Solid Tech - referenční high-end audio racky

2019 07 17 TST Mudra PX 1

Michael Mudra vyrábí pod vlastním jménem napájecí filtry pro hi-fi sestavy již dlouhá léta. Aktuálně jeho nabídka zahrnuje klasické "lišty" a poté dvě série filtrů. Jedna je pojatá jako dosti atypický modulární řetěz (jde o Power Module System neboli PMS) a druhá řada nese prostý název PX, což značí Power X-TREME. I tady je nicméně koncept v zásadě modulární.

Dílka Michaela Mudry poznáte mimo jiné i tím, jak účelně, až trochu stroze vojensky, jeho napájecí řešení působí. U řady PX to platí dvojnásob, protože je oblečena do robustních šasi, stojí na trochu zvláštních nožkách a má klenuté plastové boky, které jako kdyby byly určeny do zátěžového prostředí. Pomineme-li nicméně fakt, že estetika tu nehraje prim, jsou moduly série PX odolné nejen od pohledu.

Všechny jsou pak vizuálně identické a liší se jen rozměry dle výkonu - čelní stěnu tak okupuje jen spínací tlačítko se svítící obrubou indikující provozní stav, zásuvky jsou staženy kompletně na zadní stranu.

2019 07 17 TST Mudra PX 2

PX FILTER

Když jsme říkali, že na čelní stěně PX modulu najdete spínací tlačítko, vlastně to nebyla tak úplně pravda - modul filtru totiž jako jediný toto tlačítko nemá a prostě pracuje pořád, stačí ho zapojit do zásuvky. K tomu slouží PowerCON zásuvka na zadní straně. Výstup je pak možný jak přes čtyři PowerCON pro vysokoproudové odběry (typicky další články filtračního řetězce) nebo přes dvojici klasických zásuvek s protiprachovými kryty. Ty jsou určeny zejména pro zdrojové komponenty nebo menší integrované zesilovače. Všechny výstupy jsou nicméně filtrované a ke všem lze připojit buď další modul nebo přímo komponent.

Uvnitř PX FILTER se nachází širokopásmový třístupňový pasivní filtr, který má armádní certifikaci a je schopen zvládnout až 30 A protékajícího proudu. Více se bez rozebrání komponentu nedozvíte. Mudra neuvádí žádné exotické materiály, postupy či řešení - všechno je racionální "elektrikařina".

2019 07 17 TST Mudra PX 3

Šasi PX FILTER je robustní - při šířce 28 cm, hloubce 45 cm a výšce 11 cm váží filtr hutných 8 kg.

PX TRAFO 1000

Sám Mudra doporučuje používat systém PX v kombinaci filtr + oddělovací transformátor, čímž má vzniknout komplexní filtrační systém. Základním dostupným modelem je PX TRAFO 1000, kdy šasi stejné velikosti (ale dvojnásobné hmotnosti) jako u filtru skrývá robustní toroidní transformátor o výkonu 1 000 VA.

Na tomto modulu na zadní straně najdete kromě vstupní zásuvky ještě tři PowerCON (dvě zásuvky pro komponenty a jedna pro další modul) a dvě klasické Schuko zásuvky, stejně jako dvě páčky jističů, vpředu pak je ono slibované spínací tlačítko.

2019 07 17 TST Mudra PX 5

Ani tady Michael Mudra nijak nehýří informacemi o technologiích ani neslibuje zázraky překračující hranice fyziky. Je tu prostě precizně navinuté trafo, které ze základních fyzikálních důvodů přenáší pouze sinusoidu střídavého proudu, navíc v zapojení po filtru nenesoucí žádné potenciální nežádoucí frekvence.

Systém Mudra PX jsme hodnotili v pražském studiu Rodel Audio, kde jsme měli k dispozici sestavu Accustic Arts - Player I, Power I a Mono II. Poslouchalo se přes Fischer&Fischer SN-70, Fischer&Fischer SN-170 a Fischer&Fischer SN-370AMT, napájecí kabely Mudra a signálové a reproduktorové kabely AudioQuest.

2019 07 17 TST Mudra PX 6

Bez filtru byla basová linka v "No Sanctuary Here" Chrise Jonese ("Vinyl Classics Vol. 2" | 2014 | stereoplay | 03-14) bublavě objemná, až se třásly základy domu, nicméně byla přeci jen trochu rozmáchlá až hromotlucká. Po zapojení elektroniky do filtru zřetelně ubylo onoho bublání, ale i celkově objemu, jako kdyby se bas zklidnil a umírnil. Na druhou stranu se zdál být hmatatelnějším, byl lépe rozpletený a definovaný, prezentovaný s větším nadhledem a přesností.

Vokál Sophie Zelmani v její "How it feels" ("Dali CD Vol. 3" | 2012 | Dali | 280939) byl už bez filtrace velmi dobře čitelný, ale po zapojení do filtru se stal přirozeně dominujícím prvkem nahrávky díky znatelně tiššímu pozadí, ne němž mohl vyniknout. Také utaženější a přesnější spodní pásmo jako kdyby středům uvolnilo prostor. Navíc měl zpěv větší, nebo možná spíše jaksi zřetelnější váhu, na sykavkách bylo cítit zklidnění a menší tvrdost. Taktéž - snad právě díky lepší dosažitelnosti jemných nuancí - byl hlas celkově plastičtější a lidštější. I na takhle drahé a hlavně už v základu dobře postavené elektronice je čistší napájení zřetelně znát.

2019 07 17 TST Mudra PX 9

Už při zapojení přímo do zdi bylo na činelech v "Hello Dolly" Jerryho Hermana ("Jazz Masters Vol. 4" | 2017 | STS Digital | STS-6111166) čím se kochat. Dobré oddělení, zřetelné plocha i zřetelný svist paličky před dopadem jsou tím, co od high-endu očekáváte. Přítomnost filtru v řetězci ale přesto přinesla jasnější tón, hlavně ale výrazně konkrétnější pocit s lepším oddělením jednotlivých cinknutí - je to jako mít činel o něco blíž. Lehký ševel se pak proměnil v naprosto konkrétně zařezávající tóny.

Častým problémem napájecích řešení bývá to, že u výkonných zesilovačů - jakými třeba Mono II bezesporu jsou - cítíte určité omezení energie a důraznosti. Bez Mudra PX byla dynamika monobloků v "Kote Moun Yo?" Markuse Schwartze a Lakou Brooklyn ("System Solution" | 2019 | Nordost) příkladná, vlastně až trochu divoká - energie měla elektronika na rozdávání a dokázala se hodně zhluboka nadechnout. Z pohledu dynamiky se pak po zapojení filtru změnilo snad jen to, že zvuk působil jaksi ještě snaživěji, v menší, ale zato lépe kontrolované podobě byl celkově výraznější, ale žádné uvadnutí jsme nepozorovali.

2019 07 17 TST Mudra PX 17

Velký rozdíl přináší filtr ve vnímání těch opravdu delikátních detailů, ambientních ruchů, nádechů a dalších drobností - třeba v Rutterově "Nativity Carol" ("First Sampling" | 1990 | Reference Recordings | RR-S1CD) byl už bez filtru sbor pěkně prokreslený, s jasně oddělenými ženskými a mužskými hlasy a vlastně i citelným dechem varhanního pedálu v pozadí. Filtrované napájení vneslo do pozadí ticho, které vám nechybělo do okamžiku, než jste ho poprvé začali vnímat. Díky onomu tichému signálovému pozadí se výrazněji oddělí jednotliví zpěváci, citelně lépe vnímáte jakousi vzdušnost ve skladbě a jakoby hlasitěji zní právě ony různé ambientní ruchy a odrazy.

Lepší oddělení jednotlivých nástrojů pomohlo subjektivně rozšířit i prohloubit hudební scénu ve Stingově "Englishman in New York" ("Die Perfekte Räumlichkeit" | 2010 | stereoplay | 10-10). Bylo to opět zejména tím, jak tišší pozadí zvuk celkově přiblížilo a otevřelo, jak byla reprodukce celkově přesnější.

2019 07 17 TST Mudra PX 8

A ačkoliv ani bez filtru si na zvuk sestavy Accustic Arts / Fischer&Fischer nešlo při poslechu Smetanova cyklu "Má Vlast" v podání London Symphony Orchestra nijak stěžovat díky odvážnému objemu, síle, dynamice i detailnosti na řádně high-endové úrovni, filtr jako kdyby dění usadil a zejména tišší pasáže byly jasnější a poměrně výrazně srozumitelnější; lépe si šlo vychutnat ticho, které nakonec dává kýžený tvar hudebnímu zážitku a tím bylo snazší se do hudby vpít a vychutnat si jí, zážitek byl celkově intenzivnější, ač klidnější.

Filtrační systém Mudra PX má vlastně jedinou opravdovou slabinu (protože cenou prostě patří do high-endového světa a určitě patří k sestavám za stovky tisíc Korun) a tou je celkové vnější pojetí - to totiž jako kdyby dávalo najevo skutečnost, že filtr má armádní certifikaci a jde tak spíše o hodně účelně pojaté zařízení, než o elegantní high-endový komponent, který si s chutí vystavíte vedle své elektroniky. Jinak je ale Mudra PX skvělý - má dostatečně zásuvek, má dostatečné dimenzování i pro výkonné zesilovače a dostatečně účinnou filtraci i pro zdroje signálu a nahrávky s vysokým rozlišením, na kterých oceníte nepřítomnost šumu a rušení v pozadí. Pokud tak hledáte filtr zaměřený na výkon, který nepřibrzdí ani hodně výkonné monobloky, tak Mudra PX zajistí čisté pracovní podmínky pro jakýkoliv stroj, jak se zdá.

Kč 68 013,- - třístupňový filtr s armádní certifikací

Kč 70 686,- - oddělovací transformátor 1 000 VA

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ dobrá paleta konektorů

+ adekvátní dimenzování pro zdroj i zesilovače

+ prakticky nekrade dynamiku ani velkým monoblokům

+ možnost volby optimálního provedení

+ zřetelné odstranění šumu v pozadí

ZÁPORY

- vzhled je opravdu hodně účelný

- cena je už opravdu hodně vysoká

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodel-audio.cz (Praha) ; PP Hi-Fi | www.pphifi.cz (Otrokovice) ; Art Audio | www.artaudio.sk (Bratislava) ; Audiofeel | www.audiofeel.sk (Košice)

DOVOZCE: IBD Czech | www.ibd-czech.cz / www.ibd-slovakia.sk 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies