2018 02 14 TST Metaxas Marquis 1

"Pamatuj na svou smrtelnost!", nebo chcete-li latinsky "Memento mori!". To jsou slova, která Australan s řeckými kořeny žijící aktuálně v Holandsku Kostas Metaxas vtiskl jako motto svému nejdostupnějšímu produktu - sluchátkovému zesilovači Marquis, který je bez přehánění unikátem. Ostatně jako všechny výrobky značky Metaxas & Sins, které mají blíž ke sběratelským objektům a modernímu umění, než k čemukoliv v hi-fi a high-endu.

Kostas Metaxas má za sebou téměř čtyři dekády dlouhou a úspěšnou dráhu v oblasti výroby a prodeje audio produktů, ale také stojí za více než třemi stovkami nahraných koncertů - špičkově nahraných koncertů, pokud můžeme říct. Metaxasovou filozofií je nabídnou unikáty - na míru vyráběné, jím a jeho syny ručně zpracovávané, luxusní a "doživotní" produkty.

I když je Marquis tím nejdostupnějším, co si od Metaxas můžete koupit, je to pořád zatraceně drahá hračka - není to možná nejdražší sluchátkový zesilovač na světě (to si nárokuje dost pravděpodobně sluchátkový systém od MSB za zhruba 3 000 000,- Kč, byť ani třeba efektní systém Orpheus od Sennheiser není zrovna za hubičku, stejně jako ShangriLa od Hifiman a další), není to rozhodně ovšem ani žádná láce.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 2

Co je tedy tak drahého na Metaxas Marquis, čistě analogovém sluchátkovém zesilovači a jednoduchém předzesilovači s dvěma sadami analogových cinchových vstupů a jedním párem výstupních cinchů? Tak se podívejte na fotku a bude vám to naprosto jasné...

V úvodu zmíněné heslo si totiž budete oživovat při každém pohledu na nádherně CNC stroji opracovaný hliníkový blok (stěny mají tloušťku 1,5 cm!) v podobě mírně zmenšené lidské lebky, usazené na kruhové podstavě. Ačkoliv si můžete naporoučet libovolné povrchové provedení (používají se automobilové laky, ale i libovolný jiný materiál, který si budete přát), klasická černá doplněná šarlatovými knoflíky v místě lícních kostí je opravdu až fyzicky děsivou reflexí lidského bytí. Zejména v kombinaci s tím, že z očních důlků, které jsou překryté "brýlemi" s rafičkami VU metrů, září syté červené diody. Nechte si tenhle stoj puštěný v noci a ve tmě vejděte do místnosti - vidět ve tři ráno ve svém bytě lebku s rudě žhnoucíma očima a nasazenými sluchátky je působivý zážitek.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 3

V kruhové základně, stojící na robustních gumových nožkách se skrývá napájecí zdroj s centrálním toroidem a mohutnými filtračními kondenzátory - účelem tohoto fyzického oddělení od signálových obvodů je samozřejmě odstínění rušivého záření. Sekundárním bonusem je pak možnost do základny integrovat příplatkovou baterii, která stačí na 5 hodin nerušeného provozu.

V obličeji lebky najdete krom již zmíněných "měřák" v očích ještě místo levé lícní kosti otočný prvek pro výběr vstupů, na druhé tváři je regulace hlasitosti, která má na běžných sluchátkách poměrně divoký průběh s využitelnou relativně malou částí chodu. Ale docela snadno se na to zvyká.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 4

To nejdůležitější pak leží v oblasti úst - jde o 6,3 mm konektor s pojistkou pro dokonalé doklapnutí kontaktů, jde o konektor z profi sféry od značky Neutrik.

Uvnitř dvoudílného šasi jsou celkem tři patra obvodových desek, spojené jsou DIN konektory a to i z důvodu, kdy bude vhodné řešení vyměnit za nějaké aktuální. Marquis je tedy plně aktualizovatelný.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 5

Metaxas Marquis je nádherný objekt, je to skutečné umění, temné a emotivní jen na pohled. Je to také nádherný příklad špičkového zpracování moderními technologiemi - ty dokonale plynulé křivky, ty jemné detaily, ta celková dokonalost plně odpovídá vysoké ceně.

Metaxas ale není jen umělec, netvoří jen pozlátko - jeho pochopení toho, jak má zesilovač fungovat, je neméně působivé jako jeho vizuální rukopis. U Marquis hovoří o tom, že zásadní je napájecí zdroj (ten je zde diskrétní a disponuje rychlostí přeběhu 1 000 V / mikrosekunda), obvody celkově pracují v rozsahu 0 - 5 000 000 Hz (-3 dB), což je naprosto fascinující hodnota. Brilantních technických parametrů dosahuje Marquis i ultra-krátkými signálovými drahami, kdy jsou mezi jednotlivými prvky pouhé jednotky milimetrů a nejdelší cesta má 4 cm - od transformátoru k obvodům.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 7

Působivý je i sluchátkový výstup - nabízí 15VRMS na kanál do 50 ohm, Marquis má obrovskou sílu a obrovskou schopnost protlačit zvuk jakýmikoliv sluchátky. Činí tak s celkovým harmonickým zkreslením pod hranicí 0,05% nebo s odstupem signálu a šumu přes 117 dB.

Metaxas Marquis jsme zkoušeli s OPPO UDP-205, Copland DAC 215 či ASUS Xonar Essence One MUSES MKII, zkoušeli jsme ho s koncovým stupněm NAP 250 od Naim Audio a se sluchátky Sennheiser HD 26 Pro, beyerdynamic Amiron Home a také se zapůjčenými Audeze LCD-4.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 6

Možná byste si při pohledu na efektní podobu zesilovače řekli, že jeho jediným cílem je ohromit - ono to tak vlastně i je, ale není to jen vizuální podobou. Basová linka ve "Spiritual" Charlie Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) byla uhrančivá, neuvěřitelná a vpravdě jedinečná. Obrovský, plný bas vás vrazí do uší, opanuje vás a zatají se vám dech. Tón kontrabasu je výjimečně realistický, hluboké tóny jsou fantasticky přesné, mají energii kamenem vymrštěného prakem a plnou, fascinující barevnost. Jediným limitem jsou tu sluchátka a Marquis naprosto arogantně ovládá i ta sebekomplikovanější, skrze všechny ale vytlačil bys tak přesný, tak hluboký a tak autoritativní, jaký jsme z nich dosud neslyšeli. Navíc bas ze sluchátek jen tak samozřejmě vytéká, vybuchuje a už při nejnižší nastavitelné hlasitosti s sebou nese žádoucí pocit fyzičnosti a tělo nástroje, který jej vydává. Je to nádhera.

Metaxas Marquis je nějakým zvláštním dotekem magie přes vší svou autenticitu odzbrojujícím způsobem schopný i průměrnou nahrávku pozvednout do stratosférické zábavnosti. Hlas Madeline Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl přímo napěchovaný emocemi, jako kdyby vám zpěvačka doslova šeptala do ucha, jako by to byl koncert jen pro vás. Ten naprosto nenásilný, totálně suverénní přednes přebije i lehké limity nahrávky, rozsvítí jí a slova jako prokreslení, srozumitelnost nebo detail se zdají nepatřičně omezující pro popis jeho schopnosti ne přenést vás k hudbě, ale hluboko do její duše, až se to v tak vlastně nekomplikovaném stroji zdá nebýt možné. Marquis je tak daleko, že i přes jeho dominantní vzhled jej brzy zcela ztratíte z dohledu a věnujete se jen protékající hudbě.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 9

To platí i pro nejvyšší pásmo - cinkavý vibrafon a ševelící činely v "Ralph´s New Blues" od The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byly překrásně znělé, bez jakékoliv lacinosti a podbízivosti svítící a pronikavě jasné. Nejlepším popisem je "luxusní jiskra". Na vibrafonu je slyšet celé myriády informací, skálopevně vykreslený tón doslova po každém úderu exploduje a pak dlouho odchází a doznívá, perfektně kontrolovaný. Absolutní absence jakékoliv zrnitosti, hladkost, klid a vykreslení sebemenších na nahrávce zachycených detailů, to vše je pro Marquis zdánlivě úplně snadné - budete si muset pořádně sáhnout do kapsy, abyste poskládali kolem Marquis zdroj a sluchátka, která mu budou stačit.

Marquis je pak zesilovač dramatický nejen svým vnějškem, ale také svým zvukem - i v McLaughlinově "Thieves and Poets (Part 2)" ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) cítíte tu ohromnou, zdánlivě naprosto nevyčerpatelnou zásobárnu energie. Je to stroj, který budí patrně největší dojem dynamické rezervy, který jsme kdy potkali. Absolutní jistota při práci se signálem, absolutní pevnost se možná nedostavují při úplně nejtišších poslechových úrovních, ale stačí jen maličko otočit volume doprava a přednes rozkvete. Není žádná dynamická špička, která by pro Marquis byla příliš silná, reaguje úchvatně rychle a úchvatně jistě a jeho makro- i mikrodynamické schopnosti jsou pekelně návykové.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 8

Naprosto beze stopy jedovatosti a bez techničnosti pak Metaxas Marquis rozebere jakoukoliv nahrávku na prvočinitele, avšak dokáže je opětovně smíchat do nádherně harmonického celku. V "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) jsme zaslechli zvuky, detaily a ruchy, které snad nemohou vyniknout jinde, než při poslechu přes špičkovou sluchátkovou sestavu. Není to ale okázalá onanie detailů, není to studiový, strohý stroj, přesto by z fleku mohl pro produkci nahrávek sloužit, protože rozkryje opravdu všechno - vede to pak ale tak, že nahrávka je neuvěřitelně emotivní, démonicky energická a naléhavá, vnímáte dokonale texturu smyčců nebo snad i počet chřestítek na tamburínách. A ten divoženkovský ryk zpěvačky se zarývá až do kostí. Je to fascinující zážitek.

Zesilovač si nás získal i tím, že svým stylem reprodukce zvládl i přes nepatřičně levná (byť v dané ceně výtečná) sluchátka vykreslit plasticky hudební scénu, jev ve sluchátkovém světě ne úplně samozřejmý. "Roxanne" od Stinga ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) byla jednoduše řečeno 3D. Vnímáte velikost orchestru v pozadí v pravolevém směru, vnímáte jasné ukotvení nástrojových sekcí, prostě slyšíte odkud nástroje přichází, nic není pomíchané a nic není zakryté, každá linka má svůj prostor, vzduch a není uťápnutá, vše je konkrétní, čisté, zřetelné. Je to tak samozřejmé, že pokud máte pohodlná sluchátka, nic neprozrazuje, že hudba není skutečně ve vzduchu všude kolem vás.

No a pak jsou samozřejmě případy jako je hi-res verze "Psychosocial" od Slipknot ("All Hope is Gone" | FLAC | 24 - 96), kde si prostě slibujete jak to bude parádní nářez (a on je - minimálně co do energie, důrazu, je to prostě neuvěřitelně intenzivní příval tvrdé hudby), ale Marquis vás zcela suverénně informuje o tom, že tenhle hudební materiál nebyl s tou jistou tupostí, plochostí a kompresí připravován zrovna pro špičkový high-end. Není to ale tak brutální zklamání a tak strohé sdělení o (ne)kvalitě nahrávky, aby vám to zabránilo si ji s chutí poslechnout a nechat se strhnout drtivou intenzitou hudby samotné.

2018 02 14 TST Metaxas Marquis 3

Metaxas Marquis, to jsou vlastně emoce zakonzervované do tvrdé hliníkové skořápky v excentricky okázalé podobě lidské lebky, která s tou správnou porcí černého humoru funguje i jako ďábelsky dobrý stojan na sluchátka, když je zrovna neposloucháte. Je to unikát, je to objekt, který se stane solitérem vašeho poslechového prostoru, ale co víc - není to samoúčelná úchylnost. Marquis je bez diskuse nejlepší sluchátkový zesilovač, který jsme doposud měli možnost ochutnat. Má absolutní sílu, má úchvatnou dynamiku, má geniální analytické schopnosti, má schopnost výjimečně snadno rozehrát jakoukoliv hudbu přes v podstatě jakékoliv alespoň trochu dobrá sluchátka způsobem, který vás zastaví srdce (nebo ho divoce rozbuší). Možná má trochu vachrlatě nastavenou regulaci hlasitosti, kdy místo využití dlouhého chodu potenciometru s méně než 600 ohmovými sluchátky využijete jen kousíček, ale to nevadí. Protože kdy posloucháte Marquis, tak vám nic nevadí. Dokonce ani vlastní smrtelnost, na kterou vás tak intenzivně upozorňuje...

EUR 6 950 (= cca 175 000,- Kč)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ unikátní vzhled

+ dokonalé zpracování

+ neuvěřitelná energie a kontrola

+ monumentální dynamika

+ zvuk, u nějž už jsou jediným důvodem k sundání sluchátek fyzické potřeby

ZÁPORY

- cena je i přes výjimečný zvuk děsivá

- hlasitost by mohla využívat s běžnými sluchátky větší část chodu regulátoru

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Hanzel Audio | www.hanzelaudio.sk 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies