2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 1

Skandinávská firma Audio Pro patří dnes mezi nejsnaživější výrobce bezdrátových reproduktorů, ale přesto se snaží masový koncept vyrábět i pro ty, kteří mají vyšší zvukové nároky. Možná za tím stojí i více než čtyři desetiletí historie a fakt, že společnost začínala jako výrobce klasické hi-fi techniky, byť už od začátku se snahou integrovat do reprosoustav zesilovače. Po roce 2000 pak značka stále více a více akcentovala design a všeobecně formu svých produktů a dnes jsou kompaktní bezdrátové reproduktory Audio Pro jedněmi z nejoriginálnějších a nejzajímavějších na trhu.

Portfolio firmy, budeme-li se tedy bavit o oněch typicky pojatých reproduktorech, se dělí na čistě bezdrátová zařízení (to jsou ta označená písmenem T) a na první pohled identické reproduktory, které mají ale i připojení do sítě a umí vytvořit ve vašem obydlí multiroom ozvučení (to jsou ty s písmenem C).

Audio Pro C5

Střední model Audio Pro C5 má tvar lehce nepravidelného kvádru, který je vpředu podložen dvěma vyššími nožičkami, aby všechny tři měniče na přední stěně hrály "do vzduchu". Reproduktory jsou rozmístěny v "Mickey Mouse" designu, kdy centrálně uložený středobas a dva tweetery po stranách a nahoře skutečně připomínají ušatého hrdinu komiksů.

Na horní straně je praktické kožené poutko, které přístroj vizuálně odlišuje od konkurence a poslouží i pro přenos cvalíka s šířkou 25 cm, hloubkou 15 cm a výškou 13 cm. Ještě před ním je hliníková ploška s ovládacími tlačítky (mimo jiné třeba s těmi, skrze něž vyvoláte předvolbu signálu - třeba oblíbené internetové rádio, adresář na serveru apod.), stavovými diodami a malým jackem pro připojení periferií jako je telefon nebo přenosný přehrávač.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 2

Na zadní straně se nachází ovládný bassreflexový otvor a veškerá zbylá konektivita - krom Wi-Fi a Bluetooth totiž připojíte k C5 zdroj signálu i ethernetovým kabelem (takže si užijete Spotify Connect nebo přes Apple AirPlay prakticky libovolný síťový obsah) nebo klasickým párem analogových cinchů. K dispozici je i subwooferový výstup, pokud byste chtěli zvuk trochu přikořenit.

C5 má specifikovaný frekvenční rozsah 50 - 20 000 Hz s tím, že středobas o průměru čtyř palců pracující do 3 800 Hz i obě textilní kaloty tweeterů s průměrem tří čtvrtí palce živí stejný zesilovač - modul o výkonu 40 Wattů, který pracuje ve třídě D.

Audio Pro T5

V identickém boxu a s identickým designem si můžete pořídit také levnější model T5 - nejen, že stejně vypadá, ale je osazen také stejnými reproduktory a definován stejným frekvenčním pracovním rozsahem. Pak už ale začnete vidět rozdíly.

Máme-li věřit specifikacím, rozdílný je i zesilovací modul. Sice také pracuje ve třídě D, ale dedikuje 25 Wattů pro středobas a 8 Wattů pro každý tweeter. Podstatnější rozdíl je vzadu - tady je totiž jen USB konektor pro napájení připojených zařízení a 3,5 mm AUX vstup.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 3

Další rozdíl je pak logicky na horním panelu - tam zmizela tlačítka pro ovládání síťových zdrojů, protože T5 si vystačí jen s několika tlačítky pro regulaci hlasitosti, spárování a přepnutí mezi bezdrátem v podobě Bluetooth a AUX vstupem.

Oba modely Audio Pro jsme poslouchali v pražském studiu HIFI CZ, kde jsme srovnávali s prakticky všemi modely, které firma dnes nabízí - C3, T3, C10, T10, A10 nebo třeba Drumfire.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 4

Dobré je říct, že v praktickém životě je zvuk obou modelů skutečně identický a že snad jen fakt, že přes Bluetooth působí o maličko čistěji a energičtěji než po síti, stojí za zmínku.

Mocná basová linka v Cohenově "Nu Nu" z desky "Continuo" už dávala i fyzický pocit objemnosti a hutnosti, výrazně, výrazně větší, než by napovídal rozdíl velikostí proti menším trojkovým modelům. Reproduktory zní snaživě, energicky a přitom v nich není cítit takový ten tvrdý přídech mocného digitálního zpracování signálu, kterým výrobci dostávají hodně basu z maličkých objemů. Tady hluboké tóny plynou s překvapivě férovou uvolněností.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 11

Podobně i překrývající se vokály zpěváků z The Singers Unlimited ve "Sweet Georgia Brown" z desky "Masterpieces" nezní na poměry malých bezdrátových reproduktorů nijak nuceně, netlačí dramaticky na pilu a nesnaží se prosadit za každou cenu - ani tady jinými slovy nevládne digitální zpracování, ale pocit překvapivě příjemné "normálnosti". Není tu ani taková ta "dutost", která se občas u malých reproduktorů vyskytuje, když je tlačíte až příliš na hranu. Zpěv prostě plyne, hladký, fajnově čistý a nekomplikovaný - samozřejmě prostý nějakých analytický nuancí, ale prostě a jednoduše zábavný.

Také cinkot vibrafonu v "Children´s Song" z alba "Crystal Silence" Garyho Burtona a Chicka Corey zněl kultivovaně - ani zapadle a zjemněle, ale ani nějak dominantně ve snaze osvěžit reprodukci. Výšky mají rozumný objem, jsou slyšet a přitom jich není moc a netahají z uši. Opět - není to žádný analytický zázrak, ale dobře navazují na rozumně čistý a rozumně čitelný charakter zbytku frekvenčního rozsahu a neunavují.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 12

Pokud se Audio Pro T5 a C5 něčím liší od většinového ladění podobných bezdrátových reproduktorů, je to celková snaha hrát klidně a uvolněně, spíše než našlápnutě a "na tělo". Neznamená to ztrátu organizovanosti, koneckonců i tady na ni dbá signálový procesor - Audio Pro se nicméně nedere tolik dopředu, je to dynamika dospělejší, méně efektní a přesto umí v "Eden" Stéphane Pompaugnaca nabídnout pocit spousty energie a důrazu, takže se zase a znovu podivujete nad tím, kolik šťávy se dá s moderními technologiemi vtěsnat do malého prostoru. Nečekejte zběsilost, ale mohutnost a robustnost ano.

Nejzásadnější je ale to, jak nevtíravě a na jak rozumné úrovni zvládají jak T5, tak C5 hrát, aniž by na sebe jednak nějak poutaly pozornost, ale aniž by zároveň hrály jen tak jako nějaký šum v pozadí - drží vlastně výjimečně dobře nastavený balanc. I místy divokou "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory zvládají skromně vyhlížející reproduktory udržet fajnově čitelnou při nízké poslechové úrovni a fajnově pohromadě, když hlasitosti poněkud přidáte. Ani tehdy totiž nemáte pocit, že by repráčky měly každou chvíli zafungovat jako mezikontinentální střely, ony dokonce nepůsobí ani jako nějak dramaticky zatížené.

2019 04 30 TST Audio Pro T5 C5 14

Audio Pro odvedlo při návrhu a ladění svých bezdrátových reproduktorů dobrou práci - ať už po designové stránce nebo hlavně po stránce zvukové. I modely C5 a T5 jsou v praxi opozicí takových těch efektních, nadupaných a tím poněkud uměle znějících reproduktorů. Je až neuvěřitelné, že za jednotky tisíc Korun (navíc v ČR ještě k tomu s dlouhodobými slevami) dostanete něco, co si můžete beze strachu postavit třeba do kuchyně, do pracovny nebo jednoduše všude tam, kde je obtížné z prostorového nebo uživatelského hlediska provozovat klasické hi-fi a můžete oba modely skutečně poslouchat. Jistě, stále je to bezdrátový reproduktor, ale v tomto segmentu přístrojů pro reprodukci zvuku patří svou autenticitou a celkovou kvalitou zvukového zážitku na špičku.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓]] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 5 590,- - T5

Kč 6 990,- - C5
Kč 8 390,- - C5a (s ovládáním Amazon Alexa)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ podpora formátů

+ pěkný design

+ příjemný, kulatý a bohatý zvuk

+ snadné ovládání

+ více než férová cena

ZÁPORY

- v praxi nic - patří na zvukovou špičku bezdrátových reproduktorů této kategorie

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: HIFI CZ | www.hificz.cz 

DOVOZCE: HIFI GUIDE | www.hifiguide.cz  | www.audio-pro.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies