2018 12 06 TST Cambridge DUO 1

Pokud neznáte anglickou značku Cambrige Audio, posledních 50 let jste patrně v oboru high fidelity příliš aktivní nebyli. Právě letos firma, založená mladými techniky v univerzitním městečku Cambridge, slaví své půlstoletí ambiciózní sérií Edge, která poutá mnohou pozornost. Ale nemělo by se zapomínat na to, že právě se značkou Cambridge si můžete pořídit i mnohou solidní hi-fi techniku za příznivé ceny. Dobrým příkladem je malá krabička Duo, poměrně atypická kombinace přenoskového předzesilovače a sluchátkového zesilovače.

Duo je skutečně kompaktní krabička, ostatně jako mnohé jiné phono předzesilovače - z předního pohledu navazuje na tradiční firemní estetiku. Ve stříbrné vyvedený obdélníkový panel má výrazně zaoblené rohy a decentně provedené ovládací prvky, ač jich je na poměry přenoskových předzesilovačů této kategorie víc než je zvykem. Dominantou přední stěny ani ne kilového přístroje (což při šířce pouhých 21,5 cm, hloubce jen 15,9 cm a výšce bezmála 5 cm naznačuje neodfláknuté zpracování) je dozajista mírně excentrický a svítícím kruhem orámovaný prvek pro regulaci hlasitosti. Proč tu je, to si uvědomíte, když kouknete ještě o kousek víc doprava - je tu totiž 6,3 mm výstup pro sluchátka.

V levé části předního panelu už je jen malé spínací tlačítko, vedle něj jsou dvě diody, označující navolené MM či MC zesílení, ještě o kousek dál tlačítko, které volí právě buď tu nebo tu ekvalizaci. Na zadním panelu je - až trochu překvapivě - velká napájecí zásuvka, vedle pak tři páry cinchů. Vlevo je výstup , vpravo vstup pro kabely nesoucí signál z přenosek s pohyblivým magnetem, o kousek dále pak ještě pro signál z přenosek s pohyblivou cívkou. Vedle výstupu je potenciometr, který vám dovolí v rozsahu 4 dB posunout vyvážení kanálů (což vzhledem k leckdy trochu vágnímu sladění kanálů u levných přenosek může přijít vhod). Mezi oběma vstupy pak je obligátní zemnící kolík.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 2

I vnitřní konstrukce je příkladně organizovaná, je prostě vidět, že Cambridge je velká firma, která má kapacitu pečlivě se výrobě věnovat. Dokonce i část spínaného napájecího zdroje je oddělená kovovou přepážkou a zakrytovaná.

Obvody jsou vybavené také subsonickým filtrem, takže se nemusíte bát problematickým velmi hlubokých tónů. Výrobce udává, že přesnost korekční RIAA křivky je +/- 0,3 dB v pásmu 30 - 50 Hz. Odstup signálu a šumu činí přes 90 dB u MM přenosek a přes 70 dB u MC přenosek a to při zkreslení pod 0,0025% u prvních jmenovaných a pod 0,2% u těch druhých. Bohužel třeba o parametrech sluchátkového výstupu výrobce pomlčel.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 3

Cambridge Duo jsme poslouchali s gramofonem VPI Scout, raménkem Jelco a přenoskou HANA, případně s Pro-Ject Elemental. Srovnávat jsme mohli s Grandinote Celio, Pro-Ject Phono Box nebo MoFi StudioPhono. Poslouchalo se přes Harbeth Monitor 30 se zesilovačem Norma Revo IPA-140, také přes Cambridge CXA80 s reprosoustavami Fischer&Fischer SN-70 nebo třeba s Grandinote Shinai a Xavian Perla. O použitých filtrech, kabelech a dalším příslušenství více v pravém sloupci -->.

Výrazné basové lince v titulní skladbě alba "Skala" Mathiase Eicka (2011 | ECM | 276 3107) vtiskl phono předzesilovač solidní tělo, ale také jistou nadýchanost a vřelost. Basa je až něžná, hladká a uvolněná, prezentovaná v klidu a s poddajnou pružností, ke které nelze mít v dané kategorii žádnou výtku. Váha kontrabasu je vkusná a ve třídě dostupných gramofonů vám dá pocit té kýžené bohatosti, aniž by zvuk ale sklouzával do nějaké nafouknutosti či těžkosti. Zůstává klidný a spíše příjemný.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 4

Takový je pak i vokál Cassandy Wilson v "Run the voodoo down" ("Travelling Miles" | 1999 | Blue Note | 7243 8 54123 1 8) - je solidně čistý, je mu dobře rozumět a navíc je to zvukové podání jaksi tolerantní, takže poměrně hodně přímočaré sykavky trochu zklidní, zjemní a dodá všemu dění přiměřený a příjemný nádech vřelosti a jemnosti. Zvuk je to takový správně "analogový", tedy hebký, hladký a vřelý, ale přitom dobře čitelný, dobře zřetelný a důstojný i ve spojení s dražšími gramofony.

Ani v nejvyšším pásmu Cambridge neopouští svůj plný, jemný, možná maličko měkčí, ale přesto dobře čitelný zvukový charakter - cinkot činelů v "Got my mind set on you" George Harrisona ("Clound Nine" | 1987 | Dark Horse Records | 9 W1 25643) může jít vzhledem ke kvalitě nahrávky lehce na nervy, ale Duo má talent velmi pěkně zkultivovat jakoukoliv ostrost a nepříjemnost a přitom nezapomíná na dobrou čitelnost a dobré rozlišení. Cinknutí jsou taková tučnější a pěkně barevná, snadno odtékající, dalo by se říct.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 6

Plnost zvuku pak oceníte tam, kde přijde ke slovu náročnější dynamická špička - vezměte třeba rytmické údery do mohutného bubnu v "Lion in Winter" od Bee Gees ("Trafalgar" | 1971 | MFSL | MFSL 1-263) a zjistíte, že Duo se jejich energii maličko podvolí, zapruží a není to tedy takový ten napnutý, tvrdý a vysloveně razantní zvuk, ale je "masitý", byť uvolněný. Oceníte ale právě onu uvolněnost, s níž se to prostě děje, tak nějak v pohodě a příjemně, hudba žije a plyne.

V Caveově nenápadné, ale na drobné ruchy bohaté "People Ain´t No Good" z živáku "Live from KCRW" (2013 | Kobalt | BS006V) bylo cítit, že Duo se nesnaží za každou cenu artikulovat každý sebemenší detail a nuanci, ale neanalytický zvuk má dostatečnou přehlednost, aby v dané třídě nabídl bezproblémový poslech, kde vnímáte jednotlivé nástrojové linky, kde je slyšet už i hodně v pozadí ševelící činely a je to natolik příjemně celistvá prezentace, že vás nežene za tím hledat hlubší a hlubší vrstvy, ale nechá vás užít si hudbu bez tlačení na pilu.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 8

Na "Heavy Duty Judy" Pierrejean Gauchera ("Zappe Zappa" | 1997 | Zappo Records | ZR001) pak zase bylo cítit, že Duo umí nabídnout zvuk velký co do proporcí, takový ten sice možná měkčí, ale přesto přehledný a hlavně "vyplňující" přednes, který vás hudbou umí obklopit. Není to suché konstatování, kde co v nahrávce najdete, ale pěkně přehledný, uvolněný celek, předestírající vám hudbu bez násilí a s dobrou čitelností, takže to není jen "hromada", ale skutečně už lokalizované jednotlivé instrumenty na zřetelné a v pravolevém směru pěkně široké scéně.

To co dělá Duo dobrým přenoskovým předzesilovačem je ale v konečném důsledku to, jak snadno vám umí hudbu naservírovat a jak hezky se poslouchá, ne nějaké technické jednotlivosti. A Duo hrát muzikálně umí - třeba "You Win Again" od Bee Gees ("E.S.P." | 1987 | Warner Bros. | 925-541-1) prostě tak hezky plynula, se solidním rytmem a přesto neuspěchaná, nekonfliktní a přesto dobře přehledná, barevná, ale přesto spořádaná. V dané třídě je to prostě takový ten "echt" gramofonový zážitek.

2018 12 06 TST Cambridge DUO 9

Malý přenoskový předzesilovač Cambridge Duo nabízí za rozumné peníze ideální řešení pro jakýkoliv gramofon v dostupné i střední cenové třídě - je jedno, jakou MM či MC přenoskou zvolíte, Duo je důstojným řešením, které hraje spíše muzikálně, ale má takový ten pěkný, příjemný, bohatý a barevný zvuk, který se tak nějak neodmyslitelně s vinylem pojí. Navíc nabízí i možnost pustit si gramofon pěkně intimně přímo do uší a i to zvládá na úrovni, která je s ohledem na danou cenu prostě potěšující. Je to příjemný, vlastně klidný a uvolněný zvuk, který vás nechá v poklidu relaxovat nejen u prakticky jakékoliv kombinace šasi, raménka a přenosky, ale i u prakticky jakékoliv nahrávky, včetně těch, které mají zřetelné technické limity. A to se počítá...

Kč 7 790,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava a možnost poslouchat přes sluchátka

+ důstojné zpracování a vzhled

+ kultivovaný, nekonfliktní zvuk

ZÁPORY

- obdobně drahé, ale ne tak vybavené základní phono od Mobile Fidelity Electronics je čistší a údernější

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies