HIFIStyl

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 1

Už přes 35 let vyrábí v Brilonu v kopcovité krajině Černého lesa v Německu reprosoustavy firma Audio Physic. Kromě dobře rozpoznatelných zakloněných reprosoustav série Reference má v aktuálním portfoliu také řadu Classic, která – jak už název napovídá – staví na konzervativnějších, klasičtějších tvarech. Modelů je tu celá řada, liší se velikostí, ale trochu zmatečně také třeba jen provedením (modely končící dvojkou jsou dýhované, modely s pětkou v názvu zavřené ve skleněné vrstvě). Pěkně uprostřed této řady trůní sloupeček Classic 25.

Tento model, navazující na podobně koncipovaný Classic 20, není ani velký, ani malý, ani tlustý, ani tenký, ani levný, ale ani extra drahý a přesto je to skutečně klasický Audio Physic. Uzoučká, sošná ozvučnice je zkonstruovaná z MDF profilů a usazená na stabilizační základně, odsazená od ní mezerou vzniklou díky čtyřem nožkám proto, aby tudy mohla proudit basová energie z vnitřku skříně.

Netypický skleněný povrch reprosoustav vypadá v reálu velmi dobře, zepředu jsou vidět jenom dva čistě zasazené měniče, upevněné bez viditelných šroubů. Tweeter je zasazený poměrně hluboko, ponořený krom vrstvy skla ještě do docela výrazného zvukovodu, odrazy změkčuje plstěná vrstva kolem reproduktoru.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 2

Ani pohled zezadu nijak nenarušuje moderní designovou čistotu, i tady je celistvá plocha (na rozdíl od přední a bočních stěn, které si mimochodem můžete vybrat v mnoha rozličných barvách včetně zakázkových RAL, je čistě černá), narušená jenom kovovou destičkou s nezbytnými popisy a jedním párem reproterminálů.

Jak je Classic 25 jednoduchý pojetím na pohled, tak poměrně komplexní je vnitřním provedením. Základem je firemní sendvičová konstrukce ozvučnice, která, jak už bylo popsáno výše, k základní rigidní kostře z MDF profilů napojuje skleněné panely se zcela odlišnou rezonanční charakteristikou. Dalším prvkem, který pomáhá odbourávat vibrující energii ve stěnách je vrstva pojivého elastického akrylátu. Toto pojivo je pak naneseno v pásech, takže mezi oběma druhy stěn je vzduchová mezera, tlumící nežádoucí přenos energie podobně jako třeba dvojitá okna.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 3

Co je ale zásadním konstrukčním prvkem, to je ukrytí basového měniče dovnitř skříně, kde je mu vyhrazena vlastní pracovní komora s velkým dolů orientovaným výdechem. Aby konstruktéři předešli vzniku nežádoucích turbulencí a rušivých zvuků, umístili před výstup vrstvu z high tech keramické pěny. Tu firma používá také jako formu rozpěr a to proto, že je pevnější než běžné MDF a přitom obsahuje díky pórovité struktuře 85% vzduchu.

Nejvyšší tóny hraje měkká kopulka s průměrem 2,3 cm a je dle specifikací vyráběná německou specializovanou firmou. Magnetický systém má být velmi silný a hlavně větraný, aby ani při větším zatížení nevznikala za membránou nepřiměřený tlak.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 4

Středotónový reproduktor má průměr 15 cm, membrána je vyrobena ze skelných vláken a charakteristickým prvkem je masivní váleček fázového nástavce, který je namontvaný přímo na motoru a pomáhá s jeho chlazením. Membrána drží na poměrně velké vlnce gumového závěsu. Zajímavostí je použití zdvojeného koše, což je jedna z neobvyklých firemních technologií. Vnitřní koš, držící membránu, je vyrobený z nízkorezonančního materiálu, potlačujícího mikrovibrace. Vnější koš pak slouží k připevnění reproduktoru k ozvučnici. Vzájemně jsou oba koše v kontaktu jen přes malý elastický kroužek a tak by přenos vibrací měl být minimální.

Nejhlubším oktávám slouží ukrytý basový reproduktor, membrána kónického tvaru má průměr 20,3 cm a je vyrobená z klasického papíru. Audio Physic koncipuje toto řešení jako „neviditelný subwoofer“ a má mít stejný efekt, jako externí subbasová jednotka, jen jde o řešení estetičtější.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 5

Na integrovanou subbasovou ozvučnici je u Classic 25 místa dost, protože navzdory elegantně působícím kompaktním ozvučnicím zase tak reálně malé nejsou – dosahují výšky 105 cm, na šířku mají nicméně jen 17 cm, zato do hloubky celých 29 cm. I díky skleněné vrstvě váží zřetelných 27 kg.

Audio Physic uvádí frekvenčí odpověď 34 – 30 000 Hz (bez tolerančního pásma), jmenovitou impedanci 4 ohmy nebo charakteristickou citlivost 89 dB (opět bez konkretizujících podmínek).

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 6

Sloupky jsme měli možnost poslouchat v showroomu dovozce a to primárně na sestavě se streamerem Naim NDX 2, D/A převodníkem Moon 280D a zesilovačem Octave V 110 SE, propojeno bylo kombinací Nordost Valhalla 2 a Nordost Heimdall 2, přičemž napájeno bylo přes IsoTek EVO3 Sigmas a EVO3 Titan One. Porovnávat jsme mohli mimo jiné třeba s Audio Physic Midex.

Basové brnkání v „Hiccups“ Harry Sacksioniho („STS Test Demo CD Vol.1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo hlubší, výraznější a dravější, než by se zdálo z tak kompaktního půdorysu. Není cítit žádné reálné omezení v hloubce, Classic 25 jdou do spodních oktáv ochotně, jejich bas je mručivý a silný, artikulace je férová, byť to není bas audiofilsky utažený a precizně definovaný. Plnost a šťavnatost je snadno líbivá, reprosoustavy hloubku akcentují, nicméně ne v nepřiměřené míře a nějakým povrchním způsobem.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 9

Bohatě klenutý zvuk s pocitem šťavnatosti a sytosti je jasně patrný i ve středním frekvenčním rozsahu, kde zpěv Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) byl krásně zasazený v prostoru mezi reprosoustavami, byl velký, příjemně živý, sladký a laskavý, nenuceně plynoucí. Jakkoliv jsou Classic 25 laděné „do hezka“, projevuje se přes ně nadstandardní měrou charakter řetězce a nahrávek, jsou vlastně až překvapivě transparentní. Zvuk je takový všeobecně pěkně zpěvný a ochotný, energický, nicméně nikoliv tlačící se kupředu, srozumitelnost zpěvu je rozhodně dobrá, byť opět ne audiofilsky analytická.

Objem cinkajícího činelu v „La Rosita“ Colemana Hawkinse a Bena Webstera („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) byl poněkud zvýrazněný, nicméně nijak dramaticky, výšky jsou trochu směrové a stojí tak za to najít si optimální polohu. Výškáč hraje opravdu velmi ochotně, nebojácně a výrazně, díky tomu i pocit detailnosti dosahuje nadstandardní intenzity, jde to ale ruku v ruce hlavně s onou celkovou důrazností a energičností. Každý dopad paličky je pěkně tvrdý, rychlý a konkrétní, tvrdost ale nepřekračuje meze dotěrnosti, naopak podtrhuje jadrnost kovových tónů.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 18

Po nějaké té hodině poslechu už nebylo překvapující, že Classic 25 dokázaly „skousnout“ i velké bubny a dynamické údery v „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-6111158). Energii cítíte vlastně až nečekaně „od podlahy“, reprosoustavy se zvukově nerozpadají ani při vyšší hlasitosti a jejich zvuk není na limitu. Sebevědomí patrné při poslechu působí jako schopnost hrát v klidu a šťavnatě za každých okolností, zvuk je nesmírně elastický a napjatý (nikoliv v nervózním slova smyslu, ale ve smyslu napjaté tětivy těsně před výstřelem). Classic 25 pak poddajně reagují na signál, nenechají se zesilovačem nijak nutit.

„Fourtysomething“ od zpěvačky Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) ukrývá ve svých hlubinách spoustu zajímavých, malých detailů, Classic 25 už prokázaly dobré rozlišení tím, že je pěkně slyšet jak šum publika, tak ten těžko popsatelný pocit přítomnosti vzduchu koncertního sálu, kterým se všechno rozléhá. Jakkoliv jsou pak Classic 25 informativní, jak už bylo řečeno, nejsou analytické, ale jejich zvuk je spíše velkou homogenním plátnem, disciplinovaně zformovaným, z nějž ale žádné ultra rozlišení neční, alespoň ne v prvním plánu. Chcete-li, můžete se zaposlouchat a proplouvat zvukem lehce a nenuceně, pořádek tu je a reprosoustavy mají už řádnou technickou úroveň, aby si mohly dovolit tu příjemnou dospělou nenucenost.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 16

Pro optimální podání prostoru hudební scény budete muset investovat trochu času, jak už bylo řečeno, ve vrchní části frekvenčního spektra se Classic 25 chovají tak trochu směrově a proto budou jinak reagovat s akustikou té které místnosti. Scéna v „Dream about you“ („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) byla nicméně nadprůměrně velká a spojitá i přes poslechový trojúhelník s relativně dlouhými stranami, lokalizace hlasu i kytar není ultimativně holografická, ale uspořádaná je bezproblémově a pevně.

Classic 25 jsou reprosoustavy, které se nebojí hrát hezky a přitom jsou dostatečně čisté, dostatečně samozřejmé a dostatečně kontrolované, aby to nebyl pouhý efekt a póza, která se omrzí. Taková „Breaking Silence“ ze stejnojmenné desky Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) byla šťavnatá a rázná, tam kde být měla, zároveň ale neukřičená a kultivovaná (což tak nějak ve stotisícové lize prostě požadujete), síla a důraz se tu pojí s celkově sladší, příjemnou charakteristikou, s elastičností, která ve správné chvíli umí švihnout, přitom ovšem netlačí na pilu po celou dobu.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 11

Kompaktní sloupky Classic 25 od Audio Physic v sobě (a to doslova) skrývají neviděné hloubky – jejich originální skleněná vnější slupka působí velmi dobře a v moderním interiérech budou skvělou ozdobou, tak jak už ale bylo řečeno, zvládají dodat i hodnoty zvukové a to na víc než solidní úrovni. Mají lehce „efektní“ charakter, důraznější basové spektrum a vcelku i jadrnější, nijak upejpavé výšky, v celkovém spojení ale ani jeden konec spektra neční přes míru dobrého vkusu, naopak bas překvapí tím, jak hluboko a jak energicky z tak kompaktního půdorysu dokáže zahrát. Stojí za to zmínit i to, že Classic 25 přes svou jasně patrnou stopu s lehce sladším vyzněním přejímají i velkou část kvalit předřazeného řetězce a že tak stojí za to jim nabídnout co nejlepší pracovní podmínky. Celkově jde o reprosoustavy na úrovni, které pod vnější designovou slupkou nabízí dlouhodobě zábavný, bohatý a šťavnatý zvuk.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, který prošel drobnými akustickými úpravami, ale vesměs působil jako běžný pokoj.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva je poněkud „divoká“ – přestože pásmo od 180 Hz do 3 500 Hz je slušně vyrovnané, zjevně chybí energie mezi 70 a 180 Hz, o to více pak ale reprosoustavy dávají najevo pásmo 50 – 70 Hz a jen o něco méně špičku na 35 Hz. Zvláštní je pak výrazně nadsazená energie v pásmu nad 8 kHz. Stačí ale reprosoustavy trochu natočit a odezva od 500 Hz výše je výrazně lineárnější. Celkově je vidět, že reprosoustavy se nechovají úplně klasickým způsobem a zejména nepřímo vyzařovaný bas má tendenci dohánět energii akcentem „pěkných“ frekvencí.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Sedlo mezi prvními dvěma peaky naznačuje ladící frekvenci bassreflexu na cca 32 Hz. Kolem 70 Hz klesá impedance až na 3 ohmy, ale to by patrně nemělo být v kontextu cenové hladiny (a tím očekávané úrovně připojeného zesilovače) nijak dramatické. Elektrická fáze se drží v poměrně spořádaných mezích, tam kde vybočuje z optima jsou nicméně impedanční peaky a tak by zátěž neměla být nestandardně vysoká. Na cca 190 Hz je vidět nespojitost na obou křivkách, což značí přítomnost rezonance, výrazně menší obdobný artefakt je patrný i na 110 Hz a 48 Hz, obecně je vidět, že uvnitř skříně zavřený woofer způsobuje jisté rezonance.

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 m3

Waterfall

2020 09 30 TST Audio Physic Classic 25 m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓ ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 99 990,- - základní provedení

Kč 104 990,- - příplatkové barvy

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ produkují skutečně působivé množství i hloubku basu

+ hezký, bohatý zvukový projev

+ dobrá (byť trochu expresivní) detailnosti

+ zajímavé moderní provedení ve skle

ZÁPORY

- basu je subjektivně poměrně dost

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AVITSmart | www.avitsmart.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies