Meridian DSP9

"Nepopiratelně Meridian", ale také "nový úsvit pro společnost", prezentace nového digitálního aktivního reproduktoru Meridian DSP9 byla pravděpodobně jedním z nejvýznamnějších inženýrských počinů, které měly premiéru na veletrhu High End 2023 v Mnichově. Tato nová aktivní, digitální, DSP inteligentní konstrukce, která je kompaktnější, jednokomorovou evolucí výjimečných reproduktorů DSP8000 XE, se prostě blíží dokonalosti pro ty, kteří jsou ochotni utratit více než 80 000 USD.

Britská společnost představila v Mnichově digitální aktivní reprosoustavy DSP9 s předem připravenou předváděcí sestavou, která bohužel poskytla jen velmi sterilní - byť dokonalý - dojem o tom, co nová konstrukce dokáže. DSP9, mistrovské dílo produktového designu a zvukového inženýrství, technologie a výkonu, je vybaven novou kompaktnější skříní, která podle Meridianu signalizuje nový designový podpis společnosti a bude produkovat "vynikající věrnost, dynamiku a výkon pro kina a poslechové místnosti".

"Cílem společnosti Meridian je, aby naše produkty byly stejně krásné na pohled jako snadné na používání a úžasné na poslech. Design, na kterém není vidět žádná námaha - elegantní, jednoduchý a výkonný," komentuje John Buchanan, generální ředitel společnosti Meridian. "U modelu DSP9 jsme díky našemu holistickému systémovému přístupu dosáhli dokonalé syntézy funkce a formy. Je to umné vyvažování, které nám umožňuje vytvořit krásnou estetiku a zároveň posunout hranice prvotřídního zvukového inženýrství. Jsme potěšeni, že můžeme DSP9 představit na veletrhu High End Mnichov a předvést tuto neuvěřitelnou reprosoustavu našim partnerům z celého světa."

DSP9 je druhou reprosoustavou, která vzešla z "programu extrémního inženýrství" společnosti Meridian; jde o výsledek dlouholetých investic do technologických inovací na samé hranici zvukového designu, zejména zkoumání digitální optimalizace signálového řetězce a nelinearit měničů. Toto úsilí, postavené na neustálém výzkumu a odborných znalostech společnosti Meridian, přináší takovou úroveň výkonu, která podle společnosti "nebyla u reproduktorů těchto rozměrů nikdy dříve dosažitelná".

Design a konstrukce skříně DSP9 využívá geometrii elipsy k vytvoření reproduktoru, který jako by se v místnosti ztrácel, což přináší jasné akustické výhody. Jak vysvětluje společnost Meridian, k vytvoření tvarovaných vnějších linií bylo použito pokročilé inženýrství, kdy zakřivení minimalizuje nežádoucí difrakci a důmyslné trojrozměrné prostory uvnitř skříně zvyšují její celkový výkon.

"Reproduktor DSP9 je nepopiratelně Meridian," komentuje produktová manažerka Natalie Reynoldsová. "Je to výkonný reproduktor, který díky neuvěřitelné dynamice, plné frekvenční odezvě a masivnímu výkonu přináší husí kůži. Je také esteticky ohromující a představuje zcela nový ikonický design - krása je v jeho jednoduchosti."

Model DSP9 je vybaven všemi nejnovějšími technickými vymoženostmi společnosti, včetně softwarového zpracování, nové elektronické platformy R1, reproduktorových měničů nové generace, konfigurace basů s vyváženou silou a mnoha dalšího. Každý, kdo se skutečně odhodlá prozkoumat žargon společnosti Meridian, si vlastně všimne kombinace všech jejích fascinujících pojmenování a zkratek, jako jsou "Digital Precision, Q-Sync, True Link, True Time, E3 Bass, Image Focus+, Pro-Active Bass, Pro-active Thermal, FFA, Free-Q, Perfect Balance a BSM". To vše znamená, že DSP9 je plně optimalizovaný reproduktorový systém s integrovaným DSP a zesílením, který je schopen poskytnout 119 dB SPL měřeno z 1 metru s lineární odezvou od 20 Hz (-3 dB) do 40 kHz.

Reproduktor využívá dedikované zesilovače pro výškový a středovýškový reproduktor - každý s výkonem >150 W do 4 Ω, třída AB - plus čtyři přemostěné páry třídy D, každý pár s výkonem >240 W do 4 Ω. Výškový reproduktor je 25mm beryliová kopulka se stříbrnou kmitací cívkou na vlastním vlnovodu, zatímco středotónový reproduktor je klamně konvenčně vypadající 6" jednotka, spárovaná se čtyřmi 8" woofery s polypropylenovými kužely. Společnost Meridian používá vlastní digitální zpracování signálu pro křížové filtry, navržené speciálně pro každou konfiguraci měničů v ozvučnici, vylepšené o zpracování Meridian E3 Bass, které rozšiřuje nízkofrekvenční odezvu ozvučnice.

Společnost Meridian nazývá tuto kombinaci digitálních filtrů FFA (Full Frequency Alignment), která zahrnuje časové vyrovnání, dále vylepšené o technologii Meridian Free-Q, která kompenzuje akustické problémy spojené s konkrétními podmínkami umístění reproduktorů.

A nejde jen o konstrukci reproduktorů, ale také o jejich systémovou integraci a konektivitu. DSP9 nabízí snadné nastavení a ovládání prostřednictvím Bluetooth, IR, USB, RS232 nebo pomocí produktu Meridian Controller. Připojení Meridian SpeakerLink, digitální koaxiální, optický a USB-C audio vstup. Adaptér Meridian B-Link (dodává se) poskytuje připojení Bluetooth a modul analogového vstupu IA21 mění funkčnost DSP9 tak, aby mohl být napájen z jakéhokoli produktu nebo systému, který není od společnosti Meridian a je vybaven symetrickým nebo nesymetrickým linkovým výstupem.

A služba Select finishing společnosti Meridian umožňuje kupujícím zvolit si doplňkovou povrchovou úpravu pro konkrétní místnost nebo si vybrat výraznou, živou barvu, dokončenou v matu nebo lesku.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies