Métronome referenční streamer

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 1

Arcam of Cambridge, toho času součást impéria Harman, tak by mohl znít v britském duchu vyřčený název více než čtyřicetileté značky z oblasti známého univerzitního města a jednoho z tradičních ostrovních výrobců audio techniky. Dnes má v nabídce necelou dvacítku produktů, velmi se v ní soustředí na špičkové domácí kino, nicméně nezapomíná ani na svou stereofonní tradici a moderní potřeby – proto existuje HDA ST60, dedikovaný streamer.

Vizuálně jde jednoznačně o Arcam, ať už barvou šasi nebo měkkými, jednoduchými liniemi prvků, rozesetých po čelním panelu. Tomu každopádně dominuje velký displej, čelu jako takovému pak vlevo umístěný všestranný otočný ovládací prvek. Tři tlačítka vedle něj vás dovedou k nastavením, změně vstupu nebo k pozastavení reprodukce, vpravo zůstává prostor jen pro velké spínací tlačítko.

Ani vzadu nemá ST60 ze série HDA nijak moc konektorů. Samozřejmě je tu napájecí zásuvka, typicky bez zemnícího kolíku, je tu pochopitelně i ethernetové rozhraní (v nepraktické kombinaci s USB portem pro datové paměti, kdy použít oboje současně bývá občas oříšek) a dvě odnímatelné Wi-Fi anténky.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 2

Výstupní signál je k dispozici v analogové (1x cinch + 1x XLR) i digitální formě (1x koax + 1x optika), potěší pak konektivita vstupní, měnící ST60 na D/A převodník. K dispozici máte dva koaxiální a dva optické konektory, pro nejvyšší rozlišení i USB (ovšem pouze pro datové paměti). Řízení komponentu je možné po RS232 rozhraní a IP ovládání.

Potěšující je možnost nastavit analogové výstupy nejen jako fixní, ale také variabilní, další role ST60 tak může být i předzesilovač, nemáte-li jiné než digitální zdroje signálu.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 3

Arcam HDA ST60 umí streamovat přes Google Cast, Airplay 2 i přes UPnP, funguje jako endpoint pro Roon s certifikací Roon Ready a zvládá i TIDAL, Qobuz, Spotify, Napster, Deezer a další.

Srdcem a mozkem je čip ES9038K2M (s receiverem AK4113 na digitálních vstupech), pracující v hloubce 32 bit / 192 kHz a podporující jak PCM i DSD128 a MQA. Je tedy univerzálním zařízením.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 6

Výrobce se chlubí odstupem signálu a šumu 118 dB na nesymetrických výstupech, u XLR dokonce 122 dB. Harmonické zkreslení na 1 kHz (ovšem bez dalších údajů) je udáváno s hodnotou pod 0,0008%. Pracovní frekvenční rozsah činí 10 – 20 000 Hz (+/- 0,5 dB).

HDA ST60 jsme poslouchali v showroomu dovozce v Července. Hrálo se s Arcam HDA SA30, přičemž to byl také hlavní zdroj pro porovnání kvalit streamingu. Poslouchalo se přes AQ Passion, napájelo přes AudioQuest Niagara 7000 a propojeno bylo kabeláží AudioQuest Thunderbird a Golden Gate.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 7

Hned po prvních tónech ze Sanbornovy „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2) bylo jasné, že jsme se v kvalitě podání oproti i tak slušnému streameru v HDA SA30 posunuli o notný kus dál. Změna to byla až neuvěřitelná. Basová složka sice zněla méně intenzivně, méně razantně, ale o to s větším nadhledem. Zpřesnila se struktura nejnižších oktáv a méně váhy bylo vykompenzováno výrazně větším množstvím informací, lepším ohraničením i vystižením barev nástrojů. Tam, kde je bas z HDA SA30 hutný a tuhý, tam je ten z HDA ST60 jemný, audiofilsky poklidný a přesný, věrohodný. Za dané peníze je to excelentní výkon.

Do Berliozovy „Méditation“ z kantáty „La Mort de Cléopâtre“ v záznamu Berliner Philharmoniker se zpěvem Susan Graham a pod taktovkou Sira Simona Rattla (2008 | EMI | 50999 2 16224 0 3) pronikl se zapojením HDA ST60 pořádný díl vzduchu navíc. Opět došlo k proměně z relativně dopředného, intenzivního přednesu na až noblesní, rozkvetlý, audiofilský způsob reprodukce a externí streamer přidal víc plastičnosti, uvolněnosti a nadhledu, než bychom i za takovou cenu čekali. Je to zvuk mírně nenápadný, klidnější, ovšem bohatě propracovaný a v přímém srovnání o víc než jednu kategorii lepší, než se samotným HDA SA30.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 8

Ve „Spirits (Having Flown)“ od Bee Gees („Spirits Having Flown“ | 1994 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2) je hezky zaznamenaná linka činelů. Přes externí streamer jako kdyby ubylo cinkavosti a částečně i objemu, na druhou stranu se výšky zřetelně zaostřily a nabídly výrazně větší množství detailů, dozvuků a odstínů. Přístroj mnohem lépe interpretoval rozdíly mezi údery paličkou do jednotlivých činelů a zvuky byly ohraničené s báječnou lehkostí a hlavně klidem, který by snad ani neměl být tak dobrý v této cenové úrovni.

Výrazně, ale výrazně lépe si HDA ST60 poradil také s prezentací dynamických rozdílů v Beethovenově „Eroice“, kterou v roce 1957 nahrál George Szell s Cleveland Orchestra („Symphonies No.3 & No. 8“ | 1991 | SONY | SBK 46 328). Dynamika byla skutečně velmi solidní, tiché pasáže působí skutečně tiše (avšak ne zapadle), zatímco ty gradující umí vybuchnout a hřímat dle potřeby. Je to opět až lepší, než by přináleželo komponentu této cenové úrovně, zvuk netlačí, má nadhled a přesto umí zprostředkovat to vnitřní dynamické drama.

2023 03 31 TST Arcam HDA ST60 10

Možná největším překvapením je to, kterak komponent v zásadě střední cenové relace dokázal reprodukci „rozsvítit“ z pohledu dostupnosti a čitelnosti detailů. Von Weberův „Koncert pro klarinet č. 1 v f moll, op. 73“, který se svým nástrojem vede Sharon Kam („Clarinet Concertos“ | 1996 | Telarc | 2564 69718-6) a kde Kurt Masur diriguje Gewandhausorchester Leipzig, byl čitelný a přehledný s parádní nenásilností a pohodou. HDA ST60 kombinuje zábavnou, decentní muzikálnost, která nezdůrazňuje nic nepříjemného a za každých okolností se dobře poslouchá, s až audiofilskou přesností, kdy ve velmi vzdušném prostoru slyšíte spousty a spousty informací – mnohem více, než kolik nabídl integrovaný streaming HDA SA30. Všechno do sebe zapadá s výtečnou organičností, tak nějak snadno, lehce a přirozeně, čímž výkon zřetelně přesahuje očekávání dané třídy. Přitom, jak už bylo řečeno, pořád cítíte nadhled a přirozenou jistotu.

HDA SA30 má sám o sobě hezké podání prostoru nahrávek, skladba pro oktet a soprán „Hommage á T.S. Eliot“ z pera Sofie Gubajduliny („Offertorium“ | 1989 | Deutsche Grammophon | 00289 479 1518) ovšem byla přes HDA ST60 někde jinde. Alespoň o řád jinde… Zvuk jako kdyby rozkvetl, rozšířil se nejen v pravolevém směru, ale taky do hloubky, všechno je plastičtější, nástroje mají přesněji definovanou pozici, lépe lokalizujete jejich zvuky a vůbec je to skvěle autentické a přirozené. Rozdíl i tady je skutečně ohromný, až neuvěřitelný s ohledem na cenu komponentu.

/testy/2023/20230320/arcam-hda-st60/

V čem se zdá být nejsilnější stránka Arcam HDA ST60, to je lehkost, s jakou nabízí k poslechu prakticky jakoukoliv hudbu. „James“ od Pata Methenyho („Offramp“ | 1984 | nahráno 1982 | ECM | 817 138-2) pak byla jednoduše muzikální, vykreslená se spoustou vrstev i detailů, organizovaná a přitom ovšem stále hlavně šťavnatá, bohatá, živá a báječně zábavná. HDA S60 vnesl do systému parádní příjemnost, klid, nadhled a všechno jako kdyby se usadilo a vy jste si řekli „tak, to je konečně fajn“. Žádný stres, jen plynulost, hudebnost a harmoničnost.

Popravdě řečeno nás Arcam HDA ST60 docela dost překvapil. Původně byl zapojen jen pro porovnání, aby byl k dispozici další komponent, aby bylo možné snáze definovat zvuk jiných částí systému. No a stal se v praxi téměř hvězdou poslechového dne, protože po jeho zařazení se všechno proměnilo způsobem, který stojí za každou investovanou korunu. Přestože HDA SA30 má slušný streaming a jako celek funguje velmi solidně, připojení HDA SA60 znamenalo posun minimálně o řád dále směrem k high-endu. Snad to bylo i synergií obou komponentů, snad něčím jiným, ale u tohoto streameru se něco neuvěřitelně povedlo a za racionální peníze dostanete zařízení dobře vybavené, schopné pokrýt bez problémů moderní streamovací nároky, ale hlavně zvukově tak vydařené, tak muzikální, tak harmonické, že i s poměrně dlouhým odstupem od jeho poslechu, když vzniká tento text, máme v živé paměti tu zábavnost, kterou streamer přinesl. Veškerá dostupná doporučení, tento komponent má skvělý poměr ceny a výkonu.

Kč 39 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ skvělá muzikálnost za velmi dobrou cenu

+ vnesl do systému o dva řády lepší zvuk, než integrované moduly v zesilovači

+ jednoduché fungování

+ možnost provozu v roli (základního) předzesilovače

+ výborný prostor nahrávek

ZÁPORY

- nic podstatného, je to dobře fungující komponent střední třídy

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies