HIFIStyl

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 1

Dánská značka Audiovector je zajímavá v několika aspektech. Mimo jiné třeba v poměrně ojedinělém pojetí katalogu, v němž valnou část modelů můžete pořídit v několika "výkonnostních" variantách se standardními / lepšími / nejlepšími komponenty a i pokud začnete u základní verze, můžete se za rozumné peníze později posunout na vyšší specifikaci. Neméně zajímavá pak může být i možnost pořídit si reprosoustavy jako plně aktivní včetně možnosti streamování, regulace hlasitosti atd. atd. Takže přestože byl Audiovector založen již v roce 1979, nezapomíná jít s dobou.

Velmi soudobě už od pohledu vypadá i nejnovější série R, v níž je jasně čitelný rukopis dánského výrobce. To znamená (nejen u vrcholného modelu R 3), že kabinet z MDF profilů se směrem od čelní klasicky rovné desky klene až k poměrně úzké špičce zadní strany. Také to znamená, že ona čelní deska má na větší polovině přisazenu ještě druhou a teprve do ní jsou zasazeny všechny tři použité reproduktory. Ale také to znamená, že celá ozvučnice stojí na zvláštní základně, která se směrem dozadu zdvihá a otevírá, aby tudy mohla proudit energie dole ukrytého bassreflexu. Celkově pak působí sloupek i v prostřední variaci Avantgarde pěkným, čistým a vlastně až elegantním dojmem.

Zajímavé je i řešení zadní strany, která je též jen přisazena jako čelní deska nebo žebrovaná základna. V horní části jsou dva otvory s mřížkou, které slouží pro odvod energie ze zadní strany vysokotónového systému, což nejen snižuje kompresi v pracovní komoře tweeteru (a tím zvyšuje přesnost jeho chodu), ale také pomáhá prý podtrhnout pocit hloubky. Ve vykousnutém kusu ve spodní části je pak velká kovová deska, osazená dvěma páry robustních reproduktorových terminálů.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 2

Celá ozvučnice bez paralelních stěn je vysoká 103,4 cm, široká 23 cm a hluboká 36 cm. Výrobce neuvádí konkrétní hmotnost, ale 25 kg rozhodně nebude přehnaný odhad. Skříň je také navržena tak, aby nekumulovala energii a následně nerezonovala.

Přestože značka sází hodně na "WAF" (Wife Acceptance Factor, neboli to, že vaše žena prostě neodmítne být s reprosoustavami ve stejné místnosti), nezanedbává ani technologickou stránku věci. Všechny tři měniče jsou vyráběny v Dánsku přímo pro Audiovector, páskový měnič je dokonce skládaný ručně.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 3

O nejvyšší frekvence se stará, jak už bylo řečeno, ručně skládaný páskový měnič v mělkém zvukovodu, Audiovector toto řešení nazývá dokonce akustickou čočkou. Středobasový i basový reproduktor mají klasickou kónickou membránu, oba využívají křížem splétaná uhlíková vlákna s povrchovou vrstvou laku. Středobasový měnič má velký fázový nástavec, basový obrácenou protiprachovou kopulku. Průměr obou membrán je 16,5 cm a oba sází na technologii titanové kmitací cívky.

Výrobce udává pracovní frekvenční rozsah 25 - 53 000 Hz (-6 dB), poměrně vysokou charakteristickou citlivost 90,5 dB a jmenovitou impedanci 8 ohm. Systém je navržený jako dvou a půl pásmový, s dělícími frekvencemi nastavenými na 280 a 3 000 Hz.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 4

Poslech Audiovector R 3 Avantgarde se uskutečnil v pražském studiu AV Center, kde se poslouchalo primárně přes komponenty značky Chord Electronics - přehrávač One, integrovaný zesilovač CPM 2650 (v roli předzesilovače) a koncový stupeň SPM 1050 Mk. II. Propojeno bylo přes kabely Chord Epic a Nordost Heimdall 2. Ke srovnání byly k dispozici mimo jiné Sonus faber Olympica II.

Hluboké tóny, provázející velmi zblízka nahrané ťuknutí na korpus kytary v "Let it rain" Patricie Barber ("The Dali CD Vol. 1" | 2006 | Dali | 2006023) už mělo pěkně tučnou podobu se zřetelným tělem a váhou, byť podání celkově je spíše trošku měkčí. Nabídne ale slušnou kontrolu a čistotu, přesvědčivě nechá vyniknout dřevěný, vřelý charakter tónů a bas "drží pohromadě", byť to není taková ta utažená audiofilie.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 6

Zpěv Doris Day v "Penny from Heaven" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) měl v sobě magii - možná ne stavějící na ultra detailním přednesu, ale podmanivou mimořádnou celkovou transparentností a čitelností, dobře podaným objemem vokálu s pocitem přítomného těla a celkovou expresivitou. Cítíte jak energii, tak lehkost a vzduch, jejichž prostřednictvím se vokál tak snadno nese prostorem, jasný, znělý a přitom bezkonfliktní při libovolné hlasitosti. Reprosoustavy jsou velmi příjemné na poslech, vlastně až šarmantní ve své hladké čistotě.

Vysokotónový pásek prokázal svou výtečnou rychlost v cinkotu činelů ve "Spinning Wheel" od Blood, Sweat & Tears ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9). Zvuk R 3 Avantgarde je v nejvyšší části spektra neostýchavý, činely zní téměř až exponovaně, ale nemají agresivní hrany nebo nepříjemné "odlesky", jejich znělost a jasnot působí bezprostředně přirozeně. Tóny jsou výtečně prokreslené, plné detailů, jemné a přesto výrazné, klidné a přesto konkrétní. Jsou to krásné výšky.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 16

V "Danse Macabre" Camille Saint-Saënse ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC 200901) bylo cítit, že Audiovector se nesnaží nijak okatě "pumpovat" a nechávají dynamiku nahrávek vyniknout mnohem spíše její vlastní "vahou". Přednes byl nicméně i tak velmi důstojně energický, impuls v dynamické špičce ucítíte fyzicky v hrudníku a celkově se zdá, že R 3 Avantgarde velmi snadno zareagují na dynamický impuls, hrají s lehkostí a agilností, takže ač makrodynamicky R 3 Avantgarde neroztřesou okenní tabulky, tak ve schopnosti načrtnout dynamické kontrasty už patří do excelentní třídy hodné jejich poměrně vysoké cenovky.

Dvořákova "Symfonie č. 8 v G-dur op. 88" v podání RSO Berlin ("pure music ONE" | 2008 | AUDIO | 03-08) ukázala, že čím výše postupujete ve frekvenčním pásmu, tím více detailů a nuancí umí R 3 Avantgarde naservírovat. Střední a zejména nejvyšší pásmo jsou nádherně transparentní, jednotlivé detaily jsou precizně oddělené a čitelnost hudebního celku je snadná, bezproblémová. Audiovector mají ten zvláštní druh nenápadné a neokázalé schopnosti rozplést jakoukoliv nahrávku do učesaného celku s hlavou a patou, aniž by to stálo na zdůrazňování nebo tvrdosti.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 7

S tímto charakterem dobře vyniká i prostorovost nahrávek a není třeba se ani bát rizika směrovosti u nejvyššího pásma. Prostor v "Quiet Corners and Empty Spaces" od The Jayhawks ("AUDIOphile Pearls Vol. 17" | 2016 | AUDIO | 06-16) přesahoval v pravolevém směru vnější okraje ozvučnic a ty nebyly ve zvukovém slova smyslu v prostoru přítomné; proporce nástrojů a scény celkově nejsou úplně velké, ale všechno je tak nějak akorát, s šířkou i hloubkou, které drží pohromadě v koherentním celku.

Nejvýraznějším charakterovým rysem R 3 Avantgarde je ale jejich hladká nekonfliktnost, díky níž si užijete cokoliv a kdykoliv a nevadí třeba ani to, že u "Flight of the Cosmic Hippo" Bély Flecka ("Extended Dynamic Experience 4" | 2015 | STS Digital | STS-6111145) necítíte zespodu nějakou přebujelou, zemětřasnou energii, protože zvuk je pěkně spojitý shora dolů, má kontury, má ale hlavně takovou svou neúnavnou lehkosti a nenásilnost, takže poslouchat můžete libovolně dlouho a zážitek neztratí kouzlo pohody.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde 21

Středně velké sloupky Audiovector R 3 ve středním provedení Avantgarde jsou důkazem, že dánská firma se za 40 let své existence rozhodně něco naučila. Pěkný vzhled s výtečným zpracováním v duchu severského minimalismu snadno zapadne do interiéru a stejně snadno se dozajista sžijete i se zvukovou stránkou R 3 Avantgarde. Čím výše stoupáte po frekvenčním žebříčku, tím více superlativů si reprodukce zaslouží - výšky jsou krásné, rychlé, čisté a hladké, stejně jako plné detailů, střední pásmo je excelentně transparentní a basy klidné, dostatečně bohaté a dobře čitelné. Celkově pak R 3 Avantgarde stojí za pozornost hlavně svou univerzálností, svým citlivě dospělým podáním, které se nikam nežene a je po všech stránkách velmi "normální", díky čemuž se dají poslouchat dál, dál a dál klidně celý den.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi vysokotónovým a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, středně velké plochy sedaček, vysoký strop,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. 

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva ukazuje první záchvěvy přítomné energie na nějakých 25 Hz, v plné síle pak R 3 Avantgarde začínají hrát mezi 40 a 50 Hz, odkud až do 100 Hz jsou basy maličko přifouknuté. Střední pásmo je velmi solidně vyrovnané, byť má jako celek trošku klesající tendenci. Sedlo za metou 3 000 Hz je možná i trochu zdůrazněné akustickými vlastnostmi prostoru, ale určitě je to do jisté míry také charakteristika reprosoustav. Vysokotónový měnič nad metou 3 kHz pracuje o dýchnutí energičtěji než střeďák a basák, jde ale skutečně jen o půl krůčku, přímo v poslechové ose klesá energie od nějakých 15 kHz, mimo osu ještě o kousek dříve. Celkově nejsou R 3 Avantgarde úplně excelentně měřící, mají přeci jen trochu "loudness" charakteristiku se zdviženými konci pásem, ale zejména střední pásmo je výtečné.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedanční křivky naznačuje naladění bassreflexu kamsi pod 40 Hz, celkově se drží nad úrovní 4 ohm. Průběh impedance je spojitý, hladký a prostý jakýchkoliv zlomů a prudkých přechodů, které by mohly naznačovat přítomnost vnitřního stojatého vlnění, rezonancí kabinetu nebo jiných nežádoucích charakteristik. Také elektrická fáze je ve svém průběhu velmi klidná a čistá, nikde ani stopy po vysokých nárocích na zesilovací techniku. Elektricky jsou R 3 Avantgarde velmi spořádané.

2019 11 15 TST Audiovector R3 Avantgarde m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 204 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ čistý moderní vzhled

+ hladký a koherentní přednes

+ vzdušnost

+ informativnost středo-výškového pásma

ZÁPORY

- měkčí bas potřebuje kontrolu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies