Métronome referenční streamer

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 1

Lindemann, značka založená v roce 1993 nedaleko německého Mnichova, se profiloval od svého začátku jako firma s "otevřenou myslí" - tedy hledající aktuální technologické trendy a snažící se jim vyjít vstříc. I proto to byl právě Lindemann, kdo navzdory své relativní malosti nabídl první v Německu navržený a vyráběný SACD přehrávač. A logicky se tak s tímto nastavením Lindemann v dnešní době orientuje velkou měrou na svět streamování - své řešení pak prezentuje jako svět streamingu 4.0.

Tak i v nové řadě Limetree dominují komponenty orientované na streaming - ať už je to Bridge, což je vlastně jen čistě digitální rozhraní, nebo plnohodnotný streamer Limetree Network. Na první pohled je model Network zástupcem minikomponentů, jeho pěkně zpracované hliníkové šasi s gravírovaným listem na horní straně je ale skutečně maličké - půdorys tvoří čtverec o straně 10,7 cm, výška jsou pouhé 4 cm a váha je rovných 300 gramů. To všechno samozřejmě umožňuje i skutečnost, že napájení je řešeno externím spínaným zdrojem (mimochodem medicínského standardu, tedy s vysokou odolností proti rušení).

Čelní panel přehrávače je vlastně velmi jednoduchý - malou páčkou přístroj zapnete, žlutá dioda hned vedle vám to potvrdí a dvojice dalších diod kousek opodál vás bude informovat o aktuálním přehrávaném obsahu. Zajímavým bonusem pro někoho může být 3,5 mm sluchátkový jack, ačkoliv absenci fyzického ovládání hlasitosti a nutnosti tak řešit vše přes aplikaci se může zprvu být potřeba trochu přizpůsobit.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 2

Na zadním panelu je poměrně úzké portfolio konektorů, ale je to s ohledem na velikost přístroje logické - krom napájení je tu jen ethernetové rozhraní, konektor pro Wi-Fi anténu a USB pro připojení datové paměti, abyste mohli přehrávač data lokálně bez nutnosti přistupovat na síť. Vidět pak není Bluetooth rozhraní. No a pak už je tu jen jediný pár analogových cinchů (mají alespoň regulovatelnou úroveň, takže Network poslouží i jako digitální předzesilovač). Je škoda (byť to s prostorovými limitacemi pochopitelné samozřejmě je), že výrobce nedokázal nabídnout třeba alespoň digitální výstup pro možnost budoucího upgradu (ne že by to nevyřešil v řadě již přítomný model Limetree Bridge), když už ne vstup pro využití parametrově zajímavého převodníku uvnitř streameru. Zajímavostí nicméně může být to, že do zmíněného USB portu lze připojit externí mechaniku a tím získat jakýsi moderní mimořádně kompaktní CD přehrávač.

Prakticky veškerý kontakt se streamerem pak probíhá pomocí aplikace pro iOS nebo Android. A na to, že Lindemann není žádný gigantický výrobce, jeho aplikace je dobře zpracovaná, přehledná, solidně intuitivní a prostě není problém s ní v současné verzi pracovat a pustit si co chcete - jedno, zda jde o data z flash disku, zmíněné externí CD mechaniky, z domácího serveru, internetového rádia nebo nějaké z běžně dostupných internetových služeb jako TIDAL, Qobuz, Spotify nebo HighResAudio. Limetree Network je pak kompatibilní i se systémem Roon. V aplikaci lze pak také ovládat několik streamerů najednou, ať už v separovaných zónách nebo dohromady, čímž vzniká praktické multiroom řešení.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 3

Základem vnitřní architektury je streamingový modul od nejmenované vídeňské firmy, který stojí na poměrně výkonném ARM procesoru a firmwaru, který lze snadno online aktualizovat a tak přizpůsobit aktuálním nárokům.

Na obvodovém řešení si pak výrobce dal záležet navzdory malé velikosti - signál získaný přes streamovací platformu je (volitelně) převzorkován čipem AK4137 na DSD256 a přečasován MEMS FemtoClock modulem tak, aby se maximálně potlačil jitter. V každém kanále je jeden čip D/A převodníku AK4452 - ten má rozlišení 32 bit / 384 kHz a podporuje i DSD256 s tím, že se chlubí excelentní dynamikou přes 120 dB.

Z dalších parametrů stojí za to jmenovat hodnotu THD+N pod 0,001%, výstupní impedanci 100 ohm, doporučené zatížení sluchátkového výstupu 32 - 200 ohmovými sluchátky nebo podporu souborových formátů WAV, FLAC, AIFF, ALAC, MP3, AAC, Ogg Vorbis, WMA nebo DSD.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 4

Lindemann Limetree Network jsme mohli zařadit do všech redakčních sestav, ale hrál také s Limetree Headphone a všemi redakčními sluchátky. Alternoval tak streaming z OPPO UDP-205 do Norma Revo IPA-140 a Harbeth Monitor 30, alternoval připojení přes USB do Cambridge CXA80 a Fischer&Fischer SN-70 nebo třeba USB připojení přes ASUS Xonar Essence One MUSES MKII do Grandinote Shinai a taktéž Fischer&Fischer. Alternoval též stream i USB přes Teac NT-503 do Emotiva XSP-1 a XPA-DR2, poslouchaných přes KEF LS50. O filtrech, kabelech a kompletním příslušenství se dozvíte více v pravém sloupci -->.

V "By the rivers dark" od Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) ukázal Limetree Network velmi podobně klidný a nepřikrášlovaný přístup k tonalitě i objemům basového spektra jako jeho souputnický sluchátkový zesilovač. Basové spektrum ale bylo dobře uspořádané, basové tóny měly slušnou, byť ne vysloveně velkou nebo fyzicky zřetelnou váhu a i tady bylo cítit, že Lindemann dává přednost přesnosti a čitelnosti před velikostí nebo hustou temností. Když nicméně bas zamručí, vnímáte to důstojně, jakkoliv skutečně hlavně v klidu.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 5

Hlas Amber Rubarth ve "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) pak byl podaný s pěknou čistotou, velmi dobrou transparentností, beze stopy zastřenosti nebo jiných nectností. Je skutečně pěkně zřetelný, v realistickém objemu, netlačený kupředu, ale přesto už dobře vystupující do popředí, kultivovaný v nepřehnané barevnosti a přes jistou věcnost vlastně pěkně plastický a podaný tak, že neřešíte co si k němu přidává komponent, neb toho u Limetree Network je jen minimum.

Stejně tak je tomu u výšek - žádné načančané cinkání ani žádná upejpavá zjemnělost. Činely v "Shiny Stockings" Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) byly jasné, měly strukturu a barva kovu byla s ohledem na cenu podaná jasně a věrohodně. Ševelení je dobře rozdělené na jednotlivé tóny a vůbec se reprodukce blíží takovému tomu neutrálně věrnému stylu, při němž je vlastně těžké ho nějak popsat, protože slyšíte činel a jen velmi malou stopu komponentu samotného.

Dynamika bubínků v "Percussion Du Africa" (Dununba | "AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10) byla velmi slušná - zvuk nemá žádný přebytek objemu nebo hutnosti, na druhou stranu jeho rychlost a razance jsou velice solidní. Je cítit, že Lindemann své komponenty ladí směrem k přesnosti, kontrole a autoritě, k charakteru bez předvádění. Dynamika je pak ale dobrá i proto, že máte pocit velice klidného signálového pozadí, které si jaksi s tak malým komponentem prostě nespojujete.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 6

Poslední zmíněné dosti napomáhá i vyniknutí detailů v množství naprosto patřičném pro danou třídu. Maličký streamer neměl problém nabídnout dobrý vhled do mnohočetného sboru Cantus ex Corde, zpívajícího slovanský chór ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152). Není to klasicky analytický zvuk, prahnoucí po nuancích a detailech, ale je tu pořádek a je tu nenásilná zřetelnost a čitelnost, které patří k dobrému hi-fi. Možná neuslyšíte vytažené ambientní mikrodetaily, ale budete mít pocit, že zpěvákům rozumíte a že jsou solidně blízko.

Prostor v "The Dance" v podání Floriana Couteta a Smart is Brass ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) měl až studiově civilní proporce, byl jasný a přitom nelehce definovatelný - zvuku je vlastní spíše nepřikrášlená realističnost a vysoká přesnost než nějaké hrátky s obřími proporcemi nebo překypující analytičností. Až se chce říct, že je to velmi "normální" přednes. Jistě nebudete mít pocit, že vás obklopil šokující hologram, ale plasticita i samozřejmá lokalizace nástrojů tu jsou a celkově je to dobré.

"Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) neměla žádnou opulentní rozmáchlost, ale naopak kázeň, konkrétnost a čistou čitelnost, s níž by se mělo vyznačovat (ale rozhodně nevyznačuje) každé nepřikrášlující hi-fi této třídy. Je to zvuk věrný, ukazující na jadrnost a až říznost nejvyšších tónů, ale také nechávající vyniknout dobrou dynamiku nebo celkovou čistotu tohoto masteru.

2019 08 31 TST Lindemann Limetree Network 7

Streamer Limetree Network nabízí mnohem víc, než byste od "kapesní" velikosti čekali a to i přes poměrně vysokou cenovku (opět ale vysokou jen v tom prvotním spojení s velikostí výrobku). Dobrá a rychlá ovládací aplikace, více než chvályhodná podpora formátů a rozlišení hudebních souborů, široká škála lokálních i veřejných síťových zdrojů, z nichž lze hudbu přehrávat a celkově nečekaně dobrá úroveň D/A převodu, takže z analogových výstupů minikomponentu dostanete zvuk, který lze bez uzardění integrovat do hi-fi sestavy i vyšší kategorie. Je možná škoda, že Lindemann nemá třeba digitální vstup nebo výstup pro širší možnosti nasazení, ale zase dostanete regulaci hlasitosti na výstupních konektorech nebo slušný (byť ne perfektní) sluchátkový výstup. Celkově je Limetree Network navzdory svému malému vzrůstu dospělým hi-fi komponentem s důstojným, realisticky a vyrovnaným zvukem a pohodlně širokým záběrem.

Kč 24 590,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - APLIKACE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi slušná aplikace

+ pěkná, rychlá a přehledná aplikace

+ vyrovnaný a téměř nezabarvený zvuk

+ podpora formátů a rozlišení

ZÁPORY

- postrádá klasické digitální vstupy a výstupy pro možnost využití dobrého DACu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies