HIFIStyl

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 1

Německý ELAC má předlouhou tradici výroby, místo sonarů a šicích strojů z dob svých začátků už se ale samozřejmě dlouhá desetiletí věnuje výrobě reprosoustav. Aktuálně značka prožívá období jisté dichotomie díky tomu, že část produkce se vymýšlí, navrhuje a vyrábí v německém domově v Kielu, část ale vymýšlí a navrhuje legendární designér Andrew Jones v teple svého jihokalifornského zázemí.

Jones začal svou práci pro ELAC pěkně od začátku, tedy návrhem nejdostupnější řady Debut a i té vtiskl svůj tradiční rukopis, byť v jednoduché podobě, kterou rozvedl v sérii Uni-Fi. "Opravdový Jones", to je ale až vyšší řada Adante, nejnovější přírůstek do firemní nabídky. Vrcholem této řady je sloupek AF-61.

A je to velký sloupek - skříň z MDF desek stojí na robustní nepravidelné kovové základně s neméně robustními hroty, měniče jsou zasazené v moc pěkně opracované hliníkové desce s až organickými prohlubněmi, v nichž sídlí zapuštěné reproduktory bez viditelného uchycení, což přispívá k celkově parádně čistému vzhledu.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 2

Ani na zadní stěně nic "neruší", pouze dole u základny najdete destičku s čtyřmi pěknými reproterminály. Zajímavým prvkem jsou lomené boční stěny, rozbíjející vizuálně až stroze pravoúhlý vzhled sloupků a také sloužící k rozbití stojatého vnitřního vlnění.

O bytelnosti ozvučnice napovídá něco hmotnost 45,8 kg při výšce 132,9 cm, šířce 24,4 cm a hloubce 39,8 cm. Za své peníze tak dostanete KUS hmoty.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 3

Co je na elegantních Adante AF-61 ale nejzajímavější, to je atypické řešení basové části. Tři reproduktory, které jsou vidět zvenku, jsou totiž pouze pasivními membránami, aktivní dynamické měniče jsou ukryté uvnitř skříně. Venku jsou tři membrány osmipalcové a hliníkové, ty skryté uvnitř jsou ze stejného materiálu, ale mají průměr jen 6,5 palce.

O středy a výšky - což je charakteristickým Jonesovým rukopisem - se stará koncentrický reproduktor ve vlastní komoře. Vnější část je tvořena hliníkovou středotónovou membránou o průměru 5,25 palce, v jejím prostředku za kovovou mřížkou připomínající ptačí hnízdo je skryta měkká kopulka s jednopalcovým průměrem.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 4

Adante AF-61 jsou koncipovány jako třípásmové, dělící frekvence na výhybce jsou nastaveny na 200 a 2 000 Hz. Výrobce uvádí pracovní frekvenční rozsah 39 - 35 000 Hz bez udávané tolerance, charakteristickou citlivost 87 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci 6 ohm.

ELAC Adante AF-61 jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde jim společnost dělal systém primárně postavený kolem značky McIntosh - zdrojem signálu byl transport MCT450, regulaci hlasitosti a vstupy řídil C2800 a zesiloval koncový stupeň MC302 alternovaný monobloky MC601. Propojeno bylo kabely Cardas Cygnus, Nordston Heimdall 2 nebo InAkustik LS-1603 a NF-1603, k porovnání byly k dispozici Sonus faber Amati Tradition.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 5

Atypická koncepce reprosoustav s aktivními basáky uvnitř vytváří velmi audiofilské basové podání - hluboké tóny velkého kontrabasu v "How deep is your love" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) měly solidní hloubku, ale hlavně parádní hladkost a klid, přednes je hodně kultivovaný, reprosoustavy už vám naznačí váhu nástroje, celkově velmi vyzrálý, neuspěchaný, klidný přednes nabízí tóny s poddajností, pružností a hlavně pocitem té utažené, avšak netechnické kontroly, bas se prostě line a houpe, není to opulentní mocnost, zato je to velmi přirozené a velmi nenásilné. Možná, že necítíte žádný obří objem nebo důraz, který by vás šokoval svou energií, tóny jsou však přesné, čisté a plynulé.

Rukopis Andrew Jonese je vždy znát na čistotě přednesu jeho koncentrického řešení, v Adante AF-61 umí reproduktor ve středním pásmu předat vokál Ann Hampton Callaway v "Blue Moon" ("Blues in the night" | 2006 | Telarc | CD-83641) - a samozřejmě vokály obecně - s velice nenásilnou lehkostí, i tady je spořádaná lehkost a klid, i tady je všechno neutrální a netechnické. Hlas má solidní, ale ne šokující míru detailnosti, má solidní konkrétnost, solidní živost a je to ten styl prezentace, kdy to prostě všechno plyne, bez překážek a bez stresu, bez pocitu tlaku hudba proniká k vám. Vokál měl přirozený objem i realistickou barvu, je tu nadhled i jistá delikátní jemnost, možná až lehká zdrženlivost, v níž ale exceluje hudba samotná - je to v tom nejlepším slova smyslu dospělé a kultivované audiofilské podání.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 6

Výšky se zdají, podle poslechu všemožných cinkátek, břinkátek, perkusí a strun v Methenyho "Spirit of the air" ("Orchestrion" | 2010 | Nonesuch | 7559-79847-3), živější, energičtější než zbytek pásma, jsou pronikavější, ale ani ony nemají žádnou "tlačící" tendenci. Ač vystupují do prostoru odvážněji, stále z nich cítíte klid a jakousi decentnost. Není tu ani stopa po efektu, ELAC hrají čistě, konkrétně, ale stále netechnicky, Adante AF-61 nevypichují jednotlivé detaily, nechávají vyznít celek, ale s onou audiofilskou nestranností a nezabarveností, ničeho není ani moc, ani málo, je to prostě velmi uměřeně akorát, vkusné a realistické.

Pokud chcete probudit plnou dynamiku ELAC Adante AF-61, musíte na ně maličko zatlačit co do hlasitosti, ale už na realistických úrovních zní Orffova "O Fortuna" z "Carmina Burana" (Riccardo Chailly + RSO Berlin | 1984 | Decca | 411 702-2) s velmi solidní kontrolou, s přehledností a s pocitem, že je všechno pod kontrolou, neuspěchaně organizované. Není to možná ohromující, opulentní makrodynamika, která možná skladbám tohoto typu docela sluší, ale umravněný přednes vlastně nemá žádný nedostatek, plně, dýchá, zvuku nejsou pocitově kladeny žádné překážky a tak ač by mohl být o kousek "tělesnější", je to zvuk, který z jeho pevnosti nerozhodí ani dynamický úder tympánu, který ačkoliv nezpůsobí tektonické posuvy zemské kůry, není ani zvadlý - celková "normálnost" zvuku se vlastně až těžce popisuje.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 7

Podobně je to u celkové detailnosti - Adante AF-61 vám ve "Pharaoh´s Dance" Milese Davise ("Bitches Brew" | 1999 | Columbia | C2K 65774) nerozkryjí (nebo spíše nenacpu až pod nos) ty nejjemnější detaily, ale na druhou stranu je hudba prezentovaná bez chaosu, bez nervozity, organizovaně a velmi čistě, je to nepřehnané, přehledné a jedním slovem přirozené. Z přednesu nic nečouhá, nic neschází, přednes je soudržný, integrovaný a pokud se sžijete s celkovým klidem, můžete bez stresu poslouchat dlouhé, předlouhé hodiny, hudba je snadno srozumitelná a ačkoliv nesrší, tak plyne.

Koncentrický koncept Andrew Jonese je znám i tím, jak výtečně funguje v oblasti podání prostoru - ani aplikace těchto principů v Adante AF-61 není výjimkou. "Waiting" od The Paperboys ("Closer to the music vol. 3" | 2009 | Stockfish | SFR 357.4009.2) se rozlila mimořádně nenásilným způsobem i kolem reprosoustav, můžete se naklánět sem a tam a ani ve vertikálním směru není citelná žádná dramatická směrovost. Reprosoustavy jako kdyby nebyly, hudba je kolem, mezi nimi, za nimi a zejména hloubka je parádní, stejně jako lokalizace, která je díky přesnému a čistému přednesu velmi snadná. Nástroje tam prostě jsou, mají realistické proporce, mají kolem sebe vzduch a mají své stálé místo - výsledkem je přirozený dojem otevřené a vzdušné scény s přehledností bez jakýchkoliv "ale".

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 8

Možná chvilku trvá, než přivyknete tomu neefektnímu, vyzrálému zvukovému podání, které neohromuje, ale pak oceníte, jak sytý a emotivní je vokál Johnnyho Cashe v "Like a soldier" ("American recordings" | 1994 | american | 0602537351145), jak je "lidský", jak syrový je kov strun jeho kytary a jak naléhavé to celé je prostě tím, jak nevyumělkovaně to působí. Je to, chce se říci, velmi nekomerční zvukové ladění pro dospělé (a vyspělé) posluchače.

ELAC Adante AF-61 jsou velmi kultivované reprosoustav. Nic lepšího pro jejich označení není možné použít - jsou vyrovnané, drží pohromadě, hrají přirozeně, čistě a realisticky, mají mnohem menší "wow efekt" než je dnes zvykem a mají již dospělý, v žádném smyslu nepřehnaný, ale vlastně ani neomezovaný zvuk. Jsou stejně čisté, decentní a jednoduché (v dobrém slova smyslu) jako jejich vizuální stránka. Jejich audiofilské podání jako kdyby nechávalo technickou stránku ukročit stranou a nechat vyznívat hudbu - jsou reprosoustavy rozmáchlejší, dynamičtější, detailnější, jsou reprosoustav s větší (nebo možná přesněji řečeno snáze dostupnou) energií, ale celkové vybalancování zvuku Adante AF-61, jejich schopnost rozprostřít zvuk široko a hluboko a jejich dlouhodobá neúnavnost je pasuje do role skutečně audiofilského partnera pro nekonečně dlouhé poslechové zážitky, určené však primárně zkušeným uším, kterým lahodí přirozenost.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koncentrického měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 35 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, středně velké plochy sedaček, vysoký strop,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 m1

Pomineme-li ostrý propad na 130 Hz, zjevně způsobený akustikou spíše živého poslechového prostoru s netypickými proporcemi (téměř čtvercový prostor s hodně vysokým stropem), jsou reprosoustavy velmi solidně vyrovnané. Od cca 160 Hz jsou vlastně středy a výšky bez propadu či zdůraznění až na vyšší energii patrnou kolem 10 kHz. Pod 160 Hz pak mají Adante AF-61 také více energie, byť nástup na slibovaných 39 Hz byl v reálu spíše mezi 45 - 50 Hz. Jde každopádně o solidní výsledky, ukazující na kvality koncentrického měniče z pera Andrew Jonese.

2018 02 28 TST ELAC Adante AF 61 m2

Křivka impedance (červená) se na 100 Hz dostává až lehounce pod úroveň 4 ohm, ale celkově nevykazuje žádné dramatické peaky či záchvěvy, které by ukazovaly na rezonanci ozvučnice. Spolu s průběhem elektrické fáze je vidět, že ELAC nebudou klást žádné nepřiměřené nároky na stabilitu elektroniky, byť samozřejmě i zde platí, že elektronika musí být poplatná cenové hladině reprosoustav. Nemusí to však nutně být systém za půl milionu, abyste dostali jejich zvuk bezpečně "ven".

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 160 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ decentní audiofilský zvuk

+ vyrovnané, kultivovaný podání

+ nesměrové

+ jsou velmi neutrální

ZÁPORY

- možná by mohly být o něco energičtější, respektive dostat z nich energii chce naddimenzovanou elektroniku

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

PRODÁVÁ: AudioEgo | www.audioego.com 

PRODÁVÁ: BaSys Net | http://basysnet.cz/#brno 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies