ROTEL Michi zesilovače

2018 10 15 TST Hegel H90 1

Příběh značky Hegel započal v roce 1988, kdy tehdejší student trondheimské technické univerzity Bent Holter pojal nápad na vytvoření teze o ideálním zesilovacím tranzistoru, který by dokázal bojovat s tehdy podle něj největším nešvarem a to harmonickým zkreslením. Ze zaníceného zkoumání vznikl zanedlouho producent hi-fi techniky, který má dnes v katalogu dělené i integrované zesilovače, CD přehrávače nebo též i pozoruhodné převodníky. Svět zesilovačů Hegel pak začíná decentním modelem H90.

Hegel se u všech svých komponentů drží prakticky jednotného vzhledu, který se liší prakticky jen poměrem šířky a výšky, jak je u větších strojů třeba více vnitřního místa. H90 je tak logicky nejštíhlejším z celé nabídky a působí až "slim" dojmem. Podporuje to i severská čistota vzhledu - centrální nádherně čitelný OLED displej spolu s nevelkým logem nad ním zesilovač vyplňuje celou výšku zesilovače v , po stranách poblíž něj jsou pak dva otočné, hladce působící kulaté ovladače, volící na jedné straně vstupy a na druhé hlasitost. Absolutní jednoduchost čelního panelu narušuje už jen 6,3 mm výstup pro sluchátka. Hlavní spínací tlačítko byste pak vpředu hledali marně - je atypicky uložené vespod, na levém předním rohu přístroje. Poměrně vysoké pružné nožky vás nechají snadno k němu sáhnout.

Zadní panel celkově velmi solidní provedeného stroje je stejně jednoduchý a čistý jako předek - prostředek okupují do tvaru V uspořádané čtyři reproterminály, levá část nese analogovou konektivitu, pravá část digitální spolu s napájecí zásuvkou.

2018 10 15 TST Hegel H90 2

Analogový sortiment je trochu omezený, ale v dnešní době už patrně budou dva sety cinchů stačit. Kdyby jeden z nich měl schopnost přelouskat signál z MM (a třeba i MC) přenosek, bylo by to skvělé. Dva vstupy pak doplňuje ještě variabilní výstup v RCA formě. V čem do budoucna zjevně hledící H90 šetří na analogu, to dohání na digitálu - jeden koaxiální, tři optické vstup, USB port pro spojení s počítači a LAN konektor pro streaming včetně podpory Apple AirPlay jsou víc než dost. Navíc lze každý vstup nastavit jako přímý vstup do koncového stupně (typicky pro domácí kino, kde H90 bude zesilovač přední kanály).

Uvnitř zesilovače si hoví poměrně velký toroidní transformátor, obvody jsou pěkně uspořádané, analogová a digitální část jsou dost daleko od sebe a v zesilovači najdete stejná řešení, jako u vyšších modelů.

2018 10 15 TST Hegel H90 3

Zásadní je SoundEngine2, který je výsledkem snahy a vývoje v první větě článku zmíněného nápadu - Hegel se touto technologií snaží zachovat signál nezkreslený, konkrétně se zde eliminuje přechodové zkreslení A/B zesilovače. Ruku v ruce s tím jde také zlepšení tlumícího faktoru - hodnota 2 000 je v dané třídě skutečně nevídaná. Technologie DualAmp pak znamená, že napěťové a proudové zesílení jsou oddělené, DualPower zase značí oddělené napájecí zdroje pro předzesilovač, koncovou část i vstupní část.

Jak už bylo naznačeno, H90 je klasický tranzistorový stroj, který svých 60 Wattů na kanál do 8 ohm nabízí ve smíšené třídě A/B, stabilní zůstává dle slov výrobce až do 2 ohm. Obvody pracují ve frekvenčním rozsahu 5 - 100 000 Hz s tím, že odstup signálu a šumu je více než 100 dB a zkreslení menší než 0,01% (25 W / 8 ohm / 1 kHz), přičemž intermodulační zkreslení 0,01% platí pro signál 19 + 20 kHz.

2018 10 15 TST Hegel H90 4

Zesilovač je pak celkově poměrně kompaktní - s hmotností 11 kg má šířku 43 cm, hloubku 31 cm a přitom výšku pouhých 8 cm.

Hegel H90 jsme poslouchali v rámci redakčních sestav, tedy místo Norma Revo IPA-140 spolu s OPPO UDP-205 a Harbeth Monitor 30, spolu s Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70 místo Cambridge CXA80 nebo spolu s Teac TN-503 spolu s KEF LS50 a krátce i v roli předzesilovače pro Emotiva XPA-DR2.

2018 10 15 TST Hegel H90 5

Hegel se chlubí tím, že jeho velmi vysoký tlumící faktor spolu s několika dalšími řešeními nabízí výtečnou kontrolu spodních kmitočtů - my bychom spíše po poslechu Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) řekli, že jde o důraz na v dané kategorii nebývalou přirozenost. Nástroje mají sebejistě kulatý, neuspěchaný, netlačící zvuk, ne velký objem, ale naprosto dostatečný a navíc máte pocit, že je vše jaksi organizované a samozřejmé - kontrola není taková ta skálopevná a tuhá, naopak tóny jsou poddajné, měkké a uvolněné. Bezesporu ale umí H90 velmi solidně trefit tonalitu obou nástrojů, není to hrnoucí, hřmotný bas, ale klidný, možná až trochu moc spořádaný způsob prezentace. Čitelnost je nicméně výtečná, už při nižších hlasitostech jsou tóny dobře ohraničené a zřetelné - takhle nějak by patrně měla vypadat ona těžko popsatelná "neutrálnost".

Také zpěv Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) je nebývale uvolněný, vlastně decentní, hladký, jemný a vřele vstřícný a přitom zřetelně "normální", pěkně čistý a dobře srozumitelný, aniž by zesilovač sahal k akcentování detailů. Hlas nemá nutkání být dominantou nahrávky, má své jasné místo a je součástí celku a přesto se v něm neztrácí. Tempo reprodukce je také neuspěchané, živost není efektně přikrmená, ale přesto hlas proudí kupředu - je to už příjemně sebevědomá reprodukce, která se může chlubit nadhledem a klidem.

2018 10 15 TST Hegel H90 6

Ani nejvyšší pásmo, třeba činely a kovové perkuse ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158), zůstávají věrné naznačenému způsobu reprodukce - hladké, nijak nezdůrazněné, s až mírně hedvábným dotekem a přesto čisté, přirozeně znělé a objemově nevyčnívající ani nechybějící - silou Hegelu je prostě celistvá umírněnost, pokud se to tak dá nazvat. Zvuk je ale dostatečně rychlý, aby jednotlivá cinknutí měla dobré kontury, dobré oddělení a tím celkovou dobrou čitelnost i bez tlaku na pilu.

I když má Hegel papírově nepříliš oslnivých 60 Wattů, zdálo se, že Stravinského "Ptáku Ohnivákovi" ve verzi Base Pollarda a Utrechtsch Studenten Concert ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) dodal solidní dynamickou jistotu a i když to není pompézní rozmáchlost a mohutnost, neokázalým způsobem a bez zdůrazňování (a tím tedy v klidu) jsou dynamické špičky kontrolované a i když to přes celkový klid nemusí být na první poslech zřejmé, zásobu energie má H90 velkou a nemáte-li nějaké mimořádně necitlivé nebo složité reprosoustavy, H90 výkonově nestrádá.

2018 10 15 TST Hegel H90 7

V "Pie Jesu" (Ellen van Zomeren | "Incredible Music Volume 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) se ukázal zesilovač v rámci své kategorie vlastně až překvapivě informativním - možná je to onou důstojnou celkovou spořádaností a organičností, možná celkovou kontrolou, ale v nahrávce bylo cítit vlastně spoustu vzduchu, byly tu ty jemné, lehounké ambientní zvuky, které měly svůj prostor a pocit přítomnosti a tím vším vynikl žádoucí "live" pocit - chce se až říct, že Hegel hraje s velkým respektem k nahrávce a až skromně stojí svým vyrovnaným, nepříliš výrazným charakterem tak trochu stranou a nechává vyniknout nahrávku jako takovou. A vynikající záznam, jako je tento, zní prostě vynikajícím způsobem.

Ukázněný je pak zesilovač i v podání prostoru "Dream about you" (Eva + Stevie B. | "STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) - cítíte propojenost scény v pravolevém i předozadním směru, hudba má tři rozměry a velmi dobrou lokalizaci nástrojů i hlasů, zejména pak ona hloubka je tu přítomná v míře nepříliš často slýchané. A i tady se dere na jazyk slovo "přirozený" a "organický", v celkově decentním a výtečně vyrovnaném zvuku prostě zapomínáte na mechanickou stránku reprodukce a nějaká elektronika a reprosoustavy mizí ze zážitku, není tu ten pocit svázanosti a to posouvá poslech směrem k high endu.

2018 10 15 TST Hegel H90 8

V "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) bylo možná přeci jen trošičku cítit, že H90 hraje uvolněněji, neuspěchaněji a že i když vlastně dobře slyšíte změny rytmu a "pružení" syntetických tónů, zejména u takovéto (tedy neakustické) hudby by reprodukce možná snesla trošku "nakopnout". I tak je zvuk velmi snadno poslouchatelný, právě díky svému velkému klidu a neokázalé vyrovnanosti je trochu jedno, jestli chcete poslouchat potichu či nahlas, z toho či onoho zdroje nebo přes takové či makové reprosoustavy - Hegel zůstává spořádaný a decentní.

Hegel H90, navzdory tomu, že jde "jen" o vstupní model do světa zesilovačů této severské značky, nabízí pozoruhodně vyrovnanou, klidnou, čistou a přirozeně neefektní reprodukci. Jeho spořádanost a organizovanost mimořádně sluší slušným (a lepším) nahrávkám, kde jsou akustické nástroje, hlasy a vůbec všechno to, na čem můžete ocenit přirozenost a věrnost, s níž se signálem nahrává. Ne snad, že byste si neužili i rockovou či elektronickou hudbu, ale tam by možná Hegelu přišla vhod maličko "muskulaturnější" charakteristika. Možná je škoda, že tu není třeba alespoň volitelný phono modul, jinak ale není H90 mnoho co vytknout - moderní a široká konektivita, zejména pak možnost streamingu i ve vysokém rozlišení, severský čistý design a dlouhodobě hodnotné zpracování, to vše prostě vůči pořizovací ceně nemá žádnou slabinu. Pokud si pak H90 chcete poslechnout, je dobré dát mu čas, protože takhle vyrovnaná, neefektní a přirozená reprodukce často může působit až nezvykle - otočte ale pár alb a oceníte, že jen máloco dokáže hrát tak "normálně", s takovým nadhledem a tak bez překážek, jako právě Hegel H90.

Kč 44 000,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ streaming a moderní výbava vůbec

+ velmi statečná kontrola reprosoustav

+ kvalita zpracování a moderní čistota

+ celková neokázalá přirozenost reprodukce

ZÁPORY

- limitovaná analogová konektivita

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Image Audio Studio | www.imageaudio.sk 

DOVOZCE: 4CE Distribution | www.hifi4ce.eu 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies