2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 1

Britští Q Acoustics se vždy zaměřovali spíše na „běžné domácnosti“ a s dobrý zvuk se snažili všemi silami nabídnout v esteticky moderním balení a za férové cenovky. Obdobné hodnoty, ale s ještě jedním krokem navíc, ještě vstřícnějším nové době a požadavkům moderních posluchačů, mají také nové Q Active 200 – reprosoustavy s typickými designovými rysy Q Acoustics v sobě sdružují kompletní audio systém. Stačí zajistit elektřinu, internetové připojení a pohodlné sezení – hned potom můžete hrát co srdce ráčí.

Oblé, hladké, střídmě velké ozvučnice Q Active 200 (váží přijatelných 7,5 kg při výšce 28,4 cm, šířce 17 cm a hloubce 29 cm) mají čisté křivky, esteticky velmi odvážné je pak pojetí čelní stěny. Jsou tu dva netypické reproduktory, usazené vertikálně pod sebou a ukryté za mřížkou – její obdélníček je pak nestandardně posazený poblíž jedné z bočních hran, což vytváří vizuální dojem, na který je třeba si chvíli zvykat.

Zadní strana ukazuje jen nevelký obdélníček bassreflexu v horní části a malou niku se základními ovládacími prvky – krom napájecí zásuvky je tu USB port pro flash disky s případnou aktualizací software (pokud byste náhodou nebyli v dosahu internetu) a dvě páčky. Jednou se volí role toho konkrétního kusu (Levý / Pravý kanál) a druhou pozice v prostoru – u zdi, v rohu nebo ve volném poli. Výsledné rozdíly jsou ale jen kosmetické.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 2

Zadní stěna má pak ale také průduchy po stranách – nahlédnete-li jimi dovnitř, uvidíte další reproduktor, nad kterým se klene trn, rozptylující energii do stran. Je to chytrý způsob, jakým skrýt před zraky plochu membrán, které jsou oblíbené spíše u audiofilů.

Posledním prvkem, který najdete na zadní části je obdélníček s několika ovládacími tlačítky. Konkrét lze volit vstup a hlasitost, citlivost tlačítek by ale mohla rozhodně být lepší – ještě že je k dispozici slušný dálkový ovladač.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 3

Za zmínku stojí ještě příslušenství – můžete si pořídit velmi originální stojan, zkonstruovaný na základě tenze kovových drátů, držících nožky. Vychází to z návrhu stojanu pro Concept 300 a krom estetiky mají takové stojany za úkol i minimalizaci rezonancí.

Druhým příslušenstvím je Control Hub – jde o kompaktní jednotku, v níž je ethernetový konektor, Wi-Fi, komunikační rozhraní (na frekvenci 5,8 GHz) pro spojení s reprosoustavami a pak nutná sada vstupů. Je tu HDMI, optický vstup a jeden pár cinchů, který lze pomocí páčky přepnout mezi klasickou linkovou podobou a funkcí phono předzesilovače pro MM přenosky. Control Hub má také subwooferový výstup.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 5

Všechny signály, které do Control Hub přijdou, jsou převedeny do digitální formy s rozlišením 24 bit / 96 kHz (i když příchozí signál může mít rozlišení až 32 bit / 192 kHz) a v tomto pracovním rozlišení také posílány do levého a pravého kanálu. Control Hub se ale také umí zapojit přes protokoly Chromecast, AirPlay 2 nebo Amazon Multiroom Music do ozvučení vícero místností, Q Active 200 lze ovládat také přes Roon.

V každém kanálu jsou také tři moduly zesilovačů, pro každý reproduktor jeden. Souhrnný maximální výkon všech šesti modulů je 280 Wattů (trvalý ale jen 100 Wattů), řídí je pak digitální signálový procesor. Když jsme u reproduktorů – vpředu jsou dva ploché BMR o průměru 5,8 cm, které firma vybrala za účelem pokrytí širšího úhlu, než mají nabízet běžné reproduktory. Jde o celopásmové reproduktory (hrají od 150 Hz). Basy tvrdí klasický kónus o průměru 11,4 cm, jehož magnet je příčkou opřen o přední stěnu. Frekvenční rozsah Q Active 200 činí 46 – 20 000 Hz (-6 dB), jiný parametr vlastně u aktivního systému důležitý není.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 6

Baskytara v „Ptáci jsou hloupí“ Ondřeje Soukupa („Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) nebyla ani velká, ani malá, v menší místnosti jí bylo právě tak akorát. Artikulace je slušná, i když je cítit, že Q Active 200 hrají spíše trochu s důrazem na pocit trochu sytějšího a hlavně příjemně houpavého basu. Konkrétnost není špatná, ale není ani audiofilsky „zařezávající“ – i to ale odpovídá tomu, jak své reprosoustavy Q Acoustics ladí. Dobré je, že bas se nesnaží upoutat na první dobrou nějakým obřím objemem nebo dramatičností.

Zpěv Tracy Chapman v „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) byl výrazný, dominantní, ale ne takovým tím nuceně ukřičeným způsobem – zdá se, že střední pásmo má prostě lehce navrch. Přitom ale zůstává stále pěkně kulaté, trochu sladší a hladké, laděné do příjemného tónu, kterým si Q Acoustics získávají své posluchače. Není to tak úplně stoprocentně analytický přednes, ale otevřenost a detailnost jsou dobré – plně srovnatelné s jinými sestavami padesátitisícové třídy.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 7

I výšek se zdá být dost, opět v duchu trochu „lifetyle ladění“, ale stále v přiměřené míře, v duchu toho klidu a milé jemnosti Q Acoustics. Cinkání činelů v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) mělo ale nejen objem, ale i solidní strukturu. Nečekejte úplně dokonalou plasticitu nebo ty nejjemnější dozvuky, ale je to pěkný standard hi-fi úrovně.

V čem má pak oproti velké části pasivních systémů této kategorie Q Active 200 výhodu, to je údernost a dynamičnost. Bicí v „Sea Nature“ (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7) zní živě, umí docela pěkně prásknout, ale samozřejmě nečekejte, že dostanete důraz, který ucítíte v hrudníku. Q Active 200 zůstávají věrné celkově maličko jemnějšímu a klidnějšímu stylu, který možná není úplně dravý, ale zase se velmi pohodově poslouchá.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 9

Už jsme napsali, že Q Active 200 nejsou úplně primárně analyticky zaměřené, přesto udrží rozlišení a celkově i vrstevnatou skladbu pod férovou kontrolou – „Sly“ Herbie Hancocka („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) měla dobrý pořádek a jednotlivé nástroje byly solidně zřetelné. Díky lehké dominanci středů se zdá, že právě „jazzové“ nástroje jsou dobře propracované – opět plus mínus v kategorii hi-fi sestav obdobné cenovky. Prim hraje spíše hezké, vřelé, organicky spojité ladění.

Hudební scéna „Ario“ Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) opět splňovala požadované standardy, pravolevý směr je dobrý a jeho šířku lze ovlivnit tím, zda BMR reproduktory dát „dovnitř“ nebo „ven“. Hudba nemá výrazné středové těžiště, stejně jako na druhou stranu bedny nevybudují hologram. Fungují ale zcela uspokojivě a hlavně nenáročně – nejsou citlivé na natočení, nejsou citlivé na konkrétní rozestup, stereofonní zážitek tak docela snadno získáte v podmínkách běžných obýváků.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 13

Nekonfliktní a hezké ladění zklidnilo hrany „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) – ostrá kytara a dravý zpěv zní příjemně i při vysoké hlasitosti, vlastně čím hlasitěji, tím působivěji Q Active 200 hrají. Zvuk drží pohromadě, důležitý střední rozsah je opravdu hezky zřetelný a lehký efekt na výškách pop-rockové hudbě obecně sluší.

Q Active 200 jsou zajímavým způsobem ozvučení pro ty, kteří mají (relativně) limitovaný rozpočet i limitované místo, nebo jednoduše nechtějí plnit svůj obývací prostor mnohou elektronikou a kabely. Pro takového posluchače je pak laděný i výsledný zvuk, který je naprosto nekonfliktní, ale přitom už má hi-fi kvality jako je dobrá čitelnost, férový detail nebo schopnost vykreslit stereofonní bázi na nějaké úrovni. Q Active 200 tak mají trochu specifický zvukový styl (ostatně jako všechno, co pochází od Q Acoustics), jsou ale hudebně hezké, velice příjemné, kultivované a nenáročné na soužití, plus umí zprostředkovat zvuk z širokého spektra vstupů včetně nezbytného streamingu. Jakožto lifestyle produkt s hi-fi ambicemi se tak jeví jako atraktivní řešení.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na frekvenční odezvě se pravděpodobně podepisuje určité zpoždění přenosu signálu – měřící chirp začíná u basů, takže logicky zpoždění (konkrétně prodleva mezi příchodu signálu do hubu a chvilkou, než tento začne vysílat do reprosoustav) eliminuje možnost korektně zobrazit basovou odezvu. Jinými slovy, signál již běží, mikrofon měří, ale reprosoustavy nehrají. Pod 200 Hz tak skutečně nelze brát graf v potaz. Od touto úrovní už ale ano a je vidět, že výšky nad 10 kHz mají navrch, stejně tak lehce vystupují středy kolem 1 kHz, jinak jsou ale Q Active 200 vcelku kultivovaně vyladěné.

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m2

Frekvenční odezva – rozdíly v nastavení pozic na zadním panelu

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m3d

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m4

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m5

Zkreslení 2. (zlatá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m6

Waterfall

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m7

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m8

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 05 31 TST Q Acoustic Q Active 200 m9

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 49 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zajímavé pojetí

+ dobrá sada vstupů

+ mají ten příjemný firemní zvuk

+ nenáročnost nastavení / používání

ZÁPORY

- chybí nějaká forma ovládací aplikace

- chybí přehledná indikace hlasitosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies