Heco Beladonna

Společnost Heco si uvědomuje příznaky doby a uvádí na trh BellaDonna, špičkový dvoupásmový monitor, jehož výkon údajně předčí celou řadu podlahových reproduktorů.

Společnost Heco vytvořila reproduktory BellaDonna, které v mnoha lidech vyvolají otázku: "Proč vlastně mám podlahové reproduktory, abych si mohl vychutnat kompletní zvuk?". Omezení velikosti, a tedy i objemu, bylo pro vývojáře společnosti Heco při vývoji poměrně velkou výzvou, protože fyziku nelze obejít. Každá součást, každý konstrukční detail modelu BellaDonna byl vyvinut od základu. Samozřejmě na základě desetiletí zkušeností a osvědčených technologií výrobce. Výsledkem je podle společnosti dokonalý audiofilský dvoupásmový reproduktor vyšší třídy.

Konstruktéři společnosti Heco dali modelu Bella Donna šasi s nízkofrekvenčním reproduktorem o průměru 200 milimetrů. Výsledkem je plocha membrány 225 cm2. To správně vyvolává vzpomínky na hodiny matematiky a číslo Pí. Tuto plochu měli naši vývojáři k dispozici, aby se na ní pohybovalo co nejvíce vzduchu, tj. aby vytvářela basy. Na druhou stranu musí woofer modelu Bella Donna reprodukovat hlasy a nástroje s maximální přesností. A přesnost znamená rychlost. Tohoto cíle je dosaženo pomocí nově vyvinuté membrány. Je vyroben z osvědčeného papíru Kraft společnosti Heco, což je materiál s obzvláště dlouhými vlákny z vybraných severských jehličnanů. Společně s vlněnými vlákny vloženými do membrány se vytváří vláknitá síť, díky níž jsou tyto membrány mimořádně stabilní. Přesto jsou lehké, a proto se snadno ovládají, což je důležitý prvek pro přesný zvuk. Stejně jako všechny reproduktory Heco byly i woofery Bella Donna testovány pomocí laserové měřicí technologie společnosti Klippel. Vždyť katalog požadavků se skládá nejen z ladění vycvičeným sluchem, ale také z technologie měření zvuku.

Tlumení podvozku a magnetického pohonu je symetrické. To znamená, že celá 32milimetrová kmitací cívka z hliníkového drátu potaženého mědí má stejné podmínky bez ohledu na to, zda se z nulové polohy vychýlí dopředu nebo dozadu. Toho bylo dosaženo speciální konstrukcí pohonu v oblasti magnetů. Pro ucho to znamená bezkonkurenčně nízký faktor zkreslení s nejnižším možným zkreslením. Součástí propracované konstrukce je také speciální ochranná kopule proti prachu, kterou nazýváme POC, což je zkratka pro "Phase Optimisation Cap". Tato optimalizace fáze je důležitá, protože woofer je také zodpovědný za velkou část reprodukce hlasu. Na druhou stranu by měl také produkovat hluboké basy. Díky kabinetu s bassreflexem hraje Bella Donna s jistotou až do frekvence 28 Hz. Ještě výraznější rozsah s maximální odchylkou +3/-6 dB sahá až do 34 Hz. Mnoho podlahových reproduktorů s tím nedokáže držet krok.

Výškový reproduktor je rovněž technicky optimalizován. Jeho pracovní rozsah začíná na 2 600 Hz, což je dříve než u většiny ostatních dvoupásmových reproduktorů. Pro splnění tohoto úkolu byl také zcela přepracován výškový reproduktor. Kopule vyrobená z hedvábného materiálu měří velkorysých 30 milimetrů. Kromě toho rezonuje i okolí, které kopuli obklopuje. Díky tomu má větší vyzařovací energii a dynamiku, čímž jednoznačně převyšuje ostatní výškové reproduktory. Samozřejmě i zde je použita osvědčená přepážka Fluktus, jejíž povrch je přesně vypočítán tak, aby poskytoval optimální vyzařování téměř v celém frekvenčním rozsahu.

Společnost Heco zaujala také atraktivním přístupem k exteriéru. Začíná to barevným schématem. Hedvábně matný stříbrný lak s názvem "Iced Silver" je zároveň nenápadný, a přesto svým způsobem viditelný. Na bocích kontrastují prvky z třešňového dřeva. Na horní straně je vyfrézovaným písmem uveden název Bella Donna. Zkosená přední část nejenže vylepšuje vzhled, ale zajišťuje také mimořádně dobré akustické podmínky uvnitř. Skříň Bella Donna je nejen vizuálním potěšením, ale nabízí také ty nejlepší technické podmínky. Odchylka od jednoduchého krychlového tvaru tlumí stojaté vlnění uvnitř skříně. Již tak pevný exteriér s 25 mm silnými stěnami je díky účelnému vyztužení ještě odolnější vůči vibracím. To se odráží i na hmotnosti. Špičkové reproduktory, které jsou téměř 28 cm široké a 45 cm vysoké, váží každý 17,8 kg.

Uvnitř se nachází crossover, který rovněž splňuje nejvyšší standardy. Vybrané komponenty, včetně výhradně vysoce kvalitních fóliových kondenzátorů, byly zkombinovány tak, aby signály přicházely k měničům v optimalizované fázi. Ti, kteří chtějí z Bella Donna vytáhnout maximum pomocí různých kabelů nebo dokonce zesilovačů, tak mohou s radostí učinit díky masivním bi-wiringovým terminálům. V oblasti vysokých tónů nabízí přídavné připojení na zadní straně také možnost kompenzace odpovídající akustiky místnosti zvýšením úrovně vysokých tónů o 2 dB, aniž by bylo nutné použít elektronické pomůcky. Součástí dodávky je mimořádně pečlivě zkonstruovaná základna reproduktoru. Čtyři masivní hliníkové vzpěry zvedají Belladonnu do výšky uší. Základna váží 15 kg a lze ji k reproduktoru přišroubovat. To nejen zaručuje bezpečný stojan, ale také dále snižuje citlivost na rezonance.

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies