ELAC hi-fi reprosoustavy

2020 11 30 DK Denon AVC A110 1

Žádná oslava výročí by neměla zůstat bez dárků. V roce 2020 slaví své velmi významné a krásné jubileum i japonský Denon, který svou pouť za dobrým zvukem započal už před těžko uvěřitelnými 110 lety. No a protože značka zjevně věří ve štědrost, nadělila si k výročí hned čtyři dárky v podobě limitované oslavné edice populárních komponentů – nejmenším je „oprášená“ verze velmi populární přenosky, následují stereofonní zesilovač a SACD přehrávač a nejmoderněji je pak pojatý A/V zesilovač, který stejně jako zbylé výroční výrobky patří na sám vrchol firemního katalogu.

Pokud jste někdy potkali nějaký A/V receiver (či dneska již čím dál častěji „jen“ zesilovač, protože se z výbavy postupně ztrácí rádio), nebude pro vás vizuální pojetí AVC-A110 žádným překvapením, protože staví na prověřených tvarech, proporcích a rozložení prvků, tak jak jsme u značky zvyklí deset (a možná i desítky) let.

Potěší grafitový odstín celého šasi, stejně jako až luxusní materiály a víc než kvalitní zpracování, jdoucí mimochodem ruku v ruce s tím, že AVC-A110 se vyrábí v „prémiové“ továrně firmy v japonské Shirakawě.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 2

Pohledem zepředu objevíte moderní minimalismus – dominantou je velký mnohařádkový displej, na němž je (pravda malými) znaky a symboly vypovězeno kompletně všechno, co o provozním stavu potřebujete vědět. Zprava vedle něj sedí robustní kulatý prvek pro regulaci hlasitosti, zleva jeho nepatrně menší verze pro výběr vstupu.

Zbytek toho důležitého se vepředu ukrývá z mimořádně tlustým kovovým výklopným panelem – je tam řada tlačítek pro pohyb v nabídkách, pro práci s dodatečnými zónami nebo třeba vstup pro kalibrační mikrofon, výstup na sluchátka či „pohotovostní“ USB a HDMI vstupy.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 4

Jak je u multikanálových A/V výrobků zvykem, zadní panel je obrovský a přesto do posledního místečka využitý pro skutečně všestrannou konektivitu.

V moderním světě videa je rozhodně zásadní přítomnost HDMI konektorů. Na AVC-A110 je 7 vstupů, z nichž šest podporuje standard 4K / HDCP2.3 a poslední dokonce zvládá 8K video. Dále je tu trojice HDMI výstupů, kde primární dva umí pracovat s 8K / HDCP2.3, třetí je určený pro další zónu a zvládá „jen“ 4K.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 10

Když jsme u moderní digitální konektivity, ve stejné řádce s HDMI konektory jsou i patice dvou antén pro Bluetooth a Wi-Fi, stejně jako ethernetový konektor pro z principu stabilnější kabelové připojení k počítačové síti a internetu. Moderní svět pak ještě zastupují i dva koaxiální a dva optické digitální audio vstupy, zbytek konektivity je spíše tradiční – plných sedm párů cinchů slouží jako linkové analogové vstupy, jeden další pár je určený pro zesílení signálu z gramofonů. Zajímavostí je 7.1 analogový vstup nebo opravdu komplexní sada pre-outů včetně stereo výstupu do druhé a třetí zóny, takže s trochou snahy si s AVC-A110 můžete ozvučit celý byt.

Přítomnost komponentních a kompozitních video vstupů i výstupů je možné chápat jako jakýsi relikt a úctu ke staršímu vybavení a dlouhé tradici, byť v dnešním světa už tyto konektory nemají žádné zásadní opodstatnění, zejména v tak velkém počtu, jako jsou tady.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 16

Zásadní je pak také celkem patnáct výstupů z celkově třinácti vnitřních modulů zesilovačů, tedy možnost připojit do slušně kvalitních šroubovacích terminálů celkem patnáct reprosoustav. Ne nutně patnáct kanálů, protože chcete-li, je možné celkem deset z nich přiřadit libovolně – nejčastěji patrně půjde o bi-amping předních kanálů.

Denon se také poměrně výrazně pyšní možností snadné integrace do čím dál častějších systémů chytrého řízení domácnosti, ať už to bude po LAN nebo přes klasické RS232 rozhraní.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 5

Moderní multikanálové zesilovače v sobě sdružuje až neuvěřitelně mnoho funkcí a v jednom šasi najdete vlastně všechno, co potřebujete pro zpracování signálu z jiných komponentů, ale vlastně i samotné přehrávače, neb AVC-A110 umožňuje pohodlné streamování mimo jiné přes platformu HEOS, díky níž zapadne s ostatními komponenty ze skupiny Denon / Marantz do pohodlného multiroom systému. Současné trendy (byť ne úplně ty české…) reflektuje i možnost ovládat přístroj hlasem díky rozhraní Alexa od Amazon nebo Siri od Applu či asistenta Google.

Krom toho jde u obdobných komponentů vždy o podporu nejaktuálnějších standardů – třeba u zvuku tak AVC-A110 zvládá prostorový zvuk až v konfiguraci 13.2 (respektive 7.2.6 či 9.2.4), z čehož pohodlně složíte i komplexní Dolby Atmos ozvučení, stejně jako všechny aktuální „konkurenty“ od DTS (DTS:X i DTS Virtual:X) či si užijete zvuk s certifikací IMAX Enhanced.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 7

Neméně dobře si zesilovač vede z pohledu zpracování obrazu, krom již zmíněného 8K rozlišení zvládá také všechny variace na téma HDR, Dolby Vision, plný sub sampling 4:4:4, umí si poradit s Hybrid Log-Gamma formátem i normou BT.2020. V podstatě se dá říct, že jakýkoliv dnešní materiál přes jakýkoliv dnešní zobrazovač budete chtít shlédnout, tak AVC-A110 je připraven vytěžit z obojího maximum.

Nemalou roli tu ale hraje i výbava pro kvalitní poslech hudby. Jednak je na digitální signály aplikována výpočetní síla modulu s technologií AL32 Processing, kdy se nespojitá, stupňovitá digitální informace interpoluje a vzniká tak podstatně hladší a analogovému ideálu blízká výstupní křivka. Technologie AL32 pak není k dispozici jen ve stereofonní podobě, ale pracuje na všech (!) kanálech ve vysokém rozlišení. Cílení i na náročnější posluchače potvrzuje i certifikát „Roon Tested“, zaručující možnost integrace do této sofistikované hudební knihovny.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 6

D/A převodník umožňuje zpracování PCM i DSD signálu a to až do vysokých rozlišení – 24 bit / 192 kHz u PCM, 5,6 MHz u DSD. Podpora je tu i pro všechny běžné i méně běžné formáty (včetně zásadních MP3, WAV, FLAC, ALAC nebo WMA), zahrnuté jsou ale i všechny populární hudební služby od Spotify po TIDAL.

Zvuk pak dále zpracovávají dvě DSP výpočetní jádra SHARC+, které mají výpočetní sílu dostatečnou i na přímé dekódování i nejnovějšího třináctikanálového standardu DTS:X Pro. Chytré procesory pak zajišťují současnou distribuci až tří zdrojů signálu do až tří zón.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 8

Sílu výslednému zvuku dodává třináct nezávislých modulů zesilovačů, každý se skutečně štědrým výkonem, který ve špičce může na jednom kanálu dosáhnout až 210 Wattů, jakkoliv při trvalém zatížení všech kanálů to do běžných reprosoustav bude spíše kolem 100 Wattů. I tak je to ale na poměry A/V zesilovačů víc než dost.

Zásadním prvkem výbavy je už dlouhá léta u A/V zesilovačů kalibrační rozhraní, které tu snáze, tu náročněji provede uživatele postupem měření akustiky domácího poslechového prostoru a následně vypočítá a aplikuje filtry, nutné pro eliminaci rušivých efektů běžných místnosti, ať už jde o zbytečné zdůraznění basového pásma nebo třeba echo na vyšších frekvencích či problém s nestejnými vzdálenostmi reprosoustav od posluchače.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 18

AVC-A110 k tomu využívá osvědčené Audyssey MultEQ XT32 – jednoduchý a srozumitelný průvodce vás celkem rychle provede procesem měření, ani ten, kdo to dělá poprvé, nebude mít problémy pochopit. Audyssey má několik „nadstaveb“ – Dynamic Volume upravuje přílišné dynamické změny v hlasitosti (takže na vás například reklama v televizi nezačne najednou křičet), Dynamic EQ zase volí jinou optimalizaci kanálů v každé úrovni hlasitosti, takže zachovává čitelnost i při tišším poslechu, funkce LFC zase dolaďuje objem a konturaci basových tónů s ohledem na nastavenou úroveň podle psychoakustických poznatků.

Samostatnou kapitolou je možnost využít kalibraci Sub EQ HT, zaměřenou výhradně na hluboké tóny a připojené subwoofery. Konkrétně tato funkce řeší situaci, kdy používáte (celkově z vícero pohledů optimální) konfiguraci s dvěma subwoofery – Audyssey je dokáže nastavit k ideální spolupráci a vykryje s nimi například i nežádoucí módy místnosti. Nadšeni si mohou koupit do mobilního zařízení aplikaci, která jim výslednou křivku umožní dokonce ručně upravovat. Denon AVC-A110 má prostě všechno, co si může milovník filmů i hudby přát.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 15

AVC-A110 jsme mohli poslouchat v showroomu dovozce a to ve stereofonním režimu spolu s PMA-A110 nebo McIntosh MCD600 v kombinaci s Bowers&Wilkins 802 D3 (které překvapivě docela dobře „utáhl“) nebo kompletní novou řadou Bowers&Wilkins 600 Anniversary. Poměřovat ve stereu síly mohl zesilovač s PMA-A110 od Denon nebo C2700 / MC1.25KW od. McIntosh. Multikanálové zapojení se porovnávalo s AVC-X4700H ze stejné stáje na vyladěném kinosále na bázi CT 800.

Začněme tím překvapivějším a to tím, jak slušný, vlastně až opravdu dobrý je AVC-A110 při stereofonním provozu, kde se vyrovná dobrým čistě dvoukanálovým zesilovačům z rámcové úrovně středních desítek tisíc korun. Chová se tu vlastně jako pěkný, dobře vyvážený zesilovač třídy A/B, v jehož zvuku není nic protivného, naopak je tam už opravdu pěkná důstojnost a kontrola.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 13

Vezměte si například kontrabas v „Upojenie“ ze stejnojmenné desky Pata Methenyho (2008 | Nonesuch | 7559-79909-8) – je tu, pravda, muskulaturnější ladění, bohatší, hluboké a důraznější, než by velelo puristické hi-fi, ale hudba má pěkný objem, dobrý impuls a váhu, Denon má prostě celkově trochu nadsazený drajv, ale na A/V zařízení vynikající kontrolu.

Velmi energická, ale civilizovaná pevnost rozsvítila i „So far so good“ od Caroly („Runaway“ | 1984 | Polydor | 829298-2), která má určité tvrdší a ostřejší charakteristiky – AVC-A110 je umí důstojně přejít a vytáhnout tu zábavnou muzikální část. Je to zábavnější ladění, ale je v něm zároveň „dost hi-fi“, aby vokál působil živě a čistě, rozlišení obecně je moc pěkné.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 in1

Výšky jsou pak – soudě třeba dle činelů v „Caravan“ Dukea Ellingtona („Money Jungle“ | 2002 | Blue Note | 7423 5 38227 2 9) – rázné, živé, překvapivě přirozeně a nepřehnaně vyladěné a zároveň velmi dobře čitelné. Je to prostě dobré stereo, zvuk má šťávu a je jasný, přitom ale netrpí žádnými přehnanými zdůrazněními a skoro se chce říct, že kdyby takhle hrálo lecjaké stereo v kategorii 40 – 50 tisíc, byl by svět krásnější.

Denon se pak umí opřít řádně i do dynamických momentů, jako má kupříkladu „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Detv i har“ | 2017 | Strange Ways | CD 15132-2) – cítíte spoustu síly, zesilovač dynamické špičky „protlačí“ i z velkých Bowersů a je znát, že živá reprodukce pěkně šlape. Celkově je hudba dobře frekvenčně vyrovnaná, vlastně až organicky „normální“, jen s lehkým akcentem k větší živosti a průbojnosti.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 in8

Vezměte si pak filmový materiál, třeba „našlápnutý“ úvod bondovky „Spectre“ končící spektakulárním výbuchem byl v multikanálovém zvuku výbušný, padající dům téměř s fyzickou intenzitou cítíte všude kolem, všechny ty tupé rány kamenů, ostrý břinkot skla a bublající bas, který reálně rozklepává celou místnost. Denon má dění pod vynikající kontrolou, zvuk je neagresivní a přitom velmi úderný, velmi energický a velmi výbušný. Skvělé je, jak dokáže AVC-A110 poctivě „ukrmit“ i náročné vestavné Bowersy.

Když pak vezmete skvěle připravené samplery formátu Dolby Atmos, dokáže Denon i navzdory jednoduché a automatizované kalibraci spojit zvukové pole do homogenního celku, energie kanálů je vyrovnaná (jinými slovy boční a zadní efekty nejsou ani „přeřvané“, ani nenápadně utopené) a zvuk kontrolovaný, konkrétní a vychutnáte si tak i křehké, malé zvuky, přicházející opravdu pocitově z prostoru.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 in5

Bylo zajímavé, že AVC-A110 si – ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu – poradil lépe s kompromisním obrazovým materiálem, jako je třeba „Matrix“ v DVD kvalitě. Přepočet do 4K probíhal bez zádrhelů, výsledný obraz je v porovnání s výsledky nižších modelů značky prostě o něco čistší, je v něm méně zrna.

Výtečný je také zážitek z koncertních záznamů v dobré kvalitě, jako je „360°at the Rose Bowl“ od U2. Při správné hlasitosti už je to hodně intenzivní hudební zážitek, umocněný pocitem odevšad přicházejícího ambientu. A není to nějaký vágní, naznačený šum z publika, je to prostě skvěle kontrolovaný, v A/V světě ryze high-endový zážitek se skvělým vnímáním prostoru, energií pěkně od podlahy a výtečnou čitelností napříč pásmy.

2020 11 30 DK Denon AVC A110 in3

Jak se zdá, Denon se své sto desáté výročí rozhodl oslavit velmi výraznými dárky – A/V zesilovač AVC-A110 je možná pěkně drahý, ale nabízí za danou cenu protihodnotu, kterou ve světě domácího kina jen tak nevidíte. Že podporuje prakticky všechny používané formáty obrazu a zvuku, že se snadno používá, jak je u Denon dobrým zvykem, že je opravdu pěkně zpracovaný (jak se zase sluší na danou cenovou třídu), to by se asi dalo brát za rozumnou samozřejmost, bavíme-li se o high-endovém A/V zesilovači. Že bude ale takhle dobře fungovat i na stereofonní poslech (je bez uzardění srovnatelný se standardy kategorie 40 – 50 tisíc, možná i více), že dokáže „nakrmit“ i velké 802 D3 od Bowers&Wilkins a že má to muzikální kouzlo elektroniky Denon se vším všudy (byť s trošku pompéznějším laděním, než má klasické dvoukanálové hi-fi této značky), to už úplná samozřejmost rozhodně není. Celkově je AVC-A110 výjimečně schopným zařízením, které i náročnému konzumentovi umí zajistit skvělé filmové a hudební zážitky – když už dělat komponenty na oslavu výročí, tak ať fungují tak parádně, jako AVC-A110.

Kč 142 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ podpora všeho aktuálního stran zvuku i obrazu

+ překvapující „hifističnost“ při stereo poslechu

+ „utáhnou“ výkonem i veliké reprosoustavy

+ dobrá pevnost a údernost reprodukce

ZÁPORY

- cena je poměrně šťavnatá

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies