2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 1

Francouzský Cabasse je jednou z ikon galského hi-fi, které samo o sobě vypadá i funguje jednoznačně „jinak“, ať už koukáte na prakticky jakoukoliv tamní značku. Symbolem Cabasse již dlouhé roky jsou „koule“, neboli organicky tvarované ozvučnice, hostící koaxiální reproduktory vlastní konstrukce i výroby. Takovou koncepci má i řada The Pearl, aktivní reproduktory s velkými ambicemi.

Nejambicióznější z nich je rozhodně veliký model Pelegrina, vyrobený v limitované sérii ku příležitosti 70. výročí založení firmy – jméno je (logicky v kontextu dané řady) odvozeno od krásné perly, nalezené v panamském zálivu hluboko v 16. století. The Pearl Pelegrina staví na nezaměnitelném vzhledu, který Cabasse uvedl již před mnoha lety v podobě svého originálního systému La Sphére. Na rozdíl od ostatních modelů série The Pearl jsou Pelegrina dodávány jako stereofonní pár.

Jde tedy o „regálovku s integrovaným stojanem“, i když takhle zjednodušit to úplně nejde. Velký podstavec, zabírající prostor 48 x 48 cm je mírně nakloněný, aby se dovnitř pohodlně vešla veškerá aktivní elektronika a na zadní stranu „pod stříšku“ i dostatek konektorů. Směrem vzhůru stoupají čtyři prohnuté a proplétající se nohy, tvořící oporu pro onu „perlu“, celkově sestava roste do výšky 128 cm. Celková váha systému dosahuje 45 kg.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 13

The Pearl Pelegrina je v předozadním směru pod úhlem rozdělena lesklým kovovým páskem, jinak je na celém povrchu naprosté minimum prvků. Zepředu je vidět kulatou špičku koncentrického reproduktoru, zezadu je skrze otvor vidět zapuštěný veliký woofer. Ozvučnice je vyrobena ze směsi různých materiálů a má průměr poměrně kompaktních 42 cm.

Vpředu vyzařuje měnič TCA – jde o trojici koaxiálně uspořádaných aramidových membrán, vzadu je woofer HELD s průměrem 30 cm. Protože osy všech čtyř reproduktorů jsou v jedné linii, jde fakticky o quadri-koaxiální koncept. S tím ruku v ruce jdou čtyři oddělené moduly zesilovačů o celkovém výkonu 3 700 Wattů, z nichž 1 850 Wattů patří basovému pásmu. Pochopitelně jde o třídu D.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 2

Přestože i The Pearl Pelegrina je primárně streamovací jednotkou, na rozdíl od menších sourozenců nabízí širší spektrum konektivity – krom síťového rozhraní (ethernet, Wi-Fi i Bluetooth) je to třeba i XLR nebo RCA analogový vstup, USB nebo optický vstup.

Vestavěná firemní platforma pro streaming a datové zpracování podporuje PCM signály o rozlišení 32 bit / 768 kHz a DSD128. Součástí je také systém automatické kalibrace, kdy během krátké doby za pomoci pár zkušebních signálů The Pearl Pelegrina upraví svůj výstup tak, aby kompenzoval nectnosti vaší akustiky. Pak si budete moci užít ultra široký specifikovaný frekvenční rozsah 10 – 27 000 Hz i maximální akustický tlak 134 dB.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 4

The Pearl Pelegrina jsme mohli vyzkoušet v jediném v ČR dostupném páru v pražském studiu Lepší Zvuk – protože The Pearl Pelegrina si vystačí samotné, používali jsme pro streaming firemní aplikaci. Pro srovnání byly k dispozici třeba obdobné The Pearl Keshi a několik klasických hi-fi sestav.

Podle specifikovaných výkonů a technologií si již předem slibujete od poslechu The Pearl Pelegrina bohaté zážitky, jak hluboko, jak rázně a jak mohutně se ovšem kouličky pustí do baskytary v Jacksonově „Rock with You“ („Off the Wall“ | 2009 | epic | 88697 53621 2-1), to překračuje očekávání. Cabasse basy u svých aktivních řešení rozhodně umí, ovšem snad jen slovutné La Sphére kdysi hrály takto – bas je tučný, mohutný, má „duc“ v té nejkoncentrovanější esenci toho slova a navzdory hojnému množství nemáte pocit přebasovanosti, protože kontrola je suverénní. Zvuk je tak nějak po francouzsku měkce obklopující, velmi fyzický, ale je to opravdový „Ca-bas“ (prominete-li tu slovní hříčku) s důstojnou artikulací a i když zvuk posouvá lehce to temna, je to skvělý a působivý základ, který je u takhle pojatého produktu tím pravým ořechovým.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 5

Jak ukázal hlas Renée Fleming v „River“ („Haunted Heart“ | 2006 | Rounder | 0602517032798), tak jak umí být The Pearl Pelegrina silné a mocné v basech, tak umí být jemné a křehké v pásmu vokálním, ovšem aniž by se ztratil pocit plnosti a šťavnatosti. Hlas v průměrné nahrávce je spíše tak nějak hedvábně hladký a sladký (tedy prostě klasicky francouzský), zvuk má až jakousi elektronkovou harmonii a eleganci, jako kdyby DSP záměrně zvukový projev tvarovalo (neb nahrávka jako taková je spíš studenější a tvrdší). Čitelnost je velmi snadná, ale není to nic, co by v takové cenové relaci mělo překvapovat.

Neanalytický je také projev systému na nejvyšších frekvencích, pořád zůstává zřetelně příjemně a nekonfliktně laděný – různorodé cinkající činely v „Use Me“ ze stejnojmenné desky Vanessy Fernandez (2014 | Groove Note | 0660318105028) jsou krásně předestřené, ale jakoby lehounce tlumené, klidné. Přesto je prokreslení a oddělení jednotlivých tónů vysloveně vynikající, stejně jako podání textur. Je to dospělý, drahý zvuk, ovšem s trochu lifestyle balením.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 8

Co ovšem rozhodně není tak nějak tlumené a klidné, to je dynamika – nastavte poslechovou úroveň kam chcete, kam dovolí místnost nebo třeba svědomí a hrajte. The Pearl Pelegrina jsou schopné v prakticky koncertní úrovni zahrát „Wheel of Fortune“ od Hanse Zimmera („The Dali CD, Vol. 4“ | 2015 | Dali | 474 564 6), kde duní a klokotá mohutný orchestr s obrovskou silou. A když nastavíte „live“ hlasitost, tak je to skutečně ultimativní. Zkalibrovaný systém je živelný, je obrovský, je mohutný, je mocný a zvuk prezentuje s tak velkou dávkou dramatu, že vyplňuje každý krychlový centimetr místnosti a zcela vás obklopí. Celkově ovšem zůstává hudba kontrolovaná, s důvěryhodnou definicí a úderností. Je pravda, že celý efekt tak trochu staví na temnějším vyvážení a monumentálnosti spodků, nicméně výtečné je i to, že pocit bombastických dynamických kontrastů si The Pearl Pelegrina zachovávají i potichu, respektive při běžné „domácí“ hlasitosti, kde zvuk stále dýchá, stále umí zabručet a stále umí dát najevo také fyzickou důraznost. Dynamika je doslova milionová…

Pod vší tou pompézností a bohatostí se nicméně skrývá technická finesa adekvátní úrovně, není to jen efekt a vášeň. Nahrávka coververze „Mercy Street“ v podání Christy Baron („Retrospective“ | 2004 | Chesky Records | 0090368026965) je fantastická a přímo srší detaily, The Pearl Pelegrina ji mají suverénně pod kontrolou, jakkoliv v lehce uvolněnějším stylu. Je fakt, že křupavé cinkání a zvonění v horních vrstvách nahrávky je trošku zjemněné a zklidněné, ale pokud se chcete soustředit na sebemenší dozvuky a křehké detaily, tak je ve výsledné reprodukci najdete. Není to takový ten soustředěný, audiofilský detail, není to zvuk tlukoucí detaily na všechny smysl, ale ony tam jsou – ševel činelů je přítomný, stejně jako nádechy zpěvačky nebo lehounké echo nahrávacího prostoru.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 11

Obrovskou výhodou koaxiálního uspořádání měničů a v zásadě i aktivních reprosoustav je kvalita podání prostoru nahrávek. Zkombinujete-li tri-koaxiální uspořádání v aktivních The Pearl Pelegrina, výsledek se teoreticky předbízí a realita za očekáváním nezaostává – prostor Bachovy „Orchestral Suite No. 1 in C major, BWV 1066“ v pěkné nahrávce souboru Academy of St. Martin in the Fields, řízeného Nevillem Marrinerem (1991 | Decca | 430 387-2), byl prostě fascinující. Začněme u obrovských proporcí, zvuk se roztéká do všech stran a je ho všude plno, až máte skutečně pocit, že jste na scéně. Zadruhé stojí za zmínku, že na to, jak uvolněný a netechnický je celkový přednes, je tu cítit zároveň v pozadí velká dávka sebejistoty. Výsledkem je „normální“ zvuk, který lehce vystupuje i dopředu před reprosoustavy, který snadno zaplňuje prostor a dává vám pocit fyzické přítomnost nástrojů díky své celkové plnosti a energii.

Asi není překvapující, že takhle dynamizovaný systém, který svým pojetím cílí na zábavu a muzikálnost, skutečně muzikální a zábavný je – „Northern Star“ od Christine McVie („In the Meantime“ | 2004 | Koch | 0099923960027) je špičková nahrávka a hrála skutečně „na husí kůži“, bylo to krásné, bylo to barevné a bylo to syté jako lok Chateau Lafite Rothschild s kouskem sýra Chévre na křupavé bagetě. Je tu bas, který by dokázal vytvořit černou díru, který rozkmitá podlahu i v sousedním domě a přesto pocitově nedominuje. Jsou tu rozměry nástrojů i celé scény, které téměř připomínají skutečný koncertní zážitek a je tu i taková porce energie a suverenity, že je úplně fuk, jak moc hlasitě chcete hrát – The Pearl Pelegrina jsou tu, mají svůj stále patrný charakter a přesto skrze ně ve finále dominuje hudba samotná a zážitek je zcela neagresivní.

2022 04 30 TST Cabasse The Pearl Pelegrina 15

Limitovaná edice aktivního reprosystému The Pearl Pelegrina od Cabasse je téměř taková, jako kdysi pionýrský a unikátní koncept La Sphére téže značky, který ovšem stál násobně více peněz. Ne že by The Pearl Pelegrina byly levné, to rozhodně nejsou, ale na druhou stranu viděno optikou toho, kolik technologie a jak dobře funkční technologie v sobě mají, je cena odpovídající. To, že systém je ve finále laděný příjemně a zábavně spíše než na suchou a věcnou analytiku, to odpovídá požadovanému zacílení na lidi, kteří chtějí špičkové hudební (a třeba i filmové) zážitky, aniž by je obtěžovala hromada různých krabic. Co je nutné ocenit, to je skutečně dobře fungující akustická kalibrace, stejně jako nekomprimovaná, odvážná dynamika a téměř „live“ rozměry hudební scény. Sečteno a podtrženo, Cabasse The Pearl Pelegrina jsou příslibem toho, že budoucnost hi-fi je i při zaměření na streaming, aktivní koncept a všeobecné zjednodušování zářná.

Kč 695 000,-

FOTOGALERIE

 

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nepřehlédnutelné pojetí

+ dobře namíchaná konektivita

+ soustředěné vykreslení prostoru

+ dynamika, která patří na špičku

+ automatizovaná a hlavně funkční kalibrace

+ nic takhle dobrého ve stylu all-in-one jsme nikdy neslyšeli

+ DSP zajišťuje zachování čitelnosti a detailů i potichu

+ limitované množství znamená sběratelskou hodnotu

ZÁPORY

- cena je jednoznačně velmi luxusní

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

PRODÁVÁ: Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies