HIFIStyl

2021 06 30 TST Trenner Friedl 1

Příběh rakouského malosériového a notně specifického výrobce Trenner & Friedl se táhne více než čtvrtstoletí nazad – nevelká, bezmála rodinná manufaktura dvou mužů si jde svým vlastním tempem a stylem za jediným cílem. To je podle jejich vlastních slov hudebnost, která baví právě je. Mnohé firemní konstrukce pak sází na širokopásmové nebo koaxiální osazení – ostatně stejně jako jeden z top modelů firmy, sloupek Pharoah, pojmenovaný tak jako většina portfolia po egyptském způsobu.

Na ozvučnici sloupku Pharoah se podepisuje firemní snaha o absolutní čistotu z designového pohledu. Není tu nic navíc, nic, co by komplikovalo vstřebatelnost jednoduchých tvarů. Skříň je mimořádně široká, zato však velmi mělká a tak nějak standardně vysoká. Zajímavým řešením jsou „lyže“, které přišroubujete ke spodní straně boků a ony udrží reprosoustavy navzdory jejich nezanedbatelné mase v zakloněné pozici. Což mimochodem také pomáhá trochu ozvláštnit tu jinak vlastně až příliš obyčejné tvary.

Materiálem ozvučnice jsou vrstvy březového dřeva o různé tloušťce, které pomáhají eliminovat rezonance kabinetu. Eleganci přírodního dřeva potvrzuje několikavrstvý povrchový lak, který ale stále nechává vyniknout jeho kresbu. Vnitřní konstrukce má jen minimum rozpěr a tlumení. Přesto při výšce 97 cm, šířce 47 cm a hloubce 36 cm (jde o prostor, který reprosoustavy zabírají, ne o reálnou tloušťku skříně) váží poměrně šťavnatých 36,5 kg. Ještě že ve zmíněných ližinách našroubujete čtveřici nábytkových nožiček, po jejichž hlavičkách docela dobře kloužou. Nožičky navíc pomáhají oddálit skříň od podlahy – čím víš, tím vlastně lépe, protože na spodní ploše ústí čtyři oválné výdech reflexů – netlumených a velmi dlouhých.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 11

Na předním panelu je vidět pouze mimořádně obtížně sundatelná látková mřížka, za níž dlí dvojice reproduktorů v koaxiálním uspořádání. Na panelu zadní je nahoře trojice kovových závitů, která snad drží ozvučnice pohromadě, snad i měniče na místě. V dolní části je víceméně oválný vyhloubený prostor, který nese reproduktorové terminály značky Cardas. Jsou to trny s přítlačným prvkem, kterýžto systém je určený primárně pro vidličky, ale díky otvorům lze lehce bizarním způsobem připojit také běžné banánky. Ovšem musíte mít lehkou ruku při šroubování, abyste si je nezdeformovali. Cardas pak dodal i vnitřní kabeláž mezi výhybkou a reproduktory a Trenner & Frield říkají, že jde o kabel konstruovaný dle principu zlatého řezu.

Průměr velké kulaté krycí mřížky definuje použití mohutného 10“ kónusu papírové membrány – každý středobas je ručně impregnován vrstvou houslového laku, který podle přesvědčení výrobce zlepšuje jeho vlastnosti. Uprostřed je zasazen do zvukovodu vysokotónový měnič – jde o kompresní kopulku o průměru 1“, která je vyrobená z titanu.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 3

Frekvenční výhybka používá dle vyjádření výrobce prémiové komponenty od Mundorf – kondenzátory na bázi oleje a stříbra, svitkové cívky a kvalitní odpory MOX, které pochází od Jantzen.

Trenner & Friedl udávají frekvenční rozsah 35 – 20 000 Hz (-3 dB), charakteristickou mimořádnou citlivost 94 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 8 ohm s minimem 6 ohm na 150 Hz.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 5

Pharoah hrály jen ve velké redakční místnosti a to se systémem OPPO UDP-205 / Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, kde bylo propojeno přes Nordost Heimdall 2, napájeno GMG Power Harmonic Hammer 3000P a doplněno množstvím příslušenství, které najdete v pravém sloupci -->. Porovnávalo se s Xavian Quarta Evoluzione.

Basový základ v „Say That You Will“ George Dukea („Follow the Rainbow“ | 2010 | epic | 886977798882) nebyl tak hutný, jak by možná první pohled na proporce reprosoustav sliboval, zato nabízel vysokou rychlost, takovou tu svižnou artikulaci a propracovanost. Bas je také relativně omezený co do hloubky a robustnosti, část lze patrně získat přiblížením ke zdi a do rohu, což ostatně sám výrobce uvádí jako vhodnou možnost. Pokud máte rádi tučný a mohutný bas, Pharoah ho nenabízí, ale taková ta audiofilská autenticita a bezprostřednost spolu s napjatostí jsou rozhodně dobré.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 6

Střední pásmo, reprezentované zpěvem Loreena McKennit v „All Souls Night“ („The Visit“ | 2006 | Quinlan Records | 0774213510426), bylo lehké, hlas měl dobrý fokus, nicméně podle poslechové pozice bylo tu a tam slyšet „hornové“ sykavky. Stačilo ale pohnout hlavou a vjem byl pryč. Díky velmi nadstandardní citlivosti je ale pak cítit živost a bezprostřednost. Navzdory citlivosti jim ale sluší více střední až mírně vyšší hlasitost, kdy se právě zejména středy slyšitelně otevřou a detailů a nuancí vystoupí na povrch ještě víc. Celkově jsou ale středy opravdu pěkné.

Cinkání činelu v Claptonově „Next Time You See Her“ („Slowhand“ | 2012 | Polydor | 5340724) mělo krásné rozlišení, i tady je znát, že zvuk „švihá“. Je jich poměrně dost co do energie, stačí ale malé změny úhlu poslechu a zapadnou zcela proporčně do zbytku pásma. Jsou celkově spíše kultivované, bez agresivity, přesto pevné a konkrétní, s příkladnou zřetelností.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 10

Energické bubenické sólo v „Some Other Time“ z desky „If Summer Had Its Ghosts“ Billa Bruforda znělo s parádní soustředěností, nicméně s omezeným pocitem těla a hmotnosti. Úder do bubnu byl pěkně artikulovaný, cítíte pevnost napjaté blány, ale rezonance těla bubnu je omezená, nemá tu plnokrevnou váhu, která dává pocit syté dynamičnosti. Každý úder je ale výtečně ohraničený a velmi pěkně konkrétní.

Pokud soustředěnost je vaše gusto a máte rádi probírání se jemnými nuancemi a detaily, budou Pharoah určitě právě pro vás – kytara v Hedgesově „Bensusan“ („Aerial Boundaries“ | 1984 | Windham Hill Records | 01934110322) je plastická, struny tvrdé, jasné a znělé, krásně texturované a plné jemných nuancí a odstínů. Přitom to nejsou zvuky a dozvuky nějak akcentované nebo přeexponované, výsledek je lehce znějící přirozenost, vymaňující se ze standardů svou rychlostí a čitelností.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 12

Také prostor je výtečně vykreslený, snad to souvisí s nadstandardním rozlišením v rozsahu mezi 1 a 10 kHz, kde je informací o lokalizaci nejvíce. „Messy Bessie“ Jimmy Smithe („Back at the Chicken Shack“ | 2007 | Blue Note | 0946 3 92777 2 8) byla pěkně široká, zasahující až ke krajům ozvučnic, obraz byl spojitý a měl hloubku s velmi dobrou lokalizací jednotlivých nástrojů. Pharoah při správném usazení v místnosti už umí zmizet pocitově z prostoru a nepoutat na sebe poslechovou pozornost.

Přes vší svou zajímavost ale nejsou Pharoah úplně univerzální – pusťte si Osbournovu „I Just Want You“ („Ozzmosis“ | 2014 | Qobuz) a bude tu trošičku chybět tučnost a basová razance, je to nicméně reprodukce velmi obsažná a přitom neagresivní, dobře organizovaná, přehledná, jasná, jakkoliv trochu větší drajv by tvrdé hudbě rozhodně slušel. Možná ale doplnění o subwoofer nebo skutečně zasazení do rohu (nebo do menší místnosti) by pomohlo.

2021 06 30 TST Trenner Friedl 13

Celkově jsou Trenner & Friedl Pharoah zajímavé reprosoustavy, které vychází spíše z ladění klasické éry hi-fi, nežli z moderních nároků. Nemělo by vás tak překvapit, že navzdory velkým rozměrům mají bas spíše jako větší současné high-endové regálovky. Pokud vám to ale nevadí, nabídnout skvělou citlivost (tedy tu lehkost, živost a prokreslenost reprodukce), nabídnou velmi pěkný prostor a velmi dobré rozlišení. Sluší jim spíše střední, možná i vyšší hlasitosti, snad i proto, že za prakticky žádných okolností nesklouznou k agresivitě nebo nepříjemnosti. Pharoah jsou prostě po všech stránkách (na moderní dobu) atypické reprosoustavy, ale pokud jim dáte třeba elektronkový zesilovač a budete očekávat zážitek audiofilského typu, rozhodně vás nezklamou, ba naopak.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 06 30 TST Trenner Friedl m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Přestože všeobecně je vidět, že frekvenční odpověď je lineární s jen malým přídechem na vyšším basu mezi 200 – 400 Hz, je vidět také velké množství odrazů (propadů), patrně způsobeným zapouštěním velkého měniče poměrně hluboko do ozvučnice, aniž by hrany kolem reproduktoru byly vyhlazené. Největší propad na 150 Hz je dílem akustiky prostoru při měření z cca 1 m, není to vlastnost reprosoustav. Možná byste od Pharoah vzhledem k rozměrům čekali hlubší bas, ale 50 Hz není špatných. V přímé ose pak vyvstává obrovská rezonance vysokotónového reproduktoru a jeho zvukovodu, stačí ale mírné natočení a je pryč. Celkově není výsledek špatný, i když by koncept patrně mohl být lepší.

2021 06 30 TST Trenner Friedl m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Jak je vidět, tak výrazná rezonance na výškách není přítomna ani když budete mít uši nad nebo pod úrovní vysokotónového zvukovodu. Dbejte tak na správný posaz.

2021 06 30 TST Trenner Friedl m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Protože koaxiální měnič se velmi špatně měří „po kouskách“, červená křivka ukazuje odpověď v blízkém poli přímo v ose koncentrického řešení.

2021 06 30 TST Trenner Friedl m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST Trenner Friedl m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2021 06 30 TST Trenner Friedl m7

Celkové harmonické zkreslení (žlutá linka)

2021 06 30 TST Trenner Friedl m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (fialová) harmonickou

2021 06 30 TST Trenner Friedl m9

Waterfall

2021 06 30 TST Trenner Friedl m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST Trenner Friedl m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2021 06 30 TST Trenner Friedl m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

2021 06 30 TST Trenner Friedl m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 259 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ citlivost a tím i lehkost reprodukce

+ bytelné zpracování

+ laditelný basový rozsah

+ minimalistický design usnadňuje umístění v běžném obýváku

ZÁPORY

- je to specifická konstrukce se specifickými vlastnostmi i zvukem

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies