2019 07 18 TST Marantz Melody X 1

Firma Marantz, dnes už mnohem více spojená s legendou Kena Ishiwaty spíše než se Saulem Marantzem samotným, má nejen bohatou historii, ale i širokou nabídku solidních hi-fi komponentů všeho druhu. Jedním z těch nejpopulárnějších byl šikovný "všuměl" M-CR611, neboli Melody Media - ten se dočkal své inovace, která nese název M-CR612, neboli Melody X.

Na první pohled se mezi generaci vizuálně téměř nic nezměnilo. Melody X má stále prakticky čtvercovou základnu (28 x 30,3 cm) a decentní výšku 11,1 cm, přičemž díky hmotnosti jen 3,4 kg se snadno umístí i na poličky či do jiných "lifestyle" prostorů.

Celkový koncept tedy zůstal nedotčený - čelní panel je rozdělený pro značku charakteristicky na tři segmenty s tím, že prostřední je po stranách osvětlený, boční části s pěkně oblými rohy hostí každá po jednom sdruženém kruhovém ovladači (vlevo slouží jako směrový kříž s potvrzovacím tlačítkem a vpravo pro základní ovládání). V prostředním segmentu jsou dominantní dvířka mechaniky, určených pro klasická CD, a OLED displej stejné šíře, který nabízí tak akorát informací ve formě velkých znaků. Pětice tlačítek ve spodní části pak slouží pro ostatní základní ovládací prvky - zapínání, regulaci hlasitosti, přepínání vstupů a podobně.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 2

Na zadní straně se všechny konektory podařilo výrobci schovat do úhledné niky, byť je tu lehce přehuštěno. Dvoupólová napájecí zásuvka je odstrčená zcela na okraj, dominantní je pole osmi reproduktorových terminálů pro zóny A a B (každá zóna má dokonce možnost navolit vlastní úroveň hlasitosti). Signál do přístroje můžete dovést digitálně přes dva optické vstupy nebo přes jeden pár analogových linkových cinchů. Je tu i konektor pro FM / DAB anténu. Trochu atypický je přítomný linkový analogový výstup, hodit se ale může subwooferový výstup. Pak je tu ještě USB konektor míněný patrně primárně pro dobíjení připojených mobilních zařízení (ale zvládne číst data i z flash pamětí) a ethernetový konektor (pokud byste se nechtěli při streamování z lokálních serverů či přes AirPlay 2, multiroomu HEOS, internetových rádií nebo služeb typu TIDAL, Amazon Music a Spotify spolehnout na vestavěnou a dobře fungující Wi-Fi).

Vidět pak není rozhraní Bluetooth, které ale kupodivu nenabízí podporu kodeku aptX. Vidět také není široká podpora formátů, přehrávaných po síti i z datových pamětí. PCM zvládne přístroj do 24 bitů / 192 kHz ve FLAC, ALAC, WAV, AIFF i obligátním MP3. DSD pak projde až do 5,6 MHz a všechny formáty můžete přehrávat bez mezer. Další ze zajímavostí je třeba hlasové ovládání přes moderní asistenty jako je Alexa, Siri nebo Google Assist.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 3

Použitý modul zesilovače dává výstupní výkon 60 Wattů na kanál do 6 ohm při zapnutí stereo režimu (to pokud nezapomenete v menu přepnout oba páry výstupů do můstku), jinak je to přesně polovina - v tu chvíli míří oněch 30 Wattů do dvou nezávislých zón, jak už bylo řečeno.

Marantz Melody X jsme poslouchali v rámci běžných redakčních sestav - tedy primárně s Harbeth Monitor 30, Fischer&Fischer SN-70 nebo KEF LS50. O dalších komponentech se snadno dozvíte v pravém sloupci -->.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 4

Poslech jsme realizovali v režimu spojených koncových modulů, kdy bylo jasně cítit větší konkrétnost i autoritu napříč frekvenčním pásmem. Pak i přes relativně skromný výstupní výkon cítíte, že bas v "By the rivers dark" Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) má pěkně mohutný objem a hlavně vkusné kontury. Jednotlivé tóny už získávají obrysy a hutná basová základna zase strukturu, už to není jen velký celistvý kus basu. Je to o něco sebevědomější, důraznější přednes, než jak tomu bylo u minulého modelu.

Vokál Amber Rubarth ve "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) byl hladký, bez jakékoliv stopy kousavosti, na danou třídu dobře čistý a dokonce měl i slušný objem, slušnou plnost. S ohledem na all-in-one koncept je i detailnost nečekaně důstojná a zvuk je možná trochu "do hezka", nicméně dle standardů kategorie dostupného hi-fi rozhodně kultivovaný.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 5

Nejvyšší cinkavé tóny v "Shiny Stockings" Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) byly typicky marantzovsky krásné. Byla tu znělá lehkost, jasnost a vlastně i solidní čistota. Nečekejte brilantní analytické mikrodetaily nebo dokonale autentickou tonalitu, nicméně jemný a v kontextu základního hi-fi pěkně zřetelný tón to prostě byl.

Na bubíncích a dalších nástrojích v "Percussion Du Africa" (Dununba | "AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-10) bylo cítit, že zvuk Melody X zůstává spíše poklidný, jemnější, ale nikoliv snad nějak uťápnutý. Dynamika je rozumná, údery jsou ale hlavně prezentované svižně a se snahou o maximálně kultivovaný přednes. A to se daří.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 6

Z již řečeného už musí být jasné, že Marantz Melody X není žádným analytickým kouzelníkem a dává přednost celistvé jemnosti a hladkosti. Právě tak zněl i sbor Cantus ex Corde ve své interpretaci slovanského chóru ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) - bez akcentování jednotlivostí, tak jaksi celistvě a homogenně, ale v rámci dané kategorie opět naprosto důstojně. Rozkrytí tajů dozvuků a dalších jemnůstek v této nahrávce odpovídá plně hi-fi sestavám kategorie kolem 15 - 20 000,- Kč.

Hudební scéna v "The Dance" v podání Floriana Couteta a Smart is Brass ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) byla možná menší v šířce, ale dobře přehledná a byl v ní už také cítit vzduch - možná to není precizně holografický obraz, ale hlavu a patu hudba má.

2019 07 18 TST Marantz Melody X 8

Ač energie v "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) nijak nepřebývalo a ač zvuk nebyl tak úplně "materiální", bylo ho dost a byl tak nějak strašně snadno poslouchatelný, prostý jakýchkoliv za uši tahajících problémů, s maličko zdůrazněnými basy a hladšími výškami, ale jednoduše nenásilně pěkný.

All-in-one zařízení typu Marantz Melody X představují prostorově i finančně úsporné a přitom plně vybavené řešení pro každého, kdo vyžaduje hi-fi standardy, ale nemá možnost nebo nechce využít hi-fi sestavu klasického střihu s velkými oddělenými komponenty. Melody X není ve svém výkonu v reálném světě o nic horší, než komponenty srovnatelné ceny a nabízí celkovou příjemnost, s níž se dá žít na každodenní bázi. Oproti minulé generaci přibyly nějaké ty zajímavé funkce a také možnost řádně "nakopnout" připojené reprosoustavy díky možnosti spojit moduly koncových stupňů a využít tak jejich spojeného výkonu. Možná není Melody X zařízením pro náročného audiofila, ale při běžném poslechu vám radost z hudby určitě neodepře.

Kč 17 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kumulace funkcí v jednom šasi

+ možnost nezávislého ozvučení dvou zón

+ férová cenovka

+ dostatečný výkon pro většinu aplikací

ZÁPORY

- v reálu nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: BaSys CS | www.basys.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies