Solid Tech - referenční high-end audio racky

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 1

Rožnovská značka RDacoustic se specializuje na výrobu širokopásmových hornových reprosoustav a jak sami její zástupci říkají, pasou v reprodukci po jemnosti detailu a celkové bezprostřednosti. Do výrobního portfolia si nicméně našel nejnověji cestu i napájecí filtr, což dává smysl, zamyslíme-li se nad stále více znečištěným elektrickým rozvodem v běžných domácnostech (což má pochopitelně vliv na kvalitu reprodukce). Když se navíc dozvíte, že konstruktér značky už dlouhá léta pracuje právě v elektro oboru přímo zaměřeném na návrhy průmyslových síťových filtrů, vše zapadne na své místo.

V RDacoustic mají vlastní smysl pro estetickou stránku věci a tak i filtr EMI Neutralizer kráčí vlastní cestou. Robustnost mu propůjčují masivní spodní a horní stěna s tvarovanými boky, čelní stěnu tvoří masivní dřevo s krásnou kresbou s esteticky zajímavým zvlněním. Přímo uprostřed přední plochy najdete kulatý prvek s podsvíceným displejem, na němž je vyznačena správná hodnota napětí 230 V a drobná rafička ukazuje odchylku na stupnici +/- 10 %. Pokud byste podle podsvícení a pozice ručičky nepoznali zapnutý stav, potvrdí vám ho malá dioda, vsazená do základové desky.

Dřevo, byť méně výrazné, pokračuje i na obou bocích filtru, zadní stěna je ale z praktických důvodů opět hliníková. Je v ní vnořena šestice zásuvek a zásuvka napájecí.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 2

Schuko provedení není nikterak exotické, popisky pak rozdělují zásuvky do pěti bloků, kde nad každým nápis jasně říká, jaké napětí a jakou zatížitelnost ten který blok má. Dobré je dodat, že jde o trvalou zatížitelnost, takže od pouhého pohledu je EMI Neutralizer pro běžné domácí poslouchání dostatečně naddimenzovaným zařízením.

O masivní konstrukci vás přesvědčí už vybalování - k 37 kg čisté váhy na půdorysu 49,5 x 42,5 cm připočtěte výšku 14,5 cm a máte komponent, který si řekne o svůj prostor.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 3

To zásadní přichází pochopitelně uvnitř. Základem jsou tu pečlivě zapouzdřené zakázkově navíjené toroidní transformátory s primárním a sekundárním vinutím odděleným izolační vrstvou, kterých je tu rovnou pět (a tudíž také pět nezávislých, galvanicky oddělených okruhů) a zabírají prakticky všechen vnitřní prostor. Mechanické ukotvení zajišťuje, že i případná přítomnost stejnosměrné složky, kterou z definice funkce transformátoru dokonale odstraní, nebude způsobovat nežádoucí brum. Čtyři z použitých transformátorů mají jmenovitý výkon 100 W, jedno 1 000 W a jsou monitorovány teplotní pojistkou, takže po dosažení teploty 100°C se do zchladnutí odpojí.

Všechny okruhy jsou dále vybaveny vysokofrekvenčními filtry F4SX vlastního návrhu, které kombinují účinnost v pásmu 9 kHz až 4 GHz (s účinností až -100 dB) s odstraňováním symetrického i nesymetrického rušení a přepěťovou ochranu.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 4

I ve vypnutém stavu aktivní třístupňová ochrana má zabudované bleskojistky, ochrany proti přepětí typu "surge" i "burst", stejně jako proti zkratovým proudům, vše v hodnotách, které by měly bez potíží ochránit cennou sestavu v jakémkoliv případě. Ve filtru je také zabudován obvod pro regulaci proudových špiček při zapnutí, takže sycení transformátorů vám nevyrazí jističe.

Významnou roli v konstrukci má také vysokofrekvenční tlumivka s ferritovým jádrem, osazená na PE potenciálu, čímž je "zem" na výstupu vysokofrekvenčně oddělená od té na vstupu.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 5

Filtr RDacoustic EMI Neutralizer jsme poslouchali jen poměrně krátce v hlavní redakční sestavě, kde dodával proud pro OPPO UDP-205 a Norma Revo IPA-140, rozdíly se poslouchali přes Harbeth Monitor 30 a srovnávali s dlouhodobě pozorovaným vlivem regenerátoru IsoTek EVO3 Genesis One a filtru IsoTek EVO3 Titan One přes kabeláž Nordost Heimdall 2 a samostatný přívod s jističi, kabelem a zásuvkami GigaWatt.

V podstatě stačilo prvních pár tónů v "I Can´t Stop Loving You" od Madeleine Peyroux ("The Blue Room" | 2012 | Universal | 0602537242689), aby bylo jasno, že oddělovací transformátory fungují jak mají a že filtr není jen estetickou záležitostí. Basy byly minimálně stejně pevné, stejně konkrétní jako při použití výše zmíněných IsoTek filtrů, pocitově se ale zdály navíc hutnější a bohatší.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 6

Také hlas Renée Fleming v "Mandoline" ("Night Songs" | 2001 | Decca | 467 697-2) měl naprosto srovnatelně dobrý přednes, jako při použití dvojice osvědčených IsoTek filtrů. Oproti připojení přímo "do zdi" nastane ten kýžený efekt lepšího kontrastu hlasu a signálového pozadí, v němž panuje nerušené ticho a "tma". Díky tomu je hlas znělejší a bohatší, lépe vynikne a je mimo jiné lépe srozumitelný.

Podobně i u výšek, u křehkých a jemných dozvuků činelů v Breckerově "Midnight Voyage" ("Tales from the Hudson" | 1996 | Impulse | 051 191-2) bylo znát, že oproti zvuku bez filtrace EMI Neutralizer odstraňuje nepříliš výrazně vnímanou, ale po odfiltrování jasně zřetelnou vrstvu šumu v pozadí, díky jejíž absenci jsou tóny komplexněji podané, jsou opět jasnější a kov vydrží doznívat déle.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 7

Filtr také nikterak nezasahoval do dynamiky systému, jak ukázal klavír v Schumannově "Piano Quintet in E-Flat major op. 44" ("The Complete Piano Trios" | 1997 | Philips | 456 323-2). Razance klavíru ani švih smyčců při běžných ani vysokých poslechových hlasitostech nejsou jakkoliv komprimovány a pokud patříte mezi ty, kteří se bojí dynamické komprese, tak u reálně k filtru připojitelných komponentů se jí bát nemusíte a benefity čistoty signálu daleko převažují nad případným rizikem dynamické limitace.

To ostatně bylo snadno patrné třeba na "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) - vrstevnatá skladba byla minimálně stejně přehledná jako s dvojicí IsoTek filtrů a oproti připojení bez filtrace jsou jasně pevnější jak kontury jednotlivých tónů, tak celých nástrojových linek. Jako kdyby zvuk byl bez filtrace v přímém srovnání lehce "roztřepený", jaksi rozčeřený a po zapojení filtru se zpevní, semkne a prostě celkově projasní, čehož důsledkem je mimo jiné i možnost zaslechnout jemnější detaily.

2020 02 20 TST RDacoustic EMI Neutralizer 8

Čím dál tím větší nabídka účinných napájecích filtrů na trhu je logickým důsledkem čím dál bohatší přítomnosti rušivých zdrojů v domácích rozvodných sítích, jejichž vliv (vyzkoušeno za vás přímo v redakční poslechovce) zcela neodstraní ani vlastní velmi poctivě udělaný vlastní přívod. I tam totiž byl vliv oddělovacích transformátorů uvnitř EMI Neutralizeru od českých RDacoustic dobře znát a byl plně srovnatelný s etablovanými filtry od IsoTek - jen nabídl v obdobné ceně více zásuvek. To samo o sobě by mělo stačit jako zhodnocení toho, že v RDacoustic vyrobili plně funkční filtrační zařízení, které dělá co má a dělá to tak, že v běžném provozu přináší do zvuku výhradně pozitivní změny. Pokud tak souzníte s výraznou estetikou komponentu a vystačí vám počet zásuvek, poctivě čisté napájení vašich komponentů (a tím jejich zřetelně lepší zvuk) jsou zaručeny.

Kč 99 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vlastně dobrá cena za poskytované výkony

+ pěkné fyzické zpracování

+ zjevně dostatečné dimenzování oddělovacích transformátorů

+ odstranění všech "nečistot" ze signálového pozadí

ZÁPORY

- nic podstatného, konstrukce je poctivá a funkční

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: RDacoustic | www.rdacoustic.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies