ELAC hi-fi reprosoustavy

2021 09 19 TST Anthem MRX540 1

Kanadský Anthem patří mezi výrobce prémiových A/V receiverů (a dělených zesilovačů / procesorů, respektive celkově mezi firmy, které se soustředí na „lepší kino“), nedávno inovoval svou řadu AVR techniky tak, aby nejen zlepšil technologickou výbavu a srovnal nároky s aktuálními trendy v kino reprodukci, ale také aby nadělil těmto přístrojům výrazně atraktivnější slupku, než u často dosti účelně pojatých strojů bývá zvykem.

Nejlevnějším přístrojem v dnešní nabídce Anthem je pětikanálový receiver MRX 540, který – stejně jako ostatní modernizované kinovybavení – sdílí estetiku s pěknými, čistými a moderními komponenty stereofonní řady STR.

To znamená, že levou polovinu čelního klenutého panelu zabírá akrylový panel, za nímž se ukrývá informativní displej s krásně jemnou kresbou a přístupem ke všem (poměrně spletitým a košatým) nastavením přístroje.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 2

Pravou polovinu panelu pak nehyzdí téměř žádná tlačítka, nekonečné zástupy ovládacích prvků, nijak výjimečných u běžných A/V receiverů, tu nenajdete. Jen velký multifunkční ovladač (primárně pro hlasitost, ale také pro pohyb v menu) a šest malých tlačítek pro základní operace. Pak už čistotu předku narušuje jen velký výstup na sluchátka.

Vzadu zato šíře konektivity sekunduje jakémukoliv běžnému zařízení tohoto typu a záď je tak doslova obsypaná konektory. Logicky dominují HDMI (verze 2.1 s možností využití 8K průchodu) – je tu sedm vstupů a dva výstupy (z nich jeden podoruje eARC). Analogových vstupů je dost – celkem pět sad cinchů. Přidejte tři optické a dva koaxiální digitální vstupy a máte výbavu dostatečně bohatou pro každý běžný domácí systém.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 10

Vedle vstupních jsou tu ovšem i výstupní konektory – dokonce digitální optika, ale samozřejmě hlavně dva sčítané výstupy pro subwoofer. Je tu též méně typický linkový neregulovaný stereofonní výstup. Nu a pak samozřejmě plný sedmikanálový pre-out (7.2 standard) a pět sad reproduktorových terminálů. Připojení do sítě je možné drátem i bez drátu. Mnohým ulpí jistě pohled také na přítomném větráčku – za celou dobu zkoušení se nicméně aktivně neroztočil, takže je tu spíše pro jistotu.

Video procesor v receiveru podporuje „letošní trendy“, není tedy problém se zpracováním Dolby Vision a příslušných HDR formátů, u zvuku si zase užijete Dolby Atmos, IMAX Enhanced nebo DTS:X, pochopitelně ovšem přepočítané do dostupného množství kanálů.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 20

Receivery Anthem mají ambice posloužit také těm, kteří rádi poslouchají hudbu (ne jen jako doplněk) a proto není problém se streamováním přes AirPlay 2, Google Cast, Spotify Connect, pro snazší soužití je tu Bluetooth, pro náročnější naopak Roon Ready certifikace.

Zařízení Anthem se snaží být „trochu dál“ a myslí i na náročnější instalace (nakonec Anthem dokonce říká, že právě tak byste měli jejich produkt dostat, tedy včetně instalace a nastavení od profesionálů, nejsou to přístroje koncipované jako "Plug & Play" pro koncového spotřebitele) – receiver tak lze ovládat a nastavovat pomocí pěkně přehledného webového rozhraní, přes které lze měnit a přizpůsobovat nebývale širokou škálu parametrů. I když tak MRX 540 můžete použít prakticky hned po vybalení, právě pečlivou konfigurací získává svou hlavní hodnotu.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 16

Její nedílnou součástí je také kalibrace pomocí výborného software ARC Genesis – kalibraci je možné provést „nahrubo“ třeba jen pomocí aplikace v telefonu, ale pokud chcete nejlepší výsledky, nainstalujete si program do počítače, připojíte dodávaný kalibrovaný USB mikrofon a uděláte pořádnou kalibraci. Můžete volit počet kalibračních bodů a spoustu dalších parametrů, kalibrace pak není nijak náročná ani v „profi režimu“. Do výsledné křivky pak dokonce můžete zasahovat a vůbec si výsledky přizpůsobit obrazu (tedy spíše zvuku, že?) svému.

MRX 540 nabízí deklarovaný výstupní výkon 100 W do 8 ohm (ovšem pouze při řízení předního páru, při plném prostorovém zvuku to bude tak polovina jako vždy a u všech receiverů) a odstup signálu a šumu 91 dB. Další parametry nejsou nikde snadno k vyčtení. Snad jen rozměry 43,2 x 36,4 x 15,3 cm a váha 12,8 kg.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 13

Anthem MRX 540 jsme zkoušeli v hlavním redakčním systému, kde primárně byl napojen na OPPO UDP-205, ale třeba i na Métronome DSC1. Napájelo a propojovalo se přes Nordost Heimdall 2 a GMG Power Harmonic Hammer 3000P. K porovnání pak byla sestava Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR a poslouchalo se přes Xavian Quarta Evoluzione – více o sestavě se dozvíte v pravém sloupci -->.

Anthem má tendenci v základním zkalibrovaném nastavení hrát takovým trochu sušším, ale pevně sevřeným, energickým a úderným způsobem. Proto filmové efekty třeba ve „Star Trek: Do temnoty“ působí pěkně řízným a výbušným dojmem, jak se na sci-fi spektákl sluší a patří. Anthem má dobrou kontrolu, byť u hodně vysoké hlasitosti a hodně komplexních scénách cítíte, že stovka Wattů by možná mohla mít ještě špetku rezervy navrch. Na druhou stranu kalibrace zajišťuje to, že se zesilovač v žádné situaci pocitově „nepřehltí“, reprodukce stále zůstává pod kontrolou.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 6

Kontrola je obecně důležité slovo v repertoáru MRX 540 – třeba hřmotné, hutné a do nejhlubších oktáv posazené kroky velkého ještěra v legendární scéně z „Jurského parku“ jsou spíše utažené, s pevnými, až tvrdými hranami, není to zvuk zaměřený na sytost a tučnost, je spíše „urovnaný“.

Zpracování obrazu je pak odpovídající nárokům vyšší třídy – UHD filmy jako „Prometheus“ nebo trilogie „Hobbit“ měly čistý detail a dobrý kontrast a i když pocitově OPPO zapojené přímo do TV má o kousek „živější“ obraz, Anthem by neměl být „brzdou“ ani pro lepší systémy.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 4

Pokud byste chtěli používat MRX 540 jako plnohodnotné univerzální centrum domácí zábavy včetně poslechu hudby, vězte, že třeba taková „Never Felt Less Like Dancing“ od Katie Melua („Ketevan“ | 2013 | Dramatico | DRAMCD0095) šlapala pěkně díky řádně utaženému a konkrétnímu basu, který možná nebyl kdovíjak objemný nebo pocitově dramaticky hluboký, ale byl propracovaný a technicky precizní.

Díky tomuto stylu a zjevně výtečné kontrole (v kontextu vyšší třídy AVR přístrojů) panoval pocit uspořádanosti také v „Gloria“ od Thomase Tallise (Alistair Dixon / Chapelle du Roi | „The Complete Works“ | 2004 | Brilliant | 93612). Zpěv je maličko sušší (což lze trochu doladit prací s kalibrační křivkou), tenčí, zato ale dobře srozumitelný – jde spíše o analytičtější reprodukci.

2021 09 19 TST Anthem MRX540 18

Parádní je Anthem zejména na basech, úplně vnímáte to nízké zkreslení a dobrou pevnost a kontrolu, kde kalibrace zajišťuje, že MRX 540 „nevypadne z role“, zároveň ale DSP výsledný projev tak úplně nedusí, není to přespříliš stažený zvuk. Vezměte si orchestrální skicu Davida Cheskyho „Ben’s Farm in Vermont“ („The Ultimate Headphone Demonstration Disc“ | 2014 | Chesky Records | JD361), kde Anthem zvládl podat gradaci hudby bezmála tak dobře, jako klasické stereo zesilovače třídy mezi 30 a 40 tisíci, přičemž měl více detailu a lepší transparentnost, zato ale trochu méně těla a poněkud méně hudebnosti. Skvělé ovšem je, že můžete klidně hrát hodně nahlas a zvuk má stále dobrou disciplínu a konkrétnost.

Anthem je oblíbenou značkou v prémiové části A/V segmentu, nová generace receiverů, zdá se, z nastavených standardů neslevuje. Základní model MRX 540 není přístroj úplně za hubičku, ale nenechte se svést prvoplánovým porovnáním s levnějšími mainstream značkami, které mají výrazně lepší výbavu. Anthem jde tak trochu svou cestou – designově i výbavou. Jeho největší silou jsou nesmírně široké možnosti ovládání (což oceníte zejména tam, kde chcete mít audio součástí chytré domácnosti), ale také pěkná šíře možností nastavení a přizpůsobení v čele se špičkovým systémem kalibrace dle akustiky místnosti. Do jisté míry se může zdát, že tolik peněz za „pouze“ pětikanálový receiver je poměrně dost, faktem ale je, že zvuková kvalita není vůbec špatná a lze ji právě přes ARC ještě dále optimalizovat (ostatně to stojí za to, sám o sobě je zvuk po kalibraci přeci jen trošku sušší a techničtější); dokonce se chce říct, že výsledek je srovnatelný s kvalitou reprodukce čistě stereofonních strojů čtyřicetitisícové kategorie. Pokud tak pátráte po A/V receiveru vyšší třídy a jste ochotni věnovat čas vytěžení jeho širokých možností nastavení, jako alternativa k „profláknutým“ jménům je Anthem rozhodně ke zvážení.

Kč 62 970,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nadstandardní design

+ výtečně flexibilní ARC kalibrace

+ slušný výkon a schopnost rozumně „podržet“ i nepoměrné reprosoustavy

+ dobrá porce výbavy i možností nastavení

+ „širokospektrální“ ovládání – fyzicky, aplikací, po IP,…

ZÁPORY

- základní zvukový styl je přeci jen trochu sušší

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies