2019 10 25 TST McIntosh MTI100 1

Dítě pracovitosti a nápaditosti Franka McIntoshe netřeba představovat - ve světě získala tato elektronika mimořádný status, ať už za tím je skutečnost, že jako jedna za mála nabízí skutečně kompletní sortiment audio-video zařízení, nebo třeba to, že kombinaci tyrkysové, zelené a černé, která jí symbolizuje, prostě musíte buď zbožňovat, nebo z duše nenávidět. McIntosh by se pak dal z celosvětového pohledu nazvat čímsi jako "stylovým high-endem". Právě proto nepřekvapí "čuch" firmy na to, co by měla vyrobit a právě proto by měl vážně brán i "integrovaný gramofon" MTI100.

Jak už název napovídá, jde o zařízení, které v jednom trochu neobvykle vypadajícím šasi kombinuje klasický integrovaný zesilovač s gramofonem. Aktuální popularita vinylů i mezi lidmi, kteří mají k ortodoxní audiofilii opravdu hodně daleko, byla patrně tím hlavním motivem, proč nabídnout styl "vše v jednom", ale na úrovni hodné americké značky.

A je pravda, že je tu vlastně všechno, co McIntosh dělá McIntoshem - nízké šasi na poměrně robustních nožkách (s rozměry 48,9 cm na šířku, 17,2 cm na výšku a 35,6 cm do hloubky) zdobí vpředu mohutný firemní znak s typickým gotickým fontem, na vrchní straně hliníkového těla je - tak jako u firemních gramofonů - přisazen skleněný plán a z něj teprve ční všechny další prvky.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 2

To znamená na horní straně samozřejmě hlavně hliníkový talíř gramofonu a hliníkové raménko, které vizuálně doplňuje mimořádně sytou zelení podsvícená dvojice elektronek 12AX7 v ochranných klíckách. Na druhé straně jsou pak charakteristické firemní ovladače, jeden pro hlasitost, druhý pro přepínání vstupů (ty pak indikuje jen jemný svit diody pod skelněným panelem). Vzadu pak vykukuje čep integrovaného motorku, pohánějícího více než tříkilový talíř přes klasický řemínek (mimochodem motorek a talíř, ale vlastně i raménko notně připomínají produkci americké firmy VPI...).

Na konci raménka je osazena MM přenoska Sumiko Olympia v provedení s modifikovaným hrotem. Nejde o nijak high-endovou přenosku, na druhou stranu je na ni gramofon kompletně seřízen a není tedy potřeba se mu po instalaci nijak složitě věnovat - i tím je jasně definováno, pro koho vlastně je takový produkt určený.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 3

Pohled zezadu odhalí několik konektorů, jejichž skladba dále podtrhuje lifestyle zaměření MTI100. Je tu totiž třeba i anténka bluetooth vstupu, kterou však doplňuje optický i koaxiální digitální vstup a jeden pár analogových vstupních cinchů. Výstupní konektivita je téměř stejně bohatá - je tu výstup na subwoofer, doplněný o zmůstkovaný pre-out a vstup přímo do koncového stupně. To umožňuje třeba zapojení procesoru prostorové akustiky, ale také třeba dalšího koncového stupně nebo naopak jiného předzesilovače (třeba toho z domácího kina), ačkoliv pravděpodobnost takto konstruované sestavy bude u MTI100 limitně blízká nule, protože by ztratil kouzlo kompaktnosti. Je tu pak ještě dvojice firemních reproduktorových terminálů a napájecí zásuvka, ačkoliv v nějaké kombinaci snad může být zajímavá i dvojice 3,5 mm jacků pro spouštění externích zařízení.

Uvnitř pak pracuje poměrně snaživě rozdělená elektronika - je tu přenoskový předzesilovač ve vlastním stínícím boxu, je tu sekce předzesilovače s oněmi elektronkami a je tu zvlášť usazený koncový stupeň, využívající moduly pracující ve třídě D. Samostatnou sekci pak tvoří i sluchátkový zesilovač, který má svůj 6,3 mm výstup na předním panelu.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 4

Zesilovač na výstupu umí dodat 50 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 80 Wattů do poloviční zátěže. Ačkoliv to v tomto segmentu patrně není zase tak směrodatné, "integrovaný gramofon" MTI100 nabízí frekvenční rozsah 20 - 20 000 Hz, tlumící faktor 200 pro osmiohmovou zátěž, celkové harmonické zkreslení lepší než 0,5% a odstup signálu a šumu 75 dB pro gramofon, respektive 90 dB pro linkové vstupy. To jsou, řekněme, standardní parametry, které neoslní.

McIntosh MTI100 jsme poslouchali v akusticky precizní prezentační místnosti dovozce, kde jim společnost dělaly z reprosoustav třeba Sonus faber Sonetto I, Sonetto III a Sonetto VIII, ale také Bowers&Wilkins 802 D3 a další. Zkoušeli jsme spojení s McIntosh MCD600 v roli transportu, porovnávat jsme mohli s gramofon McIntosh MT10. Zkoušeli jsme také spojení s koncovými stupni McIntosh 1.25KW. Napájeno bylo filtrem od InAkustik - AC-3500P, propojeno kabeláží InAkustik AIR.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 5

Linka baskytary v "Heavy Duty Judy" Pierrejean Gauchera ("Zape Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) byla poněkud měkčí ve svých konturách, spíše rozvláčná a objemná, než utažená a konkrétní. Čitelnost je i tak slušná a tóny už jsou oddělené jeden od druhého. Bas není hučící plochou, má strukturu a je tvárný, nicméně sází hlavně na to, abyste cítili váhu hlubokých tónů, jejich výraznost a v základu by se charakter s dotekem vřelosti a měkkosti dal určitě dobře popsat jako již dospělá verze toho, jak si běžně pamatujeme ten "analogový feeling". Na výsledné měkkosti a jisté hebkosti je hodně cítit vliv přítomných elektronek.

Střední pásmo a konkrétně třeba vokál LP v její "Muddy Waters" ("Lost on You" | 2017 | Vagrant | 538284881) už pak působil kompaktněji a konkrétněji, jaksi soustředěněji. I tady vnímáte, že gramofon se snaží nabídnout plný, bohatý a energický zvuk, ale není to na úkor čistoty - ta je pěkná, hlas je dobře srozumitelný, vyznívá bez stresu a je příjemné ho poslouchat. Integrovaný gramofon dokonce na sykavkách zahraje tvrdě a výrazně, byť vyslovenou ostrost bezpečně skryje hřejivý dotek lampiček.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 6

Že přestože McIntosh MTI100 sice možná hraje "do hezka", ale přesto technicky patří do vyšších hi-fi sfér, o tom nás přesvědčila schopnost tohoto zařízení nechat zaznít i letmé doteky paličky a činelu v Caveově "People Ain´t No Good" ("Live from KCRW" | 2013 | Kobalt | BS006V). Cinkot možná není ještě tak úplně high-endově samozřejmý a výrazný, ale už slyšet je, neutápí se pod vrstvami ostatních nástrojů. Přes skromnější objem ale McIntosh dokázal nabídnou linku čitelnou a poměrně pěkně barevnou, jakoby podtrženou harmonickým vlivem elektronek.

Moc pěkná a živá "Modul 29_14" od Nik Bärtsch´s Mobile ("Continuum" | 2016 | ECM | 476 4790) ukázala, že MTI100 je naladěn na živý, razantní, energický přednes, hudba pocitově solidně šlape kupředu, byť dynamicky z řady sronvatelných sestav (tedy dejme tomu kombinace integrovaného zesilovače, phono předzesilovače, gramofonu a D/A převodníku v podobné celkové ceně) rozhodně nijak nevyčnívá, je to prostě slušný standard. Sází ne na svižnost a kdovíjaký důraz, ale spíše na měkkou poddajnost, pružnost a jakousi robustnost s kapkou efektu.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 7

Také rozlišení, jak ukázala spletitá "Take a breath" Davida Gilmoura ("On An Island" | 2006 | Parlophone | 0946 3 55695 1 3), patří k dobrému standardu, ale pečlivě sladěná sestava jednotlivých komponentů bude mít větší potenciál. Nicméně na "all-in-one" koncept takto originálního stylu si v praxi nelze stěžovat - nástrojové linky jsou oddělené a zvuk je pevný, má konkrétnost a díky energickému šmrncu prostě nebudete nijak zvlášť pátrat po jemných nuancích a dozvucích. MTI100 zjevně necílí na audiofilské publikum, žádající maximální autenticitu, ale na ty, kteří chtějí intenzivní hudební zážitky.

Vnímání prostoru v nahrávce "Blac" Sylvaina Chauveaua ("Nocturne Impalpable" | 2014 | Minority Records | MIN33) pak bylo dobré, McIntosh dokázal poslechovou místnost poměrně dost zaplnit, dal klavíru solidní proporce a také vzdušnost byla pěkná.

2019 10 25 TST McIntosh MTI100 15

I trochu "hrubá" nahrávka jako je "Nightcall" z desky "Outrun" (2013 | Record Makers | LC-15765) od Kavinského vyzněla v podání MTI100 zábavně. Zejména díky skvělému podání rytmiky, díky tomu, jak energicky hudba šlape a jak všechna ta síla vyznívá příjemně v kombinaci s hřejivým, ale nijak dominujícím nádechem elektronkové pohody. Je to zvuk už pěkně čistý, pěkně čitelný a přitom bezkonfliktní, neotravný a neúnavný bez ohledu na to, jakou desku na talíř položíte.

McIntosh se za dlouhé dekády své existence přeměnil z ryze audiofilského výrobce na značku, která má ve světě jen minimum konkurence z pohledu toho, že nabízí skutečně kompletní audio systémy hi-fi a high-end třídy a to doslova od zásuvky po reprosoustavy. McIntosh se také nestydí kombinovat vysokou zvukovou úroveň s koncepty, které dobře zapadají do moderních domácností, do světa, kde snadná dostupnost zážitku má obdobnou váhu, jako jeho kvalita. Mnozí se mohou konceptu integrovaného gramofonu smát, ale kombinace digitálních zdrojů s čím dál tím populárnějším vinylem je zjevně přesně tím, co současný neaudiofilní, ale přesto náročný uživatel chce. Připočtěte výrazný design, skvělé materiálové zpracování a fakt, že to skutečně hraje jako dobré vyšší hi-fi se vším všudy a máte v MTI100 produkt, který stojí za to si poslechnout a ochutnat, co všechno dovoluje moderní technika v dobré kvalitě vtěsnat na tak malou plochu.

Kč 199 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mimořádně originální koncept

+ skvělé provedení

+ všestrannost

+ zábavný, energický přednes

ZÁPORY

- bas by mohl být konkrétnější a pevnější

- nikde není přehledně zobrazená hlasitost

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies