ROTEL Michi zesilovače

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 1

Dánští Gato Audio mají sice ve svém portfoliu i reprosoustavy, ale to zásadní je rozhodně jejich elektronika. Zatímco reprosoustavy lze popsat jako klasické a v zásadě nepřekvapivé, elektronika má do standardů daleko - neobvyklý, moderní a elegantní design, krásné materiály a výtečné zpracování, to vše je dobře charakterizuje.

Ačkoliv nejpřitažlivější jsou původní analogové modely s působivými ručičkovými "budíky", má firma ve svém charakteristickém designu i dostupnější zesilovače, základ jejího katalogu tvoří "digitál" DIA-250S.

Exteriér tohoto přístroje je jednoduchý a přitom jasně poplatný firemním standardům Gato Audio. Při pohledu přímo zepředu zaujme profil ležaté osmičky, na rozdíl od zmíněného analogového AMP-150 nemá dvojici masivních ovladačů po stranách, ale jeden centrální, obklopený zleva i zprava černými pruhy, v nichž se skrývají dobře čitelné dvou a tříznakové displeje s bílým podsvícením. Pomocí bodů vykreslené číslice a znaky dávají zesilovači mnohem modernější a jaksi už od pohledu "digitálnější" vzhled. Čelní stěnu s dominantním regulátorem hlasitosti doplňují ještě dvě kovová tlačítka- tím vlevo přístroj zapnete, tím vpravo přehazujete cyklicky vstupy. Rozhodně ale stojí za to dokoupit ještě velmi pěkné kovové dálkové ovládání, které firma nabízí.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 2

Zakulacené boční stěny tvoří množství hliníkových profilů, které krom optické funkce slouží i jako chladiče - DIA-250S se nicméně při provozu na rozdíl od svých analogových sourozenců zahřívá jen minimálně.

Provedení horní strany je pak volitelné, k dispozici je vysoce lesklá černá, vysoce lesklá bílá nebo pravá ořechová dýha, jak jinak než pod hlubokým lakem. K černobílým displejům se dobře hodí spíše barva, než dřevo.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 3

Zadní strana je doslova přeplněná výbavou, byť - což je ale s ohledem na rozměry zesilovače pochopitelné - je tu poněkud těsno. Napájecí zásuvka je vlevo trošičku stranou i se svým kolébkovým vypínačem, horní řadu okupují dva páry pěkných reproterminálů, v místě mezi nimi je anténa Bluetooth připojení a dioda, informující o provozním stavu spojení.

V levé části najdete USB port, optický a koaxiální digitální vstup, analogovu podobu mají dva páry linkových cinchů a jeden pár symetrických XLR. Zajímavé je, že signál ze zesilovače můžete i vyvést a to pomocí cinchů i XLR - třeba kvůli připojení monobloků PWR-222 nebo vícekanálových digitálních konců.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 4

Nakonec je tu drobounké tlačítko Dim, kterým ztmavíte dispej a je tu 3,5 mm zásuvka Link, což je klasická 12 V spoušť, pokud chcete, aby se vám celý systém zapnul najednou.

"S" v názvu zesilovače značí, že jde o aktualizovanou verzi původního modelu ("S" jako Super), přesto jde stále o "déčko". Koncové stupně pracují ve třídě D a jsou napájené vysokofrekvenčním spínaným zdrojem. Technologii pro koncovou část dodala firma International Rectifier a to včetně oscilátorů nebo pulsně-šířkových modulátorů. Výkon dodává jediný pár MOS-FET tranzistorů. Výstupní filtry stojí na polypropylenových kondenzátorech a cívkách s velmi nízkým odporem.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 7

Digitální vstupy využívají osvědčeného čipu Burr Brown PCM1794 v symetrickém zapojení a s dedikovaným napájecím zdrojem. Všechen digitální signál je před zpracováním nejprve převeden do 24 bit / 192 kHz. USB port pak má certifikaci pro Apple produkty a tak zvládne napájet iPhone, iPod či iPad dle libosti.

DIA-250S nabízí vysoký výstupní výkon 250 Wattů na kanál do 8 ohm (a 500 Watt do 4 ohm), pracuje v rozsahu 20 - 20 000 Hz (-0,5 dB), respektive až do 70 000 Hz (-3 dB). Celkové harmonické zkreslení při plném výkonu nepřekročí 0,01% a odstup signálu a šumu je solidních 110 dB.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 5

Mimochodem, na to, že Gato Audio DIA-250S měří 32,5 x 10,5 x 42 cm, má i přes svou solidní stavbu díky použitému spínanému zdroji jen 10 kg.

Zesilovač jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček s reprosoustavami GoldenEar Triton One, na nichž tento digitálek alternoval McIntosh C52 + McIntosh MC601, kdy oběma zvuk servíroval SACD přehrávač McIntosh MCD550, podporovaný geniálním filtrem IsoTek EVO3 Genesis. Skvělým zdrojem signálu se - poplatně lifestyle koncepci zesilovače - ukázal iPad s aplikací TIDAL v nejvyšší kvalitě streamu po USB kabelu Cardas; navíc zvukově to byla kombinace prakticky srovnatelná s roztáčením kotoučků. Ostatně kabely Cardas Parsec sloužily pro signálové propojení a do reprosoutav pak vedl kabel Audio Art SC-5 SE(R). K dispozici byly také reprosoutavy Bowers&Wilkins 803 D3 a 802 D3.

Basové lince ve "Spiritual" Charlieho Hadena a Pata Methenyho ("Beyond the Missouri Sky" | 1997 | Verve | 537 130-2) načrtl zesilovač opravdu pevné, precizní kontury, tóny jsou jako vysoustružené, utažené a opravdu svižné. DIA-250 udržel kontrolu i na velkých bednách, byť je jasně cítit, že zvuk je lehce techničtější, tenčí a mohl by trochu víc "zahřmít". Je to trochu suchý, zato však řádně úderný bas, přičemž nejpůsobivější je rozhodně schopnost udržet skálopevné kontury.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 14

Podobně i vokál Madeleine Peyroux v "Dance me to the end of love" ("Careless Love" | 2004 | Rounder | 0602498235836) byl spořádaný, prokreslený k až nečekaně jemnému detailu, byl vysoustružený a velmi pevný, nicméně i tady s jakými nádechem technicistnosti. Není to rozhodně "digitální", tvrdý a chladný zvuk, ale tu bohatou vstřícnost a barevnost vyšších analogových modelů firmy také nemá. Dalo by se asi říct, že charakterem je to civilní, nepřibarvený a v zásadě věcně realisticky vykreslený hlas.

Velmi energický a velmi rychle působící zvuk pokračoval až do nejvyšších frekvenčních sfér - vibrafon (ale i činely) v "Ralph´s New Blue" The Modern Jazz Quartet ("Concorde" | 2008 | Prestige | 0888072306530) byl zřetelný, až lehce dominantní, měl jiskru, avšak prostoru té vysloveně tvrdé digitálnosti. Velmi rychlé reakce zesilovače dokázaly pěkně přehledně rozlišit ševel činelů, každý úder měl jasný průběh, jsou tu dobře podané textury - líbilo se nám, že to nebyl agresivní, nějak příliš řízný tón.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 13

V "Thieves and Poets (Part 2)" Johna McLaughlina ("Thieves and Poets" | 2003 | Glenray | 0602498010754) zvládl Gato Audio DIA-250 velmi dobře reagovat na dynamické změny, čitelná a jistá, velmi pevná zůstává prezentace při velkých hudebních "přílivech" i v jemných, tichoučkých pasážích - není to muskulaturní, silný zvuk, spíše by si zasloužil klidně i trochu objemu, trochu plnosti a trochu mohutnosti navrch. Je tu cítit utaženost a organizovanost, zvuk DIA-250 vám nerozklepe okenní tabulky, ale jistou rukou vládne.

Pokud už DIA-250 má nějaký typický aspekt povedených digitálních zesilovačů, je to zaostřenost detailů a jistá akcentace nuancí. "Min Módir" od Eivor ("The Dali CD Volume 4" | 2015 | Dali | 474 564 6) tak byla čirá jako studánka, precizně čitelná a pevně vykreslená od basů po výšky. Je to snad mírně tenčí a techničtější, ale ne vysloveně chladné, nebo snad prezentované s odstupem. Obecná detailnost ve světě stotisícovém světě funguje velmi dobře.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 11

Proporce hudební scény v "Roxanne" od Stinga ("Symphonicities" | 2010 | Deutsche Grammophon | 274 2537) byly trochu menší, zesilovač není ani v tomto ohledu nijak mohutný, sází více na vzdušnost a zaostřenost, stejně jako na precizní lokalizaci; taková ta "tělesnost" a holografičnost tu sice nejsou tak vyvinuté, ač přehlednost reprodukce je velice dobrá.

A atmosféra, nebo chcete-li "hezký" zvuk? I to DIA-250 docela jde - Lisztova "Faustovská symfonie" v podání RSO Berlin a Eliahu Inbala (1995 | Denon | CO-78826) byla dobře zorganizovaná, čistá a komplexní signál nevyvedl zesilovač z konceptu. Není to příval hutného zvuku, není to obrovské, ale je to příjemné a o nic "digitálnější", než běžné tvrději a pevněji hrající zesilovače třídy A/B v podobné cenové hladině. Navíc rychlost a švih posouvají hudbu neúnavně kupředu a tak se to dobře poslouchá.

2017 09 13 TST Gato Audio DIA 250 10

Gato Audio DIA-250 je přesný, rychlý a kultivovaný zesilovač třídy D, v jehož zvuku byste "digitál" v podstatě téměř nepoznali. Krásný design, výtečné zpracování, bohatá a moderně vybraná konektivita a dost síly, pevná kontrola a svižný, pěkně zaříznutý zvuk zvládnou zahrát cokoliv je třeba a ani velké a složité bedny kontrolu nerozhází. Možná by snad přednes mohl být plnější a muzikálnější, barevnější, tak jak to zvládají krásně hrající vyšší modely, na druhou stranu celková spořádanost prostě dobře funguje a jistý sušší dotek přesto nepůsobí "digitálně". Pokud tak hledáte vysloveně designový skvost s dobrým, univerzálním zvukem, může to být DIA-250 od Gato Audio.

Kč 124 190,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ krásný design a zpracování

+ moderní konektivita

+ energický a důrazný zvuk

+ dobrý převodník s ohledem na kategorii

ZÁPORY

- zvuk je trochu sušší a techničtější (na Gato Audio)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

DISTRIBUCE: Soundstyle | www.soundstyle.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies