HIFIStyl

2018 12 13 TST Piega Premium 501 1

Švýcarská Piega patří s historií jdoucí do roku 1986 k praktickým stálicím na trhu s reprosoustavami; už od svého založení pak směřuje do prémiového segmentu a poslední tři dekády je známa kombinací páskového vysokotónového reproduktoru (nebo u vyšších modelů dokonce koaxiálního pásku, velmi originálního to řešení) a klasických dynamických wooferů, což dává vzhledu modelů této značky charakteristické rysy. Dnešní Piega je pak typická i tím, že se snaží hodně vyhovět moderním vizuálním nárokům, tedy udržení minimálního půdorysu a maximální vzhledové čistoty.

Právě tomu je podřízen i model 501 z prostřední řady Premium - uzoulinký a štíhlounký sloupek, který své vybavení skrývá za velmi nenápadnou mřížkou. Vlastně nenápadná není jen mřížka, ale celý tenhle sloupeček - na malém podstavci s nožičkami se vypíná tenounká věžička se zaoblenými boky, všechno je tu hliníkové, pevné a důvěryhodné. I proto váží sloupek citelných 21 kg při výšce 101 cm, šířce 16 cm a hloubce 21 cm.

Sejmete-li hustou krycí mřížku, objevíte dvou a půl pásmové osazení - pásek vlastní výroby LDR 2642 MKII doplňují dva 12 cm kónické woofery MDS. Označení "LDR" u tweeteru značí Linear Drive Ribbon a jde o tenoulinký, částečně embosovaný pásek oscilující v silném magnetickém poli. Zajímavé je, že Piega si dává záležet i na takové drobnosti, jako je výroba hlavního dílu ozvučnice z jediného kusu hliníku, aby vše mělo kýženou pevnost. Nevelký kulatý bassreflexový otvor pak má provedení z plastu a působí spíše účelně, než elegantně - ale s ohledem na ukrytí za mřížkou to asi není problém.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 2

Piega se o svých technologiích a specifikacích jaksi příliš nerozepisuje - možná trochu po vzoru výrobců luxusních automobilů si máte domyslet, že "vše je dostatečné". Každopádně se dozvíte alespoň tolik, že charakteristická citlivost je 90 dB / W / m, jmenovitá impedance činí 4 ohmy a frekvenční rozsah (byť bez udané tolerance) je s ohledem na velikost ambiciózních 36 - 50 000 Hz.

Pocitově se pak nedá konstrukci Premium 501 nic vytknout - kulatá ozvučnice je velmi rigidní, provedení moderní a čisté, terminály dostatečně bytelné, ale nepřehnané... Prostě máte celkově pocit, že tady někdo věnoval důstojnou pozornost každému pohledu a stvořil to, co běžně považujeme za lifestyle ve velmi kvalitní podobě a s precizností, kterou právem očekáváte od nálepky Made in Switzerland.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 3

Sloupky Piega Premium 501 jsme poslouchali se standardními redakčními sestavami - primárně s OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, kde se porovnávalo s Harbeth Monitor 30, pak ale také s Cambridge CXA80 a Cambridge CXC, kde jsem je srovnali s Fischer&Fischer SN-70 a nakonec také ve "stolní" sestavě s Teac NT-503 a Emotiva XPA-DR2, kde nahradily KEF LS50. Chvíli hrály také s Grandinote Shinai a Grandinote Celio ve společnosti gramofonu VPI Scout. O použité filtraci, kabeláži a dalším příslušenství včetně raménka a přenosky více v pravém sloupci -->.

Ačkoliv dokud se vesmír nepřetočí kolem dokola, bude platit, že fyzika je fyzika, štíhlé Premium 501 vás dozajista překvapí tím, jak plnohodnotně a seriózně se pouští do hlubokých tonů. Třeba v rytmické "Pink Panther Theme" ("Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) je cítit, že i když tak malé reprosoutavy prostě musí mít limity, jsou neuvěřitelně snaživé, blíží se skutečně plnému provedení basy a hlavně jsou opravdu výtečně pevné, konkrétní a bas má energii i artikulaci, která patří rozhodně k tomu lepšímu v dané třídě - ta pevná jistota a údernost jsou rozhodně zdrojem wow efektu, kdy se v lifestyle formě skrývají až high-endové kvality.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 4

Čistota a pevná konkrétnost jsou patrné i na zpěvu Julie Stone v "I´m Not Yours" ("Groove Into Bits Vol. 2" | 2014 | STS Digital | STS-6111132). Hlas byl spíše dobře integrovaný do hudebního celku, mohl být možná o krůček vytaženější kupředu, ale čitelnost v rámci kategorie nenaráží na žádné limity, je to zvuk přesný, solidně autentický a přes jistou strohost velmi realistický. Je to takové utažené, už pěkně prokreslené a detailní, Piega se snaží o kontrolovaný, precizní zvuk - zvládá to pak bez technické suchosti, naopak je to zvuk poměrně tučný, plný barev a objemný.

Páskový vysokotónový reproduktor zvládá svou práci velmi důvěryhodně - mnohé kovové perkuse, jejich šum, jejich cinkot i jejich pěkně zachycené textury, jsou v "The Drum Shop" ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) předané vlastně realisticky. Výškáč nemá tendenci hrát příliš étericky, zvuk je vlastně až hodně energický a přítomný, svižný a jasný. Má to tu výhodu, že tóny jsou dobře separové a opravdu krásně čisté, konkrétní a ačkoliv tady je patrná stopa jisté techničnosti, je to také opravdu moc pěkně prokreslený zvuk, rychlý a jadrný, znělý, ale přitom neukřičený a ne přehnaně zdůrazňovaný - není to snad audiofilsky jemné a delikátní, ale živost na nejvyšších frekvencích se snadno poslouchá.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 6

V Coplandově "Gun Battle" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) bylo cítit, že Premium 501 nepostrádají rychlost, živost, kontrolu ani přesnost - všeho je vlastně mnohem víc, než byste od tak štíhlounkého sloupečku mohli reálně doufat. Snaží se také vší silou respektovat dynamiku signálu a daří se jim opravdu obstojně, byť zmíněnou větu, že fyzika je fyzika poznáte podle toho, že přeci jen poněkud schází pocit fyzičnosti a ta tu není ani při vyšší hlasitosti (byť tam je aspoň razance už solidní). Na druhou stranu, jsou tu pěkně zaříznuté kontury, je to celé kontrolované a zvuk se "neláme".

Přednes Premium 501 je vlastně "jen" standardně transparentní, tak jak byste v dané třídě čekali, v "Don´t cry it´s only rhythm" od Grace Jones ("Extended Dynamic Experience 1" | 2015 | STS Digital | STS-6111143) bylo všechno dobře čitelné, pocitově usazené na správném místě a ve správný čas. Je to ale hlavně celkově integrovaný, samozřejmý a vlastně až high-endově dospělý přednes, který kombinuje některé aspekty audiofilského high-endu, jako je celková klidnost a nepřehannost, ale zároveň to není hon na drobounké detaily, ale spíše snaha o celkovou prezentaci, o hudebnost.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 10

Spojitost byla pozitivní charakteristikou při posuzování celkové prostorovosti přednesu Premium 501 - "Thus saith my Cloris brite" Johna Wilbyeho ("The Absolute Sound Reference Vol. 3" | 2017 | STS Digital | STS-6111164) byla prezentovaná poměrně netypicky směrem dopředu, nástroje jsou posazené jakoby přes ozvučnicemi, scéna má ale hloubku a protahuje se nazad. Zvuk není uzavřený ve skříních, ale obklopuje je a řádné zfázování dává dojem dobré lokalizace i separace jednotlivých nástrojů.

Rytmická, temná a až animální "Vuolgge Mu Mielde Bassivarrái" od Mari Boine ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) byla dobře kontrolovaná, ale tak trochu cítíte, že už na začátku zmíněná fyzikálně nutná absence nejhlubších oktáv tu trochu limituje intenzitu zážitku. Ačkoliv to ale není živelný příliv zvuku, všechno je korektní, velmi solidní pevné, energické, vyrovnané a přehledné. Premium 501 nelze asi označit za úžasně muzikální, rozhodně ale nejsou ani technicky analytické - jsou prostě tak nějak precizní, znějící se švýcarskou kombinací elegance, organizovanosti a věrnosti. Není to audiofilské, není to vášnivé, ale rozhodně je to univerzální a příjemné po všech stránkách.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 16

Uzounké, lifestylově tvarované sloupečky Piega Premium 501 jsou vyrobené se švýcarskou precizností, kvalitní a dlouhodobě důvěryhodné a nadčasově jednoduché. Není to samozřejmě vrchol elegance, ale zase zaberou Premium 501 tak málo místa, že se v běžném prostoru snadno ztratí, navíc se díky kovové konstrukci nemusíte bát, že jim něco uškodí, ať už jde o děti, domácí zvířátka či intenzivní uklízení. Z čistě lifestyle formy pak ale vylézá zvuk, který má až high-endové parametry, umí vykouzlit basy, které jsou reálně hluboké a neošizené (což je poměrně překvapující), stejně jako celé pásmo (což už by vzhledem k ceně překvapivé být nemělo). Je to výtečně "korektní", vyrovnaná a v žádném směru nepřehánějící reprodukce, která prostě funguje, na nic si nehraje a nabízí solidně realistický, solidně energický, solidně detailní a vůbec, jak jste si asi již domysleli, celkově solidní zvuk, který v kontextu ceny rozhodně neudělá ostudu, byť je zabalený výrazně jinak, než běžné audiofilské standardy diktují. A to je vlastně dobře...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 m1

Je až překvapivé, jak hluboko se štíhlounký sloupek s nevelkými měniči pouští - velmi realisticky použitelných je ve volném prostoru 40 Hz, slibovaných 36 Hz je k dispozici s poklesem -10 dB, což je stále mnohem lepší, než byste mohli čekat. V plné síle ucítíte 45 Hz, tady snad jen klobouk dolů. Zbytek pásma má snad lehoučký přídech energie v pásmu 70 - 450 Hz, ale v reálném světě lze Premium 501 považovat za bezproblémově vyrovnané (když budeme brát běžnou toleranci +/- 3 dB) mezi 75 a 10 000 Hz, basový rozsah ale v reálu bez problémů díky bassreflexu pokračuje až pod 50 Hz. Kousek za hranicí 7 000 Hz pak začíná poměrně dost výrazný vzestup energie vysokých tónů, který na 15 kHz dosahuje skoro 5 dB nad celkovým průměrem. Zdá se, že výrobce tlačí na páskový měnič, aby neuvadal ani při vyšších frekvencích či při poslechu z větších vzdáleností, což se často stává. Celkově je to ale vyladěný - na poměry vlastně lifestyle reprosoutav - excelentně rovné.

2018 12 13 TST Piega Premium 501 m2

Křivka impedance (červená) ukazuje, že bassreflex je naladěný na 50 Hz, prakticky se drží jen těsně pod úrovní 5 ohm a to jen v úzkém pásmu - jinak je křivka posazená vysoko a tedy "bezpečná". Je vidět, že vnitřek ozvučnice je dobře tlumený, takže tu nevzniká nežádoucí stojaté vlnění a korpus jako takový pevný a prostý rezonancí - nejsou tu žádné drobné nespojitosti, prudké změny či propady. Elektrická fáze (černá) má těsně pod 100 Hz realtivně prudký výkmit, ale je tu vysoký impedanční peak, takže reprosoustavy nevysají energii ani z běžné elektroniky a ani tak nedosahuje špička nějakých dramatických hodnot. Celkově je pak fáze poklidná a reprosoutavy budou nenáročnými partnery.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 85 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ i ve štíhlém těle se najdou basy

+ ideálně provedený lifestyle

+ velmi odolné zpracování

+ solidně vyrovnaný zvuk

ZÁPORY

- cena je hodně vysoká (byť je to prémiová kvalita vyráběná ve Švýcarsku...)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies