HIFIStyl

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 1

Základní série Principia italských Sonus faber jako kdyby kopírovala tvary a postupy vyšší série Chameleon a balila je do jednoduššího, ale zato finančně dostupnějšího vizuálního hávu. Snad jen model Principia 5, menší z obou v sérii přítomných sloupků, nemá svou obdobu jako designový Chameleon - jedná se o dvoupásmovou, relativně kompaktní podlahovou reprosoustavu.

Model 5 stojí v lehkém záklonu na bytelné MDF platformě, skříň je i přes lehká zaoblení některých hran a lehce zkosenou spodní a horní hranu v podstatě klasicky pravoúhlá, reproduktory jsou vpředu vsazené do tenké desky, středy a výšky jsou blízko u sebe, druhý středobasový měnič je o kousek níže. Téměř u paty reprosoustav se pak otevírá robustní plastikový nátrubek bassreflexu.

Pohled zezadu pak odhalí pouze vaničku s dvěma schůdky a dvěma páry férově provedených reproterminálů.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 6

Měniče s výraznými hliníkovými obrubami pochází z vývojového oddělení Sonus faber, moc dalších detailů se o nich ovšem nedočtete. Snad jen to, že o výšky se stará impregnovaná měkká kopulka o průměru 2,9 cm a dvojitý středobas používá 15 cm polypropylenové membrány.

Sloupky, jak už bylo řečeno, patří spíše k těm menším, byť výška rovných 100 cm, šířka 25 cm a hloubka 28 cm je řadí v kontextu konkurence zhruba doprostřed, stejně jako hmotnost 13,2 kg.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 5

Měničům dělí výhybka práci na úrovni 2 500 Hz, pracují pak v pásmu 40 - 25 000 Hz. Citlivost dosahuje poměrně vysokých 90 dB / 2,83 V / m a jmenovitou impedanci udává výrobce na úrovni 4 ohm.

Řadu Principia jsme zkoušeli také v rámci setu domácího kina (modely 5 a 3 se subwooferem Sumiko S.9) včetně modelu Principia C. Centrální reproduktor je kompaktní, ozvučnice má tvar položeného A s uříznutou špičkou. MDF skříň se zužuje směrem dozadu, takže při položení před zobrazovač jsou reproduktory natočené ideálně směrem k uším posluchače.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 10

Design odpovídá duchu celé řady, povrch v tmavě šedém vinylu má strukturu a je pěkně zpracovaný, reproduktory na čelní stěně mají silné hliníkové rámečky a jsou vsazeny v tenké desce. Uprostřed je identická vysokotónová kopulka jako u všech modelů v této kolekci, identický je i středobas - jde o 15 cm membránu z polypropylenu jako v modelu 5. Druhý, také 15 cm reproduktor je pasivní, protože centr má jako jediný uzavřenou skříň.

Reprosoustava je to skladná, s šířkou 52 cm, výškou 19 cm a hloubkou 23 cm se hravě vejde na jakoukoliv skříňku pod televizí či plátnem a s hmotností 6,6 kg ji nijak nezatíží. Výhybka dělí práci měničům na 2 000 Hz, centr hraje od 50 do 25 000 Hz a s impedancí 4 ohmy a citlivostí 87 dB / 2,83 V / m není nijak papírově složitou zátěží.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 3

Poslouchali jsme zejména Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / Naim NAP250 / OPPO BDP-105D / VPI Scout, ale i na Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo Cambridge CXA80 / Cambridge CXC. Měli jsme možnost napojit je i v setu domácího kina s Pioneer VSX-1131 spolu s Principia 3 a Principia C. Ve stereu jsme používali kabely ZenSati Authentica a některé další komponenty z naší redakční výbavy ->.

Sonus faber Principia 5 vzbuzuje (snad díky mohutnému bassreflexu) očekávání velkých basů, jejich objem v Hadenově "Stairway to heaven" ("When the heart dances" | 2008 | Naim Audio | naimcd112) je ale spíše právě tak akorát, od sloupku byste možná čekali i víc, ale vynahradí to férovou definicí a jakousi hebkou nadýchaností, jemností a kultivovanou kulatostí. Principia 5 nabízí takové intimní brouknutí kontrabasu, které neroztlačí v místnosti masy vzduchu, ale které vás pohladí a obejme.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 19

Vokál Diany Krall ve "Walk on by" z "Quiet Nights" (2009 | Verve | 0602517981256) byl krásně lehounký a vstřícný, dobře podtrhující sametovost nahrávky. Pravda, místo úplně autenticity je tu cítit lehké zaoblení sykavek a lehký úkrok do světa "hezkosti", ale to nevadí, poslouchá se to nenásilně, pokud máte rádi jemnost a barevnost. Objemově je hlas opět tak akorát, není vysazený vpředu, spíše působí jako integrální součást hudby, jako součást celku.

Podobně umírněné a klidné jsou i frekvence nejvyšší - cinkot činelů v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026) byl výrazný a hodně znělý, trochu jako křupající čerstvě zmrzlý sníh a působil i objemněji, pravděpodobně to je i umírněným podáním frekvencí středního pásma. Dočkáte se nicméně opět spíše jemného, nekonfliktního charakteru, velmi odlišeného od vyšší série Chamaleon. I tak byl vibrafon také znělý a jasný, byť neagresivní.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 12

Dynamicky jsou na tom v rámci své třídy Principia 5 rozumně - nejsou to hřmící obři, kteří vás zatlačí do sedačky, ale určitě jim nechybí plnost a energie. Objemu v Mahlerově "5. symfonii" v podání České filharmonie bylo akorát, byla cítit spíše snaha kontrolovat a zorganizovat reprodukci, než sáhnout po efektní výbušnosti a byť by možná Principia 5 mohly napumpovat do prostoru o něco dravější šťávu, dokud udržíte v hlavě, že ačkoliv tak nějak uhrají i větší prostor, někde kolem 30 m2 (a méně) jim bude nejlépe.

Detaily z reproduktorů Principia 5 efektně nesrší, reprosoustavy v Oldfieldově "Amaroku" (1990 | Virgin | 0777 7 86941 2 0) ale udržely poklidný pořádek, se svou cenovkou nabízí férové rozvrstvení a ačkoliv necítíte železnou pěst analytického přístupu, i v uvolněném přednesu byly linky už dobře zřetelné a ani divočejší pasáže nepůsobí, že by Principia 5 zahltily. Ze zvuku nejsou vypíchnuté žádné jednotlivosti, vše je spíše relaxovaně poskládané. A ačkoliv se Principia 5 nerozehrávají nijak složitě, přesto je potřeba zvolit pečlivě dobře kontrolující zesilovač, s měkkým by se zvuk mohl tak trochu zaobalit.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 17

Scéna v Ishamově "Trapeze" byla už dobře vyvedená z reprosoustav směrem za jejich ozvučnice a ty už se ze scény začínají přesvědčivě ztrácet. Prostor nečekejte holograficky zaplňující celou místnost, ale očekávat můžete dobře poskládané a slušně lokalizované nástroje, zejména pak v pravolevém směru. Scéna je pěkně homogenní a přehledná, v rámci třídy bezproblémová.

A pokud rádi jen tak sedíte a posloucháte, umí Principia 5 nabídnout spořádanost a jemný, decentní klid, kterým proteče příjemně jakýkoliv zvukový materiál včetně těch méně kvalitních bez stresu - i rocková "Amused to Death" Rogera Waterse (1992 | Columbia | 468761 2) proplouvá čistě, bezkonfliktně a hladce, byť třeba po přidání subwooferu Sumiko S.9 získala teprve ty správné rytmické "koule".

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 7

A co centrální reproduktor? Ten je, upřímně, za dané peníze vysloveně vynikající - působí ve vokálním pásmu transparentněji, jasněji, konkrétněji a dospěleji než ostatní modely Principia a zvuk je čistý a snadno srozumitelný, vysloveně umí "rozsvítit" filmy a lehce a suverénně vám podsune dialogy, aniž byste se museli jakkoliv namáhat - velmi dobré.

Řada Principia je zjednodušením standardů italských umělců ze Sonus faber na "běžnou" úroveň - pravda, přeci jen ubylo trochu elegance a krásy a to jak na obalu, tak ve zvuku, ale za dané peníze jsou i sloupky Principia 5 férové. Neroztancují vám nábytek ve velkých prostorách a i když se ani v 50 m2 neztratí, je to poloviční a menší prostor, kde se u nich nadechnou i basy a vy si užijete jejich přímý, ale přitom nekonfliktně hladký a relaxovaný. Je třeba vybrat dobrý zesilovač (nesednou si úplně s čímkoliv) a pokud chcete opravdový efekt v aplikaci domácího kina, asi bude fajn přidat subwoofer - třeba koncernové Sumiko si s nimi notovalo pěkně. Hebká nekonfliktnost sloupku bude dobrým univerzálním domácím společníkem...

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 C 16

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem (u centru v ose tweeteru) a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na pevném soklu cca půl metru nad zemí kvůli potlačení odrazů (v případě regálových modelů samozřejmě na stojanech) a co nejdále od stěn to bylo možné.

Principia 5

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 m1

Sloupky Principia 5 mají poměrně vyrovnanou charakteristiku, začínají hrát plně na cca 50 Hz a mají patrný nestandardní úbytek v pásmu 1 000 - 8 000 Hz, zato vokální pásmo je férově vyrovnané. Nejde o studiově vyrovnané hodnoty, spíše o soustředění na vokální pásmo a výraznější výšky.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia 5 m2

Impedance (červená) dle slibů výrobce neklesá pod 4 Ohmy a můžeme vidět naladění bassreflexu na hodnotu cca 40 Hz, elektrická fáze pak nijak dramaticky nevybočuje z rozumných hodnot a snad jen kolem 80 Hz mohou být Principia 5 trochu náročnější na kvalitu připojeného zesilovače.

Principia C

2017 02 28 TST Sonus faber Principia C m1

Říká se, že svým způsobem je centr v domácím kině nejdůležitější, protože přitahuje pozornost k vokálům - a právě vokálním pásmu je Principia C vzorně vyrovnaná reprosoustava. Dokonce začíná hrát od nějakých 60 Hz, lze spatřit i výrazně zdůraznění pásma nad úrovní 5 000 Hz. Pro účely reprodukce vokálů ale nelze za dané peníze Principii C nic moc vytýkat.

2017 02 28 TST Sonus faber Principia C m2

Impedance (červená) neklesá pod 4 Ohmy a je prostá těžkých přechodů. Spolu s průběhem elektrické fáze od 50 Hz dále (protože do centru stejně spíše nepůjdou frekvence pod touto hodnotou) nebude Principia C žádnou složitou zátěží ani pro obyčejnější A/V receivery.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ +/- ]

Kč 32 240,- - Principia 5

Kč 9 390,- - Principia C

FOTOGALERIE



--- --- --- --- ---

KLADY

+ hebký, hezký, vzdušný a jemný přednes

+ klidná reprodukce

+ celkem snadno se rozehrávají

ZÁPORY

- není to úplně typicky Sonus faber krásný design

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: E.P. Audio | www.epaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies