2023 09 30 TST Audio Pro A28 1

Příběh značky Audio Pro začíná v roce 1978, kdy si Karl-Erik Ståhl řekl, že to zkusí trochu jinak – a postavil středně velké reprosoustavy s integrovaným zesilovačem pro řešením ACE-Bass, schopným vytlačit hluboký bas z malých membrán, což je signatura vlastní výrobkům Audio Pro až dodnes, po krásných 45 letech existence. V podobném, byť modernějším duchu jsou navrženy i A28, označované jako „bezdrátové TV reproduktory“.

Maličké ozvučnice mají zdánlivě klasickou hi-fi podobu, kdy je v přední straně zakomponována dvojice reproduktorů – výškáč v podobě jednopalcové tkané kopulky za pevnou krytkou a středobas kónického tvaru s průměrem 4,5 palce. Zásadní je samozřejmě skandinávská čistota designu, nikde žádný spoj, šroubek nebo cokoliv jiného, co by narušilo minimalistickou jistotu křivek.

Ani vzadu není žádné překvapení – jeden kanál je aktivní, má integrovanou elektroniku a vstupy, druhý má pouze jeden pár reproterminálů pro spojení se stejnými konektory na aktivním kusu.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 3

Je tu linkový vstup v podobě cinchů, jeden optický vstup a HDMI ARC pro snadné spojení s televizí. Podporu hlubokých frekvencí můžete rozšířit subwooferem díky jednomu cinchovému výstupu.

Ovládání je možné přes pěkný kovový dálkáč, případně také aplikací – A28 lze připojit přes Wi-Fi nebo Bluetooth. Využít lze jednak firemní multiroom protokol, případně AirPlay 2 a Google Cast – tedy vše, co vyžaduje běžný domácí uživatel. Bedničky zvládnou vše od MP3 přes WMA a AAC až po bezztrátové soubory Apple a FLAC. Integrované jsou i protokoly TIDAL Connect a Spotify Connect.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 2

Uvnitř tepe vestavěný zesilovač třídy D, do každého kanálu dodává dostačujících 75 Wattů. Díky tomu hrají A28 v rozmezí 45 – 20 000 Hz (jakkoliv bez udaného tolerančního pásma).

Nejde pak o žádné obříky – mají výšku 23,8 cm, šířku 15 cm a hloubku rovných 20 cm. Každý kanál váží 3,3 kg, takže třeba ani zavěšení na zeď nebude problém.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 4

Stereofonní pár A28 jsme měli možnost poslouchat v hlavním redakčním prostoru (kde jsme měli pro porovnání krom „velkých“ komponentů třeba i Audio Pro C10 MkII), tak pro ověření některých dojmů také v showroomu HIFI CZ.

Na danou velikost nás A28 překvapily mohutným, odvážně energickým a vlastně vzhledem k ceně už slušně vykresleným a ohraničeným basem v Sanbornově „Medley“ („Another Hand“ | 1991 | Elektra | 7559-61088-2). Důraz a jistá drobná míra subjektivní efektnosti jsou tu patrně způsobeny tím, že ladění systému je položeno kolem „hezkých“ rytmických frekvencí a bassreflex jim dodává sytost. Ať je to čímkoliv, je to každopádně příjemné, byť neočekávejte audiofilské rozlišení barev a jednotlivých poloh – tady jde spíše o vřelost a vlastně slušnou šťavnatost, ještě však nepřesahující hranici záměrného wow efektu.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 6

Naladění na poslechovou líbivost se povedlo hlavně ve středním pásmu. V Berlizově „Méditation“ z kantáty „Smrt Kleopatry“ (Sir Simon Rattle / Berliner Philharmoniker / Susan Graham | 2008 | EMI | 50999 2 16224 0 3) je slyšet, že A28 nesází na puristickou audiofilii, ale chtějí „prodat“ vřelost, bohatost a šťavnatost, které byste od jejich proporcí (a vlastně ani ceny) asi neočekávali. Je to umně zvolený balanc, v němž je čistota srovnatelná s entry-level hi-fi sestavou, ale zároveň jakási barevná bohatost, která v kombinaci s určitou kulatostí zajišťuje naprostou nekonfliktnost, avšak i zábavnost poslechu.

Výšky ze „Spirits (Having Flown)“ z téměř stejnojmenného alba Bee Gees „Spirits Having Flown“ (1994 | nahráno 1979 | Polygram | 827 335-2) byly v objemu tak akorát, aby se neztratily v žádném okamžiku, ale zároveň ani nebyly příliš prominentní, aby unavily. Energie mají každopádně dostatek, cinknutí je zvonivé, ale hladké, neagresivní.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 17

S lehkým akcentem na hlubší tóny působí i dynamika komplexních skladeb ve stylu Beethovenovy „Eroiky“ (George Szell / Cleveland Orchestra | „Symphonies No. 3 & No. 8“ | 1991 | SONY | SBK 46 328) nad očekávanou úroveň tak malých a vlastně dostupných soustav. Hudba působí vcelku šťavnatě, byť systém má maličký limit v maximální hlasitosti ve velkých prostorách. Nevyšponujete úroveň do té koncertní, ale v malých a možná i středních prostorách je maximum dostačující. Respektive poblíž maximální hlasitosti se A28 už necítí úplně nejjistěji, do takových 3/4 hlasitosti je však bez problémů využít můžete a tím pádem naplníte i místnost dejme tomu 25 m2 vkusným množstvím energie, což není špatné. Navíc všechna vzedmutí i u takhle komplexních skladeb zvládají A28 absorbovat a byť je interpretují trošku po svém, jsou naladěny tak, aby působily stále uvolněně a nepřeháněly.

Kupříkladu čitelnost von Weberova „Koncertu č. 1 pro klarinet v f moll, op. 73“ v čele s Sharon Kam („Clarinet Concertos“ | 1996 | Telarc | 2564 69718-6) byla slušná, přiměřená kompaktním sestavám základní hi-fi kategorie – což není špatné. Střední pásmo jako kdyby bylo subjektivně nejzřetelnější, lehce otevřenější k posluchači, což je vlastně dobře. Hlavním rysem je však celková bezkonfliktnost – je tu možná špetka basu navíc, ale jinak jsou A28 v zásadě vyrovnané, nic nechybí, nic nepřečnívá. Nuance, jemnůstky a perličky jsou tak spíše naznačené, ale není rolí takovéhoto systému je předávat, takže je to v pořádku. Pocit čitelnosti je totiž vlastně solidní, bez pocitu jakékoliv nepatřičnosti, není to ani suché, ani efektní.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 8

Protože jde o plnohodnotný stereofonní systém, podání prostoru Gubajdulininy skladby „Hommage á T.S. Eliot“ („Offertorium“ | 1989 | Deutsche Grammophon | 00289 479 1518) bylo závislé také na tom, jak jsme reprosoustavy natočili – vykazují jemnou směrovost, ač pár chvil lavírování pro dosažení optimální pozice stačí. Chtějí navíc trochu odstupu – navzdory své velmi kompaktní velikosti v zásadě tolik, kolik byste dopřáli klasickým reprosoustavám. Ale pokud jim najdete vhodnou pozici, poslouží bezproblémovou standardní stereo bází s férovou pravolevou organizací.

A28 jsou však primárně laděny jako reprosoustavy pro jednoduchý poslech čehokoliv si zamanete. Methenyho „James“ má znělé a cinkavé výšky a brnkavý, svižný basový základ, v obojím obstojí A28 s kultivovanou mírou „hezkosti“, kterou k hudbě přidávají a díky níž je poslech neúnavný, příjemný, byť možná ne stoprocentně audiofilsky věrný. Ale co už – chcete-li jen zapnout muziku a hrát, právě tenhle trochu vřelejší, zábavně plný charakter je pro to skvělý.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 16

Audio Pro A28 je kompaktní, dostupný a přitom vcelku kultivovaný stereofonní systém, který by byl ideálním standardem, kdyby existovalo něco jako „hi-fi pro masy“. Má výbavu i zvuk, které jistě ocení každý, kdo chce od podobných zařízení pouze to, aby ho zvukově bavila a pokryla všechny jeho potřeby od streamování po ozvučení televize. Za férové peníze tu dostáváte vkusně vybavený a dobře fungující systém, který neunaví a na němž si lze bez potíží poslechnout na cokoliv máte zrovna chuť. Je tu bas, který je výraznější, než byste čekali od tak maličkých bedniček, je tu rozlišení, dynamika a prostorovost srovnatelná se základními „klasickými“ sestavami a je tu designová severská čistota, která vám umožní bezproblémovou integraci v běžném obývacím prostoru. Audio Pro A28 jsou ideální volbou tam, kde už bezdrátový reproduktor nestačí, ale klasické hi-fi je příliš složitým řešením a vy se přitom nechcete vzdát dobrého zvuku.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Nebýt poměrně prominentních výšek, zvedajících se od oblasti nějakých 7 kHz, daly by se A28 označit za vlastně příkladně vyrovnaně naladěné. Je vidět nástup energie od cca 50 Hz, což s ohledem na objem není špatné, v ose a mimo osu se pak liší zejména na výškách – právě to nicméně může být i důvodem jisté subjektivně vnímané směrovosti.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 m2

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

Protože mřížka bude u produktu podobné kategorie a ražení spíše trvale nasazená, je důležité, aby příliš neovlivňovala celkový výstup. Je vidět, že zde vlastně relativně tlumí excesivní energii vysokotónového reproduktoru a celkově by tak vlastně možná i měla být nasazena.

2023 09 30 TST Audio Pro A28 m3

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

Signál zpracovaný přes DSP vykazuje mírně vyšší míru celkového zkreslení (stále však jde o přijatelné hodnoty), přesto by asi nemělo jít o problém, protože je hodnota konstantní napříč celým audio pásmem a zkreslení tak na sebe nebude přitahovat pozornost v nějaké jedné konkrétní oblasti.

Kč 14 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ HDMI

+ dobrá doprovodná aplikace

+ férová cena za kompletní audio systém

+ nekonfliktní zvukové ladění

ZÁPORY

- v základním nastavení může být bas přeci jen lehce dominantní

- lehká tendence ke směrovosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies