Métronome referenční streamer

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 1

Poté, co anglická značka Musical Fidelity přešla pod křídla Heinze Lichteneggera z Pro-Jectu, začínají se v její nabídce pozvolna objevovat zařízení výrazně dostupnější, než bylo dříve zvykem – respektive část z nich se do portfolia spíše vrací. Úplnou novinkou je ale model MX-Stream z druhé nejmenší řady MX, v níž jsou komponenty kompaktních velikostí a možná i lehce lifestylovějšího stylu.

MX-Stream zapadá do stále četnější kolonky síťových „můstků“, neboli přístrojů, do nichž proudí po internetu nebo místní síti hudba z lokálně uložených souborů či streamovacích služeb typu TIDAL či Spotify a v nichž není integrován D/A převodník, zejména z důvodu čím dál častější nadbytečnosti. Jednak může vaše sestava už nějakým prémiovým DACem disponovat, jednak můžete využít třeba čím dál častěji vestavovaný digitálně-analogový převod v zesilovačích apod.

Krabička MX-Stream má velmi kompaktní rozměry a jedná se o variaci na nejjednodušší možné designové téma, jakkoliv zapadá dobře do celkového ladění stylu Musical Fidelity. Na čelním panelu s dvěma horizontálními zkoseními jsou pouze dvě maličké páčky (pro spuštění, respektive pro přepnutí USB režimu mezi čtením z datové paměti a z počítače), příslušné stavové diody a jeden USB port pro připojení disků, ale třeba i pro možnost ripování kompaktních disků do 16 GB interní paměti přes připojenou externí mechaniku.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 2

Vzadu už je konektorů víc, ale stále zůstávají jen v digitální doméně. Signál do zařízení může vstoupit přes Wi-Fi nebo ethernetový port, alternativně přes USB „kostičku“ pro počítače, jejíž signál je přes obvody „Detox“ očištěn od nežádoucího zkreslení. Výstupní signál je veden výhradně po USB, které musíte zapojit do svého D/A převodníku. Vzadu jsou ještě dva další konektory – HDMI poslouží v případě, že chcete vidět ovládací rozhraní třeba na své televizi a druhé USB pro připojení datové paměti nebo dokonce setu myši a klávesnice. Uvnitř je tak v praxi malý počítač. Napájení je realizováno externím 18V spínaným adaptérem a uvnitř je zabudovaný jednoduchý, leč férově koncipovaný napájecí filtr.

Základem návrhu je řešení optimalizované pro bitově perfektní přenos dat. To zahrnuje mimo jiné i na míru napsaný přehrávací software nebo nadstandardně kvalitní hodinový generátor pro síťové rozhraní i další části transportu včetně centrálního procesoru. Výrobce říká, že právě díky přesným hodinám má MX-Stream velmi nízkou úroveň jitteru.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 8

MX-Stream podporuje prakticky jakoukoliv běžnou streamovací aplikaci (například mConnect), ale také má certifikát Roon Ready. Přes přístroj proteče jakýkoliv PCM signál s rozlišením až 32 bit / 384 kHz a DSD256. Není problém využít Spotify, TIDAL, Qobuz, podporované je i HIGHRESAUDIO nebo internetová rádia TuneIn.

Vlastní dostupná aplikace pro tento komponent odpovídá moderním nárokům na používání a umožňuje příjemné ovládání (rozhraní viz níže ve fotogalerii), stejně jako dovoluje celkem široké spektrum přizpůsobení. Komfortní je dozajista i skutečnost, že je k dispozici v českém jazyce.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 9

Téměř dvoukilová krabička má na šířku 22 cm, do hloubky 21,5 cm a na výšku 5,6 cm, snadno se tak vejde i vedle již poskládaných sestav.

Musical Fidelity MX-Stream jsme poslouchali v hlavní sestavě, připojený nejvyšším modelem USB kabelu Cardas do Métronome DSC1 a dále přes Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR do Xavian Quarta Evoluzione. Zde byl použit mix kabelů Nordost Valhalla 2, Nordost Heimdall 2 a VYDA Laboratories ORION. Krátce jsme ale zkusili i zapojení do systému s Cambridge CXA81, Teac NT-503 a Fischer & Fischer SN-70, kam se MX-Stream hodil skutečně parádně.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 6

Když Charlie Haden spustil svou linku v „The Song is You“ (Lee Konitz / Brad Mehldau / Charlie Haden | „Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200), ukázalo se, že přestože oproti Métronome hrál transport Musical Fidelity tenčeji a subjektivně tišeji, méně energicky, než DSC1, tak výsledek byl vlastně důstojný – je to dobrý důkaz, že i digitální transport má svůj nezanedbatelný vliv, přitom ale výsledný „tvar“ zvuku dodává právě spíše převodník. Každopádně i ve srovnání s mnohem dražším řešením byl MX-Stream solidním transportem.

Na mocném hlasu Mahalie Jackson v „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) bylo cítit, že Musical Fidelity vnáší do přednesu utaženější, klidnější stopu, přitom ale nabízí velmi slušnou dávku čistoty a srozumitelnosti. Na levnějším systému naopak streaming fungoval lépe než přes Teac, jako kdyby se tu hlas zkonkrétnil.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 7

V nejvyšších polohách Legrandovy „Malagan Stew“ („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) bylo cítit vlastně totéž – dobře čitelné činely a to zejména kvůli pocitu celkové pěkné disciplíny přednesu. Oproti DSC1 byly proporce výšek znatelně menší, oproti Teac ale zase přibyla konkrétnost a tím subjektivně i pocit detailnosti.

Také na dynamické nahrávce Dvořákovy „Novosvětské“ v podání Rafaela Kubelíka, řídícího těleso Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1972 | Deutsche Grammophon | 423 120-2), bylo cítit, že ačkoliv má MX-Stream proti transportu od Métronome méně těla a méně konkrétnosti, reprodukce není špatně kontrolovaná a taktéž důraz tu vcelku je, i když zvuk jako celek je podaný klidněji. Oproti Teac zase kupříkladu Musical Fidelity ale energii a výbušnost přidá.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 4

Líbila se nám rozhodně čistota, s níž přístroj zvládl Myslivečkovo oratorium „Abramo ed Isacco“ v čele s mezzosopránem Magdaleny Kožené („Le Belle Immagini“ | 2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2). Za dané peníze je blízkost hudebního obrazu a jeho čitelnost výtečná a u levnější sestavy bylo jasně cítit, že jde o krok kupředu z pohledu konkrétnosti a čistoty jemných nuancí. U dražší sestavy to samozřejmě bylo naopak, ale při vzájemném poměření cen Métronome a Musical Fidelity vyznívá výsledek MX-Stream víc než dobře.

Hudební scéna v peruánské zarzuele „El Condor Pasa“ Simona a Garfunkela („Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | nahráno 1970 | HDTracks) byla vzdušná, tedy dobře kontrolovaná a solidně přesná. Opět bylo znát v dostupnějším systému, že kupříkladu přibyl pocit hloubky nahrávky, reprodukce byla konkrétnější a jistější.

2022 11 30 TST MuFi MX STREAM 3

A vůbec bylo milé, jak MX-Stream vnes do reprodukce svůj klidný a vyrovnaný styl, který možná není nejdramatičtější a není „na první dobrou“, ale když posloucháte klavíry Boba Jamese a Keiko Matsui ve „Frozen Lake“ (2011 | Tappan Zee | EOM-CD-2125), je to prostě fajn. Přestože dominantní zvukový charakter vždy definoval D/A převodník, tak je pořád cítit, že Musical Fidelity funguje jako konkrétní, čistý a přirozeným způsobem kontrolující zdroj signálu.

Digitální transport není přístroj pro každého, nicméně tam, kde máte systém dejme tomu za 100 tisíc a víc a který jste doteď koncipovali a ladili jako plně „offline“, tak tam MX-Stream dává skvělý smysl – v poměrně nenápadném, relativně kompaktním a hlavně dobře ovladatelném formátu nabízí zpřístupnění všech těch nekonečných katalogů hudby ze sítě, lhostejno zda lokální nebo globální. A dělá to dobře – možnosti ovládání jsou skvělé, funkce jednoduchá a stabilní. MX-Stream je jednotka ryze praktického střihu, která si neklade ambice vnést do vašeho řetězce nějaké kvalitativní upgrady, leč i tam bylo cítit, že nahradí-li streamovací modul dostupnějšího typu, tak má nějaký vlastní charakter a objektivně kvalitu zlepší. Pokud hledáte startovací bod do světa streamingu pro svou prémiovou sestavu, Musical Fidelity MX-Stream je dobré, rychlé, snadné a zaplatitelné řešení, které bude jednoduše fungovat.

Kč 23 890,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ praktické a kompaktní řešení

+ široké možnosti ovládání

+ ideální doplněk pro dobré, ale prozatím „offline“ koncipované sestavy

+ dobrá konkrétnost

ZÁPORY

- omezená výstupní konektivita

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies