iFi Supanova

IFI SILENTPOWER
Vedle kolekce audio zařízení pro domácí i přenosné použití, včetně špičkových D/A převodníků a sluchátkových zesilovačů, vyrábí britská značka iFi řadu příslušenství pro řešení běžných problémů, které ovlivňují výkon audio systémů. Hlavním cílem je snížit šum v audio signálu, který může vznikat různými způsoby, od problémů způsobených rozhraním USB až po problémy s elektrickou sítí.

ŠUM SÍTĚ
Nejnovější kolekce specializovaných "vylepšovačů zvuku" iFi se zabývá právě šumem souvisejícím se sítí. Zcela nová řada SilentPower se při uvedení na trh skládá ze čtyř produktů: DC Blocker, GND Defender a dvojice IEC napájecích kabelů s názvy Nova a SupaNova.

IFI DC BLOCKER A IFI GND DEFENDER
Tato dvě malá zařízení vypadají podobně - obě mají rozměry 68x37x32 mm -, ale jsou určena k řešení různých problémů, které mohou mít za následek slyšitelný šum. Připojují se k napájecímu vstupu na zadní straně jakéhokoli audiokomponentu a na druhém konci se připojuje napájecí kabel uživatele. Lze je použít samostatně nebo společně, v závislosti na problému (problémech), který se uživatel snaží vyřešit.

Blokátor stejnosměrného proudu je elegantním řešením problému "stejnosměrného proudu v síti", který, jak známo, ovlivňuje výkon audio zařízení a je významnou příčinou nepříjemného brumu transformátoru. Teoreticky by elektřina, kterou odebíráme ze zásuvek v našich domácnostech, měla být čistě střídavá, s dokonale symetrickou sinusovou vlnou střídající se mezi kladnou a zápornou fází. Toto střídavé napětí je však ovlivňováno malým množstvím stejnosměrného napětí, které je v elektrické síti přítomno z mnoha různých důvodů - to může způsobit nesymetrický průběh střídavého napětí, což je efekt známý jako "DC offset".

Střídavé transformátory běžně používané v domácích audio zařízeních nemohou tolerovat přítomnost významných úrovní stejnosměrného napětí, aniž by došlo k jejich poškození. Méně než 500 mV stejnosměrného napětí - typické pro průměrnou domácí elektrickou síť - může stačit k tomu, aby došlo k nasycení toroidních převodů, jaké se často vyskytují v zesilovačích, což negativně ovlivňuje zvukový výkon a může také způsobit slyšitelný mechanický brum. DC Blocker je schopen zrušit více než 1000 mV stejnosměrného napětí, čímž koriguje stejnosměrný offset a vyrovnává střídavý sinusový průběh. Činí tak "inteligentně" a upravuje svůj výkon v závislosti na zjištěné úrovni stejnosměrného napětí. To řeší problém brumu transformátoru způsobeného stejnosměrným napětím v síti a pomáhá optimalizovat zvukový výkon zvukového komponentu, ke kterému je DC Blocker připojen.

Pokud přes reproduktory slyšíte brum nebo bzučení, je pravděpodobné, že máte problém se zemní smyčkou. K tomu dochází, když jsou dvě nebo více audio komponent v systému připojeny ke společnému zemnicímu (nebo uzemňovacímu) bodu různými cestami - například pokud jsou dvě různé zásuvky na stejném obvodu použity k napájení různých komponent v jednom audio/AV systému, ve kterém jsou komponenty připojeny pomocí elektrických (na rozdíl od optických) signálových kabelů.

Pokud existuje problematická zemní smyčka, GND Defender problém vyřeší odpojením smyčky procházející připojenou komponentou. Použitím jednoho nebo více zařízení GND Defender v hifi systému může uživatel zajistit, aby všechny komponenty byly připojeny ke společné zemi jedinou cestou, a odstranit tak výsledný brum přes reproduktory. Rušení způsobené zemními smyčkami může také ovlivnit kvalitu obrazu v AV systémech, což vede k problémům, jako jsou viditelné posuvné pruhy. iFi uvádí, že GND Defender pomůže vyřešit i tento problém.

Jak DC Blocker, tak GND Defender jsou konstruovány tak, aby neohrožovaly stínění nebo filtraci RFI/EMI, které může nabízet připojený napájecí kabel nebo filtrační zařízení dále po proudu. Jsou pevně vyrobeny, jejich pouzdro má vysokou dielektrickou odolnost a překonávají nejvyšší bezpečnostní standardy. A díky jmenovitému napětí od 90 V do 240 V je lze používat po celém světě.

IFI NOVA
Společnost iFi ve své dosavadní devítileté historii vyrobila řadu produktů s čistým napájením, ale až dosud mezi ně nepatřil síťový kabel IEC pro domácí audio komponenty. Nova je specializovaný napájecí kabel, o kterém iFi tvrdí, že představuje vážný pokrok oproti standardním síťovým kabelům.

Nova obsahuje pět vodičů, z nichž každý je vyroben ze silnostěnné, kontinuálně odlévané OFHC (Oxygen-Free High Thermal Conductivity) mědi. Dva páry živých a nulových vodičů jsou umístěny po obou stranách uzemňovacího vodiče, který je umístěn uprostřed kabelu. Toto geometricky vyvážené uspořádání způsobuje, že se magnetická pole generovaná živým a nulovým vodičem vzájemně vyruší, což zajišťuje, že zemnicí vodič není ovlivněn zbytkovým magnetismem a nežádoucím indukovaným napětím - iFi nazývá tuto konstrukci Ground Zero.

Další dvojice vzduchově-dielektrických vymezovačů - trubiček z polymerové matrice naplněných vzduchem - je umístěna po obou stranách zemnicího vodiče a udržuje oba páry živých a nulových vodičů od sebe, přičemž zlepšuje celkové dielektrické vlastnosti kabelu a jeho konstrukční pevnost.

Každý jednotlivý živý a nulový vodič má několik vrstev izolace a stínění. Nejprve se na měděný vodič OFHC vytlačí dielektrikum z polymerové matrice. Kolem něj je stínění z bezkyslíkaté mědi. Stínění je pokryto další vrstvou polymerové izolace. Tyto jednotlivě stíněné vodiče a vymezovače se vzduchovým dielektrikem jsou stočeny do kruhové šroubovice kolem centrálního, nezkrouceného uzemňovacího vodiče, který je sám ovinut polymerovou izolací - toto stočené uspořádání dále napomáhá odrušení RFI/EMI. Kabel je doplněn pevným, ale pružným vnějším polymerovým pláštěm a audiofilskými konektory iFi s vodicími kolíky z bezkyslíkaté mědi potaženými 24karátovým zlatem odolným proti dehtu.

Společnost iFi tvrdí, že výsledkem této kombinace materiálů a konstrukce je napájecí kabel nabízející konstantní impedanci a vynikající odrušení EMI/RFI, který zachovává čistotu síťové elektřiny napájející každý komponent v audio nebo AV systému. Doplňuje také síťovou klimatizační lištu iFi PowerStation, kterou jsme recenzovali a udělili jí naše ocenění Vynikající produkt.

IFI SUPANOVA
Aktivní napájecí kabel SupaNova přebírá model Nova a přidává k němu válcovité pouzdro v části jeho délky. Tento válec obsahuje technologii Active Noise Cancellation II - nejnovější verzi patentované technologie iFi pro potlačení hluku - v kombinaci s komponenty s pokročilým filtrováním.

Hluk v napájecí síti se vyskytuje na různých frekvencích v závislosti na příčině. Pasivní systémy redukce šumu jsou účinné v horní části frekvenčního spektra, ale často méně v nižších frekvencích. Pasivní systémy navíc potřebují ke své skutečné účinnosti velké kondenzátory, které činí nejlepší takové produkty objemnými a drahými. iFi Active Noise Cancellation II technologie umožňuje vytvořit zařízení pro úpravu napájení, které je podle jejich slov "vysoce účinné při důsledném snižování šumu v celém frekvenčním spektru, a přitom dostatečně kompaktní a lehké, aby mohlo být umístěno v samotném síťovém kabelu".

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies