2022 07 30 TST NuPrime sestava 1

Komponenty označené devítkou jsou v nabídce americké značky NuPrime v pozici mírně prémiové, pod nimi ještě „dobíhají“ osmičkové produkty a nad nimi jsou komponenty špičkové, dalo by se tak říct, že má jít v praxi o zařízení střední třídy. Tak jako vše ostatní, i „devítky“ mají atypickou velmi kompaktní stavbu, odlišující NuPrime od mainstreamu.

Dostala se k nám kompletní sestava pro milovníky digitálu – transport pro kompaktní disky s upgradem napájecího zdroje, D/A převodník s funkcí regulace hlasitosti a koncový stupeň, který lze přepnout do můstku, tedy monobloku.

NuPrime CDT-9 & LPS-212

CDT-9 navzdory svým rozměrům (23,5 cm na šířku, 26 cm do hloubky a 5,5 cm na výšku) nemá úplně muší váhu (konkrétně je to bezmála 3,5 kg), je vidět, že přístroj je solidně vyrobený. Jednoduchý čelní panel má horní a spodní hranu lehce vybranou, což vytváří signaturní vzhled NuPrime. Většinu šířky zabírají dvířka mechaniky, pod nimi je jednoduchý malý displej a po stranách dvě svislice s trojicí tlačítek pro nejnutnější ovládání reprodukce.

Maličký komponent stojí čtveřici konvexních nožek s gumovými špičkami a lehce „plave“, což je znát nejvíce ve chvíli, kdy z komponentů vytvoříte věžičku (jako my) – odpružení je celkem poctivé.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 2

Protože jde o transport, vzadu samozřejmě nenajdete jiné než digitální výstupy. Vedle běžné optiky a koaxu je tu i I2S rozhraní v HDMI formě a AES/EBU. Napájecí zdroj je externí, proto je tu pouze malý vstup. Uvnitř externí krabičky najdete transformátor na R-jádře.

V nitru přístroje většinu prostoru zabírá vcelku běžná mechanika Philips SAA7824HL s plastovým šuplíkem, nelišícím se od většiny obdobné produkce. Signálové obvody se vešly na úzký proužek desky plošných spojů, ostatně ani to není žádná výjimka.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 3

Dekódování načtených jedniček a nul má na starosti DSP ARM LPC2103F s integrovanými hodinami, starající se zároveň o opravu chyb v načteném signálu. Díky DSP je také možné navolit si výstupní vzorkovací frekvenci a to až do PCM 24 bit / 768 kHz nebo dokonce DSD256 (přes DoP). Upsampling probíhá nejprve na megahertzový takt a následně se převádí na cílovou úroveň.

K transportu jsme dostali také příplatkový zdroj LPS-212, v jehož malé krabičce najdete EI jádro. Elektřina do zdroje proudí přes běžnou napájecí zásuvku, má pak dokonce dva výstupy. Zdroj je to lineární a plně symetrický. Je vyrobený poctivě – transformátor je zalitý v epoxidu, zdroj má integrovaný jednoduchý napájecí filtr a ochranné funkce a to vše je doplněné o zásobní kondenzátory o celkové kapacitě 35 000 uF.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 4

Jen krátce k rozdílu s / bez tohoto zdroje (vždy zapojeno do napájecího filtru, což může vliv mírně snížit) – zvuk byl jednoznačně jiný, na druhou stranu ne vždy a všude výrazně lepší. Byl hladší, byl uvolněnější, ale někdy také jako kdyby neměl takovou průbojnost a průraznost. Třeba u činelů bylo ale vždy cítit prospěch lepšího zdroje na texturách a jemnůstkách. Zcela jistě jde ale o hezký doplněk, který dovoluje experimentování a ladění systému dle chuti. V přímém porovnání s CXC pak nabízí NuPrime víc informací, respektive je nabízí konkrétněji a razantněji, jasněji, také má výraznější bas.

NuPrime DAC-9X

Následujícím prvkem v řetězci byl D/A převodník / sluchátkový zesilovače / předzesilovač. Vnější design šasi je v základních rysech identický s obalem transportu. Vzhledu dominují dva otočné prvky, levým vybíráte vstup, pravým upravujete hlasitost. Poblíž toho levého je 6,3 mm výstup pro sluchátka, poblíž pravého zase dvoupolohová páčka, měnící provozní režim výstupů mezi regulovanými a fixními (to pokud řešíte hlasitost někde jinde). Netradičně je řešený displej, jde o bodovou matici se čtyřmi segmenty, která je sice poměrně efektní, ne však vždy a všude optimálně čitelná.

Zadní panýlek je řádně zaplněný. Vlevo je napájecí zásuvka běžné velikosti s vypínací kolébkou, pak následuje výstupní část, zastoupená jednak digitálním optickým konektorem, jednak dvěma páry analogových výstupů, jsou tu cinche i XLR. Vstupní část má bohatou variabilitu – dvojici HDMI / I2S doplňuje koax a optika, stejně jako USB pro spojení s počítači. Další USB je označeno jako „rozšiřující port“, kupříkladu pro Bluetooth nebo Wi-Fi modul. Skvělé je, že DAC-9X má i jeden pár analogových cinchových vstupů, což z něj dělá praktický předzesilovač pro každou běžnou příležitost.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 5

Ve vnitřním prostoru je toroidní transformátor na antivibračním uložení, který se navzdory vnějším rozměrům (š – 23,5 cm, h – 28,1 cm, v – 6 cm a 2,5 kg) podařilo udržet relativně daleko od signálových obvodů na velké desce plošných spojů, vyplňující téměř celý vnitřek.

Výrobce říká, že postavil DAC-9X od základu hlavně jako předzesilovač s digitálními schopnostmi. I proto je tu třeba analogová regulace hlasitosti, postavená na variaci R2R řešení s odporovými obvody. Hlasitost díky kombinaci s mikroprocesorem umí nastavit individuální hlasitost pro každý ze vstupů, čímž lze dosáhnout sladění úrovní.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 6

Signálové obvody jsou (včetně úpravy hlasitosti) řešené jako dual mono, jsou tu i dva čipy ESS9028Q2M pro převod, doplněné jsou o filmové MELF odpory od Vishay. Tyto čipy zajišťují plnou podporu PCM (24 bit / 384 kHz), DSD (DSD256) i nativní dekódování MQA. DSP čip, vyvinutý přímo na míru pro NuPrime před samotným převodem každý vstupní signál převede na megahertzovou úroveň a následně (podobně jako výše u CD transportu) převádí na správné rozlišení.

Výrobce říká, že také sluchátkový modul tu není jen tak do počtu a že nabízí korektní úroveň zesílení a kontroly i pro velká sluchátka. Odpovídá tomu poctivá dávka energie 135 mW do 600 ohm při zachování zkreslení pod 0,005%. Do 32 ohm pak s dvojnásobným zkreslením nabízí masivních 1 700 mW.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 7

Jinak má DAC-9X pěkné technické parametry – odstup signálu a šumu přes 110 dB, THD+N s hodnotou jen 0,0005% nebo toleranci pro akustický rozsah 20 – 20 000 Hz jen +/- 0,3 dB.

NuPrime STA-9X

Poslední součástí systému byl koncový zesilovač STA-9X, stereofonní řešení, snadno přepojitelné do monofonní podoby. Šasi zesilovače je opět identické, ať už jde o prolomení na čelním panelu, antivibrační nožky nebo celkovou kompaktnost (23,5 x 28,1 x 6 cm při 4 kg). Vpředu pak samozřejmě není nic, jen maličká stavová dioda.

Všechno zásadní se vešlo dozadu – velká napájecí zásuvka s kolébkovým spínačem, dva páry reproterminálů, rozloženým cik-cak a signálový vstup jak v RCA, tak XLR variantě. Kolem konektorů jsou červené a bílé indikativní čáry a nápisy, jasně ukazující, kterak přepnout a zapojit zesilovač ve stereo a v mono režimu. Jsou tu ještě dvě maličké páčky, jedna volí mezi tím či oním vstupem, ta druhá právě mezi dvoukanálovým nebo jednokanálovým provozem.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 8

Vnitřnímu prostoru dominuje toroidní transformátor, zabírající tak třetinu dostupného místa; je součástí lineárního napájecího zdroje. Zesilovač je koncipovaný trochu netradičně, výrobce jej označuje jako třídu A+D. Reálně to ale znamená to, že jde o koncept třídy D, doplněný o obvod, který blíže nespecifikovaným způsobem pracuje se sudými harmonickými, které (podle popisu výrobce) „imitují atraktivní vlastnosti elektronkových zesilovačů třídy A“. Konkrétně jde o modul ULCAM – Ultra Linear Class A Module.

První část zesílení probíhá v modulu s velmi vysokou impedancí bez zpětné vazby, sílu dodávají obvody třídy D s dvojitou zpětnou vazbou. Spínaný zesilovač používá samooscilační řešení pro generování pulzně-šířkové modulace, spínací frekvence je vysokých 750 kHz.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 9

Trvalý výstupní výkon činí 130 Wattů na kanál bez ohledu na zátěž, v monofonním režimu plných 330 Wattů taktéž do 4 i 8 ohm. Odstup signálu a šumu při libovolném výkonu zůstává lepší než 90 dB, hodnota THD+N naopak pod 0,005% v obou režimech.

Protože jsme dostali dva kusy STA-9X, samozřejmě jsme zkusili porovnání stereofonního a monofonního provozu a věřte, že jakmile to jednou vyzkoušíte, návrat zpět z režimu monobloků je těžký. Nejde jen o samotný pocit větší síly a důrazu, ale lepší je i čistota, detail, celková pevnost, prostě všechno…

2022 07 30 TST NuPrime sestava 10

Sestavu NuPrime jsme hodnotili jako celek a to proti dvěma sestavám – primárně proti Cambridge CXC / Teac NT-503 / Cambridge CXA81 na kabelech Dynamique Audio Horizon 2 a Fischer&Fischer SN-70, krátce ale také proti Métronome DSC1 / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR na kabelech Nordost Heimdall 2, Valhalla 2 a VYDA Laboratories ORION, kde se hrálo přes Xavian Quarta Evoluzione. Podrobnosti o jednotlivých sestavách jsou dostupné v pravém sloupci -->.

Na kontrabasu Roberta Balzara v „Remember Hymn“ („Tales“ | 2008 | Robert Balzar | 9802115026 2) bylo jasně cítit „americké“ ladění zvuku, kde hlubokým tónům nechyběla výraznost a šťavnatost, zároveň ale oproti jiným systémům snad až trochu vytažená a zdůrazněná. Bas to byl nicméně pestrý, vybavený dobrou kontrolou – pominete-li onu záměrnou „masitost“ reprodukce, kdy skutečně bas vystupuje do popředí, je to na sto padesáti tisícový systém nadmíru pěkný výkon s pocitem hloubky, síly a dobrého ohraničení tónů.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 19

Hlas ve „While I Play“ (Bee Gees | „Life in a Tin Can“ | 1973 | Polydor | 833 788-2) byl velmi jasný, pevný a znějící živě, s pořádnou dávkou energie. Líbila se nám i celková otevřenost, je to zvuk zaostřený, konkrétní, je mu vlastní už i jemný high-endový nádech ve smyslu celkové bezprostřednosti. Komponenty fungují rozhodně lépe jako jeden propojený systém než po kouskách. Navzdory výše zmíněnému popisu nesklouzává NuPrime do nějaké techničnosti, naopak se stále drží spíše ve směru muzikálnosti, kdy fakticky až trochu přidává na kráse a pocitu barevnosti.

Bohatě cinkající činely v „Meeting of the Spirits“ (Mahavishnu Orchestra | „The Inner Mounting Flame“ | 1998 | Columbia | CK 65523) byly hodně rychlé, pocitově čisté, ale objemově přeci jen lehce méně prominentní, než by bylo optimální. Nejsou zastřené nebo přímo zastrčené, ovšem zčásti stojí za jejich klidností a menší výrazností trochu ohlazení na koncích a z části skutečně mírně menší objem, respektive vyvážení celého systému na výraznější bas. I tak jsou ale ok v kontextu dané cenové hladiny daných komponentů.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 16

Silný a důrazný zvuk slušel orchestrální „American in Paris“ George Gershwina („Rhapsody in Blue“ | 1987 | Decca | 466 424-2), kde systém zvládl dobře vystihnout sílu orchestru i dynamické změny, tu radostnou houpavost celé nahrávky. Lze říct, že jde zvukově o lehce rozmáchlou záležitost, ale tak nějak zábavně, bez laciných efektů – jakkoliv efektní to trochu přeci jen je. Pokud máte rádi zvuk plnokrevný, trochu valivý, přitom ale silný, NuPrime je v kontextu ceny vlastně parádní.

Na zajímavý efekt jsme narazili při poslechu Szymanowského „O przychodze sam, jako kazales, Królu“ („Complete with Sir Simon Rattle“ | 2008 | EMI Classic | 50999 5 14576 2 4) – je to skladba mimořádně vrstevnatá a plná zvratů i informací, navíc dobře nahraná, takže je na ní znát ledacos. V nejtišších, intimních místech při tichém poslechu ale bylo kdovíproč cítit šum a brum – část ho zmizela po připojení CD transportu přes optické rozhraní místo koaxu, zbytek pak po připojení všech komponentů důsledně do napájecího filtru IsoTek. A stačil filtr (relativně) základní kategorie – EVO3 Sirius. V tomto zapojení se nám pak velmi líbilo, jak sebevědomě na svou cenovou úroveň komponent hrají – už potichoučku vlastně s dobrou srozumitelností nad rámec třídy a při běžné hlasitosti se zdálo, že i divočejší momenty skladby nejsou jen bezbřehým zvukovým smotkem, ale že v nich lze rozeznat jednotlivé nástroje a jednotlivé hlasy. Přednes vůbec nepůsobí nějak super analyticky, přesto umí s takovou příjemnou lehkostí podat dost detailů.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 13

Bez problémů pak zazněl prostor v Mozartově „Violin Concerto No. 2 in D major, K211“ (Anne-Sophie Mutter | „Violin Concertos Nos. 2 & 4“ | 1998 | EMI | 5 65539 2 7), kde bylo cítit dobrou lokalizaci i férové proporce na šířku, stejně jako patrný prostor do hloubky. Je pravda, že v tomto ohledu hodně pomohlo zapojení koncových stupňů jako monobloků, stejně jako nasazení upgradu napájecího zdroje.

Hodně si nás systém NuPrime získal reprodukcí „Running Up That Hill“ od Kate Bush („Hounds of Love“ | 1997 | EMI | 7243 5 25239 2 4) – nemusíte se bát vytočit hlasitost, v bezmála koncertních úrovních se NuPrime cítí velmi dobře a vyvíjí sílu, drajv a (zejména v basech) pronikavost, kterou byste do drobných komponentů neřekli. Je to prostě jízda. Ale co je hlavní, posuňte se s hlasitostí na opačný extrém, někam do tichého nočního poslouchání a zůstává tu struktura skladby, rytmus a dokonce i jakýsi pocit autority a to dokonce i při řízení v tomto ohledu nijak jednoduchých Quarta Evoluzione. Vlastně se skoro chce říct, že to skutečně má onen slibovaná „áčkový nádech“, ale přitom „déčkovou průraznost“.

2022 07 30 TST NuPrime sestava 11

Střední třída komponentů od NuPrime je jednoznačně překvapující a to v pozitivním slova smyslu. Účelně sestavené malé komponenty mají sice v popisu ledacos, ale stejně si tak nějak podvědomě říkáte, že na tak malém prostoru by to byl zázrak, kdyby… A víte co? Chvalte Pána, ono to funguje. Za férové peníze v této sestavě dostanete monofonní amplifikaci (jakmile ji jednou vyzkoušíte, cesta zpět ke stereo provozu už není) s absolutně dostačující silou, dostanete férový D/A převodník s dobrým rozlišením a dobrý CD transport, který lze zlepšit na velmi dobrý za pomoci externího zdroje. Každý z komponentů pak stojí rozumnou částku a poskládáte si z nich sestavu střední třídy, která je plně srovnatelná s čímkoliv podobným v dané hladině – komponenty mají svůj osobitý vnější vzhled, ale i osobitý zvukový charakter, kde neutralita ani dokonalá analytika nebyly zjevně číslo jedna na seznamu vývojářských priorit. Zato tam byla určitě zábavnost a všestrannost a těch se vám dostane měrou vrchovatou. Nenechte se odradit malými rozměry, tohle je velké hi-fi…

Kč 33 790,- – CDT-9

Kč 12 190,- – LPS-212

Kč 36 390,- – DAC-9X

Kč 34 390,- – STA-9X (kus)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní rozměry (a přitom rozumné zpracování)

+ zejména s monobloky skvělý a zábavný zvuk

+ možnost upgradů (stereo -> mono, napájecí zdroj,…)

+ šťavnatost, dynamika

+ jemná regulace hlasitosti

+ celková zábavnost a intenzivnost zážitku

ZÁPORY

- napájecí filtr je zejména pro DAC je nutností

- ladění jde hodně po svém

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies