HIFIStyl

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 1

Na renovaci patrně nejpopulárnější řady Olympica, uvedené už v roce 2013, severoitalského výrobce luxusního hi-fi Sonus faber se čekalo poměrně dlouho. Když pak přišla, spolu s přídomkem Nova přinesla i modernější design a aktuálnější verze používaných firemních postupů a technologií. To bez dalšího platí i pro prostřední model Olympica Nova II, (relativně) kompaktní sloupek.

Od pohledu ale i Olympica Nova II zapadá do firemního stylu, byť v duchu minimalističtějším a "ostřejším", než bývalo zvykem. Přestože Olympica Nova II je poměrně skladný sloupek, jeho ozvučnice z osmi ohýbaných vrstvených dýh mají výšku 103,6 cm, šířku 35,9 cm a hloubku 42,3 cm, což s nimi spolu s váhou něco přes 30 kilogramů dělá už poměrně výrazné kusy nábytku. Zvláště připočteme-li fakt, že celá jejich krása spočívá na kovové desce a nožkách, které vykukují poměrně daleko do stran a jsou opatřeny robustními a jako jehla ostrými hroty.

Pokud se něco nezměnilo, tak je to stále esteticky velmi vkusné pojetí ozvučnice s adekvátně ušlechtilými materiály. Povrch s pravou dýhou je po vzoru palub jachet rozdělen na horizontální pruhy, vřelost dřeva rámují hliníkové proužky či jako v případě horní plochy poměrně tlustý rámeček. Oba boky jsou klenuté, nicméně asymetricky podle vzoru ulity, takže uvnitř jsou jedinými paralelními povrchy horní a spodní deska.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 2

Díky zvolené konstrukci nemají reprosoustavy v podstatě žádnou zadní stěnu, jejich kabinety jsou zhruba trojúhelníkové, měniče jsou tak vsazeny do jen mírně klenuté čelní stěny, čtyři krásné reproterminály ve vertikální konfiguraci míří do pravého boku, zatímco levý bok přesahující vlastně až dozadu tvoří po celé výšce kovové profily, mezi jejichž lamelami se ukrývá výdech bassreflexu s technologií Stealth Ultraflex, která zabraňuje vzniku rušivých zvuků proudícího vzduchu.

Uvnitř jsou kabinety rozděleny pevnou přepážkou na středo-výškovou sekci a basovou komoru, v té jsou pak navíc ještě aplikovány výrazné rozpěry s průduchy.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 3

Pod ochrannou mřížkou, tvořenou nezaměnitelnými pružnými "strunami" se nachází nezbytný prvek "Voice of Sonus faber", neboli prvek půdorysu lyry potažený pravou kůží, v němž sídlí vysokotónový a středotónový reproduktor a který v tomto stylu najdete na skoro všech výrobcích italské značky. O kousek níž se nachází basový měnič v mírném zvukovodu, tvořeném vyfrézováním v okrasném kroužku skrývajícím šrouby.

Všechny měniče si navrhuje Sonus faber sám a vyrábí se v Itálii. Nejvyšší frekvence vyzařuje měkká kopulka H28 XTR3, která je doplněná o "hrnkový" motor s neodymovými magnety, které tak generují velmi koherentní a silné magnetické pole. Přes kopulku se klene kovový můstek s trnem; ten má za úkol tlumit membránu a tím optimalizovat její vyzařování.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 4

Součástí "hlasu Sonus faber" je také středotónový kónus M15 XTR2-04 s průměru 15 cm s membránou z na vzduchu sušeném nestlačovaném materiálu ze směsi celulózové drti, Kapoku, Kenafu a dalších přírodních vláken. Členitý povrch pomáhá potlačovat nežádoucí rezonance membrány. Reproduktor používá velmi estetickou kovovou centrální prachovku a cívku z poměděného hliníkového drátu.

Basy pak zpracovává W18XTR2-04 s membránou o průměru 18 cm, která je vyrobena ze tří vrstev. Vpředu a vzadu je vrstva celulózové drti, mezi níž drží syntaktická pěna (tedy vlastně spojené mikrokuličky - velmi lehký a přitom velmi pevný materiál).

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 5

Celé osazení do třípásmového systému spojuje výhybka na plošném spoji, navržená dle filozofie topologie Paracross , která má za úkol potlačit negativní projevy naindukovaného elektromagnetického rušení. Výhybka používá na míru navržené kondenzátory od britských Clarity Cap a má přechodové frekvence na úrovni 250 a 2 500 Hz.

Z dalších parametrů udává firma frekvenční rozsah 40 - 35 000 Hz (bez konkrétní tolerance), jmenovitou impedanci 4 ohmy a charakteristickou citlivost 88 dB / 2,83 V / m.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 7

Sonus faber Olympica Nova II jsme mohli poslouchat v demonstračním prostorou dovozce, kde jim společnost dělal řetězec, začínající filtrem InAkustik AC-3500P, pokračující sestavou McIntosh MCD600, McIntosh C52 a McIntosh MC1.25KW a končící kabeláží InAkustik AIR nejvyšších modelových verzí. Porovnávali jsme s Olympica Nova I, Olympica Nova III nebo Olympica II, ale také třeba 803 D3 a dalšími reprosoustavami.

Olympica Nova II umí zapůsobit kulatou, fyzicky zřetelnou nízkofrekvenční odezvou, když na to přijde (byť původní generace šla ještě hlouběji, ale zase působila těžkopádněji) - hluboké, syté tóny v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) dokázaly zarezonovat i ve velké místnosti, byly i na velkou poslechovou vzdálenost poměrně citelné a dobře definované. Je cítit, že nová generace má lepší definici a rychlejší, utaženější bas. Není to ale přesto stále takový ten až opatrný bas audiofilský, stále zůstává italsky šarmantní a šťavnatý, poměrně elegantní a prostě příjemný.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 16

U zpěvu Doris Day v "Penny from Heaven" ("Diamond Voices from the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) bylo znát, že nižší středy jsou trochu dominantnější a plnější, ale vokál celkově měl graciézní objem i tělesnost. Citelnost byla dobrá, byť reprosoustavy nepatří k analytickým, hrají spíše "obsah" nežli "formu". Měkčí, uhlazené střední pásmo má lehce hřejivou charakteristiku, ale neztrácí se kvůli tomu delikátnost v nádeších nebo naopak dozvuk.

Jadrný cinkot ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) byl poměrně expresivně podaný, zřetelný a hodně energický, byť bez tendence k nějaké ostrosti. Naopak tato jistá výraznost (ale ještě ne disproporční) dávala zvuku pocit živosti a prokreslenosti, ani jemné dozvuky se neschovají v pozadí a navíc umí Olympica Nova II nabídnout pěkné podání charakteru činelu, skutečně "kovový kov".

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 14

Plnokrevný a vášnivě italský zvuk reprosoustav zvládá také dobře podání dynamických pasáží v "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901). Reprodukce se dokázala nadýchnout a pak s adekvátní silou a mohutností vydechnout, přestože poměrně kompaktní ozvučnice a spíše středně velké plochy měničů nenabízí žádné zemětřesení. Zvuku je vlastní taková vlnící se tekutost, spíše než dynamická našlápnutá výbušnost, ale pocit sílu tu je velmi solidní.

Na Dvořákově "Symfonii č. 8 v G-dur op.88" ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) bylo jasně poznat, že Olympica Nova II sází hlavně na celistvost a organickou komplexnost, spíše než na extrakci mikrodetailů, analytičnost pro ně prostě není "domácím hřištěm". Na druhou stranu, i tak je i v rámci kategorie s takhle vysokou cenovkou čitelnost férová a elegantní hladkost a jistá ladnost přednesu vás provedou i vrstevnatými nahrávkami bez pocitu nějakého akcentování na straně jedné nebo naopak potlačování na straně druhé. Pořádek i vyrovnanost jsou velmi slušné.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 19

Umírněná samozřejmost panuje též v podání prostoru - přestože jsme "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) poslouchali z velké vzdálenosti a s velkým rozestupem ozvučnic (oboje bude patrně výrazně větší, než v reálném nasazení takhle velkých reprosoustav), stereo báze byla přehledná jak v pravolevém, tak i předozadním směru a nesnažila se být přehnaně velká. Cítíte trošku váhu v prostředku scény, ale soustředěnost je prostě dobrá a v reprodukci je dost vzduchu, aby se do ní vešly jednotlivé nástroje i s prostorem kolem sebe, stejně tak korpusy zůstávají jen estetickým kusem nábytku v prostoru a hudba se odehrává za nimi a kolem nich.

Sonus faber vždy uměl okouzlit krásou svých ozvučnic a nabídnout příjemný, snadno přístupný a přitom bez diskuse kvalitní zvuk - když se s odstupem podíváte na "Flight of the Cosmic Hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145), zapůsobí na vás i středně velký sloupek svou schopností příjemně "téct", nabídnou vřelou uvolněnost a přitom v tom příjemném, hladkém zvuku ukázat jednotlivé nástroje, nezakrýt delikátnost výšek a naznačit i velkou část mocné basové linky s vkusnou artikulací.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II 13

Přistoupíte-li na to, že Sonus faber znamená "krásno" materiálové, designové i zvukové (a ne nutně věrnost nahrávce za každých okolností, jak vyžaduje puristická audiofilie), jsou Olympica Nova II působivým dílkem. Moderní elegance vnějšku možná není tak tradičně luxusní jako u předchozí generace, ale snáze zapadne do těch minimalistických aktuálních prostor, materiály jsou příjemně hodnotné a hlavně - zvukové podání navazuje na firemní tradice, nabízí eleganci, bohatost barev i plnost, umí vás naladit k poslechu jako sklenka italského vína s trochou prosciutta a můžete spokojně trávit čas ponořeni do svých oblíbených nahrávek, z jejichž hlubin vás nebude vytrhávat žádný rušivý element. Olympica Nova II, to je "estetické krásno" po všech směrech.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních a zakázkovou akustikou s panely Vicoustic.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Odhlédneme-li od propadů na 50 Hz a 180 Hz (oba napovídají spíše o akustických poměrech v místnosti vzhledem ke svému tvaru), nabízí Olympica Nova II solidně vyrovnanou frekvenční odezvu. Tam, kde se v hudbě nachází drtivá většina obsahu, tam fungují reprosoustavy tak jak mají. Na výškách nad 10 000 Hz vidět pozvolný úbytek energie, v reálu ale pokles není nijak nepřiměřený. Lehounkou (ale skutečně jen lehounkou) dominanci ukazuje vokální pásmo. V reálu nabídnou v běžné místnosti Olympica Nova II začátek reprodukce někde pod 40 Hz.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční křivka naznačuje naladění bassreflexu na úroveň 40 Hz, je tu znát výrazná kompenzace a snaha dosáhnout vyrovnanosti. Impedance v kritických mezích padá ke 4 ohmům, ale ne níže, výškáč se nicméně pustí i ke 3 ohmům. Na křivce nejsou patrné žádné nectnosti, nežádoucí vibrace ani jiné artefakty, které by mohly způsobit zkreslení reprodukce. Také elektrická fáze je velmi poklidná, byť relativně výrazně vybočuje do záporných hodnot kolem 4 000 Hz, je to nicméně v pásmu s nízkou potřebnou energií, takže by to nemělo znamenat nepřiměřenou zátěž.

2020 03 25 TST Sonus faber Olympica Nova II m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 229 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ celková elegance

+ uhlazená zvuková charakteristika

+ lehkost a svižnost reprodukce

ZÁPORY

- předchozí generace působila bohatším dojmem

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies