HIFIStyl

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 1

Monitor Audio je značka, která si zaslouží pozornost – už od roku 1972, což nás přivádí k tomu, že má letos krásné 50. výročí založení. Jako dáreček si firma nadělila třeba limitovanou edici modelu Silver 100 7G v neočekávané, leč velmi britské barvě Heritage Green. To nás praktickým oslím můstkem přivádí k tomu, že právě série Silver v sedmé inkarnaci je pro Brity tím nejdůležitějším v jejich nabídce a právě touto se pyšní. Jde o řadu prostřední, v ní zase prostředek mezi podlahovými modely tvoří sloupek Silver 300 7G.

První pohled na ozvučnice vám jasně řekne, že jde o současnou generaci Monitor Audio – těžko zaměnit tu moderní designovou jednoduchost a čistotu nebo třeba zlatavou barvu vysokotónové membrány, pronikající distinktivně pojatou rozptylkou v podobě mnoha otvorů, rozsypaných v difúzním vzorci.

Silver 300 7G jsou už vcelku velké, zůstávají nicméně relativně štíhlé. Zajímavý detail tvoří radiálně usazené nožky, vyčuhující na ramenech poměrně daleko z půdorysu ozvučnic. Jsou zakončené velkými kulatými „hnízdy“ s hroty.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 2

Vpředu najdete čtyři měniče, dva basové níže a nahoře pak výškáč se střeďákem, vsazené do jakési čočky tvaru avokáda. Vzadu jsou kulaté otvory bassreflexů s řešením HiVe II pro utlumení turbulencí. Jeden reflex je dole a druhý nahoře, aby se optimálně využily tlaky v pracovních komorách. Vespod je opět kapkovitá plocha, tentokrát z ní ční dva páry reproterminálů.

Bez zajímavosti nejsou ani čtyři hlavičky šroubů, vyčuhující skrze zadní panel. Možná nejsou vrcholem estetiky, ale mají svou důležitou roli – jde o zakončení torzních tyčí, opírajících magnetické systémy měničů k zadní desce, což výrazně zvyšuje celkovou pevnost a také pomáhá k měřitelně lepším výkonům měničů.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 3

Když jsme nakousli toto téma, pojďme si o nich něco povědět. Na výškách pracuje klasická kopulka, lišící se od běžné produkce zejména zlatavou barvou a rozptylkou, která nejen zlepšuje vyzařování, ale také hezky vypadá. Průměr je nicméně standardních 2,5 cm a měnič je vyroben z typického firemního materiálu C-CAM – keramikou pokrytého hliníkového základu s příměsí hořčíku.

Týž materiál využívá také středotónový reproduktor o průměru 7,6 cm. Jednolitý kónus drží na obráceném závěsu, membrána je zpevněna technologií RST II (což je zkratka Rigid Surface Technology). Navenek jde hlavně o geometrii membrány a množství prolisů na ní, které posouvají rezonanční kmitočet dále od využívaného frekvenčního rozsahu.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 4

Zcela identicky jsou pojaté i oba basové měniče. Na rozdíl od střeďáku mají nicméně průměr podstatnějších 15,2 cm.

Třípásmový systém dělí frekvenční výhybka na úrovních 750 a 2 800 Hz. Firma udává frekvenční rozsah 31 – 35 000 Hz (-6 dB) s tím, že ladící frekvence bassreflexu (a s ní tedy víceméně limit artikulovaného basu) má ležet na 40 Hz. Ačkoliv nominální impedance je 8 ohm, výrobce přiznává propad na minimum v polovině této hodnoty. Citlivost je 87,5 dB / 2,83 V / m.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 5

Fyzicky patří Silver 300 7G se svou výškou 104,5 cm, šířkou 18,5 cm a hloubkou 33,2 cm (nožky v to nepočítaje) mezi jen mírně větší. Váha jednoho kusu dosahuje poctivých 19,3 kg.

Silver 300 7G jsme mohli poslouchat ve středně velké poslechovce pražského studia Rodel Audio, kde se hrálo primárně přes Roon Nucleus a to na Musical Fidelity M6si nebo na Roksan Attessa Streaming Amplifier, zatímco ke srovnání byly ostatní modely řady Silver 7G či plejáda modelů KEF R a další reprosoustavy.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 6

Delikátní basové výdechy v „The Mooche“, slavném díle Duke Ellingtona v podání kapely John Harle Band („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2), bylo u Silver 300 7G krotší (logicky) než u velkých Silver 500 7G, avšak zůstala zachovaná taková ta nadýchaná, hebká vřelost s výtečným pocitem trochu načančané syté hlubokosti. Pokud máte rádi bas, který se prostorem rozlije jako sklenice portského vína a který umí doslova zabublat, jsou ve středně velkých místnostech Silver 300 7G kouzelné. Není to samozřejmě ultra utažené nebo studiově přesné, nicméně je to rozhodně hezké, pro zachování autority doporučujeme zkombinovat s pevnějším zesilovačem.

Hladkou sladkostí překypovalo také střední pásmo, vokály malého mužského sboru King’s Singers v Morleyho „Now it the month of maying“ („The HMV Classics Collection“ | 1999 | HMV | 5 73483 2) měly na jednu stranu takovou měkčí poddajnost, ale na druhou zase tělesnost a robustnost. Nečekejte extrémní rozlišení, spíše takovou nenásilnou a pohodovou srozumitelnost, ladné pohupování a dostatek energie. To, že zvuk má záměrně zdůrazněnou vnitřní harmonii a barevnost však neznamená, že nějak zanedbává čitelnost – ta je pořád adekvátní střední hi-fi třídě. Analytika jednoduše jen není prim.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 7

V „Blowin‘ Free“ od Wishbone Ash („Argus“ | 1991 | nahráno 1972 | MCA | MCAD 10234) bylo zase cítit, že výšky jsou trochu živěji naladěné, možná i aby odlehčily tomu celkově hutnému přednesu. Energické zvuky činelů v této skladbě tak byly poměrně výrazné, i když stále ještě asi ne nacinkané nebo vysloveně vyčnívající. Co je nutno ocenit, to je řád – zvuky jsou pevné, jasné a vlastně mají jiskru a říz, který od kovových ploch očekáváte. Ani tady nicméně navzdory energičtějšímu stylu není snaha jít do mikroskopických detailů, je to dobrý hi-fi standard, ale primární je povšechná libost, než strohá analytičnost.

Silver 300 7G mají dostatečnou kubaturu i celkové dimenzování, aby Händelova „Suite for keyboard Vol. 2, No. 4 in D minor, HWV 437: Variation No. 2“ v nadupané interpretace Jacques Loussier Trio („Baroque Favorites“ | 2001 | Telarc | 0089408351624) byla skutečně rázná a bohatá, plnotučná. Docela se nám líbilo, že kvůli pocitu dynamičnosti a dobrému drajvu nemusí reprosoustavy hrát nějak zvlášť nahlas, už v běžných domácích úrovních je cítit, že se snaží dýchat. Hudba není ve finále jaksi nervózně dravá, není to nějak výrazná snaha o tlak a tah – spíše jde o uvolněný, neagresivní, bohatý styl přednesu. Když se odhodláte otočit hlasitost doprava, nejen, že to Silver 300 7G snesou, ale ukážou vám, jak dobře umí vyplnit každý koutek prostoru a jak hezkou fyzičnost umí nabídnout, aniž by se ztratila ona nonšalantní bublavost.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 11

Strohá analytičnost není zakotvena do DNA Monitor Audio, proto ani Silver 300 7G nevykazují tendence zvlášť upozorňovat na jednotlivé nástroje, linky nebo všeobecně jemnosti z Rossiniho „Finaletto: Di si felice innesto“ z „Il barbiere di Siviglia“ (Neville Marriner / Academy of St. Martin in the Fields | 1995 | Philips | 446 448 2). Vypjaté špičky a složitě vrstvené momenty jsou „tak akorát“ – přesto reprosoustavy umí udržet rozumnou čitelnost, tak vcelku adekvátní cenové relaci. Když už začíná být hudba hodně složitá, neutíkají Silver 300 7G k agresivnímu limitu, ale zůstávají vlastně příjemné, jakoby snad ještě kulatější, takže vám vlastně nepolezou na nervy.

Stereofonní obraz v Mussorgského „Noci na Lysé hoře“ v podání Moscow Radio & TV Symphony Orchestra („Classical Sampler“ | 1987 | MFSL | UDCD 502) byl dobrý, už tu není pocit, že ozvučnice jsou bodem, z něhož zvuk vychází a i když i tady se projevuje taková spíše volnější provázanost, tak v kombinaci se zaplňujícími objemy, proporcemi a váhami je to vlastně hezké podání prostoru, který se v pravolevé ose rozpíná před vámi v líbivém měřítku.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G 9

Barevný, sytý a záměrně zábavný zvuk je skvělý na neuspěchanou a laskavou hudbu, jakou představuje třeba „Christmas Day“ Robina Gibba („Titanic Requiem“ | 2012 | Rhino | 2564661065), kterou složil se svým synem a kde zpívá až éterická Isabel Suckling. Hladkost je tu moc příjemná a vlastně je to na běžný poslech hezký mix hi-fi informativnosti a univerzální tolerantnosti. Díky živějšímu výškáči pak tu a tam probleskne sykavka a popožene onen tučnější zvuk kupředu.

Monitor Audio Silver 300 7G jsou pro střední místnosti takovou rozumnou volbou, v níž se do milého celku spojuje zajímavý design, solidní technika a dimenzování, schopné naplnit místnost zvukem, přičemž ten zůstává příjemný a dobře poslouchatelný. Jinými slovy, jde o reprosoustavy v zásadě univerzální a ve střední třídě představují solidní hodnotu pro každého, kdo není puristickým audiofilem, ale chce si hudbu (a nějaký ten film) užívat s bezstarostnou pohodovostí.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 25 metrů čtverečních a zatlumením pomocí koberců, zakázkových panelů s akustickou pěnou a akustickými prvky Sonitus.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Na frekvenční odpovědi v přímé ose je vidět relativní vyrovnanost od nástupu „reflexových“ 50 Hz, přičemž od 1 000 Hz nabírají reprosoustavy energii a mají až poměrně dost výrazné zakončení kolem 15 kHz. Pod úhlem pak zhruba stejná část pásma od cca tří kilohertzů ztrácí energii až překvapivě rychle – jinými slovy, měli byste namíření svých reprosoustav věnovat výraznější pozornost, ale na druhou stranu odrazy od bočních stěn budou případně mít nižší energii a Silver 300 7G tak mohou být tolerantnější k méně tlumeným prostorům.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m2

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m3

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m4

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m5

Waterfall

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m6

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m7

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m8

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Přestože impedance chvílemi klesá až na 4 ohmy, celkově nemá žádné významně náročné momenty a v kombinaci s obdobně průměrně náročnou elektrickou fází se dá říct, že běžné zesilovače od dejme tomu 30 tisíc korun tu poslouží jako vhodní partneři, protože Silver 300 7G nevyžadují žádnou nadstandardní stabilitu nebo dodávky vysokých proudů. Ladící kmitočet ozvučnice je na cca 39 Hz. Mezi 200 a 300 Hz jsou k vidění nějaké maličké rezonance, ale v takové míře, která nijak neovlivňuje výsledné výkony.

2022 12 31 TST Monitor Audio Silver 300 7G m9

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 54 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ moderní design

+ příjemně pohodový zvukový projev

+ jejich charakter relativně dobře maskuje případné problémy v nahrávkách

+ ani při hlasitějším provozu nesklouzávají k nepříjemnosti

ZÁPORY

- v některých kombinacích mohou být oba konce pásma až příliš akcentované

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies