městě, ale v našem dálničním nasazení 500 v zásadě reálných bylo. Udávaná spotřeba 19,6 kWh / 100 km je též lehce na optimistické straně, i přes různorodé experimenty v průměru týdenního zkoušení činila nějakých 21,8 kWh / 100 km – a dobito bylo u vysokoproudových stanic Ionity do hodiny (z čehož prvních 100 km dojezdu z 6 minut).

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 9

To, nač se chceme dnes soustředit, ovšem přichází až ve chvíli, kdy vás omrzí závodní schopnosti vašeho řidiče (protože ač je i7 xDrive60 fakt radost řídit, je to vůz koncipovaný pro ty vpravo vzadu), můžete se pustit do zkoumání prakticky neomezených možností, které zadní sedadlo nabízí. Ideálně je-li vybaveno příplatkových audio systémem, laděným u Bowers & Wilkins a vybaveným na míru navrženými měniči, zesilovači a DSP. To je extrémní výhoda audiosystémů v autech – jsou přizpůsobeny konkrétnímu prostoru s jeho rozměry, tlumením (zde perfektním) a akustickými vlastnostmi, což v domácím prostředí samozřejmě není reálné.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 12

Za 128 726,- Kč dostanete širokoúhlou obrazovku, která se na pokyn dotykového ovládání, uloženého v opěrce dveří, odklápí od stropu a umožňuje přehrávání z HDMI zdroje typu přenosných streamovacích řešení Amazon Fire TV a podobných.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 15

Obklopeni pak budete v případě příplatkového řešení Diamond Surround Sound System rovnou 35 reproduktory, napájenými 32 kanálovým zesilovačem se souhrnným výkonem 1 965 Wattů.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 16

Děsivá sestava kombinuje trojici tweeterů s diamantovými kopulkami průměru 2,5 cm v ozvučnicích Nautilus, pětici 10 cm středotónových membrán Continuum, čtyři hliníkové woofery netypického tvaru 5x8 cm v antivibračním zapojení po dvojicích, dále pak čtveřici 4 cm efektových reproduktorů s hliníkovými membránami a dva 2,5 cm keramické měniče, osm 6 cm reproduktorů v opěrkách hlav a osm „4D shakerů“, vytvářejících v sedadlech fyzicky citelné otřesy a efekty (což je poměrně působivé). Muziku tvrdí 20 cm membrána subwooferu z uhlíkového vlákna s dvojitou kmitací cívkou.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 39

DSP vám dává možnost zvolit několik nastavení – Studio je referenční vyladění od Bowers & Wilkins a zní čistě, razantně, dynamicky a analyticky po celém voze v kvalitě někde mezi řadami 700 S3 a 800 D4. Profil Concert trochu přitlačí na pilu na výškách i basech, On Stage zase zdůrazňuje detaily a Rear zaostří veškerou energii na zadní sedadla, aby se váš řidič mohl lépe soustředit a vy naopak lépe zanořit do poslouchaného obsahu. Nám se nicméně nejvíc líbil profil Studio, který působil jako bezmála high-endové stereo.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 48

Ale systém nemusí fungovat jen pro obklopující poslech hudby. Příkladem budiž demonstrační film, který byl v autě k dispozici – jde o produkci přímo značky BMW a možná by se za takový výsledek nemusel stydět ani poslední James Bond. Skvěle nasnímaná akční scéna se špionkou, jedoucí právě v i7, po které jde horda záporáků na motorkách, má velmi pěkně rozčleněné prostorové efekty a slyšet je skutečně přicházet zepředu, zezadu, ze stran, shora i zdola s fyzickým důrazem, který dodá jen opravdu dobré domácí kino, za které byste možná dali v domácí formě i víc, než žádných cca 130 tisíc, to je opravdu zážitek. Navíc „4D efekt“ s otřesy v sedačkách je prostě bomba.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 41

Když však na to přišlo, líbilo se nám, jak systém od Bowers & Wilkins vlastně není naladěný na efekty. Jasně ukazoval rozdílnost kvality nahrávek, tak jak se to na pravý high-end sluší a patří.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 40

„Honey Hill“ Bena Webstera a Johnnyho Hodgese hrála krásně čistě, s hlubokým, artikulovaným basem, který by ledasjaký domácí systém mohl závidět. V razanci je cítit dostatek výkonu, barevnost je zase skvělá díky precizní kontrole DSP a to bez toho, že by systému bylo cítit onu častou „umrtvující“ příchuť podobných řešení.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 37

Baryton Michaela Bublého v „Georgia on My Mind“ zase zazníval s onou medovou hebkostí, kterou je zpěvák obdařený, krásně srozumitelný, jasný a konkrétní. A zvonivý cinkot kovových perkusí v „Somewhere, Somebody“ od Jennifer Warnes prozrazuje analytické kvality vysokotónových měničů – diamanty vykouzlí tóny dlouhé, jasné, znělé a křehké, s věrohodnou kovovou tonalitou.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 18

Jestliže máte rádi dynamiku, kopák v „Amuseum“ Jamese Newtona Howarda má skutečně fyzický důraz, dokonce máte pocit, že je s vámi v autě fyzicky – sedíte-li vzadu, pak hraje kdesi mezi předními sedadly a úplně vidíte paličku dopadající suše, rychle a razantně na napjatou blánu.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 23

Jenže i7 xDrive60 jde ještě dál. Famózní odhlučnění interiéru, spoléhající mimo jiné na mimořádnou tloušťku dveří (za 40 638,- Kč se vám mohou automaticky otevírat a zavírat pro bezdotykové nastupování) vám umožní vychutnat si i komplexní nahrávky, jako je „Abramo ed Isaco“ Josefa Myslivečka v podání Magdaleny Kožené a tělesa Pražské komorní filharmonie. Můžete jet dálniční rychlostí a orchestr je dobře rozčleněný, čistý a Magdalenin mezzosoprán snadno srozumitelný, jako byste seděli doma před svou hi-fi sestavou.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 25

Výborné je pak i to, že zážitek zůstává prakticky stejně dobrý vepředu i vzadu, ač budeme-li upřímní, vzadu s tou spoustou místa a času na užívání si přeci jen poslech funguje jaksi lépe.

2023 08 31 BMW i7 xDrive60 30

Týdenní zkušenost s každodenním popojížděním v BMW i7 xDrive60 je pro nás nezapomenutelný, skutečně hluboký zážitek. Jednak z motoristického pohledu, protože tohle auto je něco mezi zámořským korábem, vesmírnou lodí a víkendovým sporťáčkem. Je úplně jedno, zda se pohybujete v městských uličkách, kde je auto překvapivě mrštné a praktické, je fuk, zda jedete 130 km/h (nebo 240 km/h, když jsme u toho) po dálnici a také nezáleží na tom, zda míříte pár kilometrů na nákup nebo stovky kilometrů na návštěvu – všechno je mimořádně jednoduché a komfortní. Ultimativní akcelerace se v roli řidiče nepřesytíte, skvostného komfortu a luxusu v roli pasažéra také ne. A to pro nás podstatné, tedy kvalita ozvučení, patří ke skvělým – je to nejlepší systém, jaký jsme kdy v autě slyšeli a bez uzardění se dá říct, že jde o prakticky high-endovou kvalitu, která by obstála i v domácích poslechovkách. Výborně pak funguje i pro sledování filmů, je to takové malé domácí kino, sbalené na cesty včetně schopnosti nastínit prostorové efekty. Jestliže tak váháte nad tím, co všechno si do svého nového BMW i7 xDrive60 nakonfigurujete, nešetřete a v kontextu celkové ceny ten nevelký příplatek věnujte směrem k Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound systému, protože to stojí za to. Za nás je i7 xDrive60 s touto výbavou nejen nejrychlejším, ale také nejzáživnějším a nejkomfortnějším domácím (mobilním?) kinem / stereo sestavou na světě (v kontextu ozvučení automobilových interiérů, samozřejmě). Jestliže si kluci v pubertě lepí na zdi pokojíčků plakáty Ferrari, Lamborghini nebo Porsche, zralí, vyklidnění a nároční milovníci kultivovanosti, luxusu a skvělého zvuku by si měli vylepit obrázek i7 xDrive60…

FOTOGALERIE

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies