2018 07 05 TST PSB Imagine B 1

Kanadští PSB vyrábí reprosoustavy už pěknou řádku let, vlastně už od roku 1972. Jméno firmy, to jsou vlastně iniciály zakladatelů Paula a Sue Bartonových, dnes patří pod křídla skupiny Lenbrook, kam mimo jiné spadá třeba i NAD a Bluesound. Právě s NAD sdílí PSB jednu ze základních myšlenek - nabídnout co nejvyšší užitnou hodnotu za férové peníze.

Zásadní postavení ve firemním katalogu má zajisté řada Imagine - možná se vám v ní nebude úplně jednoduše orientovat, protože názvy i základní designové prvky tří regálových a pěti sloupových modelů jsou si poměrně dost blízké. Nejvýše postavenou firemní regálovkou je pak každopádně model Imagine B.

Nutno říci, že tak jako NAD nabízí spíše vizuálně jednoduchá řešení, tak i PSB se drží spíše jakési tradičnosti, bez snahy oslňovat materiály či moderností linek. Kabinety z MDF panelů jsou nicméně tvarovány velmi organicky, jak boční stěny, tak horní a spodní stěna jsou klenuté a tím pádem nesouběžné, nepodněcující vznik stojatého vlnění.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 2

Oblý je pak i čelní panel z trochu "plastikově" působícího materiálu, v němž jsou mělké zvukovody jak pro tweeter, tak pro středobas. Pohled zezadu pak odhalí, že nahoru ustupující zadní část spodní plochy výrobce kvůli stabilitě doplnil "kýlem". Ten navazuje na měkčenou plastovou plochu, která zhruba v úrovni horní třetiny ozvučnice "vtéká" dovnitř jako nátrubek bassreflexu. Na cestě mezi "kýlem" a bassreflexem jsou pak vertikálně uspořádány dva páry solidních reproterminálů.

Imagine B jsou pak regálovky velké "tak akorát". Jejich 7,8 kg je ukryto ve výšce 32,4 cm, šířce 19 cm a hloubce 30,5 cm, což dává dohromady 7,7 litru pracovního objemu.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 3

Nejvyšším tónům je vyhrazena kopulka o průměru 2,5 cm, materiálem je tu titan. Reproduktor je chlazen ferrofluidem a používá magnetické obvody na bázi neodymu. Středobasová membrána má výrazně žlutou barvu, kónický tvar a výrazný kovový fázový nástavec. Průměr membrány je 13,3 cm, na výrazném gumovém závěsu spočívá membrána z polypropylenu zpevněného vrstvou keramiky. Výhybka dělí dvoupásmové řešení na úrovni 1 800 Hz.

Reprosoustavy mají udávaný frekvenční rozsah 52 - 23 000 Hz (+/- 3 dB), na -10 dB udává výrobce, že si sáhnou až na 48 Hz. U jmenovité impedance 8 ohm je přiznaný propad na poloviční hodnotu, u charakteristické citlivosti najdete hodnotu 89 dB / W / m.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 4

PSB Imagine B jsme poslouchali v běžných redakčních sestavách, tedy jak na OPPO UDP-205 / Norma Revo IPA-140, tak na Cambridge CXA80 / Cambridge CXC i Teac NT-503 / Emotiva XPA-DR2. Porovnávali jsme s Harbeth Monitor 30, Fischer & Fischer SN-70 a KEF LS50. O použitých kabelech, filtrech a dalším příslušenství se dozvíte v seznamu na pravé straně -->.

Na to, jak jsou Imagine B poměrně kompaktní, mají milý "wow efekt", když přijde na podání basů. Sice cítíte, že třeba na nejnižších kmitočtech basy v "Riders on the Storm" od The Doors ("The Very Best of The Doors" | 2007 | Rhino | 081227999582) přeci jen lehce tlačí na pilu a snaží se tuhle část až lehce zdůraznit, vzhledem k až sametově tekoucímu charakteru to není nepříjemné. Máte pocit až materializovaného, hmatatelného zvuku, reprosoustavy s velkou poddajností odkrajují basy jako máslo a za všech okolností a ve všech sestavách zanechávají svůj příjemný podpis, ale také dojem hutnosti a plnosti.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 5

Vokální pásmo je pak rozhodně expresivní, velmi zřetelně podané, ale stále měkčí až hedvábnější, takže se i školené hlasy Carrerase, Dominga a Pavarottiho v "O Sole Mio" ("3 tenors in concert" | 1990 | MFSL | UDCD 587) příjemně poslouchají, zvuk je takový neuspěchaný, plovoucí a jemnější, PSB sází na kultivované, jemné a pohodové vyznění celku s pěkným podáním barev bez suchosti a techničnosti.

Kovová kalota se pak stará o to, že činel v Brubeckově "Take Five" ("Time Out" | 2009 | Columbia | 88697 39852 2) má výraznou znělost, břink a spoustu energie, také se zdá, že nejvyšší pásmo má požehnaně prostoru a oživuje celkově klidnější charakter Imagine B. Reprosoustavy balancují na hraně jisté cinkavosti, nicméně nevybočují ze svého kultivovaného přednesu ani tady, nemáte pocit, že by to byly výšky příliš důrazné nebo vysloveně zdůrazňované.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 6

Na smyčcích ve "Voodoo Child" v podání Turtle Island Quartet ("Have you ever been" | 2010 | Telarc | TEL-32094-02) bylo jasně znát, že v PSB vyrobili reprosoustavy snadno rozehratelné a dýchající s lehkostí a takovým příjemně pozitivním charaktere, kdy se na vás hudba nehrne, spíše tak proplouvá, nicméně umí se také vzedmout, je-li to potřeba. Na Imagine B nepotřebujete velké výkony, aby vydaly svůj dynamický potenciál. Na druhou stranu jejich charakter stále patří spíše do klidnějších sfér, takže efektní výbušnost tu nehledejte - není to ale ani opatrný, nějak sešněrovaný přednes, prostě si hrají svoje.

To platí i pro Claptonovu "Before you accuse me" ("MTV Unplugged" | 2013 | Reprise | 8122796367), z níž se PSB nesnažily povytahovat jeden každý maličký detail, ale nechaly spíše vše jemně a hladce poskládat přes sebe do spojitého celku, v němž ale není komplikované se vyznat. Je to zvláštní kombinace nenucenosti a solidního prokreslení odpovídajícího nárokům dané třídy. Dalo by se říci, že se Imagine B drží způsobů solidního klasického hi-fi, takové té až britské přirozenosti bez efektů, která už dnes není úplně moderní.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 7

Pokud chcete z Imagine B dostat opravdu pěkně poskládaný prostor hudební scény (nejen) v "Need you now" od Lady Antebellum ("Need you now" | 2010 | Capitol | 509996 33641 2 5), dejte jim minimálně 30 centimetrů prostoru k dýchání od zadní zdi, volný prostor jim jednoznačně prospívá. Pak se rozvine pěkný pravolevý prostor i kolem nich a aktivní práce bassreflexu na sebe nebude strhávat pozornost. Ani tady to není utažený monitorový přednes, ale spíše jemně nadýchaný, rozhodně zase ale vzdušný prostor, v němž je vše nenásilně usazeno a organizováno.

Přátelský, kultivovaný zvuk pak ohladil "riskantní", hodně napřímo nahranou "Ain´t No Grave" Johnnyho Cashe ("American Recordings VI" | 2010 | american | B001395402), dal jí jistý důstojný klid, vytáhl pěkně hlas chřadnoucího muže do popředí a i když to nebyl vysloveně intenzivní zážitek, poslouchat takhle "na pohodu" vydržíte cokoliv opravdu dlouho bez stopy únavy.

2018 07 05 TST PSB Imagine B 11

Kanadské PSB Imagine B jsou klasickým hi-fi, které si jde tak trochu svou vlastní cestou, ale nechává vás poslouchat hudbu bez nějaké upjatosti či honu za podružnostmi. Reprosoustavy se nehonosí zrovna luxusním zevnějškem a jejich linie jsou tak trochu poplatné době jejich návrhu dekádu nazpět. Ale jejich zvuk, ten umí hladit, je příjemný, nekonfliktní a na danou cenovou hladinu mimořádně příjemně muzikální, byť má svůj vlastní charakter. Imagine B umí sáhnout poměrně hluboko do basových oktáv, stejně jako umí dát najevo "cink" frekvencí nejvyšších, to celé pak balí do soudržného, příjemně hladkého a přitom dobře čitelného zvuku, který se dá nejlépe popsat jako "snadný".

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

2018 07 05 TST PSB Imagine B m1

Na naměřené křivce frekvenční odpovědi je vidět nástup skutečně na slibovaných 52 Hz, nicméně následuje ho poměrně výrazný propad a zpět se energie vrací až na 65 Hz, poté je tu ještě poměrně velké zdůraznění na 100 - 110 Hz. Zbytek frekvenčního pásma pak není "studiově" dokonalý, ale od 150 do 20 000 Hz se s klidným svědomím Imagine B vejdou do běžné tolerance +/- 3 dB. Pokud něco, je tu mírně důraznější vokální pásmo.

2018 07 05 TST PSB Imagine B m2

Impedance (červená) klesá ke slibovaným 4 ohmům a ne níž, sedlo mezi peaky napovídá o naladění bassreflexu na úroveň 60 Hz. Křivka je pak bezchybně čistá, žádné rezonance, žádné potenciálně problematické peaky a propady. Vlastně totéž platí i pro elektrickou fázi (černá), byť výkyv na 110 Hz až někam na -50 stupňů by mohl být pro zesilovače běžné v této kategorii přeci jen zátěž. Od tohoto bodu výše celým frekvenčním spektrem jsou už ale Imagine B lehké na rozehrání.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ +/- ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 29 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jemná muzikálnost

+ příjemně nenásilný přednes, který kultivovaně zvládne vše

+ umí vzbudit dojem hutnosti basů

+ celkový dojem integrity a lehkosti přednesu

ZÁPORY

- trochu příliš "plastikový" pocit z konstrukce

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Ketos | www.ketos.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies