2018 10 15 TST PS Audio Power 3 1

Americký výrobce PS Audio je na světě možná už od roku 1973, ale je to právě současnost, kdy se v americkém Boulderu v Coloradu píše (prozatím) nejúspěšnější období ve firemní historii a z malého high-endového výrobce se stává velký a silný hráč. A je to vidět i na záběru produkce - firma je možná nejslavnější pro svá napájecí řešení, ale nabízí i excelentní převodníky, předzesilovač a koncové stupně, umí i přehrávače disků a vůbec si můžete pořídit prakticky celý systém "Made by PS Audio".

Jedním z nejlevnějších firemních produktů jsou pak napájecí kabely (i když v kontextu celosvětové produkce zachovává firma více než racionální cenotvorbu napříč celou svou nabídkou) - jsou v nabídce tři; nejambicóznější AC12, zlatá střední cesta AC5 a základní AC3.

I ten je ale navzdory své "lidské" cenovce působivý po stránce designu - máte pocit, že za své peníze dostanete opravdu hodně kabelu. Však se stačí podívat na ty masivní koncovky, pěkný oplet a celkový průměr, za pár tisíc dostanete opravdovou "hadici" - přitom ale zůstává snadno ohebná, snad jen právě masivnost a hloubka konektorů může být limitem, pokud máte přístroje blíže u zdi.

2018 10 15 TST PS Audio Power 3 2

I vnitřní konstrukce je poměrně atypická - všechny použité vodiče jsou z bezkyslíkaté mědi, ovšem použité v různých formách.

Výrobce říká (jakkoliv je to u napájecího kabelu poněkud zvláštní), že jeden dutý vodič s dutým jádrem přispívá k reprodukci výšek, že vodiče velkého čtvercového průřezu pomáhají ve středních kmitočtech a že svazek vodičů různých průřezů pak podtrhuje basové spektrum.

Tak či tak, pointou je, že v kabelu se nachází hodně různých typů a průřezů vodičů. Konektory jsou pak poniklované, všechny spoje jsou pájené. Stínění je řešeno jen na úrovni kabelu jako celku a svedeno pouze k jednomu konci kabelu - k tomu u zásuvky.

2018 10 15 TST PS Audio Power 3 3

Hrát s kabelem PerfectWave AC3 jsme si zkoušeli s v ostravském studiu Špalíček - zapojovali jsme téměř do všeho, co bylo po ruce, hlavně ale do PS Audio P20 Power Plant, PS Audio Stellar M700, PS Audio DirectStream DAC Junior, PS Audio DirectStream Memory Player nebo PS Audio PerfectWave DirectStream DAC, ale třeba i do Burmester 069, Burmester 911 MK3 nebo McIntosh MCD550 a dalších a dalších komponentů. Poslouchalo se přes Bowers&Wilkins 803 D3, B&W 802 D3 nebo Tannoy GFR90 či GoldenEar Triton Reference. Srovnávali jsme s kabeláží Cardas - konkrétně s modely Parsec a Cygnus či řadami NRG od AudioQuest a napájením IsoTek EVO3 Initium a EVO3 Premier.

Na basové lince v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) bylo cítit všeobecné uklidnění, změknutí a úbytek něčeho, co bychom snad mohli nazvat nervozitou, nebo možná techničností. Dle dobré firemní tradice nabízí kabel od PS Audio zvuk podporující plnost a plynulost, takový ten kulatý, příjemný charakter, který ale přesto neztrácí důstojnou definici. Obecně ale byl zvuk stále dobře čitelný, tučnější a na basech výrazný, byť velmi poddajný a ne dominantní či přebujelý. Je to taková zajímavá nenásilná kontrolovanost.

2018 10 15 TST PS Audio Power 3 4

Podobně i ve vokálním pásmu vnesl do všech sestav PerfectWave AC3 jakousi až něžnou klidnost, aniž by ale zvuk zastřel, ono zakulacení je zvláštně uklidňující, ale neomezující. Zvláště dobře je to poznat třeba na hlasech Carrerase, Dominga a Pavarottiho, které v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) i přes fantastickou práci Mobile Fidelity nesou jisté artefakty staré nahrávky - při poslechu přes AC3 jako kdyby většina hran a ostrostí zmizela, hlasy trochu povystoupily kupředu a změkly, byly zároveň jasnější i klidnější. Možná je zvuková charakteristika posunutá maličko "do hezka", ale zdá se, že kabel funguje univerzálně na všech připojených zařízeních a oproti konkurentům prostě vnáší do reprodukce dospělejší pocit.

V Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39582 2) zase kabel zkultivoval cinkavost činelu, dal vyniknout luxusní jemnosti v nahrávce a přesto se neztratil ani dozvuk, ani jasnost kovových tónů. Přes onen dojem neuspěchané nenásilnosti je separace tónů velmi solidní a opět to nelze nazvat jinak, než jako krokem k dospělosti - přednes v nejvyšších pásmech je klidnější i čitelnější.

2018 10 15 TST PS Audio Power 3 6

Na divočejších pasážích ve "Voodoo Child" od Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) je cítit, že PerfectWave AC3 má přeci jen trochu svou údernou pěst zabalenou v sametové rukavičce - měkčí zvuk snad není tak pocitově důrazný a semknutý, na druhou stranu pocit mohutnosti a přitékající energie tu zajisté je a nezaostává nijak za konkurencí.

Naopak třeba rozlišení v Claptonově "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367) se zdálo být po zapojení PerfectWave AC3 prostě lepší. Ne okatě a efektně, ne takovým tím zaostřeným způsobem, kdy je jeden každý detail prostě zdůrazněnější, ale takovým tím klidný stylem, kdy cítíte více nadhledu a prostě máte ve všem lepší přehled, nahrávka jako kdyby se otevřela a byla snazší na zpracování bez možnosti říct, co všechno konkrétního se změnilo.

Snažili jsme se pak vypozorovat, zda se nějak mění šíře a hloubka hudební scény v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5) - pravda je, že krom celkového většího pocitu klidu se nám nepodařilo nějak rozumně vypozorovat zásadní efekt na tyto atributy. Kabel v rámci své kategorie funguje bez problémů, změna komponentu nebo reprosoustav má ale na výsledný prostor nepoměrně výraznější vliv (to ale platí vlastně i pro cokoliv jiného v této třídě).

2018 10 15 TST PS Audio Power 3 7

Ať už byl kabel PerfectWave AC3 připojený kamkoliv, sestava vždy zněla "příjemněji". Dobře to bylo poznat na leckdy na hraně ostrosti se pohybující "Ain´t No Grave" Johnnyho Cashe ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402), v níž se ztratil právě onen pocit blížící se hrany, vše se uvolnilo, hudba zněla lehce a přitom dokázala svou obsahovou intenzitou chytit za srdce. Je to právě ono zvláštní kouzlo PS Audio, které zjevně firma umí vtisknout nejen své elektronice.

Napájecí kabel by z všeobecného pohledu měl být jednou z prvních věcí, kterou na svém systému budete řešit. Jednak funguje jako svého druhu jakýsi prvotní filtr, jednak nemusí solidní kabel představovat investici řádu desítek tisíc - jedním z tipů na základní upgrade za rozumné peníze je pro nás po nedávných zkušenostech právě pěkně zpracovaný a poctivě pěkně bytelný kabel PerfectWave AC3 od amerických PS Audio. Vnáší, pravda, do reprodukce jakýsi zvláštní nadhled, uvolnění a jemnost místo přísné technicistní neutrality, ale přes jisté změkčení je zvuk spíše vždy přehlednější, jasnější a konkrétnější. Je to zvláštní, ale velmi snadno ocenitelná zvuková charakteristika a vším co je a za kolik je se PerfectWave AC3 stává doporučeníhodným prvním krokem do světa lepšího napájení.

Kč 4 890,- - 1 m

Kč 6 990,- - 1,5 m

Kč 9 090,- - 2 m

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi férová cena

+ pěkné zpracování zejména na koncovkách

+ univerzálně "zklidňující" efekt - alespoň na zkoušených sestavách

+ zajímavý konstrukční přístup

+ ideální doplněk zejména (ale nejen) pro komponenty PS Audio

+ skvělý tip na "první lepší napájecí kabely"

ZÁPORY

- za danou cenu nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies