2023 12 31 TST Ferrum Wandla 1

Polské Ferrum netřeba představovat, ale pokud přece, tak vězte, že jde o tým lidí, kteří nějakých 20 let vyvíjeli a vyráběli komponenty značky Mytek a po rozchodu s touto americkou značkou si založili vlastní, do které promítli nejen své zkušenosti, ale také poměrně originální nápady. Vrcholem firemní nabídky a esencí jejich filozofie je WANDLA, čili D/A převodník s vysokými ambicemi za racionální cenu.

Co se týká vzhledu a podoby, není tu žádná extravagance, malé, šasi prakticky čtvercového půdorysu sestává z dvou proti sobě přimontovaných kovových profilů tvaru U a charakteristickým rysem je „rezavý“ čtvereček na levé části čelního panelu, v němž najdete prosvětlené stmívatelné logo. Doprostřed zasadil výrobce obdélník dobře čitelného informativního displeje a doprava multifunkční otočný ovladač (slouží i pro regulaci výstupní úrovně). Displej je též dotykový, takže snadno nastavíte jednotlivé položky.

VIDEO

Dozadu se seskládalo až překvapivé množství konektorů. Na výstupu jsou jak cinche, tak XLR, digitální svět dovnitř propustí AES/EBU, koax, optika, USB typu C, ale také dvě HDMI – jedno v relativně standardní podobě ARC pro připojení televize a druhé pro standard I2S. Slovo navíc si zaslouží fakt, že je tu také jeden pár cinchů analogového vstupu, takže WANDLA je vlastně spíše kompaktní předzesilovač.

Jak je u firmy zvykem, najdete tu dva napájecí konektory. Malý, který slouží pro dodávaný zdroj, respektive jakýkoliv jiný s rozpětím 22 – 30 V / 2,5 A a vedle něj velký pro příplatkový adaptivní napájecí zdroj HYPSOS a systém Ferrum Power Link (dva kabely vedou proud a dva poskytují zpětnou vazbu – linearita napájení je tak bezmála perfektní).

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 2

To důležité je ale samozřejmě uvnitř a že toho pod relativně konvenčním zevnějškem je dost. V prvé řadě jde o plně symetrickou obvodovou síť, kde většinu prostoru zabírá D/A převodník, ale část je věnována také integrovanému obvodu předzesilovače, který si ve Ferrum konstrukčně přizpůsobují.

Všechny digitální vstupy vedou do čipu ESS Sabre ES9038Pro a díky tomu zvládá WANDLA podporu 32 bit / 768 kHz u PCM a DSD256. Speciální péče je věnována USB, kde si Ferrum připravují svůj vlastní software pro prvotní zpracování dat. Všechny vstupy podporují plné dekódování MQA signálu. Součástí systému je též možnost volby digitálních filtrů a spolu s nimi také možnost využít další filtrování od firmy Signalyst, která je specialistou na digitální data a stojí třeba za upsamplingovou aplikací HQplayer.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 3

Signál dále putuje do proudovo-napěťového převodníku, který je plně vlastní konstrukcí značky Ferrum. Dále probíhá hudba skrze systém DDF nebo Dynamic Digital Filtering. Rozdíly mezi filtry jsou pak slyšitelné a můžete si tak přizpůsobovat WANDLA svému vkusu. Firma navíc slibuje, že s dalšími firmware přijdou i další filtry na výběr.

Zajímavě řešená je regulace hlasitosti, má totiž dvojí podobu. Pro analogový vstup je plně analogová, digitální vstupy jsou ale regulované čistě v bezztrátové digitální doméně. Řízení celého systému má na starosti výkonný čip od ARM.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 12

Zcela excelentní jsou psané technické parametry, ať už je to celkové harmonické zkreslení D/A převodníku na úrovni -121 dB (včetně šumu stále výtečných -115 dB) či -123 dB na analogovém okruhu. Dynamický rozsah činí 127 dB, přeslechy v celém audiopásmu leží na úrovni -100 dB a nižší.

Zařízení má šířku 21,7 cm, hloubku 20,6 a výšku 5 cm. Váží 1,8 kg.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 21

Externí zdroj HYPSOS se i u WANDLA vyplatí – rozdíl není tak drastický jako u jiných firemních modelů, ale posune celkový výkon poměrně signifikantně a můžete-li jen trochu, investujte do něj. Dále pak jako analogový předzesilovač funguje WANDLA obstojně – dejme tomu jako EverSolo DMP-A8. Jinými slovy, není to úplně primární účel tohoto zařízení, ale pokud chcete minimalistický systém, pak proč ne, čistota úpravy úrovně je za dané peníze naprosto fajn.

Ferrum WANDLA jsme poslouchali proti EverSolo DAC-Z8 v sestavě s Musical Fidelity M8xi a Fyne Audio F1-5, ale také v hlavním systému proti Métronome DSC, kdy se hrálo na Riviera Labs Levante a KEF Blade One Meta. Krátce jsme mohli srovnávat místo Levante i s Moon 791 / Moon 761. O kabelech, filtrech a dalším příslušenství více viz pravý sloupec -->.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 20

Zvuk basy Thomase Morgana v „Beyond Darkness“ z nahrávky „Trios: Chapel“, kterou zplodil spolu s Charlesem Lloydem a Billem Frisellem (2023 | Blue Note | 0602445266494) dokázal WANDLA podat s bytelností a substancí až nečekanou, zejména podtrhnete-li výkon modelem HYPSOS, který výsledek posune snad i o víc, než by za danou cenu měl. Zaujala nás zejména pevnost tónů, jejich skvěle definovaná barevnost a vlastně celkově poměrně průbojnější, tužší a napjatý přednes, který se nebojí „ozvat se“. Hluboké tóny nejsou nijak akcentované co do objemu či proporčního zastoupení, nepřetékají, ale mají poctivou dávku energie – za 70 tisíc (respektive za „skoro sto“ včetně zdroje) je to luxusní výsledek.

Coververze Waitsovy „I Don’t Want to Grow Up“ v podání Petry Haden a Billa Frisella („Petra Haden & Bill Frisell“ | 2004 | Rykodisc | HNCD1472) je o hodně klidnější, než originál, ale zároveň čistěji a jasněji nahraná. Frisellova kytara je excelentně ostrá, bezprostřední a „křupavá“, hlas zní jako zvon, neupejpavý až lehce prezentní a to včetně jadrných sykavek, záznam je prostě podaný právě tak, jak byl zachycený, bez re-interpretace, ale zároveň bez suchosti. Díky tomu všemu je pocit otevřenosti a srozumitelnosti báječný.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 17

„Virginia Moon“, kde pěje Norah Jones trochu netypicky vedle Davea Grohla a jeho Foo Fighters („…featuring Norah Jones“ | 2010 | Blue Note | 50999 9196002 3), má trochu jadrnější mix, můžeme-li to tak eufemisticky nazvat. Jinými slovy, výšky mají tendenci hrát poněkud ostře a nejsou úplně nejbrilantnější, spíš trochu špinavé. Ale Ferrum je jakoby přetaví a utká vysokotónovou nit čistou, svěží, snad s lehce tlumenějšími dozvuky, ale dobrým pocitem soustředěnosti a přesnosti. Chvílemi se zdálo, že jde o zvuk až studiového typu, přímý a nepřikrášlující, ale ani ne ostrý či řezavý vlastní vinou – co pošlete, to dostanete.

Rytmické party polo-elektronické „Basic Instinct“ od amerických The Acid („Liminal“ | 2014 | Mute | 0724596960820) jsou nahrané maličko výrazněji, aby vám hudba hezky tepala v hrudníku. WANDLA & HYPSOS mají skvělou sílu a napětí, kopák je skutečně fyzický, sprásknutí rukou bezmála „live“. Je to rychlý a prezentní zvuk, má sílu i čistotu. Není ovšem tenký, jak se občas u takhle utažené reprodukce stává, má velmi solidní (i když ne obrovské) tělo.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 5

Jistota, s kterou WANDLA (ovšem hlavně s HYPSOS) prezentuje jemné dozvuky a detaily akustických nástrojů i zpěvu v báječně nahrané „Copernicus in Tartu“ od Gabor Juhasz Trio („Planets“ | 2022 | My Reel Club), je působivá. Oproti opravdu drahým high-end řešením není tak komplexní, ale precizní zaostření a vlastně i vynikající transparentnost z pohledu propustnosti kvality signálu jsou skvělé a řadí WANDLA na špičku dané cenové úrovně a výš. Třeba kontrabas má díky přesnému, ale nesterilnímu podání skutečně souzvuk dřeva a kovu, zpěv „prsa“ a slyšíte i zpěvaččiny nádechy, vše organicky zkomponované do přehledného, pevnou rukou řízeného celku.

Opravdu ukrutný rozdíl předvedl WANDLA & HYPSOS oproti DAC-Z8 (který si v běžné hi-fi kategorii vůbec nevede špatně) v podání prostoru Dvořákovy „Serenády pro dechy a smyčce v d moll, op. 44“ na nahrávce Nevilla Marrinera a Academy of St. Martin in the Fields (1983 | nahráno 1981 | Philips | 400 020-2). O kolik víc plastičnosti, hloubky i šířky tu najednou na jinak identickém systému bylo, to bylo fascinující. Charakteristikou tady WANDLA připomíná studiový monitor – soustředěnost, přesnost, konkrétnost, všechno tu je v příkladné míře.

2023 12 31 TST Ferrum Wandla 15

„The Parting Glass“ Australana Vince Jonese („Moving Through Taboos“ | 2004 | Universal | 0602498245903) potvrdila již řečené – co do WANDLA pošlete, to vám zpracované a úhledně zarovnané zase předá na výstupu zpátky. Žádné velké výmysly, žádné přikrášlování, žádné zkreslení – přímý, jasný, technicky brilantní zvuk s famózní pevností se přesto příjemně poslouchá. Není tu totiž v případě nějaké ostrosti taková ta jedovatost nedokonalého zpracování, která tahá za ucho, ale jde o autentickou nedokonalost – špatně se to popisuje, ale poznáte to při poslechu jednoduše tak, že od něj nemáte v tom druhém případě nutkavou potřebu odejít.

Top model WANDLA polských Ferrum (zejména pak podpoříte-li to externím zdrojem HYPSOS) je bohatě a prakticky vybavený D/A převodník, který ale může okrajově posloužit i jako předzesilovač, byť čistě v roli DACu funguje nejlépe. Má skvěle pevný, konkrétní, až prezentní zvukový projev, přitom ale zachovává dekorum neotravnosti a příjemné poslouchatelnosti. Je to tak trochu studiově informativní projev v „balení pro domácnost“. Každopádně patří WANDLA čistě jako D/A převodník mezi špičku své kategorie a jde o skvělé kompaktní řešení.

Kč 69 050,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ variabilita vstupů (zejména analogový vstup je bonus)

+ pevný a konkrétní zvuk (zejména s HYPSOS)

+ možnosti nastavení

+ obstojná regulace hlasitosti pro kompaktní sestavy

+ krásná přirozenost projevu, zřetelný nadstandard dané ceny

ZÁPORY

- podpora pouze USB-C může být limitující pro majitele „klasických“ kabelů

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: TM Sound | www.melodyshop.cz | www.melodyshop.sk 

PRODÁVÁ: Audigo | www.audigo.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies