2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 1

Jméno DacMagic působí ve světě dostupného hi-fi vskutku magicky – jedná se totiž o řadu mimořádně populárních D/A převodníků od britských Cambridge Audio. Za oblíbenost pak může kombinace malé velikosti, malé ceny a (podle modelu více či ještě více) všestranné výbavy. Začátkem roku 2021 se tato oblíbená série dočkala vrcholného přírůstků DacMagic 200M, který po bezmála dekádě navazuje na DacMagic Plus.

O něco více než kilový přístroj drží vizuálně snadno rozpoznatelný styl kompaktních britských přístrojů této značky. Pozornost z pohledu designu se upírá na čelní panel (zejména zaoblenými rohy a barvou „lunární šedi“ sedí ke zbytku současného portfolia), zbytek nevelkého šasi je standardně jednoduchá. Přístroj má stolní rozměry – s šířkou 21,5 cm, hloubkou 19,1 cm a výškou 5,2 cm snadno zapadne prakticky kamkoliv.

Přednímu pohledu dominuje ovládací prvek pro regulaci hlasitosti, po levé straně má dvě drobná tlačítka pro zapnutí a přepínání vstupů, vpravo je identické tlačítko pro volbu digitálních filtrů – jsou tu tři různé možnosti pro doladění projevu dle chuti.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 2

Dvě řádky maličkých diod indikují rozlišení a formát vstupního signálu, úplně napravo je potom poctivý 6,3 mm sluchátkový výstup s podporou sluchátek s impedancí kdekoliv mezi 10 a 600 ohmy. Do 32 ohm dodá 300 mW, do 150 ohm 65 mW, oboje jsou v dané třídě slušné hodnoty. To vše při THD+N pod 0,001% (1 kHz @ 0 dBFS @ 100 mW do 32 ohm).

Na zadní ploše zaujme analogový výstup v podobě nesymetrických cinchů i symetrických XLR (mohou fungovat i jako variabilní), je tu pak po dvou optických a dvou koaxiálních digitálních vstupech, byť dnes asi nejzajímavějším bude samozřejmě asynchronní USB pro spojení s počítačem. Pro případ tu ale najdete i malou anténku pro Bluetooth spojení s kodeky aptX nebo SBC. Napájení obstarává externí 12 V zdroj.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 3

Vnitřní architektura staví na aktuálním čipu ESS Sabre ES9028Q2M – na každém kanálu pracuje jeden čip. Díky tomu lze zpracovat u PCM rozlišení až 24 bit / 768 kHz, u DSD až DSD512 v nativní formě nebo DSD256 v DoP podobě. Uživatelsky atraktivní je podpora plného dekódování formátu MQA. Zmíněné pak samozřejmě platí v maximu pro USB vstup, koaxiální a optické vstupy mají rozlišení a formátová omezení poplatná svému typu.

Funkcionalita převodníku je jasná jako facka, doplňme ji tedy o pár technických parametrů. DacMagic 200M pracuje ve frekvenčním rozsahu 10 – 50 000 Hz (+/- 1 dB), na plné úrovni digitálního signálu o frekvenci 1 kHz má zkreslení + šum hodnotu pouhých 0,0005% (váženo křivkou A) a přeslechy mezi kanály lepší než -110 dB. Zajímavá je o něco málo vyšší výstupní úroveň (a tedy vyšší hlasitost, aby přístroj vynikl mezi konkurencí) na zadních výstupech – 2,1 V u nesymetrických a 4,1 V u symetrických výstupů.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 4

DacMagic 200M jsme poslouchali zejména v kombinaci s Cambridge CXC a Cambridge CXA81 přes Fischer&Fischer SN-70, přičemž propojeno bylo kabely Dynamique Audio Horizon 2. Kritický poslech probíhal po USB přes systém Roon a USB kabel Horizon 2. Porovnávalo se s Teac NT-503. Porovnávali jsme ale také s RME ADI-2 DAC FS na Emotiva XSP-1 / Emotiva XPA-DR2 v systému s KEF LS50 / GoldenEar SuperSub X na kabelech ZenSati Authentica. Sluchátkový výstup se poslouchal na Focal Clear a Emotiva Airmotiv GR1. O detailech systémů se dozvíte více v pravém sloupci -->.

Basy v „Bílý den“ Anety Langerové („Dvě slunce“ | 2020 | Art Shock | AS002-2) byly kultivované, hezky kulaté a podané v klidném, příjemném duchu. Čitelnost je fajnová v rámci dané hi-fi třídy, zvuk nepostrádá plnost a lehký, příjemný nádech vřelosti. Charakterem je to „klasický Cambridge“, kultivovaný Angličan s nenásilnou interpretací. Pokud přepnete na sluchátka, kupodivu přibude údernost a razance, bas je živější, ale také tvrdší, pro sluchátkový poslech nicméně ten kurážný tón vůbec není od věci.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 5

Zpěv Robina Gibba v „Mother of Love“ („My Favorite Christmas Carols“ | 2006 | edel records | 0177622ERE) zněl hladce a s pěknou dávkou kultivovanosti, DacMagic 200M má spíše jemnější podání, ale klid a solidní plnost jej rozhodně pasují do hi-fi sféry. Oproti ledasjaké konkurenci hraje převodník méně expresivně, ale o to déle se dá poslouchat, navíc bez stopy jakékoliv nepříjemnosti. To sluchátkový výstup je opět o něco řízenější, jasnější a průbojnější, ani tady se ale nemusíte bát nějaké limitující nepříjemnosti.

Činel v „Abandoned Masquerade“ Diany Krall („The Girl in the Other Room“ | 2004 | Verve | 0602498622469) byl ševelivý, trochu tenčí, ale zato dobře zřetelný a neutopený proporčně proti zbytku nahrávky, ač ani neakcentovaný. Je tu dobrá čitelnost a solidní tonalita, na danou cenovku vlastně velmi dobrá. Na sluchátkách je pak obejmu a hlavně těla o něco víc, takže zapadne do nahrávky úplně optimálně, aniž by to přes někdy lehce živější tón znamenalo nějaké vypíchnutí nebo techničnost.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 10

„Something Holy“ Alice Phoebe Lou („Live at Funkhaus“ | 2020 | AWAL | APL010) zněla pěkně živě, dynamika je dobrá zejména díky šťavnatému a decentně houpavému basovému základu, celkově není DacMagic 200M nějak dravý a přesto nemáte pocit jakékoliv upjatosti, strohosti nebo nedostatečné živosti. Je to takový ten britský samozřejmý způsob prezentace. Sluchátka pak co do dynamičnosti mají zhruba stejnou míru energie a průbojnosti jako hlavní výstupy, zvuk se nesnaží na sebe upozorňovat, ale nechybí mu ve správném momentě správná schopnost „dýchnout“.

Přehlednost, oddělení jednotlivých nástrojů, ale i podání detailů v „Seven Steps to Heaven“ Milese Davise („Seven Steps to Heaven“ | 2005 | Columbia | COL 519509 2) bylo opravdu pěkné, za své peníze dostáváte poctivé hi-fi, které nekřičí, nepřidává, netlačí se, ale nechává hudbu volně plynout, přičemž v kategorii dostupných D/A převodníků jen těžko můžete chtít lepší kombinaci pohodovosti a obsažnosti z pohledu informací. Sluchátkový poslech díky mírně výraznějšímu zvukovému charakteru výstupu působí o něco zřetelnější a jasnější. Není to zvuk s holografickou transparentností a technicistním zařezáváním kontur, stále se drží té ostrovní tradice hebkého, kultivovaného, uvolněně nenásilného přednesu s artikulací, která vám dá dobře nahlédnout do nahrávky.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 13

Prostor nahrávky „Rising Runner Missed by Endless Sender“ Tangerine Dream („Cyclone“ | 1995 | Virgin | 7243 8 40251 20) měl pěknou pravolevou organizaci, není to velký zvuk, ale nenásilně se rozlévá a přitom nástroje, zvuky a všechny cestující efekty drží svůj tvar a jsou dobře lokalizovatelné, nevzniká pocit nějakého zahuštění prostoru nebo kopy nástrojů kdesi uprostřed. Je to seriózní dostupné hi-fi jak se sluší a patří. Dokonce snad i lepší prostorovost měla stejná skladba při sluchátkovém poslechu, tam se zdálo, že už se objevuje i předozadní rozměr a hudba ještě získala na plasticitě.

V anglickém duchu se pak nesla také „Swingin‘ Safari“ Berta Kaempferta („Vinyl Classics Vol. 2“ | 2014 | stereoplay | 03-14) – hudba je nenucená a přesto se dobře poslouchá, umí pěkně plynou, byť je spíše klidnější a prostě má takovou celkovou hezkost a přitažlivost, která snadno zláká k poslouchání. Není tu nic protivného, nic únavného, zvuk působí harmonicky a line se libě a barevně. Totéž pak vlastně platí ve sluchátkách, bez zbytečných okázalostí či okolků hudba „prostě hraje“ – neúnavně, jemněji, ale dostatečně zřetelně a hlavně příjemně.

2021 02 28 TST Cambridge DacMagic 200M 11

Anglický Cambridge má tradici v návrhu a výrobě dobrých dostupných zařízení – oživení segmentu dostupných a přitom dobře vybavených D/A převodníků DacMagic toto kouzlo neporuší. Nejnovější DacMagic 200M hraje libozvučně, je příjemný a kultivovaný, prostě takový, aby nechal vyniknout to hezké z hudby a podle britské tradice cudně nekřičel do světa o tom méně příjemném (aniž to ovšem znamená nějaké „fígle“ a efekty – je to kombinací lehce příjemnějšího tonálního ladění, dobrého rozlišení a nastavení zvuku spíše na muzikálnost než technicistní analýzu za každou cenu). Přidejte k tomu solidní portfolio konektorů, dobrý sluchátkový výstup, možnost třeba ve stolním nasazení řídit třeba aktivní reprosoustavy u počítače (mít dálkové ovládání, mohlo použití být ještě širší), podporu všech reálně používaných formátů a rozlišení a máte šikovný, zaplatitelný, příjemný přístroj, který ve své třídě v praxi nemá konkurenci.

Kč 13 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ funguje jako předzesilovač

+ v rámci kategorie dobrý sluchátkový výstup

+ podpora formátů a rozlišení

+ příjemně kulatý a hladký zvuk

+ celkově rozumná cena za fajnové zvukové výsledky

ZÁPORY

- není vidět nastavená hlasitost

- chybí dálkové ovládání

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Tykon | www.tykon.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies