Métronome referenční streamer

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 1

Teac, původně Tokyo Television Acoustic Company a později Tokyo Electro-Acoustic Company, firmička bratří Katsuma a Tomoma Tani, to od roku 1956 dotáhla na jednoho ze světových velikánů audio oboru, ať už se bavíme o prakticky supermarketové úrovni, o charakteristickém hi-fi „poloviční velikosti“ nebo o high-endu s přídomkem Esoteric. Kredit si značka získala zejména digitálními zdroji od SACD přehrávačů až po D/A převodníky. Zhutněnou esencí malých Teac může být NT-505-X, nejnovější generace streamujícího D/A převodníku se sluchátkovým zesilovačem.

Vzhledově jde o Teac se vším všudy. Boční panely jsou směrem vpřed protažené až do drobných oušek, dodávajících komponentu distinktivní charakter s přídechem studiového světa. Provozní stav prozrazuje malý displej, hlasitost se ovládá nevelkým, ale pocitově hezkým potenciometrem, je tu 3,5 mm výstup na sluchátka nebo USB port pro datové paměti a smíšený optický / koaxiální digitální vstup v 3,5 mm podobě. Vstupy měníte menší variací prvku pro úpravu volume, stejně jako jej můžete použít, když se přes malé tlačítko dostanete do nabídky nastavení. Hezkým prvkem je mechanické zapínání přístroje přes dvoupolohovou páčku, má to prostě něco do sebe ve srovnání s obyčejným elektronickým tlačítkem.

Na zadní straně komponentíku, posazeného na trojici plovoucích antivibračních nožek, najdete poměrně slušnou škálu konektorů, byť limit rozměrů omezuje i jejich počet nebo prostor pro tlustší koncovky. Analogový výstup má RCA i XLR podobu, připojení do sítě obstarává ethernetové rozhraní. Zhruba uprostřed se nachází sada digitálních konektorů – koaxiál, optika, USB pro počítače a Bluetooth anténka pod krytem. Vyjma napájecí zásuvky je tu ještě BNC konektor, jímž lze připojit 10 MHz externí hodiny – patrně nikdo jiný nenabízí takový upgrade v takové cenové relaci. A firemní CG-10M-A skutečně zvukovému výkonu mají potenciál pomoci.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 2

Co se týká možností, krom digitálních vstupů můžete využít i vestavěnou podporu Roon Ready či služeb jako Spotify, TIDAL, Qobuz či TuneIn. Teac zvládá plně rozkódovat i formát MQA.

Základem je poctivá dual mono konstrukce s plnou symetrií analogových signálových obvodů, fortelný napájecí zdroj s dvojicí toroidních transformátorů a vůbec vnitřním pojetím inspirovaným vyššími modely Teac a Esoteric.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 3

Centrálním prvkem celého řešení je D/A převodník ES9038Q2M (respektive jeden čip na každém kanálu), díky němuž si užijete rozlišení 32 bit / 768 kHz u PCM nebo 22,5 MHz u DSD. Konstruktéři Teac se rozhodli využít dostupných technologií ESS – 32 bitového zpracování HyperStream II a systému s všeříkajícím názvem Time Domain Jitter Eliminator. Zvýšenou přesnost konverze zajišťují i dva přítomné oscilátory – jeden pro kmitočty na bázi 44,1 kHz, druhý pro ty se základem na 48 kHz.

Teac vestavěl také typický systém upsamplingu, který je jeho převodníkům vlastní již dlouho. Technologie RDOT-NEO (Refined Digital Output Technology NEO) je algoritmus, který podle nastavení může přepracovat vstupní signál až na 32 bit / 384 kHz nebo 24,5 MHz DSD. A ano, vliv upsamplingu je slyšitelný, i když jde spíše o změnu charakteru, nežli o automatické zvýšení kvality reprodukce. Nadto si lze vybrat ještě jeden ze sedmi dostupných digitálních filtrů, také mírně ovlivňujících zvukovou charakterististiku.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 4

Budete-li přehrávat z PC přes USB vstup, připravil Teac technologii Bulk Pet – je to odpověď těm, kdo říkají, že přenos přes USB nemůže vykazovat chyby. I velká a laboratořemi vybavená korporace Teac tvrdí, že ano a že je s tím třeba něco dělat. Bulk Pet konkrétně řeší problém, kdy transfer velkého množství digitální dat běžným isochronním způsobem může způsobit poměrně citelné variace obsahu digitálního toku mezi zdrojem a zpracovatelským přijímačem (čili DACem), díky neschopnosti je zpracovat dosti rychle. Bulk Pet fakticky dávkuje množství dat, které se posílá ze zdroje do převodníku a tak nedochází k vyčerpání zpracovacích kapacit, čímž se minimalizuje množství chyb.

Za zmínku ještě stojí to, že analogové výstupy lze provozovat jako variabilní, čímž je NT-505-X efektivním digitálním předzesilovačem. Sluchátkový výstup pak má definovanou podporu pro sluchátka s 16 až 600 ohmy a umí do 32 ohm dodat 500 mW na kanál – to není vůbec málo.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 5

Výrobce udává frekvenční pracovní rozsah 10 – 80 000 Hz (+1 / -3 dB), celkové harmonické zkreslení pod 0,002% a odstup signálu a šumu přes 110 dB – všechny hodnoty jsou platné pro PCM signál s rozlišením 192 kHz na RCA analogových výstupech a s vypnutými digitálními filtry. Za ostatních podmínek se samozřejmě budou mírně měnit.

Bytelné hliníkové šasi má půdorys zhruba papíru formátu A4 a i díky tomu komponent váží 4,1 kg při šířce 29 cm a hloubce 24,9 cm, přičemž s výškou 8,5 cm snadno zapadne prakticky kamkoliv.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 6

NT-505-X jsme poslouchali zejména ve srovnání s tehdy ještě redakčním kouskem NT-503 – změny mimochodem byly dosti citelné. Ne snad tak, jako nárůst cenovky, ale přeci jen je znát novější generace převodníků. Porovnávali jsme ale také s RME ADI-2 DAC FS a to na Cambridge CXC / Cambridge CXA81 a Fischer & Fischer SN-70, při použití kabelů Dynamique Audio Horizon 2.

Oproti svému předchůdci umí pět set pětka xko vysochat tóny baskytary Willa Lee v „Ty“ Richarda Müllera („44“ | 2005 | Columbia | 82876 71539 2) podstatně lépe, respektive masu nízkých tónů zkonkrétní a pevněji ohraničí, ačkoliv celkově tonalita zůstává maličko temnější a plnotučnější. Přes jistou míru měkkosti je bas solidně čistý, cítíte přídech lehounké vřelosti a sametu, ale jinak je to bas celkem přirozeně naladěný. Dalším z jasných vylepšení je důraz – tam, kde tlustá struna brnkne, je u NT-503 tak trochu pohlazení, kdežto u NT-505-X podstatně fyzičtěji působící „brnk“.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 12

Na NT-503 zní zpěv Jane Birkin i Serge Gainsbourgha ve slavné „Je t`aime … moi non plus“ ze stejnojmenného alba (2016 | nahráno 1969 | Light in the Attic | LITA 048) jaksi vřele a bohatě, ale v porovnání s NT-505-X přeci jen zastřeně. Nejnovější model přidá plasticitu, oba hlasy vytáhne vpřed a má jemnější rozlišení, takže jak ženský, tak mužský vokál jsou prostě zřetelnější – přesto zůstává charakteristický měkčí a maličko vřelejší styl Teac.

Že používá NT-505-X modernější převodníky a s nimi i modernější standard ladění zvuku, to ukázala „Per vivere insieme“ Jimmy Fontany („Collection“ | 1998 | nahráno 1965 | RCA | 74321584292), kde byl kladen u novějšího modelu podstatně větší důraz na objem, energii i detail výšek – zvuk působí živěji a jasněji, byť ani touto proměnou se z něj nestává žádný tvrdý hráč. Ale rozhodně jsou výšky prezentnější než dřív. Jako celek zůstává však NT-505-X mravný a víceméně organicky nepřehnaný, změna působí relativně dramaticky pouze v mezigeneračním srovnání.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 16

Clavicembalo rozehrávané talentovanýma rukama Alana Cucstona v „Premier livre de pièces de clavecin“ („Pièces de clavecin“ | 1995 | nahráno 1990 | Naxos | 550463) bylo v podání NT-505-X podstatně klidnější, zralejší, ale také ne tak dramatické, jako u NT-503. Víc klidu a nadhledu však dokáže být popisnější stran dynamických rozdílů, je to taková důstojná, ale velmi nenápadná kontrola, směřující k ladění ne nepodobnému třeba komponentům Esoteric. Dynamika nástroje tak nepůsobí úplně super svižně, tóny nevybuchují, ale vzdouvají se, tak akorát silné, přiměřené, kultivované.

„Camera’s Rolling“ Agnes Obel („Myopia“ | 2020 | Blue Note | 4837173) byla načrtnutá jemnou rukou, ve výše popsaném duchu, takže streamer na vás detaily nepokřikuje, ale nechává je lehce vyplout. Je jich každopádně víc, než u NT-503, také jsou přesvědčivější ve schopnosti vystavět pocit komplexního celku. Je to prostě dobré, zralé hi-fi, ač v záplavě převodníků a streamerů, které mají krásné zaostření a jasný, precizní zvuk působí měkčí podání Teac až trochu nenápadně.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 15

Obraz nahrávky Bachovy „Sarabandy z houslové sonáty v b moll“ v podání akustické kytary a umu Al Di Meoly („Greatest Hits“ | 1990 | nahráno 1975 | CBS | 466995-2) byl posazen pečlivě doprostřed mezi reprosoustavy, čistý a snadno čitelný, ne ovšem veliký, byť přesvědčivě kontrolovaný. Je to takový nenucený, urovnaný přednes, kde věci mají svůj řád, ale napoprvé nijak neoslní. Vše je vlastně tak nějak neutrálně správně, bez efektů a korektně. Je to však spíše scéna před vámi, nemáte pocit, že byste se do ní úplně nořili.

V razantní „Zephyr & I“ Suzanne Vega („Beauty & Crime“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 68270 2 5) bylo na mohutném spodku cítit nejen valivou údernost (mimochodem o něco pocitově silnější, než u NT-503), ale také už jisté odstíny basů – ty předchozí model spíše srovnal do jednoho celku. Vlastně se hudba dobře poslouchá, nemá žádné nepříjemné chvilky, pocity ostrosti nebo tvrdosti, agrese, prostě ničeho. Je jemná, plynulá, v tak akorát objemu, hladká a decentní – od poslechu vás vůbec nic neodrazuje, nic není ale ani zdůrazněno.

2023 12 31 TST TEAC NT 505 X 14

Teac NT-505-X je velmi dobře vybavený, všestranný streamer / D/A převodník / sluchátkový zesilovač, který je fajnově zpracovaný, snadno se používá (i když tedy vlastní aplikace by zasloužila modernizaci) a hraje příjemně – je to japonský důstojný, uhlazený, uspořádaný a vlastně až nenápadný přednes, který nemá sebemenší stopu efektu, uspěchanosti nebo tlaku, nechává hudbu vycházet uvolněně, klidně a neuspěchaně, ovšem s důstojnou úrovní prémiového hi-fi. V kontextu aktuální nabídky je NT-505-X přeci jen trochu dražší, ale kdo chce konzervativní kvalitu a sázku na jistotu velké tradiční firmy, ten chybu s jeho neutrálním, přirozeným zvukem rozhodně neudělá.

Kč 49 990,- - cena v době recenze

Kč 36 690,- - aktuální cena

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava a množství nastavení

+ bytelná konstrukce

+ možnost upgradu přes externí hodiny může být zajímavá

+ dobrý sluchátkový výstup (ačkoliv zase chybí velký jack)

+ celkový příjemný zvuk

ZÁPORY

- cena je v dnešním kontextu přeci jen vyšší (platí pro cenu v době testu)

- nativní ovládací aplikace je spíše průměrně komfortní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies