2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 1

Tradiční francouzský výrobce Cabasse patří k těm a) nejznámějším a b) nejsvébytnějším na trhu, poslední roky se v jejich portfoliu pak nesou v duchu mírného odklonu od klasických reprosoustav směrem k moderním systémům. Úspěchy slaví řada The Pearl, navazující na ikonický firemní design „koule“ a kombinující koncentrický reproduktor s vestavěným zesilovačem a širokou konektivitou. Protože The Pearl nejsou tak úplně pro každého, navrhli v Cabasse menší a hlavně levnější, byť prakticky identicky pojaté The Pearl Akoya.

Akoya je mimochodem jméno kultivovaných perel, které se pokládají často za ty s nejkrásnějším leskem a vždy prakticky dokonale kulatým tvarem (takže dost možná toto pojmenování odráží krom samozřejmé reference směrem k perlám i to, že právě The Pearl Akoya by mohly být „tou pravou perlou“).

Šestikilové Akoya mají perfektně kulaté ozvučnice, posazené na malé základně, perfektní tvar se jen v zadní části otevírá, aby udělal místo energii basového měniče, umístěného právě v tomto otvoru, kde hraje směrem dozadu. Žádný rozměr The Pearl Akoya není větší než 22 cm, samozřejmě bez příplatkových stojanů.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 2

Při pohledu zepředu za mřížkou uvidíte koaxiální reproduktor, specialitu Cabasse. Průměr největšího středobasové membrány je 13 cm, tweeter uprostřed má běžných 2,5 cm a vyrobeny jsou z uhlíkového vlákna pro jeho vysokou pevnost a nízkou hmotnost. Ve stejné ose, byť směrem dozadu hraje 17 cm membrána wooferu, také z uhlíkového vlákna. Menší průměr dohání mimořádnou výchylkou až 2 cm.

Uvnitř koule jsou vestavěné tři zesilovače, pro každé pásmo jeden – vysokotónový a středotónový měnič dostávají každý 300 Wattů trvalého výkonu, basový měnič dvakrát tolik, celkový špičkový dodávaný výkon je 2 100 Wattů.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 3

Není divu, že Cabasse u The Pearl Akoya udává frekvenční rozsah 30 – 27 000 Hz nebo maximální akustický tlak 121 dB (ve stereo páru).

Obrovskou devizou je také vestavěná automatizovaná korekce akustiky Cabasse Room Compensation. Ta má výhodu jednak v tom, že od uživatele nevyžaduje nic, než umět klikat v aplikaci na nějakém chytrém zařízení, jednak skutečně funguje, byť výsledná křivka má poslechově tendenci trochu tlačit do popředí bas.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 5

Když jsme u toho, The Pearl Akoya se maximálně soustředí na „nový svět“ audia – hlavní způsoby připojení jsou po Wi-Fi nebo ethernetu či Bluetooth, k dispozici je nicméně i optický S/PDIF vstup (třeba pro televizi) nebo dokonce analogový 3,5 mm jack. Je tu i USB vstup, přes který umí Akoya načíst data z pevných disků.

Veškeré ovládání probíhá přes poměrně kultivovanou aplikaci, díky D/A převodníku s rozlišením 32 bit / 768 kHz si užijete i soubory ve vysokém rozlišení, MQA nebo DSD mezi nimi nicméně nejsou. Zato není problém používat TIDAL, Qobuz i další, u nás nefungující služby.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 6

Do moderního světa Akoya patří i díky možnosti hlasového ovládání přes systém od Googlu nebo možnost provozu v mono i stereo režimu. S tím souvisí i možnost rozmístit si jednotlivé „koule“ po celém domě a přes aplikaci je spojit do multiroom sítě.

The Pearl Akoya jsme poslouchali v pražském studio Rodel Audio, Akoya se v místnosti nastavily do správné pozice a provedla se kalibrace, krom přímého streamu z TIDALu přes telefon se používal Pioneer BDP-LX500 přes digitální propojení.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 7

Poměrně malé koule od Cabasse mají v basové části spektra až překvapivé „koule“, pokud můžeme použít trochu laciný příměr. Basové broukání v Sacksioniho „Hiccups“ („STS Test Demo CD Vol. 1“ | 2014 | STS Digital | STS-6111134) šlo snaživě dolů, The Pearl Akoya jsou dravé, hodně sází na velký objem a nadstandardní hutnost, je to bas měkčí, ale s vkusnou definicí, byť ne high-endově přesnou. Navzdory lehké dominanci basů nezpůsobuje bohatství basu pocit těžkosti, Akoya mají zjevně více než dost výkonu a bas prostě do prostoru protlačí a udrží ho autoritativně pod kontrolou.

Hlas Karen Matheson v „Ailein Duinn“ („L’Héritage Des Celtes“ | 2011 | Columbia | COL 481530-2) zněl s hezkou hebkostí, klidně se linul a byl zdůrazněně barevný, jemný a uvolněný. I tady je cítit spousta šťávy a energie. Za danou cenu je rozlišení spíše standardní, ale vkusné.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 12

Cinkot činelů a výšky obecně – jak ukázala například „La Rosita“ dvojice Hawkins + Webster („Encounters“ | 2013 | Verve | 31452147-2) – jsou jemné, až sametem políbené. Tady také nečekejte nějaké analytické rozlišení, hudba je ale „příjemná do uší“, hladká, sladká, z toho pozitivního je fajn ocenit, jak čistě zapadají nejvyšší tóny do hudebního celku.

V čem aktivní reprosoustavy a výkonné DSP vysloveně excelují, zejména pak na svůj objem, to je energie a dynamika. Mocné bubny v úvodu „Rí Na Cruinne“ od Clannad („Extended Dynamic Experience 5“ | 2017 | STS Digital | STS-61111158) byly možná trochu limitované v těch nejhlubších tónech, ale dynamicky je to pompézní a bohaté. Není to ale zdivočelý zvuk, orientovaný pouze na sílu – je cítit, že aktivní elektronika koriguje výbuchy s klidem a nadhledem, ta výkonová rezerva je tu znát a asi žádný jiný takhle kompaktní systém nedokáže dodat takovou údernost.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 13

„Fortysomething“ od Eleonore („Incredible Music & Recordings“ | 2012 | STS Digital | STS-6111130) byla docela pěkně přehledná a přestože Akoya nejsou zaostřené na jemnůstky a nuance, srozumitelnost zpěvu i oddělení jednotlivých nástrojů je prostě dobré.

„Breaking Silence“ ze stejnojmenné desky Janis Ian (1993 | Columbia | 519 614-4) potvrdila charakter The Pearl Akoya vhodný na dlouhodobé, bezkonfliktní poslouchání úplně čehokoliv. Zvuk měkčí, bohatší, trochu efektně zdůrazněný na basech, sice nezaměřený na audiofilskou věrnost, ale čistokrevně zábavný.

2020 08 30 TST Cabasse Pearl The Akoya 11

The Pearl Akoya od Cabasse jsou zajímavý lifestylový koncept – mají originální design, rozhodně funkční koncept, příjemně se ovládají a není v nich nic, co by vadilo při dlouhých poslechových sezeních. Z malého prostoru vykouzlí velký zvuk a dokážou mu dát zábavné grády, byť neosloví audiofilského puristu – na tom ale není nic špatného. Cena je řádně prémiová, ale to je i celkový koncept, díky němuž můžete s pomocí těchto elegantních perliček bezproblémově ozvučit celý svůj obývací prostor. Jako univerzální lifestyle řešení jsou The Pearl Akoya skutečně na úrovni.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 42 990,- / kus (bez stojanu)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kalibrace akustiky

+ pěkný vzhled

+ příjemný, bohatý, barevný zvuk

+ docela pěkně fungující aplikace

+ vcelku ideální lifestyle řešení na minimu prostoru

ZÁPORY

- cena je už poměrně šťavnatá

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodelaudio.cz 

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies