2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 1

Britští Q Acoustics neuhnuli po celou dobu své existence od svého prvotního záměru, který si stanovili při založení roku 2006 – tedy od záměru vyrábět reprosoustavy dostupné, esteticky moderní a poslechově příjemné, tedy jakousi moderní verzi britského, snadno poslouchatelného hi-fi. Největší věhlas jim určitě získala (téměř) základní modelová série 3050 / 3050i, jinými slovy téma pěkných, nekonfliktních a finančně atraktivních modelů, ale to zdaleka není konec jejich katalogu. Tam jsou excelentní modely s až high-endovými ambicemi jako třeba Concept 500. A kdesi mezi je nová modelová řada, kterou začíná regálový model Concept 30.

Jde o variaci na stále stejné designové téma s jasně rozpoznatelným firemním rukopisem a mimo jiné také o vývojovou generaci předchozího modelu Concept 20. Že jde o práci designérů od Q Acoustics poznáte snadno podle organických ozvučnic se zaoblenými tvary nebo čelním panelem s fazetami. Oproti nižším modelům má Concept 30 ještě „panel v panelu“ s barvou „tón v tónu“, kam jsou bez viditelných šroubů zapuštěné měniče; jde o 3 mm kovový panel, který zajišťuje lepší pevnost. Jde o zjevnou snahu nabídnout co nejstravitelnější estetiku pro běžné domácnosti.

Neobvykle a přitom moc pěkně vypadá i zadní strana – přestože je tu klasické osazení s bassreflexem nahoře a panelem s terminály dole, pěkný výdech reflexu a dokonce hned dva páry velkých a velmi příjemných terminálů dělají výtečný dojem.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 2

Přestože by se Concept 30 mohly zdát jako v podstatě „na hezko“ udělaná bednička, je v nich víc, než se zdá. Konstrukce ozvučnic staví na technologii Gelcore, mající za úkol potlačit vysokofrekvenční rezonance stěn. V praxi to znamená, že skříň je vyrobena z dvou vrstev dřevitého materiálu, oddělených od sebe pomocí viskózní vrstvy, sloužící zároveň jako pojivo. Opatření pro redukci vibrací jsou ale zavedena i uvnitř – vychází zejména z „plovoucí“ základny modelů Concept 300. Plošný spoj frekvenční výhybky je namontován na nožičkách nad kovovou deskou, uloženou na pružinách u dna ozvučnice. Přenos energie k citlivým součástkám je tak značně omezen.

Další body k pevnosti získává Concept 30 za rozpěr mezi bočními stěnami. Jde prý o vzpěry umístěné na místa, u nichž bylo měřením zjištěno, že podléhají nízkofrekvenčním rezonancím.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 3

Concept 30 jsou relativně kompaktní (šířka 18 cm, výška 28,4 cm a hloubka 31,9 cm), přitom ale váží poměrně zřetelných 7,9 kg.

Vysokotónový reproduktor tvoří zejména kopulka o průměru běžných 2,5 cm – měnič je uzavřený ve vlastní pracovní komoře, která je zase ukotvena do „plovoucícho“ systému, což opět minimalizuje přesnost nežádoucí energie do těla reproduktoru.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 4

Tweeter je na míru navrženým reproduktorem právě pro novou řadu Concept, stejně jako použitý středobas. Ten má průměr 12,5 cm a klasický kónický tvar, kde je membrána zavěšená na relativně výrazné vlnce gumového závěsu.

Concept 30 mají udávaný frekvenční rozsah 54 – 30 000 Hz (-6 dB), přechodovou frekvenci 2 400 Hza pracovní objem 7 litrů. Jmenovitá impedance činí 6 ohm, ačkoliv sám výrobce přiznává propad na 3,9 ohm. U citlivosti najdete hodnotu 87 dB / W / m.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 5

Q Acoustics Concept 30 jsme poslouchali v showroomu pražského studia HIFI CZ – k poslechu hrály zejména komponenty Canor v čele s převodníkem / přehrávačem CD 2.10 a zesilovačem AI 2.10. Propojeno bylo kompletně kabeláží WireWorld a napájeno přes filtr ISOL-8, porovnávali jsme zejména se staršími Concept 20, ale i novými Concept 50.

Kontrabas a další hluboké tóny v „Cantata Con Mina“ od Miny De André („La Canzone Marinella“ | 1997 | Ricordi | 7432153879-2) byly už poměrně hezky naznačené, i když jim přeci jen schází trochu hutnosti a těla, není tu bas, který by se dramaticky prosazoval a pumpoval, spíše tak nějak vybublává a klidně, vřele a s pocitem lehké dominance, ne nicméně tak výrazné, jako mají třeba níže posazení firemní souputníci. Díky tomu Concept 30 umí ukázat pocitově poměrně pěkně objemný bas, jakkoliv nejde do hlubších oktáv. Třeba ale mužský hlas zní laskavě a vlastně i slušně konkrétně – v porovnání s minulou generací jsou Concept 30 o kategorii výš.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 6

Hlas Madeleine Peyroux v „Blue Alert“ z desky „Half the Perfect World“ (2006 | Rounder | 0602517032798) byl při tichém poslechu podaný trochu zapadle, tady by reprosoustavám slušelo ještě více transparentnosti, přesto i tady jsou zřetelně konkrétnější, než starší model. Ve střední hlasitosti (konkrétně někde mezi 80 a 90 dB na poslechovém místě) ovšem jako kdyby se zázračně otevřely, zvuk má sice tu „firemní příjemnost“, ovšem forma je pevná a dobře čitelná a to i navzdory tomu, že primární charakteristikou je hladkost. Je to celkově kultivovaný přednes v rámci dané kategorie.

Rázné cinkání činelů v „Deceptively Yours“ od Norah Jones a Peter Malick Group („New York City“ | 2003 | Koch | 0099923867821) dokázaly reprosoustavy rozumně rozlousknout, zachovávají svůj naprosto nekonfliktní, jemný a sladký zvukový projev, ale zároveň už se tu dobře vyznáte – jednotlivé tóny mají čitelnou formu a zřetelnou strukturu, aniž by ale zvuk pocitově vypichoval jednotlivé detaily, všechno se k vám line v rámci celistvého a příjemně nenásilného zvuku.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 8

Dynamicky působí Concept 30 docela snaživě, byť gradující čtvrthodinka Ravelova „Boleró“ (Seiji Ozawa / Boston Symphony Orchestra | 1974 | Deutsche Grammophon | 415 845-2) vyznívá spíše tak celkově klidněji a uvolněněji. Concept 30 mají slušný objem a když na ně lehce zatlačíte, umí vykouzlit i citelnou váhu, na druhou stranu vysoká hlasitost jim už příjemná není a je cítit trochu tvrdší zvukové podání. Tady je ideální usadit Concept 30 v menší místnosti, kterou dokážou při pro ně optimální hlasitosti dobře naplnit a zároveň už ukázat dynamiku sklady, tím svým pohodovým způsobem.

Přestože Concept 30 skutečně zůstávají věrné firemnímu ladění a přestože objektivně by jim trocha transparentnosti navrch slušela, „Serenade for wind and strings in D. minor, B. 77 (op. 44)“ od Antonína Dvořáka (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | 1981 | Philips | 400 020-2) nicméně nebyla „zmuchlaná“, už je tu jednoznačně úroveň čitelnosti hodná opravdového hi-fi a opět je jasně cítit, že oproti minulé generaci nejde o pokrok, ale rovnou o poskok. Reprodukce nemá ambice znít nějak analyticky, nicméně hlavní témata jsou zřetelná a podstata jednotlivých linek je zřetelná, byť možná není vykreslená každá nuance. Je zajímavé, jak je hudba na jednu stranu vykreslená v jednom velkém obrazu, na straně druhé má ovšem rozumná řád a dostatečnou zřetelnost.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 15

Příjemným překvapením byla schopnost reprosoustav při (relativně) větším odstupu a zejména daleko od zadní stěny vykreslit prostor nahrávky „My Old Flame“ od Boba Jamese a Davida Sanborna („Quartette Humaine“ | 2013 | OKeh | 88765484712), kdy celá scéna vlastně byla proporčně větší, než od dostupných regálovek čekáte a děj byl zarovnaný pěkným způsobem vzadu za reprosoustavami. Nástroje jsou i tady na jednu nijak zásadně nevystupují z pocitově velké svázané plochy, na straně druhé jim ale nechybí taková nějaká bezproblémová ohraničenost a lokalizovanost. Není to hologram, přesto má prostor v pravolevém směru řád.

Severská variace na devadesátkový americký rock v titulní skladbě alba „Many a Little“ od September (1995 | Tripple | TRIPPCD1004) byla v podání Concept 30 trochu ohlazená, říz kytar i činelů byl mírně jemnější a ne tak snaživě průrazný, jak byste možná někdy chtěli (nicméně tam zase pomůže otočit volume „rockově“ doprava). Na druhou stranu i nijak perfektní nahrávka zůstává neagresivní, dostatečně bohatá vespod a srozumitelná vprostředku, takže i ona jistá syrovost post-grungeového světa je snadno stravitelná – Concept 30 vás prostě nikdy neotráví, je to trochu ne jako hlasitý rockový koncert bezprostředně zažívat, ale jak příjemně na něj vzpomínat.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 10

Tak jaké že jsou Q Acoustics Concept 30? Bez diskusí míří do domácností, které za normálních okolností ke klasickém hi-fi s jeho strohými tvary zase tak moc neinklinují a které na tomto modelu ocení čistotu tvarů i provedení spolu se skladnými rozměry. Na druhou stranu v tomto sexy balení dokážou zachovat široce přijatelnou cenovku a hodnoty, které z nich dělají právoplatné členy hi-fi rodiny. Zejména to platí, pokud se svým poslechovým vkusem trefíte do jejich „zlatého rozsahu“ optimální hlasitosti, což je ani potichu ani nahlas. Tam jsou vyladěné k mimořádně příjemnému, lehce basovějšímu, ale celkově naprosto nekonfliktnímu a přesto rozumně konkrétnímu stylu, který je pro firmu typický. Oproti nižším modelům i minulé generaci do toho přidávají výrazně lepší dávku konkrétnosti a celkově se tak jedná o velmi snadno poslouchatelné, lehce hrající a neúnavné, byť trochu své reprosoustavy, nabízející pěknou dávku radosti z poslechu hudby a filmů.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních s nadstandardním zatlumením různorodými panely.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Pomiňme místností vzniklý propad na úrovni 400 Hz a máme tu celkově poměrně rovnoměrně rozloženou zvukovou energii s lehkým zdůrazněním na vyšším basu mezi 120 a 300 Hz a naopak lehce zklidněným rozsahem nad 1 kHz až k 12 kHz, což by mělo zajistit velmi hladký a klidný přednes. „Rozsvícení“ energii na konci pásma nejen že většina lidí již neuslyší, ale není ani nějak nepřiměřené. Pod hranicí 100 Hz ovšem v pozici dál od zdi energie poněkud chybí, byť je vidět lehký peak na 80 Hz. Budou-li Concept 30 u zdi, jak je v reálném obývacím prostoru zvykem, mělo by být dostupných v plné síle tak 70 – 80 Hz. Celkově jsou Concept 30 vyladěny do tvaru frekvenční odpovědi, který by měl být „příjemný“.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m3

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (zelená)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m4

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m5

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Je vidět v zásadě rozumné chování jednotlivých komponentů, jen bassreflex má velkou rezonanci za hranicí 1 kHz, která by mohla být i zdrojem mírného „břicha“ na frekvenční odezvě kolem této úrovně. Je také vidět celkově větší energie reflexu, který se snaží naplnit basový rozsah.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m8

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m9

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m10

Waterfall

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance se skutečně spořádaně nepouští pod deklarovanou hodnotu 3,9 ohm, ladící kmitočet ozvučnice lze odhadnut na 55 Hz a celkově není vlastně důvod ke stížnostem. Nejsou tu žádné nespojitosti, které by naznačovaly přítomnost rezonancí, ani tu nejsou žádné velké zlomy či extrémn hodnoty a to se týká jak impedance, tak elektrické fáze. Concept 30 by měly být rozumně nenáročné na výběr připojené elektroniky.

2021 12 31 TST Q Acoustics Concept 30 m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 25 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný vzhled

+ atraktivní cena v kontextu použitých řešení i zvukové pohody

+ příjemný styl Q Acoustics s výrazně pevnější formou

+ dobře snáší i vyšší hlasitost

+ velký krok kupředu oproti Concept 20

ZÁPORY

- (zejména potichu) má transparentnost stále své limity

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Hifi Guide | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies