2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 1

Krásné slovo "vela" znamená latinsky "plachty" - právě tvaru napnuté plachty si lze povšimnout v křivkách nové modelové řady Vela od firmy ELAC, jednoho z těch výrobců s mimořádně dlouhou tradií. Vela vizuálně navazují na klasickou firemní linku, ale působí moderněji a odvážněji, než tomu doposud u poměrně konzervativně laděných ELAC bylo. Vela pak postupně nahradí sérii 400, jejíž tvary už totiž přeci jen trochu zastaraly.

A nutno říci, že oživení se povedlo - střední regálovky v sérii nesou označení Vela BS 403 a jejich křivky jsou svěží, organické a moderní. Stačí se podívat na maličkou ozvučnici, na její zaoblené hrany a dozadu se zužující tvar, na lehce přiznanou techničnost třeba v podobě šroubů kolem měničů, které ale přesto nenarušují celkovou harmonii, nebo třeba na to, jak se horní a spodní stěna ozvučnice zdvihají směrem vzhůru, takže v ozvučnici nejsou žádné souběžné plochy. Výrobce to popisuje přátelskými slovy jako jsou "vzad zakloněný trapezoid".

Ono zvedání má svůj důvod - v otvoru, který tak vznikne vzadu dole, mezi hliníkovou základnou a samotnou ozvučnicí, jsou totiž velká "ústa", kterými proudí energie z bassreflexového výdechu. Kousek nad tímto výdechem se nachází panel s dvěma páry reproterminálů.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 2

Vela BS 403 jsou velmi kompaktní - jejich MDF skříně mají šířku jen 19,1 cm, výšku 36,2 cm a hloubku 24 cm, přičemž působí ještě drobnější, než by čísla napovídala. Ani hmotnost 7,1 kg byste jim netypovali.

Technologicky ale Vela BS 403 navazují na koncept původních čtyřstovek. Nejvyšší frekvence tak vyzařuje skládaný pásek JET, tentokrát v páté generaci. Pásek je zapuštěný v mělkém zvukovodu. Střední a nejhlubší tóny pak má na starosti 15 cm membrána AS-XR (aluminium sandwich - extended range) s velkou vlnkou závěsu. Její povrch je tvořen "krystaly" - jde o lomený hliníkový povrch na základu papírového sendviče.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 3

Dvoupásmový systém pracuje dle specifikací v rozsahu 41 - 50 000 Hz (dle normy IEC 268-5), má specifikovanou charakteristickou citlivost 86 dB / 2,83 V / m a výrobce říká, že je vhodný pro zesilovače kompatibilní se 4 - 8 ohmovou zátěží, ale dohledat lze specifikaci jmenovité impedance na úrovni 4 ohm a poklesem na 3,2 ohmu.

Malé Vela BS 403 jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde je "krmila" sestava od Chord Electronics - CPM2650 a přehrávač One, vše propojeno kabely Cardas Cygnus. K porovnání jsme ale měli i McIntosh MA252 nebo třeba Accuphase DP-430 s Accuphase E-470. Komponenty vždy napájela pračka Accuphase PS-530. Porovnávali jsme kupříkladu s ELAC Adante AS-61 nebo Adante AF-61.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 4

Na to, že stály tyto maličké regálovky daleko od stěn ve volném prostoru, dokázaly překvapit objemem a vlastně i důrazem nejnižších frekvencí v Cohenově "Nu Nu" ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603). Je dobré říct, že potřebují k adekvátnímu dojmu také zesilovač, který je plný a důrazný, jinak mají tendenci znít poněkud ploše - nebo spíše přebrat a až trochu zdůraznit charakteristiku systému. Když ale trefíte kombinaci, jsou Vela BS403 skvělým příkladem toho, kam až technologie v reprosoustavách pokročily a z jak maličké bedničky lze "vymačkat" skutečně použitelný bas. Vlastně zjistíte, že jednotlivá brnknutí umí reprosoustavy oddělit bez pocitu křeče, našponovanosti nebo násilnosti, že mocné mroukání má samozřejmě nějaké limity co do objemu a váhy, ale je disciplinované a v nejlepší tradici hi-fi výrobků si na nic nehraje a snaží se maximálně přesně přenést tóny do prostoru.

Ve "Sweet Georgia Brown" od pěveckého uskupení The Singers Unlimited ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) bylo cítit, že Vela BS403 se nesnaží dosáhnout ultimativní technicistně dokonalé transparentnosti, že přistupuje ke zvuku spíše takovým tím řekněme tradičnějším způsobem bez snahy tlačit na pilu, ale přesto zůstává střední pásmo pevné a kontrolované dle vysokých standardů dané cenové hladiny. Detail je velmi solidní, stejně jako srozumitelnost v trochu zašmodrchané nahrávce je působivě realistická. Hlasy jsou vlastně velmi pěkně oddělené, ačkoliv se jasně překrývají a je to zajímavě nenásilný dojem. Fazonu zvuku drží malé Vela BS403 dokonce i potichu, respektive do překvapivě nízkých poslechových úrovní (ačkoliv je fakt, že s rostoucí hlasitostí se jejich zvuk rozhodně slyšitelně otevírá). Celkově je ale právě na středním pásmu cítit realističnost, která jako by se inspirovala stylem Andrew Jonese, který s firmou dlouhodobě spolupracuje (byť na řadě Vela prý podíl nemá).

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 5

Páskový tweeter ELAC je známý svou svižností a lehkostí - a bezezbytku to prokazuje také na cinkotu vibrafonu Garyho Burtona v "Children´s Song" ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057). Lehký a super svižný zvuk nechává skvěle vyniknout zejména jiskřící dozvuk rozeznělého kovu, nabízí příkladnou čistotu a kupodivu se vyhýbá jakékoliv ostrosti nebo naopak příliš éterickému podání. Zvuky jsou v nejvyšším pásmu výtečně prokreslené a přesné, přednes má dost energie a necítíte z něj tendenci s rostoucími frekvencemi poněkud "zapadat". Naopak zůstává zvuk jasný a konkrétní - možná je cítit, že je přeci jen rychlejší a přeci jen celkově agilnější než středobas, ale kupodivu jsou spolu příjemně a nenásilně svázané.

Na "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) cítíte, že dynamičnost těchto reprosoustav rozhodně není podřízena nějaké animální mohutnosti nebo dravosti, ale hlavním úkolem tu je rozhodně zachování kontroly a přesnosti. Neznamená to ale, že by dynamika syntetických rytmických tónů působila nějak udušeně, je to dostatečně živý přednes a plně odpovídá tomu, co byste od malé regálovky střední cenové kategorie čekali. I mocný puls Vela BS403 vkusně naznačí a v menších místnostech jich bude právě tak akorát.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 6

Oceníte pak určitě čitelnost celé reprodukce - rozlišení je vlastně excelentní a zdá se dokonce lepší, než by slibovala cenovka. Třeba ve "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) slyšíte na lince činelu každé zašustění kovu a paličky, stejně tak vokál je příjemně dospěle čitelný a zřetelný, má temperament a přitom je velmi klidný. V reprodukci vládne řád a jistota a i když je to trochu starosvětský zvuk bez tlačení na pilu, je hlavně uvolněný a nechává ve své pevné konkrétnosti probublat charakter nahrávky a elektroniky, aniž by příliš zasahoval. Určitě tak najdete efektněji znějící reprosoustavy, lesklejší a působivější, nicméně ELAC se - opět v duchu blízkému vyznění děl Andrew Jonese - přidržuje přirozenosti a přesnosti.

Pokud byste se báli toho, že páskové vysokotónové reproduktory budou činit Vela BS403 směrovými, vězte, že jim zjevně byla věnována velká, velká péče a scéna v "Ruby, My Dear" Thelonia Monka a Johna Coltranea ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) zůstával spojitá a přehledná i pod překvapivě velkým úhlem a v praxi nebylo nijak zvlášť důležité, jak reprosoustavy natáčíte nebo v jaké výšce je máte, protože scéna zůstávala homogenní a ELAC nesměrové v obou osách. Samozřejmě, že lépe jim je v menším poslechovém trojúhelníku, odpovídajícímu menším poslechovým místnostem. I v tomto ohledu lze ELAC popsat hlavně jako disciplinované, ale trochu staromódní v tom, že tu nevykreslí nějaký extrémní hologram, ale spíše načrtnou hudební plochu, kde najdete všechny nástroje, cítíte vzduch kolem nich a vnímáte, odkud hrají a dokonce vnímáte i to, že nejsou "stlačené", jak by z podobně kompaktních regálovek hrozilo.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 10

A nakonec to nejdůležitější - Vela BS403 totiž hrají tak, jak hraje připojená elektronika a jak dobře hraje nahrávka. Takže když netrefíte dobře ani jedno, může se stát jako při jednom z poslechů "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory ("All My Deamons Greeting Me As a Friend" | 2016 | Decca | 0602547370778), že to bude skutečně plochý, ostrý, útočný a nekomfortní zážitek, naprosto neodpovídající cenovce. A pak přepojíte několik kabelů a najednou posloucháte úplně odlišné reprosoustavy, které jsou přesné, rychlé, čisté a přestože to zrovna nepřehání s živelností a vášnivostí, informují vás o syrovém mladistvém zpěvaččině nadšení a informují vás také o na hraně nahraných momentech, ale přesto vás s nimi nekousnou do ucha a nevytrestají vás za troufalost. Jinými slovy, tyhle ELAC budou takové, jaké si je uděláte.

Každopádně jsou ELAC Vela BS403 možná primárně designovými kousky, respektujícími moderní požadavky na estetiku i kompaktnost, ale pořád jsou to reprosoustavy, které se snaží ve vší důstojnosti respektovat tradice klasického hi-fi. A je to v tomto případě výhrad, když se v pěkné a kompaktní ozvučnici skrývá zvuk, který dokáže ve správné kombinaci být živý, přesný, čistý a realisticky stojící nohama na zemi, pokud to tak jde popsat. Bez šarád, efektu a tlaku hrají Vela BS403 na tak dospělé úrovni, jak byste si mohli za jejich pořizovací cenu představovat a nesou v sobě mix klidu, nadhledu a informativnosti a konkrétnosti. Vela BS403 stojí za to nepodcenit - pokud jim věnujete adekvátní péči a najdete jim elektroniku, která si s nimi sedí, dokážou odvést kus plnohodnotné high-endové práce.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koncentrického měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, středně velké plochy sedaček, vysoký strop,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Malé Vela BS 403 začínají sice hrát poměrně o dost výše než je slibovaných 41 Hz (konkrétně spíše na 50 Hz), ale i tak je to slušné, protože jde o umístění ve volném prostoru. Celkově je frekvenční odezva lehounce nakloněná od důraznějších basů směrem k méně energickým výškám, ale mezi 70 a 20 000 Hz jsou Vela BS 403 vlastně velmi příkladně vyrovnané. A i s ohledem na svou cenu budí svou solidností respekt. Sedlo na 150 Hz pak je způsobeno patrně více místností, než reprosoustavami (soudě na základě jiných měření ve stejném prostoru). O něco bohatší bas pak stojí za vjemem "více zvuku", než by tak kompaktním ozvučnicím příslušelo. Ani pod úhlem pak ELAC neztrácí energii a pásek JET tak je příkladně nesměrový. Celkově jsou Vela BS 403 technicky zjevně solidní.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Na křivce impedance je vidět sedlo, naznačující naladění bassreflexu kousek pod 60 Hz, více pozornosti si ale rozhodně zaslouží pokles až na 3 ohmy mezi 150 a 700 Hz. Na druhou stranu, vzhledem k tomu, že elektrická fáze se do negativních hodnot vydává jen kolem 40 a 100 Hz, kde jsou v impedanci přítomné peaky, nebudou Vela BS 403 dramatickou zátěží. Přesto si zaslouží ne jen tak ledajaký zesilovač a o svou dávku proudu a stability si řeknou. Na druhé straně, křivka je čistá a nenapovídá nic o přítomnosti potenciálně zkreslujících vibrací a rezonancí.

2019 04 30 TST ELAC Vela BS403 m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 52 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkný design

+ dost zvuku z kompaktního objemu

+ až poměrně nekompromisní věrnost signálu

+ svižné a detailní výšky

ZÁPORY

- nesedí si s každým zesilovačem, musí mít hodně plný zvuk

--- --- --- --- --- 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies