2022 10 31 TST Audio Pro A48 1

Společnost Audio Pro z jihošvédského přístavu Helsingborg se specializuje na lifestyle ozvučení, ale nikoliv ze supermarketové třídy, ale takové, které by mělo snést kvalitativní srovnání s hi-fi technikou. Tam cílí také nejnovější sloupek A48, označovaný v katalogu značky jako „reprosoustavy pro TV a multiroom aplikaci“, což vcelku jasně definuje, co byste od nich měli čekat.

Designově jsou A48 ryze skandinávskou věcí – do minimalistických tvarů a hran promlouvá jen pár okrasných drobností. Za jednu se dá považovat záklon základního kvádru ozvučnice, za druhou zapuštění měničů do čela tak, aby nebyl vidět jediný šroub a za třetí tkaná krycí mřížka, sázející na velmi aktuální hrubě tkanou látku.

Všechno důležité naleznete vzadu – na jednom kanálu je pouze vstupní speakON a pod ním veliký výdech bassreflexu. Na hlavním kanálu je pak vše ostatní – krom stejného reflexu a výstupu speakON ještě napájecí zásuvka a deska se sadou vstupů. Šíře nabídky odpovídá nejběžnějším domácím potřebám – je tu optika, jeden pár cinchů a jedno HDMI s podporou zpětného audio kanálu. Přitvrdit muziku si můžete díky přítomnému subwooferovému výstupu. Dominantní je samozřejmě bezdrátové spojení (Wi-Fi a Bluetooth), kdy můžete A48 ovládat přes firemní aplikaci i řešení třetích stran, pomineme-li dodávané dálkové ovládání pěkné kvality.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 2

A48 jsou pak o něco větší, než jejich předchozí generace, stále se ale jedná o menší řešení – váží jen 10,5 kg při výšce 87 cm, šířce 21,5 cm a hloubce 26,5 cm. Matný černý nebo bílý povrch kupodivu není ani nějak dramatickou pastí na otisky a navíc pocitově celkové rozměry ještě zmenšuje.

Výrobce příliš nespecifikuje technické detaily, ale co je jasně patrné, to je použití BMR (Balanced Mode Radiator) měniče s plochou membránou – to je krok v oblasti lifestyle produktů relativně nevídaný. Výhodou BMR bývá mimo jiné i poměrně široký vyzařovací úhel, což je při očekávaných instalacích logická výhoda. Průměr membrány činí dva palce a měnič je uzavřený do vlastní pracovní komory. Pohon obstarává neodymový magnetický systém. Měnič se stará o extrémně široké pásmo od 700 Hz výše. Dvoupásmový systém doplňuje zdvojený bas, jehož klasická kónická membrána má šíři 5,25 palce.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 3

Vyšší pásmo pásmo sytí zesilovač s výkonem 30 Wattů na kanál, basové kónusy modul o výkonu 130 Wattů na kanál. Oboje samozřejmě pracuje ve třídě D, efektivita a chladný provoz jsou tu nutností. Namísto klasické frekvenční výhybky se tu používá DSP od Analog Devices.

Audio Pro udávají u A48 frekvenční rozsah 30 – 25 000 Hz, jakkoliv se nepouštějí třeba do definování tolerančního pásma. Dále se dozvíte, že streamovací platforma umí zvládnout soubory od MP3, přes WMA a AAC až po FLAC. Krom toho ještě umí protokoly Spotify Connect a TIDAL Connect pro snadnou integraci se streamovacími službami. Multiroom provoz pak zajišťují AirPlay 2 a Google Cast, vedle toho i firemní řešení Audio Pro.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 4

Basa Charlie Hadena v „The Song Is You“ (Lee Konitz / Brad Mehldau / Charlie Haden | „Alone Together (at Jazz Bakery)“ | 1997 | Blue Note | 7423857150200) nás překvapila v pozitivním smyslu – Audio Pro v objemu nezkouší udělat nějaké efekty a naopak se drží relativně střídmého, byť stále trochu na příjemno laděného projevu. Tonalita je měkká a mírně teplejší, což je samozřejmě v souladu s požadavky na dlouhodobě příjemný poslechový zážitek, na který se nepotřebujete neustále soustředit. V porovnání s tím, jaký bas vyloudíte z obdobně vybavených sestav za 30 000,- (zdroj + zesilovač + reprosoustavy) se zdají kvalita i čitelnost velmi slušné.

Do sféry srovnatelné s dostupným hi-fi spadá také reprodukce středů, kdy hlas Mahalie Jackson v „Silent Night, Holy Night“ („The Christmas Songs“ | 2002 | nahráno 1962 | Universe | UN1114) zněl taktéž vlastně dosti příjemně. Je znát mírná odlišnost oproti většině takto dostupných systémů, kdy je přednes hladký a jemný, naprosto nekonfliktní a hlavně o něco celistvější, než bývá u menších dvoupásmovek zvykem – snad za to může velmi nízko položená přechodová frekvence a dobré svázání pásem přes DSP.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 7

Pokud byste od širokopásmového měniče čekali nějaké omezení na některém z konců jeho rozsahu, tak se to nezdálo být nijak kritické – různorodé cinkání v „Malagan Stew“ od Michela Legranda („Le Jazz Grand“ | 2005 | nahráno 1979 | FiveFour | Fivefour 1) bylo možná lehce opatrnější v objemu a maličko tenčí, nicméně to může být i záměrným naladěním, které má předejít případné agresi u horších nahrávek nebo filmů. Jemnější projev ale zůstává vlastně příjemně v klidu, výšek je tak akorát a jejich rozlišení je v dobrém standardu dostupné hi-fi techniky.

Dvořákova „Novosvětská“ ze záznamu Rafaela Kubelíka a Berliner Philharmoniker („9 Symphonien“ | 1999 | nahráno 1973 | Deutsche Grammophon | 423 120-2) zněla kultivovaně, možná trochu kulatěji a klidněji, ale bez zdůraznění na koncích pásem a s všeobecnou příjemností. Právě na takovéhle velké a komplexní hudbě se nám ale trochu zdálo, že A48 mají mírný limit v maximální hlasitosti – hráli jsme na takových 90 – 95% rozsahu a ač byla hudba hlasitá, nebyla to nepřiměřená úroveň, která by se nedala vydržet. V menších místnostech by to však mělo stačit, jakkoliv koncertní hlasitost z A48 nevyloudíte.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 13

Pozitivní je určitě i to, že jsme třeba na mezzosopránu Magdaleny Kožené v Myslivečkově „Abramo ed Isacco“ z desky „Le Belle Immagini“ (2002 | Deutsche Grammophon | 471 334-2) nezaznamenali žádný pocit „závoje“, čistota nebyla špatná. A48 si samozřejmě nekladou za cíl analytické rozpracování nahrávek do nejpodrobnějších informací, ale ve svém příjemném ladění určitě nabízí víc, než ozvučení televizí nebo většina soundbarů a to je jejich pointa. Vlastně se v lecčems vyrovnají skutečně sestavám v cenách mezi 30 a 40 tisíci, jakkoliv zvuk prezentují velmi uklidněně.

Příjemné je i podání prostoru, kde širokopásmový BMR zajišťuje pocit hezkého provázání a kupodivu i velmi malou směrovost, takže A48 nebudou nijak zásadně náročné na to, kam je doma postavíte. Scéna v „El Condor Pasa“ Simona a Garfunkela („Bridge Over Troubled Water“ | 2004 | nahráno 1970 | HDTracks) zakotvená mezi ozvučnice, nijak zvlášť veliká, ale prostě „stadardní stereo“, což by mělo být chápáno jako pozitivní definice.

2022 10 31 TST Audio Pro A48 18

Intimní „Frozen Lake“ se souznějícími klavíry Boba Jamese a Keiko Matsui („Altair & Vega“ | 2011 | Tappan Zee | EOM-CD-2125) byla nadmíru příjemná – kulatá, sametová, naprosto neagresivní, prostě plynoucí způsobem, který vám doma může bublat od rána do noci a hladit vás po uších bez náznaku únavy. Ani více nahlas nebyly relativně jadrné klavíry nijak ukřičené – v kontextu kategorie je to rozhodně dobře.

Audio Pro A48 je elegantní, moderní řešení pro každého, komu je nějaký přenosný repráček nebo malý soundbar málo, ale zároveň se nechce vzdát jejich pohodlnosti a kompaktnosti. A48 na vcelku malé ploše víceméně nahradí základní hi-fi sestavy a to s výrazně menším počtem kabelů a starostí, navíc v balení, které je patrně pro obyvatele běžné domácnosti esteticky přijatelnější, než souprava komponentů a reprosoustav klasického střihu. Z toho pak logicky vychází zvukové ladění, měkčí, příjemnější a velmi tolerantní, což zaručuje univerzálnost a hlavně neúnavnost, i kdybyste si pouštěli hudbu na pozadí celý den. Zároveň už je to ale přeci jen trochu lepší zvuk, který rozhodně neurazí ani při soustředěnějším poslouchání a tím zaručuje možnost si večer sednout a chvíli si užít. Kdyby Audio Pro A48 mělo být řešení, které bude formovat zvukový vkus většinového neaudiofilského světa, pak je i budoucnost hi-fi světlá a zábavná…

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 28 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní řešení všech běžných potřeb po lepším zvuku

+ vypadají dobře

+ dobře zvolená a funkční připojení (z pohledu běžného člověka)

+ příjemné zvukové naladění

ZÁPORY

- subjektivní vjem limitu výkonu / hlasitosti

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz 

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies