2023 03 31 TST Moon 430HDA 1

Kanadská značka Moon patří do hrstky světových výrobců, kteří ve svém portfoliu nabízí (u Moon tedy s výjimkou kabeláže) kompletní audio systémy od zdroje signálu až po reprosoustavy – byť (prozatím?) je tento konečný prvek sestavy zastoupen jen poměrně obyčejnými regálovkami. Nejvíce pýchy cítí mateřská firma Simaudio ohledně D/A převodníků a zesilovačů, obě tyto sféry se spojují ve sluchátkovém zesilovači 430HAD.

Nejde ale jen o čistý sluchátkový zesilovač – D na konci značí osazení modulu D/A převodníku, konstrukce dovoluje použití i v roli předzesilovače, což by mohlo představovat zajímavý potenciál pro každého, kdo hledá všestranné centrum své hi-fi sestavy.

Esteticky se 430HAD nijak neliší od nižších modelů Moon, nemá tedy šasi na velkých nožkách v rozích, ale podobu klasického komponentu s třídílným čelním panelem. V levém dílu není nic, vpravo vyčnívá masivní ovladač hlasitosti. Veprostřed je pak soustředěno všechno, co očekáváte od komponentu této značky.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 2

Znamená to centrálně posazené logo, pod ním displej s červenými znaky, ovšem poněkud odsazený do levé části dlouhého tmavého obdélníku. Vlevo i vpravo vedle loga je po čtyřech ovládacích tlačítkách, poblíž ovladače hlasitosti 3,5 mm analogový vstup a pod ním 6,3 mm výstup na sluchátka. To se může zdát na komponent, určený primárně do role zesilovače pro sluchátka, poněkud málo. Stačí však odstranit nenápadnou krytku v pravé straně obdélníku s displejem a objeví se tři XLR konektory – dva třípinové, jeden čtyřpinový. Chybí možná Pentaconn, ale kdo investuje do této třídy, patrně má sluchátka s velkými konektory.

Vzadu najdete sbírku konektorů, bohatě pokrývajících všechny úkoly, které můžete vyžadovat – jsou tu tři analogové linkové vstupy (2x cinch + 1x XLR), pevný i variabilní analogový výstup (ovšem jen cinchový) a také digitální sbírka vstupů – optika, dva koaxiály a USB pro počítače. Simaudio si dává záležet na pohodlí ovládání, proto je tu nejen RS232, ale i 3,5 mm vstup a výstup SimLink (předává informace mezi komponenty Moon, spíná je a nastavuje dle potřeby), klasický 12V napěťový výstup pro spínání dalších zařízení i 3,5 mm vstup externího čidla dálkového ovládání.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 3

Odklopte horní kryt a uvidíte několik desek plošných spojů. Na jedné je napájecí zdroj s dvojicí zapouzdřených toroidních transformátorů, na další digitální blok, zbytek je věnován analogovým výstupům – těm sluchátkovým vpředu i „předzesilovacím“ vzadu.

Topologie zesilovače je plně symetrická, sestavený je z diskrétních součástek. Má dva režimy zisku, buď 14 nebo 20 dB, to nejdůležitější je zcela jistě jeho extrémní výkon – do 50 ohmových sluchátek napumpuje plných 5 Wattů, i do 600 ohm zvládá dodat robustních 667 mW, takže se nemusíte bát připojit naprosto cokoliv.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 4

Z řady 600 přebírá 430HAD regulaci napájení M-LoVo (MOON Low Voltage – čtyřstupňovou DC regulaci pro snížení šumu) a řízení hlasitosti a M-eVOL2 s 530 kroky a sladěním kanálů s mimořádnou přesností na 0,1 dB, k nimž přidává funkci zařaditelnou crossfeed pro částečný překryv kanálů, simulující poslech přes reprosoustavy.

Vestavěný D/A převodník disponuje podporou rozlišení 32 bit / 384 kHz u PCM signálu a DSD256. Obvody DACu pracují v plně asynchronním režimu.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 6

Pracovní frekvenční rozsah činí 5 – 100 000 Hz (0 / -3 dB), přičemž v audio pásmu se drží linearita v toleranci +/- 0,1 dB. Celkové harmonické zkreslení (0 dBFS / 1 kHz) nepřesahuje 0,005%, stejně jako intermodulační. Odstup signálu a šumu je skvělých 120 dB, přeslechy mezi kanály 110 dB. Technicky je tedy 430HAD skvělý.

Šasi má rozměry 42,9 x 8,9 x 35,1 cm (š x v x h) a váhu 9,5 kg, jeho zpracování je pěkné a bezproblémové, jak je ostatně zvykem.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 7

Moon 430HAD jsme poslouchali v roli sluchátkového zesilovače, připojeného přímo na Roon, ale také jako předzesilovač s monobloky Norma Revo PA 160 MR, přičemž se srovnávalo s Norma Revo SC-2 LN. K porovnání u sluchátek Focal Clear jsme měli Teac NT-503, RME ADI-2 DAC FS a EverSolo DAC-Z8. Použito bylo napájení přes GMG Power Harmonic Hammer 3000P a kabely Nordost Valhalla 2. Více o sestavách se dozvíte v pravém sloupci -->.

Kontrabas Charlieho Hadena v „The Song is You“ Jeroma Kerna (Konitz / Haden / Mehldau | „Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200) hned svými prvními tóny ukázal, že 430HAD patří do světa sluchátkové aristokracie. Z Focal Clear lezl bas jako víno, artikulovaný, kulatý a ohraničení jako asi ničím jiným předtím. Vychutnáte si střízlivě, ale přesto lákavě podanou bohatost a temnost tónů největšího strunového nástroje a co tam má být z pohledu barev, odstínů a poloh, to tam také je. Moon sluchátka drží v mimořádně ukázněném režimu a je až s podivem, kam se taková mohou dopracovat se zařízením jako je 430HAD. Brumlání je perfektně oddělené, má sílu i napětí, zároveň ovšem i šťavnaté tělo, tedy vlastně všechno, co si jen můžete přát.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 16

Velký zpěv velké zpěvačky Mahalie Jackson v klasické koledě „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) byl skutečně rozměrný, ve své váze, plnosti a autoritě limitovaný jen schopnostmi sluchátek. I tak však jejich výkon překračoval naše dosavadní zkušenosti a Moon je roztančil s parádní transparentností, takže vokál byl konkrétní, čisťoučký a přitom excelentně nemechanický. Vnímáte jednoduše jen hlas, intimní v tichých pasážích a rozpřáhlý v těch hlasitých, vnímáte lidskost a plasticitu, prostě vše, co dokázala nahrávka zachytit. Také vokály v pozadí nahrávky už byly rozdělené na jednotlivé entity a Moon je pozvedl z jednolitosti pozadí díky výtečnému rozlišení.

Velký respekt si 430HAD zaslouží i za celkovou vyváženost, s níž žádná část spektra nedominuje na jinými. Snad i proto je čistota a informativnost nejvyšších tónů Legrandovy „Malagan Stew“ („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) skutečně působivá. I přes sluchátka pod úrovní zesilovače bylo cítit, že vhled do nahrávky je skvělý, že jde o velmi čistý, velmi pevný a velmi samozřejmý, až analytický pohled na věc. Clear opět zašly až za nám známé limity a cítíte nejen výjimečnou čistotu zesilovače, ale i jeho jiskru a rychlost, spousty nuancí, které dokáže díky své transparentnosti udržet v zaslechnutelném rozsahu a vůbec skvělou komplexnost. Kov je prostě kovový, různé činely zní skutečně přesvědčivě různě.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 13

Obří výkon zesilovače je cítit na dynamice Dvořákovy „Novosvětské“ v podání Rafaela Kubelíka a Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2). Síla je v reálu nelimitovaná, navíc ji můžete dávkovat ultra precizním způsobem díky jemňoučké hlasitosti. Obří rezerva je jednoduše slyšet, žádná dynamická špička nesaturuje, je tu grácie, jistota, drajv a pocit vyzrálé, absolutní kontroly, vymačkávající ze sluchátek co ta umí dát. Orchestr i přes Clear zní skutečně velkolepě, má sílu, ševelí v tichých momentech a v těch nejvýraznějších zůstává stále samozřejmý, nestresovaný a důrazný jako rána gumovým kladivem.

Rozlišení zjevně limitovala jen sluchátka, případně nahrávka. Mezzosoprán Magdaleny Kožené v Myslivečkově oratoriu „Abramo ed Isacco“ („Le Belle Immagini“ | 2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2) byl jasný, trojdimenzionální a obklopený spoustou vzduchu, oddělujícím ho přesvědčivě od ostatních zachycených nástrojů. Energie, kontrola a harmonie jsou tu v parádním souladu, takže hudba plyne, je krásná, ale zároveň díky prakticky nijakému šumu v pozadí vyplynou na povrch i jemňoulinké detaily, dozvuky a ozvěny, z nichž se skloubí plastický a realistický zvuk. Ostatně, za takové peníze přesně tohle chcete – a dostanete to.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 12

Podání prostoru závisí hodně na tom, zda jste přítelem crossfeedu nebo ne. Pokud ne, „El Condor Pasa“, inspirovaná peruánskými zarzuelami (Simon & Garfunkel | „Bridge Over Troubled Water“ | 2014 | nahráno 1970 | HDTracks | 24 bit / 192 kHz), zní přehledně, bezproblémově, už i trochu přesahuje ven z uší, ale nástroje jsou zřetelně oddělené a vůbec je tu pohodová čitelnost. Zapněte nicméně crossfeed a dostane se vám famózní změny – hudba ustoupí vzad, scéna se roztáhne v pravolevém směru a ještě k tomu se protáhne i dopředu. Je to jako kdybyste vzali pěknou fotografii a udělali z ní fotorealistický 3D model, zdá se to podobné, ale ten vjem hloubky a plastičnosti, který crossfeed přidá, ten je úžasný. Všechny tóny mají své místo.

„Frozen Lake“, lehce melancholický duet jazzových klavírů Boba Jamese a Keiko Matsui („Altair & Vega“ | 2011 | Tappan Zee | EOM-CD-2125), byl snadno poslouchatelný. Mnohem víc než na technickou kvalitu nutí Moon soustředit se na hudební podstatu, protože technická stránka je jednoduše tak dobrá, že mizí z pozornosti. 430HAD je opravdová sluchátková lahůdka, která vám sice s gustem a grácií zprostředkuje i ťukání kláves na klavírech, případně sešlápnutí pedálu, stejně jako vám ukáže mimořádné množství detailů strun, ale přesto dominuje pocit pospolitosti zvuku, přirozené harmonie a fluidnosti, prostě vtahující hudba s krásnou formou.

2023 03 31 TST Moon 430HDA 11

Moon obecně vyrábí nástroje pro poslech hudby pro náročnější, jeho sluchátkový top model 430HAD je ovšem vysloveným luxusem a třešničkou na dortu pro ty, kteří chtějí harmonický, bohatý, barevný a vzdušný poslech, bez ohledu na to, jaká sluchátka zrovna mají a jak se je rozhodnout připojit. Sluchátkový zesilovač lze také zakoupit bez D/A převodníku (ale to byste museli mít opravdu dobrý externí přístroj, protože vestavěný DAC je skutečně víc než dobrý). Slušně (i když ne špičkově) funguje i jako předzesilovač, v kteréžto roli je škoda, že mu výrobce nenadělil i symetrické výstupy. Všeobecně je to ale krásný přístroj, který roztančí a naplní jakákoliv sluchátka a dělá to tak dobře, že jen máloco na trhu (jmenujme třeba T+A HA 200) mu stačí. Moon nabízí přednes s grácií, jistotou a výkonem a máte-li chuť na mimořádně muzikální, velmi osobní hudební zážitky, přes 430HAD je zajisté dostanete.

Kč 142 500,- - verze HAD s D/A převodníkem

Kč 119 000,- - verze HA bez D/A převodníku

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ ultra kontrola sluchátek

+ slušný i jako předzesilovač (i když dedikované zařízení je plastičtější a bohatší)

+ skvostná regulace hlasitosti s vynikající jemností

+ vynikající crossfeed, který vysvobodí hudbu z hlavy

+ možnost volby zisku podle potřeby sluchátek

+ velmi dobrý D/A převodník (a vlastně i možnost koupit přístroj bez něj)

ZÁPORY

- škoda chybějících XLR výstupů

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies