Solid Tech - referenční high-end audio racky

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 1

Na americké poměry nevelké město Boulder, se zhruba sto tisíci obyvateli skoro vlastně až vesnička, se nachází v podhůří Skalistých hor v Coloradu a v něm a jeho okolí je patrně jakási zlatá žíla inspirace pro tvůrce audio techniky. Jen málokde najdete takovou koncentraci high-endových výrobců jako právě tady. Jedním z těch nejznámějších je už od 70. let rodinná značka PS Audio.

Slovo "rodinná" ale může být zavádějící, není to firmička malá nebo snad až garážová, zaměstnává naopak ve velkých výrobních halách mnoho desítek lidí a nabízí desítky produktů. A od doby, kdy se do firmy vrátil po delší pauze koncem 90. let jeden ze zakladatelů Paul McGowan, objem výroby roste, roste a rost...

Ačkoliv největší úctu si - jakkoliv je to osobní názor - firma zaslouží za své D/A převodníky, minimálně na našem území je ale mnohem známější jako výrobce napájecích zařízení. Vrcholem její nabídky v tomto segmentu je DirectStream P20 Power Plant.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 2

V obrovském šasi se neukrývá jen tak ledajaký napájecí filtr, ale kompletní regenerátor napájecího napětí.Celý přístroj mnohem více vypadá jako ultimativní koncový zesilovač, spíše než že jsou to "jen zásuvky". Stavbou je P20 Power Plant prakticky kostka se zakulacenými rohy, po stranách jsou k vidění poměrně mohutné chladiče, vepředu zase krom středně velkého displeje (a spínacího tlačítka maskovaného jako logo firmy) dvojice brutálních madel pro snazší manipulaci s nemalou hmotou stroje.

Pohled zezadu odhalí celkem třináct zásuvek rozdělených do pěti zón A až E, dvě zásuvky pak mají označení "High Current" a jsou tedy určeny pro výkonné zesilovače. Napájecí zásuvka je klasická 10ti ampérová C15, což může být pro někoho překvapivé, ale s ohledem na provozní parametry to je dostačující řešení. I na zadní straně najdete madla, tentokráte ale menší - nicméně napovídá to něco o tom, že P20 Power Plant je "dvoumužný" komponent. Ostatně necelých 50 kg hmotnosti při šířce 43 cm, výšce 28 cm a hloubce 36 cm to napovídá samo o sobě.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 3

Co u filtrů a napájecích řešení není úplně obvyklé, to je dálkové ovládání, kterým lze filtr zapínat a přizpůsobovat některé funkce. Stejně tak ne úplně obvyklý je slot na paměťové karty nebo ethernetová zásuvka či 3,5 mm vstup a výstup spouštěcího napětí. Přes paměťové karty můžete aktualizovat software v použitém FPGA řídím systému, po ethernetu zase filtr ovládat.

Jak už bylo řečeno, P20 funguje jako regenerátor síťového napětí, takže je vlastně jedno, co přichází ze zásuvky ve zdi, protože do všech třinácti výstupních jde pečlivě regulovaný proud. Uvnitř se nachází řada zesilovačů, které umí dodat až 2000 VA a 35 A, což by mělo stačit pro valnou většinu audio aplikací (a mimo jiné stačí i pro náročné D´Agostino Progression Mono).

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 4

Provozní parametry můžete do určité míry ovlivnit buď pomocí dotykového displeje, nebo pomocí webového rozhraní. Samozřejmostí je sekvenční spínání zón, můžete si definovat také sílu "filtrace" a další parametry - experimentování se tak meze nekladou, ale reálně funguje P20 Power Plant na 99% už "z krabice".

O provozních parametrech pak hračičky informuje filtr díky integrovaného osciloskopu na barevném displeji, kde se protáčejí informativní "měřáky". Je tu náhled vstupního a výstupního zkreslení, "faktor zlepšení" nebo aktuální odběr ve Wattech. Můžete si vyvolat i vizualizovanou sinusoidu vstupní a výstupní, případně jen nechat ukázat jejich rozdíl, v přehledné tabulce umí P20 ukázat přesné provozní parametry. V nastavení si lze hrát s nastavením napětí (pokud by 230 V nebylo z nějakého důvodu v pořádku), nastavením síly MultiWave technologie a také s fází.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 5

V další části nastavení umí dokonce P20 aktivovat sérii vysokofrekvenčních pulzů, které mají demagnetizovat obvody.

Zmiňovaná technologie MultiWave je prakticky zásobárna energie - výrobce to příliš neprecizuje, ale jde o efekt jako kdybyste přidali velkou banku kondenzátorů, z nichž připojená zařízení mohou brát energii rychleji a ve větším množství, což poslouží k lepšímu zvládnutí dynamických špiček. V PS20 si pak můžete najít stupeň, který vám vyhovuje. Navíc lze filtru zvolit pracovní režim, který sahá od co nejnižšího zkreslení po co největší přiblížení nastaveným hodnotám. Opět - na každý přístroj a každé ucho je třeba najít si svá vlastní nastavení, byť rozdíly jsou v řádu nuancí.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 15

Napájecí regenerátor P20 Power Plant jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček, kde jsme měli možnost zapojit opravdu širokou škálu komponentů. Ze zdrojových jmenujme PS Audio PerfectWave DirectStream DAC a DirectStream Memory Player nebo Burmester 069 či McIntosh MCD550. Ze zesilovačů pak PS Audio Stellar M700, PS Audio Stellar S300, oboje s PS Audio Stellar Gain Cell DAC, hrálo se také přes D´Agostino Progression Mono nebo Burmester 911 MK3. Propojeno bylo kabely Cardas Beyond XL pro napájení, Clear Beyond pro reproduktory a Cardas Cygnus pro signál. Napájecí kabely jsme prohazovali s na danou cenu neskutečnými PS Audio PerfectWave AC3 a různými vyššími modely od AudioQuest. Poslouchalo se pak přes B&W 803 D3, GoldenEar Triton Reference nebo Tannoy GRF 90. Srovnat jsme pak mohli s IsoTek EVO3 Titan nebo IsoTek EVO3 Genesis One.

Nutno říci, že prvotní dojem změny nebyl šokující (ale to už proto, že připojené komponenty hrají výtečně i přímo ze zásuvky), ale čím déle jsme poslouchali, tím více jsme objevovali vliv precizního napájení. A co je ještě důležitější, to je fakt, že jsme nikdy neměli pocit, že by filtr P20 někdy na něco nestačil, že by některým komponentům nedal dost šťávy. A ačkoliv kompletní regenerace napájení do teoretického ideálu nejvíc pomáhá zdrojovým komponentům, i na výkonných zesilovačích je rozdíl jasně poznat.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 9

Na všech sestavách nicméně bylo cítit, že zejména na basové lince v "Riders on the storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) se tónům jakoby ulevilo. Je to změna v první chvíli vlastně až nenápadná, protože se vlastně nemění charakteristika zvuku, jen je ho víc co do objemu, tóny jsou průbojnější, lépe vydělené z hudebního celku, lépe vytvarované a přibude v nich jakýsi nesmírně obtížně definovatelný pocit dýchání, basová linka získá na plynulosti, jako kdyby tóny navazovaly elastičtěji nebo, chcete-li, jako kdyby baskytarista získal dávku sebevědomí a hrál víc v pohodě, přesněji a samozřejměji.

I ve středních frekvencích, konkrétně na vokálech Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587), bylo cítit, že elektronika pracuje přesněji. Hlasy se doslova vyloupnou z mírně neurčitého celku staré nahrávky a zejména tam, kde se do toho zpěváci opřou pěkně naplno, tam cítíte nárůst intenzity, větší důraz a je to skoro jako dát hudbu víc nahlas. Díky tichému a "černému" signálovému pozadí je to vůbec celkově klidnější reprodukce, všechno jako kdyby ze sebe setřáslo i předtím sotva postřehnutelné zbytky nervozity a rozzářilo se.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 12

Také u výšek je efekt "vykouknutí" či přesněji snad rozzáření a nadýchnutí patrný. Činel v "Take Five" Davea Brubecka ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) byl živější, "kovovější", znělejší a jednotlivé údery jako kdyby rychleji vystřelily kupředu a naopak jejich dozvuk je delší a opět jakoby hlasitější. Také je zřetelnější textura činelu, výrazně snáze vnímáte jeho celkový charakter, je energičtější.

Možná byste se u regenerace síťového napětí mohli bát, zda Power Plant P20 zvládne dodat dostatečnou energii pro dynamické špičky, ale zdá se, že pánové v Boulderu si to dobře promysleli. Ať jsme se snažili jak jsme chtěli, na žádných bednách, žádné elektronice a hlavně žádných hlasitostech (až po takové, v nichž nevydržíte poslouchat příliš dlouho, ať už kvůli zdraví nebo sousedům) jsme necítili, že by se systém dusil nebo se takovému stavu byť jen blížil. Ba naopak - filtr přináší pocit, že smyčce ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) jsou jaksi odhodlanější, dravější, plnější a tučnější, je jich najednou plno, jsou důraznější, hmotnější a to vše probíhá uvolněněji, dospěleji.

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 17

Velký rozdíl poznáte, začnete-li se soustředit na nuance. Třeba Claptonovu "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) připojení filtru doslova posadilo na zadek. Představte si efekt přechodu z FullHD obrazu na 4K - na první pohled to není šokující, ale přesto cítíte, kolik toho všude možně přibylo a čím víc se díváte (tedy v našem případě posloucháte), tím více objevíte. Jako by jedna každá nota byla důraznější, hlasitější, lépe zaříznutá a zároveň uvolněnější. Vlastně je to změna směrem k přirozenosti, kterou si nemusíte tak výrazně uvědomit, dokud nepřipojíte komponenty zpátky čistě "do zdi" a hudba tak nějak nezešedne a nesplaskne.

Už jsme použili termín, že se hudba "posadila na zadek" a totéž lze říct i o podání prostoru, třeba u "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5). Jako kdybyste posunuli hranice hudební scény dál v pravolevém směru, ale i v tom předozadním, takže hudební nástroje i hlasy mají jaksi více prostoru k rozletu, všechno je ukázněnější, suverénnější a tak nějak celkově "normálnější".

2018 06 22 TST PS Audio Power Plant 20 18

Co je nejdůležitější, to je schopnost P20 nechat vyznít systém jako takový, třeba trochu rozporuplně nahraná "Ain´t No Grave" od Johnnyho Cashe ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402) zněla na každém z připojených systémů jinak. Tu byla ostřejší, tam naopak zase kulatější, tam trochu tvrdá, támhle zase syrově upřímná, ale bez ostrosti. Vždy ale Power Plant P20 zafungoval jako katalyzátor charakteru. Co bylo ale společné všude a všem, to bylo výrazné pocitové zklidnění zvuku, pocit snazší, dospělejší, samozřejmější a plynulejší reprodukce.

Regenerátor síťového napětí PS Audio Power Plant P20 působí stejně jako všechny ostatní komponenty firmy, s nimiž jsme se měli možnost doposud setkat - nenuceně, neefektně a dospěle. Mohutná krabice skrývá dostatek přípojných míst vystačí i hodně velkým sestavám a velký komfort pak přidává možnost logicky ovládat spouštění elektroniky - třeba si můžete pustit jen analogový systém, případně jen digitální část nebo naopak stereo či domácí kino, to vše díky řešení zón. Líbilo se nám, že filtr uživí i velké monobloky, aniž by jim nějak pocitově zadusil dynamiku. Tak či tak, zprvu se vám možná může cena P20 zdát děsivá, ale na druhou stranu vám rozhodně zajistí ideální pracovní podmínky pro jeden každý komponent v sestavě a dá vám tak možnost slyšet všechno bez masky, jasně a zřetelně.

Kč 299 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ počet zásuvek

+ možnost doladění provozních parametrů

+ velmi důvěryhodná konstrukce

+ teoretický ideál napájení

+ stačí i pro velké a hladové monobloky

ZÁPORY

- pokud zařízení cenově zapadá do kontextu systému, tak nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies