ELAC hi-fi reprosoustavy

2019 03 29 TST DVDO Air 1

Značka DVDO je specialistou na přenos videa s primárním zaměřením na domácí instalace a tedy také na poměrně přijatelné ceny svých výrobků. Ve firemním portfoliu najdete řešení přenosu signálu na velkou dálku po protokolu HDBaseT, najdete tam HDMI kabely nebo třeba HDMI přepínač či scaler, hodně zajímavým produktem ale bude hlavně Air - jak už název napovídá, jde o bezdrátový přenos video signálu, který je v běžném obývacím prostoru mnohem praktičtější, než klikatě vedené a délkou omezené HDMI.

Řešení Air (nabízí se jako 2K s omezením na 1080p60 a jako 4K s plnou podporou UHD rozlišení) ale není jen tak nějakou alternativou k tomu spíše pro fotky a ne filmy vhodnému bezdrátovému přenosu, integrovanému tu a tam do některých projektorů. Air 4K totiž navzdory svým rozměrům připomínajícím menší krabičku cigaret poslouží pro "neořezaný" přenos.

Systém sestává z dvou až na potisk identických krabiček, které se napájí přes USB port a lze je tak snadno schovat za nějaké zařízení a napájet je přímo z něj (jinak je samozřejmě dodáván adekvátní adaptér do zásuvky), případně můžete využít dodávané násuvné základny, abyste je posadili na nějakou plochu - ačkoliv to není úplně jednoduché, protože přes přidanou váhu oné základny je robustnější HDMI kabel má tendenci naklánět a tahat za sebou. Plastové tělo má prostě muší váhu a musíte s tím počítat.

2019 03 29 TST DVDO Air 2

HDMI kabel se pak připojuje z boku, kousek pod napájecí USB. Nic dalšího v praxi dělat nemusíte - po vybalení z krabičky skutečně jen spojíte HDMI kabelem se zdrojem signálu (a USB kabelem s napájením pochopitelně), na druhém konci opět stačí kousek HDMI kabelu a energie. Přístroje se automaticky zapnou, automaticky spárují a automaticky fungují. Pokud náhodou ne, stačí stisknout tlačítko na boku přístroje a ten si znovu proskenuje kanály a přístroje se najdou.

Vlastně jediné oč se musíte starat je to, aby pokud možno nebyly za těžko prostupnou překážkou (přes 5 cm tlustou dubovou deskou pracovního stolu při vzdálenosti kolem 3 m mezi jednotkami tu a tam obraz zazlobil), ačkoliv třeba sádrokartonová zeď problémem kupodivu není. Výrobce udává v běžném prostoru bezproblémový dosah cca 10 m, což by mělo stačit v každé reálné instalaci. Pokud na sebe oba přístroje "vidí", tak to prý může být i dvojnásobek.

2019 03 29 TST DVDO Air 3

Pak je tu v praxi jediný další rozdíl, který jsme oproti kabelu zpozorovali - prvních pár vteřin reprodukce se přístroje patrně nějak "slaďují", takže obraz je tu tam kostičkovaný či se na vteřinu "zadrhne". Pak už ale nemáte šanci poznat, že signál nejde kabelem a to ani u UHD obsahu. Spolehlivost byla opravdu působivá, stejně jako absence latence - pro bezdrát relativně typické zpoždění tu prostě není, ani v tomto ohledu nebyl patrný rozdíl oproti propojení kabelem.

Možná to má co dělat i s faktem, že přenos signálu probíhá v jen málo zarušeném pásmu 60 GHz. Vnitřnosti Air 4K staví na technologii Air3C z předchozích bezdrátových produktů firmy a systém umožňuje přenos 4K signálu při 30 snímcích za sekundu, podporuje 3D signál a zvuk až do konfigurace 7.1 s kodeky Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio. Není to tak řešení pro ty, kteří vyžadují úplně všechno, co moderní standardy umožňují, ale drtivou většinu HD obsahu si přehrajete bez potíží.

2019 03 29 TST DVDO Air 4

Široká podpora přijde vhod i u méně typických aplikací - chcete si připojit notebook nebo třeba Playstation do své televize či projektoru a nemají své pevné místo ve vašem A/V řetězci? Není nic snazšího, než systém Air. Žádné zavázející kabely, žádná námaha - ať už si tak tu a tam chcete něco zahrát nebo prohlédnout fotky z dovolené, DVDO Air 4K to značně ulehčí.

DVDO Air 4K jsme zkoušeli v kombinaci s OPPO UDP-205 a UHD televizí Philips, ale také s Pioneer BDP-LX71 a FullHD televizorem Philips staršího data - zkoušeli jsme jak standardní HDMI kabely, tak třeba Nordost Heimdall 2 nebo Monster Cable M1000H.

2019 03 29 TST DVDO Air 5

Bylo vlastně trochu jedno, jestli jsme si pustili staré DVD se "Smrtonosnou pastí" nebo UltraHD demo disk od DTS - průběh byl vždycky stejný. Pár vteřin "ustalování" signálu, doprovázeného tu tam troškou kostičkování a pak už jen stabilní obraz a zvuk bez záseků a bez problémů.

Obrazově se nezdálo, že by Air 4K byl horší nebo respektive jakkoliv jiný, než použité HDMI kabely. Pokud ano, rozdíl byl tak subtilní, že nebyl poznat (ale nutno říct, že ten lepší HDMI kabel vždy vedl signál dovnitř do vysílače). Potud tedy nemusíte nic řešit.

2019 03 29 TST DVDO Air 7

Zvukově ale pak bylo znát, že třeba na materiálu s vyšším rozlišením / bitrate, jako je "Gravity" od Kill J z onoho zmiňovaného demo disku od DTS, je rozdíl znát (tedy při cestě přes HDMI do TV a optikou zpět do OPPO, aby to bylo jak otestovat). Není propastný, ale je slyšitelný, zvuk je prostě přes kabel čistší, detailnější a dynamičtější. Nicméně připojte standardní HDMI kabel a rozdíl ani ve zvuku není v praxi vůbec žádný.

Během používání jsme zkoušeli DVD, Blu-ray i UltraHD Blu-ray disky, zkoušeli jsme soubory i streamované a žádný obsah, tedy s jakýmkoliv rozlišením, datovým tokem nebo ochranou, není pro DVDO problém.

2019 03 29 TST DVDO Air 9

O moc více k Air 4K vlastně není co říct - protože funguje prostě tak, jako kdyby neexistoval. Tenhle malý systém vysílače a přijímače je snadno zprovoznitelný (stačí ho zapojit), funguje skutečně i na vzdálenost kolem deseti metrů nebo na vzdálenost zhruba poloviční, je-li v cestě nějaká překážka (sádrokartonová zeď, dvířka skříňky na komponenty apod.) a co do kvality funguje stejně jako by fungoval solidní kabel (tedy ne něco za 3,50 za metr, ale opravdu solidní kabel s cenou v řádu tisíce Korun). Pokud vás nebude obtěžovat prvních pár vteřin, kdy se obraz "ladí" a probíhá nastavení parametrů přenosu, pak nemá Air 4K žádnou nevýhodu a představuje tak už poměrně zajímavou alternativu k dlouhému kabelu. Protože HDMI kabel dost dlouhý, aby na 10 metrech fungoval s plným 4K je buď aktivní nebo kombinovaný s optikou a tím také drahý - sice se stále spíše vejde pod hranici 10 000,- a Air 4K je tedy dražším řešením, na druhou stranu čistota řešení s použitím DVDO je ideální. Pokud tedy chcete využít obraz až ve 4K a nechcete tahat dlouhé HDMI kabely, pak stojí DVDO Air 4K za pozornost.

Kč 14 450,- - Air 4K

Kč 9 450,- - Air 2K

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ maximálně pohodlné řešení

+ bezproblémový přenos UHD signálu

+ kompaktní rozměry

+ možnost snadného napájení z blízkého zařízení

+ celková stabilita spojení

ZÁPORY

- drobné limitace v dosahu, spíše pak tam, kde jsou v trase překážky

- tužší HDMI kabel snadno krabičky strhne

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: WDQ | www.avhifi.cz | www.wdq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies