ELAC hi-fi reprosoustavy

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 1

Audiovizuální zesilovače se svou obrovskou porcí výkonu i širokospektrální výbavou nejsou, přiznejme si, možná puristicky audiofilským řešením, ale právě pro svou naznačenou absolutní všestrannost jsou tím nejoblíbenějším způsobem ozvučení domácích audio / video sestav. Dlouhá léta je na tomto poli v segmentu zaplatitelných řešení tahounem kvality i trendů japonský Denon, cenou EISA oceněný AVC-X4700H, zesilovač z rozhraní střední a nejvyšší třídy by to měl jen podtrhnout.

Pokud jste se někdy setkali s A/V zařízením této značky, pojetí vás dozajista nepřekvapí. Jak je u vyšších řad zvykem, jde o poměrně velký přístroj s čistě a decentně pojatým čelním panelem. Tomu dominuje obdélník pěkně čitelného víceřádkového displeje, z jehož bílých znaků odečtete tolik informací, že se vám snadno zatočí hlava. Po levé straně menší kovový otočný ovladač mění aktivní vstup, napravo jeho větší obdoba reguluje hlasitost, ale oboje pohodlně zvládnete přes dálkové ovládání, v případě streamování přes integrovanou platformu HEOS pak i přes aplikaci pro chytrá zařízení.

Pár praktických konektorů je tradičně ukryto za velkým odklápěcím panelem. Jsou tu tlačítka pro rychlé ovládání zóny 2 a 3 (tedy šikovná možnost doplňkového ozvučení třeba pro kuchyň nebo jinou část obýváku apod.), jsou tu tlačítka rychlého výběru často používaných vstupů, je tu i HDMI vstup typu „kdyby náhodou“ (byť s plnou podporou 4K / HDCP 2.3), USB port pro datové paměti s multimedálním obsahem nebo 6,3 mm výstup na sluchátka. Ovládací čtyřsměrový kříž kolem potvrzovacího tlačítka pomůže nastavit parametry zesilovače, jakkoliv to jde vskutku snadněji ovladačem.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 2

Jak je u A/V produktů zvykem, zadní panel je doslova obsypaný konektory. Dominuje plných jedenáct párů reproduktorových terminálů u spodní hrany, čtyři z nich lze podle libosti přiřadit kam potřebujete (hlavním kandidátem bude bi-amping předního páru reprosoustav a třeba centru). Sedm HDMI vstupů by mělo stačit i ambiciózněji poskládaným domácím sestavám, fakt, že všechny vstupy podporují minimálně 4K / HDCP2.3 standard a jeden dokonce 8K zajistí klidné spaní i v několika dalších letech. Přítomná je i trojice HDMI výstupů, dva hlavní pro první zónu mají opět 8K / HDCP2.3 standard, třetí výstup vede do druhé zóny ve 4K rozlišení. Primární HDMI výstup pak ještě zvládne zpracovat ARC / eARC, tedy zpětný audio kanál pro nejpohodlnější spojení s televizí.

Škála video konektorů pak zahrnuje i vstupy a výstupy „starých standardů“ – komponentních a kompozitních podob. Audio signál dostanete do přístroje analogově přes řádku cinchů včetně phono vstupu pro MM gramofonové přenosky, stejně tak digitálně přes optiku a koaxiální vstupy. Moderní doba žádá jako nutnost síťovou konektivitu, využít můžete ethernetový kabel i Wi-Fi / Bluetooth anténky.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 3

Všestrannost zesilovače podtrhuje už zmíněná integrace ovládací / streamovací / multiroom platform HEOS, díky níž dosáhnete v komfortní aplikaci na hudbu uloženou na domácím serveru, otevřete síťové služby od Spotify po TIDAL nebo si poslechnete jakékoliv z obrovského počtu dostupných internetových rádií. Zesilovač je také certifikovaný jako „Roon Tested“, takže pokud používání tento sofistikovaný systém pro řízení svého domácího poslechu, Denon do něj bez potíží zapadne a to i díky schopnosti přehrát mimo jiné PCM i DSD signály ve vysokém rozlišení. Pozorný čtenář si všiml, že zde není podpora AM / FM / DAB rádií, proto také AVC-X4700H už není „A/V receiver“, ale „A/V zesilovač“.

Vysoké rozlišení je mantrou nových výrobků pro domácí kino, AVC-X4700H není výjimkou. Ve výše citovaném rozlišení 8K je k dispozici 60 snímků za sekundu, v polovičním (a stále ne úplně běžném) standardu 4K je to dokonce 120 snímků za vteřinu. Přístroj pak umí vstupní signál na HDMI vstupech převést právě až do 8K / 60 Hz. Pokud máte rádi barevný a vizuálně dynamický obsah, standardy jako HDR10+, HLG, Dolby Vision nebo Dynamic HDR jsou samozřejmostí a výkonný obrazový procesor s nimi nemá problém. Denon se také pyšní certifikací ISF (Imaging Science Foundation), kterou získal díky implementaci profilů pro denní i noční zobrazování.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 5

Totéž platí pro nejpopulárnější standardy v prostorovém zvuku. AVC-X4700H zvládne ozvučit až devět kanálů a uřídit dvojici subwooferů, pokud by to přeci jen nestačilo, je k dispozici plnohodnotný 11.2 analogový výstup přes cinchové konektory, takže můžete přidat řádku koncových zesilovačů a postavit skutečně ultimativní kinosál.

V oblasti trojrozměrného zvuku podporuje Denon doslova všechno – Dolby Atmos, DTS:X a DTS Virtual:X, stejně jako Auro 3D nebo všechny starší formáty od Dolby i od DTS. I ty nejambicióznější multikanálové soundtracky tak AVC-X4700H zvládne správně rozpočítat do vámi zapojeného počtu reprosoustav a to třeba včetně virtuálních horních kanálů.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 6

Velim příkladně funguje integrovaná kalibrace pomocí systému Audyssey MultEQ XT32 – dodávaný mikrofon umístíte na dodávanou papírovou „raketu“ (pokud nemáte přeci jen pohodlnější stativ) a spustíte jednoduchého, srozumitelného průvodce, který vám říká, kam byste právě teď měli mikrofon umístit. Poté proběhne typické „písknutí“ (na upřímně nečekaně nízké hlasitosti, takže nemusíte utíkat z místnosti), kdy si musíte dát jen pozor na to, abyste nestáli mezi některou reprosoustavou a mikrofonem. Tento proces se opakuje pro několik měřících pozic, aby systém dokázal odhadnout charakteristiky místnosti a následně se aplikují ekvalizační filtry.

Pokud necháte Denonu plně autonomní rozhodování, zapne také funkce dynamické hlasitosti a dynamické ekvalizace, které pomáhají upravit energii jednotlivých pásem také v závislosti na poslechové úrovni. Je to systém, který funguje nad očekávání dobře a zajišťuje plnokrevný přednes potichu i nahlas. Péči věnuje Audyssey také subwooferům a nízkofrekvenčním efektům vůbec.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 12

Další vylepšení zvuku má na starosti zpracování signálu AL32, která – v hrubé zkratce – digitální audio signál, skládající se z nespojitých vzorků přepočítává tak, aby byl prakticky dokonale „analogový“, tedy šlo o hladkou křivku. Hrubý výpočetní výkon dodávají čipy SHARC+, převzaté z top modelu AVC-X8500H. AL32 pak pracuje na všech 11 kanálech.

Zesilovač také nabízí více než dostatečný výkon díky devíti diskrétně postaveným modulům vlastní výroby. Ty vcelku překvapivě dodávají svou energii ve třídě A/B a berou si „šťávu“ z dobře dimenzovaného zdroje, odměnou vám bude 125 Wattů v celém frekvenčním rozsahu při stereofonním poslechu, přes 100 Wattů pak zůstává k dispozici i při zatížení všech devíti modulů, v krátkodobých špičkách je k dispozici až dvakrát tolik.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 13

Zajímavostí, byť v našem regionu ne úplně populární, je ovládání hlasovými službami, ať už jde o Amazon Alexa, Google Assistant nebo Apple Siri. Pokud vás tak baví experimentování s chytrými řešeními, Denon poskytne nekonečné porce zábavy.

Denon je poměrně robustní krabička – při šířce 43,4 cm, výšce 16,7 cm (bez vztyčené anténky) a hloubce 38,9 cm váží 13,7 kg.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 11

Denon AVC-X4700H jsme poslouchali spolu s vyšším modelem AVC-X6700H v showroomu dovozce a to ve špičkově připraveném dedikovaném kinosálu, kde krom zmíněné bylo možné zapojit vestavné reprosoustavy řady CT 800 od B&W v Dolby Atmos konfiguraci nebo 5.1 sestavu na bázi Sonus faber Lumina s podporou subwooferu Gravis.

Díky tomu, že Denon dodává svůj výkon ve třídě A/B, je cítit jistá mírná zvuková odlišnost proti běžným receiverům / zesilovačům – třeba přestřelka v tunelech z Bondovky „Quantum of Solace“ byla řízná a když se při vysoké hlasitosti tříští sklo nebo trhá kov, cítíte tu jadrnost zvukové stopy, tu tvrdost a údernost, ale není to „skřípavé“ a netrhá to uši, naopak je to energie spíše pružná a hutná, byť je fakt, že třeba u výstřelů by zvuk mohl ještě o ždibec víc „prásknout“.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 15

Mocný meditativní soundtrack, který podkresluje většinu scén v „Blade Runner 2049“ dokázal AVC-X4700H podat s překvapivou graciózností, nebál se jít až hluboko, kalibrace dobře „vyladí“ jak velký vestavný systém Bowers&Wilkins, tak podstatně skromnější set od Sonus faber – výsledkem je nekonfliktní, až laskavý přednes, hladký, ale velmi pěkně čistý a plný, barevný a pocitově bohatý.

Naopak když zapnete režim „Direct“, tak taková lehce sykavkovitá „Leaves me wondering“ od Eleanor McEvoy je dosti autentická – hlas je krásný, ale sykavky řízné (naštěstí nikdy ne nepříjemně ostré), bas má nicméně pěkný puls a drajv, takže hudba se celkově dobře poslouchá bez pocitu, že by z ní něco „trčelo“ a poslech má dozajista už kvalitu hi-fi kategorie.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 16

Pokud si rádi vychutnáváte detaily, tak navzdory své jemnosti umí Denon nechat vyniknout i jemnůstky jako lehoučký šum polního porostu v úvodu „Dark Knight Rises“. Scénu s únosem letadla pak Denon dobře a čitelně zprostředkuje jak při relativní tichosti každodenního poslechu při poslechové úrovni, při níž vás patrně už sousedi nebudou mít rádi – zůstává přitom stále kultivovaný.

Prostorovost zkalibrovaného zvuku jsme vyzkoušeli na materiálu od nejpovolanějších – na traileru propagujícím Dolby Atmos. A věru, zvuky pěkně přecházejí zepředu dozadu, zpátky a pak zleva doprava, lokalizace je výtečná a je znát, že kalibrace je nastavená i přes svou uživatelskou jednoduchost opravdu dobře, nevnímáte pozici reprosoustav, ale pozici zvuků.

2020 10 30 TST Denon AVC X4700H 14

Stejně tak celkově trojdimenzionální vjem z obecně slušné nahrávky koncertu U2 „360 at the Rose Bowl“ byl prostě opravdu dobrý. Vnímáte vzduch, který je vpravo, vlevo, vepředu i vzadu, hudba je čistá a čitelná jako u dobrého hi-fi zesilovače a celkově is můžete dovolit hrát vlastně dle libosti, A/V zesilovač to „ustojí“ a nepůsobí, že by byl blízko svým limitům. Navíc je ve zvuku cítit takovou tu „firemní“ charakteristiku s vřelejším, barevnějším laděním.

A/V zesilovač střední třídy AVC-X4700H od Denonu je zhruba tak standardem, kterým by se měl řídit každý jiný výrobce – kombinace dobrého provedení, komplexní výbavy, snadné uživatelské ovladatelnosti (od základního provedení kalibrace po nějaké lehce sofistikovanější nastavení je všechno přehledně dostupné) až třeba po fakt, že je tu dobře dimenzovaný napájecí zdroj a poměrně vysoký dostupný výkon, který nijak dramaticky „nevadne“ ani při vyšší multikanálové hlasitosti. Pokud pomýšlíte na stroj, který lze v běžné domácnosti využít skutečně na všechny potřeby (krom filmů tedy i na poslech hudby kulisový nebo i ten „seriózní“), pak AVC-X4700H potvrzuje, že Denon patří dneska mezi výrobce, kteří umí spojit technickou brilanci s hudebností a nabídnout tak skutečné centrum domácí audiovizuální zábavy bez připomínek.

Kč 41 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava, pokrývající prakticky všechny moderní potřeby

+ na tak „zhuštěný“ koncept dobrý zvuk s příjemnou charakteristikou

+ pocit dostupného výkonu

+ kalibrace Audyssey je nenáročná a přitom dobře funkční

+ „udrží“ i hlasitou reprodukci bez pocitu tvrdnutí

ZÁPORY

- v kontextu A/V komponentů asi za danou cenu nic – Denon dělá výtečné přístroje

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies