Mission 770

Společnost Mission zahájila svůj život v roce 1977 a je zodpovědná za některé z nejlepších reproduktorů, které kdy byly vyrobeny. Snad nejvlivnějším modelem v historii britského audio specialisty, který byl uveden na trh pouhý rok po založení společnosti, je reproduktor Mission 770. A nyní se vrací.

Po 44 letech od svého debutu přináší společnost Mission na trh nejen přepracovanou verzi stojanového reproduktoru 770 - tato britská klasika bude navržena, zkonstruována a vyrobena ve Velké Británii.

Přitažlivost původního reproduktoru Mission 770 spočívala, jakkoli se to může zdát jednoduché, v jeho zvuku. To proto, že se koncem 70. let minulého století společnost Mission rozhodla udělat něco zcela jiného - a s tím tým What Hi-Fi? bezvýhradně souhlasí. Při zdokonalování zvuku reproduktorů se společnost rozhodla upřednostnit rozsáhlé poslechy před technickými specifikacemi.

Odborníci z oboru a přední hi-fi novináři se účastnili mnohahodinových poslechových testů, aby vyladili výsledný zvuk reproduktorů Mission 770. Farad Azima, zakladatel společnosti Mission, byl veden snahou vytvořit reproduktor, který by dokázal skloubit přesnost a transparentnost slavné konstrukce reproduktorů BBC, ale s pevnějšími basy a poutavějším zvukem. Výsledkem byla nová úroveň muzikálnosti - a přesně to chce Mission s novými modely 770 opět přinést.

Projekt má na starosti Peter Comeau, ředitel akustického designu společnosti Mission (a jeden z nejúspěšnějších světových designérů reproduktorů). Při revizi klasického reproduktoru, který si dobře pamatuje z dob, kdy recenzoval hi-fi, se Comeau ustálil na dvou klíčových prvcích, které Mission 770 odlišují a pomáhají zajistit jeho vysoce muzikální výkon.

Zaprvé to byla polypropylenová membrána reproduktoru - v té době prý jedinečná u spotřebního výrobku - a zadruhé působivá kontrola rezonance skříně. Jistě, tyto prvky se staly základním kamenem reimaginace 21. století. Ale zatímco étos a základy zůstávají stejné, každá část nových reproduktorů Mission 770 byla modernizována, od měničů přes crossover až po kabinet.

Za prvé, měniče. Byl vyvinut zcela nový polypropylenový měnič, jehož cílem je skloubit rozšířenou odezvu a přirozený tón původního modelu s motorovým systémem, který je aktualizován. Stejně jako u originálu je měnič zabudován do 20cm tlakově litého šasi s velkými zadními "okny", která mají za úkol snížit odrazy.

Kužel reproduktoru je také tužší než u originálu, což napomáhá dosažení pevnějších a rychlejších basů. Skříň a reflexní port byly zase vyladěny na velmi nízkou frekvenci ve snaze dosáhnout široké šířky pásma a artikulovaných basů. Mission slibuje plynulý a silný basový výkon pod 30 Hz - což není u reproduktoru této velikosti vůbec málo.

Původní model Mission 770 se soustředil na výkon ve středním pásmu, aby z vinylu - v té době oblíbeného zdroje hi-fi - dostal to nejlepší. Nový model 770 slibuje všestrannou dokonalost vhodnou pro digitální i analogové zdroje. Toho je dosaženo použitím výškové jednotky s lehkou tlumenou kopulkou z mikrovlákna, která poskytuje hladkou odezvu a je konstruována tak, aby odpovídala tonální rovnováze středobasového reproduktoru.

Přesuneme se ke křížovému měniči a dnešní pokročilý software umožňuje společnosti Mission mapovat a měřit přesnost této klíčové součásti, což spolu se stovkami hodin poslechů a úprav na této cestě pomáhá zdokonalovat zvuk 770.

Při ladění bylo vyzkoušeno více než 120 iterací obvodů. V celém systému jsou samozřejmě použity vysoce kvalitní komponenty a je věnována pozornost rozložení komponentů a poloze crossoveru, aby bylo zajištěno nízké zabarvení a maximální transparentnost.

Poslední částí nového reproduktoru Mission 770 je kabinet a v souladu se zbytkem designu jde o zcela moderní konstrukci s ozvěnami originálu, a to díky kabinetu z pravé dřevěné dýhy s nápadnou bílou laminovanou přední stěnou.

Zatímco původní kabinet ovlivněný BBC používal tenkostěnnou konstrukci tlumenou hmotovým zatížením bitumenovými podložkami, nový model 770 je vybaven dvoustěnným sendvičem z MDF a dřevotřískové desky s vysokou hustotou, spojeným vrstvou vysoce tlumicího lepidla. Podle společnosti Mission se tím snižuje rezonance a zvukové zabarvení kabinetu hluboko pod slyšitelnou úroveň. Další vnitřní tlumení a výztuhy zvyšují pevnost a napomáhají dynamickému výkonu.

K tomu všemu je tato přepracovaná klasická reprosoustava navržena, zkonstruována a vyrobena ve Velké Británii, přičemž mateřská společnost IAG rozšířila své prostory v Huntingdonu v hrabství Cambridgeshire, aby bylo možné vyrábět model 770 přímo na místě.

V rámci této nové iniciativy Made in the UK bude na místě zkonstruována a vyrobena řada speciálně vybraných produktů z rodiny značek IAG, včetně výrobků Wharfedale, Leak a Castle a Mission.

Mission 770 se standardně dodává s vyhrazenými stojany

První páry Mission 770 budou k dispozici od konce března, a to v provedení z ořechové nebo černé dýhy, za doporučenou cenu 3500 liber za pár.

Cena zahrnuje dvojici speciálních podlahových stojanů na obrázku výše, vyrobených na zakázku ve Velké Británii, aby byl každý reproduktor umístěn v ideální výšce, s tlumeným rámem z uhlíkové oceli a velkými hroty z nerezové oceli, které chrání před nežádoucími vibracemi. Balení je doplněno sadou nerezových hrotů pro tvrdé podlahy a párem manipulačních rukavic.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies