ROTEL Michi zesilovače

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 1

Severskou značku Primare dozajista netřeba přibližovat, švédská firma vyrábí audio elektroniku již od 80. let minulého století a vždy šlo o modely zaměřené nejen na zvuk, ale i na design, což v dané době nebylo rozhodně nejobvyklejší. Od poloviny let 90., kdy si firma ustálila svůj estetický rukopis, zůstává v křivkách a designových způsobech konzistentní, změny pak probíhají zejména uvnitř. Tak by se vlastně dala popsat i geneze (relativně) nové generace 35, navazující na řadu 300 a později 30, které se postaraly právě o ono zmíněné nalezení vizuální identity značky.

Primare v letošním roce představili také finální verzi platformy Prisma - multimediálního rozhraní, které osazenému přístroji otevírá moderní všestrannou digitální konektivitu včetně podpory multiroom instalací.

Primare CD35

CD přehrávač vyšší třídy od Primare má klasickou nekomplikovanou podobu, bezmála 11 kg vážící přístroj má v podstatě velmi klasické rozměry 43 x 38,5 x 10,6 cm (š x h x v) a sedí na trojici nožiček (s lichým počtem vzadu).

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 2

Čelo tvoří mírně oddělený hliníkový panel a je symetricky zorganizované, přímo uprostřed jsou dvířka mechaniky a za nimi klasický plastový šuplík, na černém pruhu kolem mechaniky se vlevo nachází ty úplně nejzákladnější ovládací prvky (a že tři maličká tlačítka skoro ani vidět není), vpravo je nevelký dvouřádkový displej, který se ale slušně čte.

Zadní část také není nijak komplikovaná - uprostřed nahoře je místo pro vložení modulu Prisma, vlevo dole pak analogové výstupy (symetrickými XLR i nesymetrickými RCA), vedle nich výstupy digitální (v klasické dvojkombinaci cinch + optika). Digitální vstupy musí obstarat modul Prisma.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 3

Ovládat přístroj je možné pomocí RS232 rozhraní nebo čtyři 3,5 mm jacků - je tu vstup a výstup pro pokyny infračerveného ovládání a 12 V spouště. Pak už jen běžná napájecí zásuvka s kolébkovým spínačem.

Data přehrávač načítá mechanikou Teac CD 5020A-AT a předává do 32 bitového čipu ESS ES9028PRO. Ten disponuje čtyřmi paralelně zapojenými kanály pro levý i pravý kanál a dynamickým rozsahem 129 dB, což patří k tomu nejlepšímu na trhu. Výstupní analogová část je konstruovaná diskrétně a vybavená ručně párovanými FET tranzistory. Velkou váhu dává Primare také lineárnímu napájecímu zdroji.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 4

Primare I35 Prisma

CD přehrávač jsme poslouchali v očekávané kombinaci s integrovaným zesilovačem I35, který ale tentokráte byl vybaven modulem Prisma s čtveřicí optických digitálních vstupů, s dvojicí koaxiálů, USB portem typu B a třeba také digitálním koaxiálním výstupem. Je tu i dvojice antén a dvojice ethernetových konektorů pro připojení do sítě, stejně jako USB typu B pro zasunutí disku se soubory. Prisma by vám skutečně měla stačit. D/A převod v tomto řešení má na starosti čip AK4497 s podporou prakticky všech formátů a rozlišení, co si jen můžete přát (až PCM do 24 / 192 a DSD256).

Zesilovač ctí prakticky identické designové postupy jako přehrávač, má i téměř identické rozměry (43 x 42 x 10,6 cm - s tím, že hloubku "natahují" hlavně přečuhující reproterminály), dokonce i váha 11 kg je stejná.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 6

Čelnímu panelu dominuje dvojice ovladačů, levý pro výběr vstupů, pravý pro regulaci hlasitosti - spojuje je černá plocha, v níž jsou jen čtyři maličká ovládací tlačítka a nevelký, ale opět dobře čitelný displej.

Zadní panel krom již zmíněné konektivity má pětici analogových vstupů, dva v podobě symetrických XLR a tři v podobě nesmyetrických cinchů. RCA podobu zvolili v Primare i pro linkový analogový výstup a jeho regulovanou pre-out obdobu.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 7

Chytré ovládání lze opět realizovat přes 12 V spoušť, přes externí čidlo infračerveného signálu nebo přes RS232 rozhraní.

Výstupní výkon je k dispozici na dvou párech pěkných a fortelných šroubovacích terminálů. Napájecí zásuvka je identická jako u přehrávače, tedy také vybavená kolébkovým spínačem.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 8

Nízkou váhu zesilovače objasní pohled dovnitř - není tu žádný velký toroid, ale jen nevelké trafo s EI jádrem. Moduly D/A převodníku a Prisma jsou odstíněné přepážkou.

O dodávku výkonu se stará technologie UFPD 2 (tedy druhá generace) - jde o zkratku Ultra Fast Power Device. Jde o řešení zesilovače, pracujícího se spínaným zdrojem ve třídě D, byť v analogové doméně - je to trochu složité, ale sinusoida vstupního signálu je převedena na signál s pulsně-šířkovou modulací o vysoké frekvenci a poté zesílen a filtrován, aby na výstupu opět vznikla klasická sinusoida.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 9

V Primare říkají, že hlavním zdrojem neblaze vnímaného zkreslení u třídy D je nedostatečně dobře udělaný demodulační filtr - konkrétně jeho nestabilita s měnící se impedancí reprosoustav. Jejich řešení aktivně pracuje se zpětnou vazbou a přizpůsobuje ji v každém okamžiku chování filtru, čímž se vše udržuje v ideálních podmínkách. Druhou částí je pak stabilizovaný napájecí zdroj, který potlačuje svým řešením jakékoliv harmonické pronikající ze sítě a má tak mít optimální tvar i frekvenci.

Zesilovač I35 Prisma umí dodat díky výše zmíněných řešením poctivých 150 Wattů do 8 ohm a dvojnásobných 300 Wattů do 4 ohm. Zesilovač má odstup signálu a šumu přes 100 dB, frekvenční odezvu 20 - 20 000 Hz nabízí v toleranci pouhých -0,2 dB a THD+N nepřekračuje hodnotu 0,05% (20 - 20 000 Hz, 10 W, 8 ohm).

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 10

Oba přístroje jsme měli možnost zkoumat v pražském studiu AVIT Smart. Poslouchalo se přes Monitor Audio Silver 500, Monitor Audio Gold 100 nebo Sonus faber Amati Futura či Bowers&Wilkins 802 D3. Porovnávat jsme mohli s Electrocompaniet EC 4.8 / AW180. Propojeno bylo kabeláží Cardas Clear Cygnus a různou kabeláží Acrolink.

V Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) bylo hlubokých tónů dost, i u rozmáchlých Monitor Audio byla cítit kontrola hodná dané cenové kategorie - kontury velmi konkrétní a přitom zvuk neutažený, ale spíše dýchající, velký a bohatý. Primare má už opravdu slušnou sebejistotu, zabručení velkých nástrojů je dobře řízené a i na velkých Bowersech drží pevně a úderně. Není to ale efektní bas, není ani suchý, ani měkce vřelý, prostě tak akorát.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 11

Střední pásmo je velmi solidně transparentní, opět hlavně díky celkové pevnosti a energičnosti je zpěv Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) živý a průbojný, zároveň ani tady není žádné zabarvení a vokál vyznívá přirozeně. I jeho prokreslení má kulturu ze skutečného high-endového světa, je tu dost detailů a hlas si tak můžete opravdu vychutnat - je to takový nepřikrášlený, konkrétní způsob prezentace, má spíše tělo a důraz, než takovou tu lehounkou nadýchanost.

Energie neschází ani na nejvyšších frekvencích - cinkot perkusí ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) byl jasný, znělý, všechno to chřestění a ťukání má své místo, dobrý timing a rozlišení umožňující zaslechnout i dlouhý dozvuk. Barvy kovu působí realisticky, všechno je opravdu energické, aniž by to ale nějak příliš tlačilo.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 13

Dobré pak rozhodně je i to, že bez ohledu na připojené reprosoustavy dokázala elektronika Primare udržet kontrolu a protlačit dynamické špičky ve Stravinského "Ptákovi Ohnivákovi" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139); dokonce i s vlastně nepoměrně drahými připojenými reprosoustavami bylo znát, že zesilovač drží kontrolu a živost i potichu a vlastně ani na druhé straně hlasitostního spektra neztrácí jistotu. Ze zvuku je cítit síla, aniž by sklouzávala k hřmotnosti.

Čitelnost "Pie Jesu" v čele se zpěvem Ellen van Zomeren ("Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byla už skutečně high-endově samozřejmá, Primare ve svém silném a autoritativním přednesu dokáže rozkrýt i drobné informace, čistota je výtečná, zvuk jde do hloubky a tam kde má být, tam je akcent, všechno se zdá být dobře srovnané, aniž by to ovšem neslo stopy techničnosti.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 15

Podobně pracuje elektronika i s podáním prostoru. V "Dream about you" ("STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) je všechno organizované, drží to sebejistě hloubku i šířku, je tu cítit pevnost a konkrétnost a za tím vším síla, která působí výraznější, než by papírových 150 Wattů napovídalo. Snad je to i celkovou svižností, každopádně to funguje.

Tam kde je potřeba drajv a razance, tam Primare také funguje excelentně, třeba v "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149). Hudba má pulsující rytmus, z kterého čiší ta robustnost a mohutnost spodních oktáv, ale celkově si přednes vlastně na nic nehraje, nesnaží se být hezčí než hudba samá a zdá se, že nepřidává, neubírá - výsledný zážitek tak sice docela dost závisí na kvalitě nahrávky, ale tak to na druhou stranu má být.

2018 10 24 TST Primare i35 CD35 Prisma 16

Integrovaný zesilovač I35 a přehrávač kompaktních disků CD35 jsou vlastně klasickým high-endovým setem, který můžete do světa moderních nároků katapultovat díky rozhraní Prisma, díky kterému se otevřou cesty k patrně všem aktuálně použitelným formátům a rozlišením. V decentním, důvěryhodně zpracovaném těle tak získáte komponenty, díky kterým se nemusíte omezovat ve výběru fyzické (či virtuální) podoby svých hudebních souborů, nemusíte se ani bát, že by zesilovač za jakýchkoliv podmínek ztratil kontrolu nad připojenými reprosoustavami či že by se jako celý set komponenty nějak odchylovaly od spořádané neutrálnosti - nebýt toho, že reakce přehrávače jsou, dá-li se to tak říct, neuspěchané, Primare I35 a Primare CD35 s rozhraním Prisma jsou důstojný high-end pro ctitele neutrálnosti a kontrolovanosti.

Kč 124 990,- - I35 Prisma

Kč 89 990,- - CD35 Prisma

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ sestava udrží drajv a pevnost

+ široká konektivita

+ solidně čistý a nestranný přednes

+ pěkné zpracování

ZÁPORY

- reakce CD35 jsou poněkud pomalé

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVIT Smart | www.avit-smart.cz 

DOVOZCE: Voice Audio | www.voice-audio.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies