HIFIStyl

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 1

Plzeňská značka RIHA se na našem malém trhu pohybuje už pěkných pár let a specializuje se na zakázkové systémy, ať už stereofonního nebo multikanálového typu – do světa domácího kina udělala velmi pěkný zářez svými vícekanálovými zesilovači s relátkovou regulací hlasitosti pro maximální transparentnost. Přesto je jméno Filipa Říhy spojeno ponejvíce s reprosoustavami, jejichž nabídka pod jeho jménem je vskutku impozantní.

Tři řady skrývají úctyhodných 64 modelů, takže by člověk řekl, že si mezi nimi vybere každý. Ale není tomu tak a vzhledem k zakázkové podstatě výroby této značky si můžete s patřičným příplatkem přát bezmála cokoliv.

To je i případ pár modelu Mega V2 Plus, ležícího víceméně přesně uprostřed nabídky značky. Nový majitel si přál proměnit standardní pojetí tím, že k běžnému provedení přidal kovovou čelní desku a vysokotónový reproduktor z vyšší modelové řady ES a ještě ozvučnice nechal obalit do příplatkové dýhy v provedení tmavého zebrana.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 2

V základu jde ale stále o Mega V2 Plus, tedy velké sloupky, stojící na dvou robustních kovových příčnících, zakončených kulatými silentbloky pro maximální izolaci reprosoustav od podlahy. Skříně z MDF profilů jsou řádně tuhé, však mají tloušťku 2,8 cm. Při výšce 120 cm, šířce 26 cm a hloubce poctivých 50 cm váží řádných 55 kg, nepočítaje v to nějaké to kilo, které přidává hliníková čelní deska a další součástky; u této konkrétní verze váha vyšplhala na 66 kg.

Skrze čelní panel zakázkového provedení (vyfrézovaný je z jednoho kusu hliníku na CNC, následně finalizovaný na protahovačce a ošetřený práškovou barvou) vykukují čtyři měniče a olbřímí průduch bassreflexu, všechno je mechanicky velmi pečlivě a parádně zpracované do výsledného precizně industriálního celku. Už od pohledu Mega V2 Plus vyzařují sílu.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 3

Vzhledem k výšce je úplně nahoře usazen středotónový reproduktor, pod ním je výškáč a těsně na něj navazuje dvojice basových reproduktorů. Zadní panel je čistý, jen dole u základny najdete destičku s typovým označením a bi-wiringovým speakON konektorem pro připojení zejména k zesilovačům RIHA. Na přání lze ale reprosoustavy osadit čímkoliv, takže pokud třeba máte své reprokabely nebo prostě preferujete banánky, může být.

Na výškách hraje oproti standardní verzi nejvýznačnější změna, tedy Excel Millennium T25CF002 od SEAS. Ten používá šest radiálně polarizovaných neodymových magnetů a poctivě tlumenou pracovní komoru. Kopulka z materiálu SONOTEX je lakovaná. K potlačení rezonancí slouží velký podíl zinku v konstrukci. Ze standardního provedení tedy zůstaly jak 17,6 cm široký kónus, tak dvojice 22 cm basáčků.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 5

Mega V2 Plus Custom jsme poslouchali jednak v plzeňském showroomu dovozce na Casea transportu, Bluesound NODE a RIHA LINE-4-DAC Plus / RIHA B200 v poslední verzi a samozřejmě na RIHA kabelech. V druhém místě jsme poslouchali na téže sestavě, jen zdrojem byl počítač a akustika byla odladěná na míru zakázkovými panely.

Hloubka basu v „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) byla reálně nelimitovaná, navíc basové tóny umí RIHA prodat, je tu obrovská porce autority a opravdovosti – kdy zabručí basa nebo se klavír spustí do své nejnižší polohy, tóny fyzicky rezonuje místností, pevný, napjatý a sebevědomě ohraničený. Váha je až neskutečná, i když odpovídá tomu, že jde o velké bedny. Forma a nadhled základních oktáv je ovšem skutečně působivou záležitostí.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 20

Střední pásmo si jde také za svým, čisté, průzračné a analytické, takže zpěváky z Chapelle du Roi, zpívající Tallisovu „Gloria“ („The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612) máte jako na dlani i s odrazy a dozvuky nahrávacího prostoru. Vokály jsou rozřazené jako na vojenském nástupu a přitom klidné, prosté nátlaku nebo nervozity. Je to nicméně lehce sušší upřímnost s až maličko technicistním dotekem. Prokreslení je nicméně obdivuhodné, ta míra informativnosti přesahuje danou cenovou úroveň.

Výšky působily v „The Red One“ Pata Methenyho a Johna Scofielda („I Can See Your House From Here“ | 1994 | Blue Note | 7243 8 27765 2 9) až lehce prominentním dojmem, nicméně bylo to v souladu s celkovým analytičtějším zaměřením reprosoustav. U činelu se krásně kombinoval pocit pevného a už pěkně velkého těla s krásně načrtnutou texturou a mikrodetaily. I tady zvuk zůstává impozantně čistý, prakticky „nijaký“, konkrétní a kontrolovaný, plný energie.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 15

Když už mluvíme o energii, tu umí Mega V2 Plus Custom napumpovat do prostoru s velkým nadhledem. Orchestr v „Ben’s Farm in Vermont“ (David Chesky | „The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361) je masivní, silný a důrazný, přitom nepostrádá jemné finesy a perličky. Výtečná je schopnost udržet formu také potichu, zároveň ale máte možnost pustit se do velmi srdnatých úrovní, kdy už akustický tlak přesahuje reálnou úroveň a reprosoustavy přitom neztrácí lehkost a nadhled. I v tom nejfyzičtějším okamžiku, kdy téměř poskočíte na sedačce, je zvuk samozřejmý a suverénní.

Už jsme se zmínili o tom, že Mega V2 Plus Custom jsou spíše analytičtěji položené reprosoustavy, neznamená to ovšem – jak ukázala „Fuori il danaro!“ z „La Bohéma“ (Solti / LSO / John Alldis Choir | 1988 | BMG | 74321 39496 2) – že by zvuk byl stroze technický nebo úplně tvrdý, to ne. Naopak, Mega V2 Plus jsou na dohled velkého high-endu v tom smyslu, že umí zahrát s krásnou transparentností, zvuk je snadno čitelný, má velké proporce a i když je maličko sušší, dostanete nejen přímočarou informaci o tom, jaká je kvalita nahrávky, ale také intenzivní informaci o tom, jaká je podstata hudby; reprodukce má tedy nejen přesnou a pevnou formu, ale i záživně předaný obsah.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 19

Díky ne úplně optimální poloze v showroomu jsme měli u „Violin Concerto in B minor, op. 61“ (Elgar | Hilary Hahn | Davis / LSO | 2004 | Deutsche Grammophon | 028947487326) pocit, že soustředěnost není tak dobrá, jak by asi mohla být. Reprosoustavy se nicméně zdají nadprůměrně nesměrové a nechávají hudbu vyplynou nenásilně, ať už zrovna sedíte tak nebo tak. Pomáhá tomu určitě i poměrně velký zvuk, který se netísní kdesi kolem středu, ale rozpíná se hezky v pravolevé i předozadní ose.

„Hymn“ od Ultravox („Dancing with the Tears in My Eyes“ | 1997 | EMI Gold | 72438513220) narazila na limity nahrávky, RIHA upřímně „okomentují“ ostré výšky nebo citelnou kompresi, ale přesto hudba zůstává poslouchatelná, pokud máte chuť zrovna ji slyšet. To zajistí výtečná rytmika, síla a sebejistota, která z reprosoustav srší. Nejde říct, že by byly Mega V2 Plus Custom přímo muzikální, jsou ale rozhodně zábavné.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom 10

Filip Říhá má na konstrukci reprosoustav talent, o tom není pochyb – zakázková úprava RIHA Mega V2 Plus pak velice sluší, čelní panel podtrhuje jejich impozantnost, stejně jako hezky zvolená dýha. Celkově působí přeci jen techničtěji, po vizuální i zvukové stránce, ale nepřesahuje to míru, kdy by se s takovým laděním nedalo žít v rámci každodenního života. Za vysokou, ale v celosvětovém kontextu velmi rozumnou cenu dostanete bedny obrovské, vybavené schopností načrtnou veliký zvuk s ještě větší dávkou energie, zvuk mimořádně dynamický a přitom zachovávající výtečné množství jemných odstínů, detailů a zajímavůstek. Mega V2 Plus Custom umí být velmi upřímné a u špatných nahrávek se prostě bez většího přetvařování dozvíte to, že jsou špatné, to je nicméně v souladu s duchem firmy. Celkově jsou Mega V2 Plus Custom opravdu „mega“ a stojí za to jejich zvuk zažít.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 40 metrů čtverečních a zakázkovou stavební akustikou.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Reprosoustavy mají neočekávaný propad energie mezi 3 a 8 kHz, těžko soudit, zda způsobený velmi tlumenou akustikou místnosti nebo něčím jiným – možností je rozhodně i to, že pro takto velké reprosoustavy je standardní měřící vzdálenost už jednoduše příliš krátká a pásma se tak správně nesčítají. Střední pásmo je velmi čisté, ani basy pak nevybočují s víceméně vyrovnaného trendu. Propad na 50 Hz je pravděpodobně způsobem podle tvaru vlivem místnosti. Plnohodnotnou reprodukci si užijete od 30 Hz.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m1b

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá) 

Frekvenční odezva naměřená v akusticky ošetřené místnosti majitele.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m2

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Protože v blízkém poli není vidět problémy jako na klasickém měření, lze dovodit, že je to právě místnost, která způsobuje větší část z nich. Zde si můžeme všimnout spíše toho, že energie kopulky od cca 15 kHz poměrně rychle klesá, případně lze odhadnout přechodové frekvence kolem 280 a 2 100 Hz.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m3

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Zkreslení napříč pásmy se drží velmi nízko, nestoupá dokonce ani v obvykle náročné basové oblasti a nemá žádné velké výkyvy, které by na sebe mohly přitáhnout pozornost. Excelentní.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m4

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m5

Waterfall

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m5b

Waterfall v místnosti majitele

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m6

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m6b

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru v místnosti majitele

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m7

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m7b

Step response @ 1 m v ose tweeteru v místnosti majitele

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m8

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance ukazuje nejnižší hodnotu kolem 100 Hz, kde se propadá až na 3 ohmy, na druhou stranu to v dnešní době jednak není výjimečně nízko, jednak se dá čekat, že kvalitní zesilovač, vhodný pro tuto cenovou třídu, si s tím poradí, zejména bude-li to ten firemní. Ladění bassreflexu lze odhadnou někam kolem 28 Hz. Průběh impedance je klidný a čistý, v kombinaci s neméně poklidným průběhem elektrické fáze by neměl být problém reprosoustavy udržet pod kontrolou za jakýchkoliv běžných okolností.

2021 11 30 TST RIHA Mega V2 Plus Custom m9

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 149 990,- - základní verze Mega V2 Plus

Kč 209 990,- - testovaná verze Mega V2 Plus Custom

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ masivní konstrukce

+ možnost zakázkových úprav

+ lehkost reprodukce

+ upřímnost a přitom rozumná míra kultivovanosti

+ dramatická dynamika

+ hloubka i kontrola basu

ZÁPORY

- umí být až příliš přímočaré

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies